Tuesday, July 27, 2010

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΑΒΡΑΔΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ 1933-2010

Χτες βραδυ χάσαμε τον Πρόεδρο μας μετα απο μια σκληρή μαχη που έδινε εδω και τρια χρονια με ανίατη ασθένεια.
Ο Δημήτρης Δαβράδος ήταν μια ιδιαίτερη μορφή Προέδρου που ξέφευγε απο τα συνηθισμένα. Δεν ήταν μόνο η ψυχή του Συλλόγου.
Ηταν ο Πρόεδρος-πατέρας-καθοδηγητής-φίλος-στήριγμα.
Ηταν ο Πρόεδρος που μας ενέπνευσε με το πάθος του για την Προστασία του Περιβάλλοντος, το χώρο που ζούμε δηλαδή και αναπνέουμε και μας μετέδωσε το μεράκι και το ψώνιο που πρέπει να διαθέτει κάποιος για να αγωνίζεται για το κοινό συμφέρον και να είναι αποτελεσματικός.
Ηταν ο Πρόεδρος-δάσκαλος που με τις γνώσεις και την εμπειρία του μας έδωσε μαθήματα ζωής, μας έμαθε να δουλεύουμε...και να δουλεύουμε όλοι μαζί περνώντας από τις διαφορετικές απόψεις στη σύνθεση.
Ηταν ο ακούραστος Πρόεδρος που χωρίς ποτέ να φέρει αντίρρηση, ακόμα και το τελευταίο διάστημα που οι δυνάμεις του τον εγκατέλειπαν ,ακόμα και την τελευταία στιγμή, μας συμβούλευε, μας συντόνιζε και μας έδινε κατευθύνσεις .
Και τότε ακόμα και τα πιο δύσκολα προβλήματα βλέπαμε πως μπορούν να λυθούν.
Ηταν ο Πρόεδρος που μας έμαθε πως τίποτα δεν είναι αδύνατο.
Ηταν ο Πρόεδρος που μας έμαθε να μή δειλιάζουμε αν πρόκειται να διεκδικήσουμε το δίκιο μας.
Ηταν ο Πρόεδρος που μας έμαθε να υψώνουμε τη φωνή και τη γροθιά μας. Και είναι αλήθεια πως του οφείλουμε τις μεγάλες επιτυχίες του Συλλόγου μας.
Ο Δημήτρης άνθρωπος με ευγενικό και διακριτικό χαρακτήρα, δυνατή φωνή που μαλιστα χαριτολογώντας έλεγε πως δε χρειάζεται να τηλεφωνει, τον ακούνε κι απ`το παράθυρο, με καταπληκτικές ιδέες, μοναδικό χιούμορ και μια πρωτόγνωρη τιμιότητα.
Κυρίως όμως είχε τετράγωνη λογική, κριτική σκέψη και καθαρό μυαλό .
Η αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού.
Ό Δημήτρης εκτός από Πρόεδρος στο Σύλλογό μας ήταν και Πρόεδρος στην καρδιά μας.
Πρόεδρε θα μας λείψεις………είχαμε πει πως δε θα σ`αφήνανε να φύγεις αν δεν τελείωναν πρώτα όλα τα μεγάλα ζητήματα του Συλλόγου.
Τελικά αυτό δε μπορεσε να γίνει.
Σου δίνουμε το λόγο μας πως θα μείνουμε όρθιοι εκεί στο Θεολόγο να φυλάμε Θερμοπύλες.

Friday, July 16, 2010

Περί LIFOκαι άλλων (π)τινών.............


Πριν κανενα εναμιση μήνα δημοσίευσε στο περιοδικό LIFO στο τευχος της 3ης Ιουνίου μια συνέντευξη του γνωστού για τις ασυναρτησίες οικολόγου Νίκου Μαργαρη ο οποίος εδω και αρκετα χρόνια μονοπωλεί την Προστασία του Περιβαλλοντος και την Οικολογία λοιδορώντας όποιον αλλο τολμα να υψωσει αντιθετη φωνη.
Τη συνέντευξη την πήρε καποιος M.Hulot αρχισυντάκτης λέει του LIFO.
Τη διαβασαμε και φρίξαμε και προσβληθήκαμε και αγανακτήσαμε.
Δεν αξιζει τον κόπο να την αναδημοσιεύσουμε.......ειμαστε αρκετα σοβαρος Συλλογος και διαθετουμε αρκετα σοβαρο blog για να σπαταλάμε χώρο και χρονο για παπαγαλάκια.
Ομως την απάντηση που στειλαμε στο περιοδικό με την παρακληση να δημοσιευτεί σας την παραθέτουμε
Αγαπητό LIFO
Σε προσφατο τεύχος σας 03-09/06/2010 και στη σελίδα 28 φιλοξενήσατε μια συνέντευξη του κ. Μαργαρη την οποία έδωσε στον κ. Hulot όπου μέσα μεταξύ άλλων αναφέρεται και στις υδατοκαλλιέργειες.
Αυτός ο κύριος κατα έναν τρόπο απαράδεκτο για επιστήμονα χαρακτηρίζει όλους εμας, οι οποιοι έχουμε υποφέρει απο τη βρώμα , τη δυσωδία,τη ρύπανση και τη μόλυνση των υδατοκαλλιεργειών δεκαετίες ολόκληρες και έχουμε δει τις θαλασσές μας να γίνονται ΧΑΒΟΥΖΑ και ΒΟΥΡΚΟΣ από τα απόβλητα (κόπρανα και ούρα των ψαριών ,υπολείμματα τροφών και φαρμάκων), ψώνια, άσχετους, μπαρουφολόγους και ξεφτίλες.

Κατ` αρχήν του επιστρέφουμε τους χαρακτηρισμούς .

Από κει και πέρα φανταζομαι ότι κι εσείς αντιλαμβανεστε ότι όσα λέει στερούνται λογικής μια και το επιχείρημά του για "το σάιτ των ιχθυοκαλλιεργειών της Νορβηγίας όπου μέσα λέει πως οι υδατοκαλλιέργειες ειναι αειφορική δραστηριότητα " είναι εντελώς αστείο λέτε και θα ήταν ποτέ δυνατόν οι ιχθυοκαλλιεργητές να έγραφανστο σάιτ τους ότι ρυπαινουν και μολύνουν το θαλάσσιο περιβάλλον!!!
Από την άλλη η Νορβηγία έχει ακτες για κολύμβηση όπως η χώρα μας και δεν το ξέραμε;;;;;

Οι άπειρες μελετες τις οποίες επικαλείται ότι έχει κανει δεν ειναι παρά Μελέτες για λογαριασμο Ιχθυοκαλλιεργητών ενώ η ζημιά που έχει κανει με τα παθιασμένα (τί να κρύβει αυτο το παθος άραγε;;;;;;;;;) δημοσιεύματά του υπέρ των ιχθυοκαλλιεργητών από την εποχή που έγραφε στα ΝΕΑ τα Οικοαιρετικά μέχρι και σήμερα, είναι τεράστια, ιδιαιτερα δε στον Κόλπο της Καλλονής στη Λέσβο, αλλά και σε όλη την Ελλάδα όπου μικροί κόλποι με ολοκάθαρη θαλασσα ,με τουριστική και οικιστική ανάπτυξη μαραζώνουν και καταστρέφονται ολοσχερώς απο τη λειτουργία ιχθυοτροφείων.

Δε θαθελα να καταχραστώ του χρόνου σας αλλά για δικιά σας ενημερωση σας στελνω απόσπασμα από την
Εκδοση της Συνόδου των Πρυτάνεων και Προέδρων Διοικουσών Επιτροπών των Ελληνικών Πανεπιστημίων με τίτλο «Το Ελληνικό Περιβάλλον» εκδόσεις Σαββαλας όπου ο έγκριτος επιστήμονας κ.Σωφρόνιος Παπουτσόγλου, καθηγητής Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικής Ερευνας (ΕΘ.Ι.ΑΓΕ) ο οποίος εκλήθη από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Φθιώτιδας ως ειδήμων για τις έρευνες στην πρόσφατη τραγωδία του Μαλιακού Κόλπου, αναλύει την τεράστια ρύπανση που προκαλούν οι υδατοκαλλιέργειες στο θαλάσσιο περιβάλλον:

Σε Μονάδα με ψαρια 100 τόνων τσιπούρα -λαυράκι ετησίως η ημερήσια ποσότητα περιττωμάτων (κόπρανα και ούρα) είναι περίπου 1 τόνος !!!!!!(σελ. 93) χωρίς να υπολογιστούν τα υπολείμματα των τροφών, τα φάρμακα και λοιπά.

Αυτό σημαίνει ότι μία μονάδα 150 τοννων ετησίως τσιπούρα -λαυράκι επιβαρύνει τη θάλασσά της περιοχής όπου λειτουργεί ημερησίως με 1,5 τον. περιττωμάτων τα οποία διασπείρονται στις παραλίες!!!

Επίσης σύμφωνα με τη Μελέτη Εκτίμησης των Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων των υδατοκαλλιεργειών από την υλοποίηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιεία 2007-2013 του Υπ.Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων το ποσοστό απώλειας των ιχθυοτροφών είναι 20% και συνεπώς 60 τόννοι ετησίως υπολειμμάτων τροφών διασπείρονται στη θάλασσα από τη λειτουργία μιας μονο μονάδας ιχθυοκαλλιέργειας 150μ τόννων!!!

Υπολογίστε τώρα το φορτίο των περιττωμάτων και των υπολειμματων των τροφών που χύνονται στη θαλάσσα και διασπείρονται στις ακτές κολύμβησης, αν λειτουργούν περισσότερες μοναδες σε μια περιοχή ....για παράδειγμα αναφερει ότι στην Κεφαλλονιά έχουν παραγωγή 20.000 τοννους...για να αντιληφθείτε το μεγεθος της καταστροφής του θαλάσσιου Περιβάλλοντος που προκαλούν τα ιχθυοτροφεία!!!!!!!!!!

Με την παράκληση να δημοσιεύσετε την απάντησή μας, σας ευχαριστω πολύ για το χρόνο σας
με εκτιμηση
Η Γραμματέας του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Αγίου Ιωάννη Θεολόγου Μαλεσίνας Φθιώτιδας

Φυσικά ούτε και που δημοσιεύτηκε η απάντησή μας παρα το γεγονός ότι παραπονεθήκαμε στην υπάλληλο που σηκώνει τα τηλέφωνα κι εκεινη μας ζητησε να την ξαναστείλουμε διοτι λεει ,μπορεί να τους διέφυγε!!!!!!!!!
Περιμέναμε .........περιμεναμε.......σιγή τσιπούρας το LIFO.....φως φαναρι η υποστήριξη του περιοδικού(;) του αρχισυντάκτη προσωπικά(;) ή δεν ξερουμε ποιανού αλλου προς τον κυριο αυτο.
Αναρωτιώμαστε λοιπον πόσο σοβαρο μπορεί να ειναι ένα έντυπο όταν απο τη μια φιλοξενει κουταμάρες, ψέματα και ασυναρτησίες κάποιου και απο την αλλη αρνειται να δημοσιεύσει την αντίθετη άποψη;

Thursday, July 15, 2010

Για την προστασία των κολυμβητών από αποκεφαλισμό!!!!!

ΠΡΟΣ: Λιμεναρχείο Αταλάντης
ΚΟΙΝ: Υπ.Εμπορικής Ναυτιλίας
Λιμενική Αστυνομία
Τμήμα Αλιείας

Θέμα: Τοποθέτηση σημαδούρων στην περιοχή Κερατόπυργος ΟΣΜΑΕΣ Θεολόγου
Σχετ. Σκαρίφημα της θαλάσσιας περιοχής

Μετά από καταγγελίες και διαμαρτυρίες μελών του συλλόγου μας αλλά και άλλων οικιστών οι οποίοι κολυμβούν στην περιοχή του Κερατόπυργου (200 Μέτρα Δυτικά της παραλίας Διαμαντοπούλου) για τον άμεσο κίνδυνο πρόκλησης θανατηφόρων ατυχημάτων εξ`αιτίας της μεγάλης ταχύτητας αλλά και της έλλειψης ορατότητας με την οποία εισέρχονται από τον Ευβοικό προς τον Κόλπο Θεολόγου ταχύπλοα και jet ski (σχετικό), τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου μας επισκέφτηκαν την περιοχή και διαπίστωσαν ότι πράγματι ο κίνδυνος πρόκλησης θανατηφόρου ατυχήματος είναι τεράστιος.
Για το λόγο αυτό σας παρακαλούμε να τοποθετήσετε ΑΜΕΣΑ μερικές σημαδούρες ώστε να φαίνεται σαφώς η περιοχή κολύμβησης και έτσι να προστατεύονται οι κολυμβητές από ενδεχόμενο αποκεφαλισμό από τα κρις κραφτ και τα θαλάσσια μηχανάκια.


Σας ευχαριστούμε
Για το Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος
Η Γ.Γραμματέας

Για τον αποκλεισμό των πολιτών από τις παραλίες της Ροδίτσας

ΠΡΟΣ: Δασαρχείο Αταλάντης
ΚΟΙΝ: 1.Εισαγγελέα Πρωτοδικών Λαμίας
2. Δ/νση Δασών ΝΑΦ
3.Δ/νση Δασών Περιφέρειας
4.ΥΠΕΚΑ Δ/νση Δασων
5. Κτηματική Υπηρεσία Φθιώτιδας
6.Πολεοδομία Αταλάντης


Θέμα: Ενημέρωση επι τρεχόντων θεμάτων

Σχετ.α) ΑΠ 4302/26-10-2009 έγγραφο της Δ/νσης Δασών Περιφέρειας
β) ΑΠ 723/14-10-2009 έγγραφο του Συλλόγου μας
γ)ΑΠ 23-3-2009 έγγραφο Δασαρχείου Αταλάντης
δ)Τοπογραφικό διάγραμμα καθορισμού αιγιαλού και παραλίας από την
Οικονομική Εφορία Αταλάντης για την περιοχή Ροδίτσα Θεολόγου
ε) Κτηματολογικό Διάγραμμα της περιοχής Ροδίτσας Θεολόγου
στ) ψηφιακές φωτογραφίες των αποκλεισμένων προσβάσεων προς την παραλία

Δεδομένου ότι έχει παρέλθει χρονικό διάστημα πλέον του προβλεπομένου από τον Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας εντός του οποίου οφείλατε να μας απαντήσετε στα έγγραφά μας (σχετ α και β) και εν όψει της Ανοιχτής Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου μας η οποία θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο μήνα στο Θεολόγο, παρακαλούμε να μας ενημερώσετε το συντομότερο δυνατόν σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι εξής υποθέσεις τις οποίες έχετε αναλάβει να ερευνήσετε λόγω αρμοδιότητας:

1ον Δάσος Αρτ Ζαχαρ Θεολόγου
Συστηματική αποψίλωση του δάσους Αρτ Ζαχαρ Θεολόγου και αντικατάσταση με ελαιόδενδρα όπως ακριβώς αποτυπώνεται στις αεροφωτογραφίες της ΓΥΣ 1969,1997 και 2005 τις οποίες αποστείλαμε στην Υπηρεσία σας δύο φορές, μία στο παρελθόν και μία πρόσφατα.

2ον Περιοχή Ροδίτσα
Ποιες περιοχές εκ των 55 στρεμμάτων της περιοχής Ροδίτσας όπως σημειώνονται στο τοπογραφικό διάγραμμα 1:500 καθορισμού αιγιαλού και παραλίας της Οικονομικής Εφορίας Αταλάντης Μαρτιος 1981 (σχετ.δ) στους χάρτες του Εθνικού Κτηματολογίου (σχετ. ε) ως Ελληνικό Δημόσιο έχουν τελεσίδικα χαρακτηριστεί δασικές ή αναδασωτέες ή δημόσια κτήματα

Σας ενημερώνουμε ότι η παραλία Ροδίτσας και η γύρω περιοχή των 55 στρεμματων αν και φαίνεται στα προαναφερόμενα τοπογραφικά (σχετ.δ και ε) ως Δημόσια και δασική , εξακολουθεί με την ανοχή της Υπηρεσίας σας ,μετά από 3 χρόνια να είναι αποκλεισμένη από θρασύτατους καταπατητές-διεκδικητές του δάσους , πρόσβαση στους λουομένους δεν υπάρχει καθώς οι καταπατητές έχουν αποκλείσει τους δρόμους που οδηγούν στην παραλία με περιφράξεις και πόρτες (σχετ.στ) ενώ ο Δήμαρχος Μαλεσίνας σε πρόσφατη συνάντηση φορέων στα γραφεία του ΟΣΜΑΕΣ δήλωσε στη γραμματέα του Συλλόγου μας πως το αρχικό σχέδιό του να κατασκευάσει πρόσβαση προς τη θάλασσα της Ροδίτσας από την πλευρά του ιχθυοτροφείου και μέσα από τη δασική έκταση με προγραμματική Σύμβαση μεταξύ Υπ.ΑΑΤ και ΟΤΑ, ακυρώνεται . Οι λόγοι δε μας έγιναν γνωστοί.

Αυτό σημαίνει ότι πρέπει απαραιτήτως να εξευρεθεί ΑΜΕΣΑ χώρος δημόσιος ή δασικός εντός των 55 στρεμματων μέσα από τον οποίο ο πολίτης να μπορεί να ασκεί ελεύθερα το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμά του να διέρχεται μέσα από δημόσια και δασική έκταση και να έχει πρόσβαση στην παραλία κολύμβησης.

3ον Παράνομη ξήρανση δυο πεύκων στην περιοχή Ροδίτσας Θεολόγου


Σας ευχαριστούμε
Για το Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος
Η Γ.Γραμματέας