Wednesday, December 29, 2010

Η εμπάθεια του Λιμενάρχη Αταλάντης με στοχο την ηθική και υλική βλάβη του Συλλόγου μας



Εξαντλώντας την αυστηρότητα του για λόγους εμπάθειας ο Λιμενάρχης Αταλάντης επέβαλε το δυσβασταχτο προστιμο 1600 ευρώ στη Γραμματέα του Συλλόγου μας και 1600 ευρω στον αλβανο εργάτη(πρόστιμο το οποίο έχουμε την ηθική υποχρέωση προς τον εργάτη να πληρωσουμε) για την χωρίς άδεια από την Πολεοδομία,αφου στο σημείο αυτο δεν έχει χαραχτει η οριογραμμή αιγιαλού -παραλίας, επιδιόρθωση-σουλούπωμα με απλή επικαλυψη τσιμέντου τεσσαρων(!!!!) φθαρμένων σκαλοπατιών πρόσβασης στη θαλασσα υφισταμένων προ 20ετιας μπροστά από την παλια Ντίσκο Καζάνα στην παραλία του Θεολόγου με το ψευδεπίγραφο σκεπτικό ότι πρόκειται:
για μεταβολή του αιγιαλού και της παραλίας με κατασκευή έργου οκτώ σκαλοπατιών και διαδρόμου χωρίς άδεια από τις αρμόδιες αρχες!!!!!

Μας χρεώνει δηλαδή ολοκληρη την κατασκευή(οκτώ σκαλοπατια με διάδρομο από σκυρδεμα) αδιαφορώντας αν τα σκαλοπατια και ο διάδρομος προυπήρχαν από 20ετίας, όπως εγγράφως βεβαιώνει ο Δήμος Μαλεσίνας, και απεμπολώντας τις ευθύνες του Λιμεναρχείου για τη μέριμνα αποκατάστασης των φθαρμένων σκαλοπατιών για την αποφυγή ατυχημάτων από ηλικιωμένους και παιδια!!!!!!!!
Σας παραθέτουμε το απολογητικό Υπόμνημα που έστειλε ο Συλλογός μας καθώς και τη φωτογραφία της επιδιόρθωσης των σκαλοπατιών όπου μπορείτε να δείτε τα παλαιά σκαλοπατια και θα σας κρατάμε ενήμερους για τα επομενα βήματα.














ΥΠΟΜΝΗΜΑ

Του Συλλόγου για την Προστασία του Περιβάλλοντος Αγίου Ιωάννη Θεολόγου Μαλεσίνας Φθιώτιδας νομίμως εκπροσωπουμένου από τον Πρόεδρο και τη Γραμματέα

Σε συνέχεια της Κλήσης σε απολογία με ΑΠ 2141/19/2010 την οποία έλαβε η Γραμματέας του Συλλόγου μας έχουμε να καταθέτουμε τα εξής:
Ο Σύλλογός μας εκ του Καταστατικού του (σχετικό α ) έχει σκοπό την προστασία,βελτίωση ,αποκατάσταση και διατήρηση του οικιστικού και φυσικού (χερσαίου και θαλασσίου) Περιβάλλοντος της περιοχής του Κόλπου Αγίου Ιωάννη Θεολόγου.
Οι πολυετείς αγώνες μας μέχρι σήμερα είχαν, έχουν και θα έχουν μοναδικό σκοπό την εξυπηρέτηση του Δημοσίου Συμφέροντος ενώ ουδέποτε ενεργήσαμε προς ίδιον όφελος ή υπέρ ιδιωτικών συμφερόντων.

Τα σκαλιά στα οποία αναφέρεστε κατασκευάστηκαν όπως πληροφορηθήκαμε από έγκυρες πηγές, από τον αείμνηστο Σταμάτη Καζάνα ,ιδιοκτήτη της παλαιάς DISCO προς διευκόλυνση των πελατών του αλλά και γενικότερα των οικιστών και επισκεπτών της περιοχής προς την παραλία και τη θάλασσα η οποία να σημειωθεί ότι είναι ρηχή και προσφέρεται για θαλάσσια μπανια μικρών παιδιών και ηλικιωμένων
Η σκάλα περιελάμβανε 6 σκαλοπάτια εκ των οποίων τα δυο πρώτα από το δρόμο από τσιμέντο, τα υπόλοιπα 3 από πέτρες και τσιμέντο ενώ το τέταρτο από τσιμεντόλιθους στερεωμένους με τσιμέντο. Στη συνέχεια υπήρχε ένας μικρός κατηφορικός τσιμεντένιος διάδρομος μήκους περίπου 1,30μ και πλάτους περίπου 1μ ο οποίος «έδενε» τα σκαλοπάτια με την παραλία δημιουργώντας έτσι μια ομαλή πρόσβαση για το κοινό.
Ο λόγος της αυτοσχέδιας αυτής κατασκευής ήταν προφανής ,διότι το σημείο αυτό προσφέρεται μεν για θαλάσσια μπάνια, ιδιαίτερα για μικρά παιδιά και ηλικιωμένους πλην όμως η πρόσβαση ήταν αδύνατη λόγω του απόκρημνου μεταξύ του δρόμου και της παραλίας, όπως άλλωστε συμβαίνει σε όλο σχεδόν το μήκος των ακτών είτε από την πλευρά του Θεολόγου είτε από την πλευρά του Ευβοικού.
Γίνεται αντιληπτό ότι τα σκαλοπάτια βρίσκονται στη θέση αυτή περισσότερο από 30 χρόνια αν και πολλά μέλη του Συλλόγου μας ισχυρίζονται ότι υπάρχουν τουλάχιστον από το 1977.
Εν τω μεταξύ με την παροδο των ετών και καθώς τα σκαλοπατια αφέθηκαν στην τύχη τους χωρίς τη στοιχειώδη συντήρηση από τις αρμόδιες αρχές, άρχισαν να καταστρέφονται από τη θαλασσα και τις βροχές με αποτέλεσμα να γινονται όλο και πιο επικίνδυνα για τους επισκέπτες της παραλίας.Το τσιμέντο είχε διαβρωθεί με αποτέλεσμα να έχει γεμίσει ρωγμές, εξείχαν σκουριασμενα σίδερα τα οποία οι διερχόμενοι παράχωναν πρόχειρα για να στηρίξουν τα σκαλοπάτια, οι τσιμεντόλιθοι είχαν σπάσει , τα τελευταία δε χρόνια σημειώθηκαν ατυχήματα καθώς γλύστρησαν και χτύπησαν ηλικιωμένοι και μικρά παιδια.
Να τονιστεί ότι το σημείο αυτό της παραλίας είναι πολυσύχναστο διότι η μεν προηγούμενη πρόσβαση απέναντι από το σημερινό Dolce και το φούρνο Καζάνα είναι σε επαφή με τον προβλήτα του αλιευτικού καταφυγίου και υπάρχει κίνδυνος των λουομένων από τα διερχόμενα σκάφη ενώ η επόμενη πρόσβαση (σχετικο β) η οποία κατασκευάστηκε από τον κ. Νικο Μπλότζο πριν ακόμη χαραχτεί ο οικισμός ΟΣΜΑΕΣ δηλαδή πλέον των 40 ετων, έχει παρα πολλά σκαλιά και γινεται απαγορευτική για ηλικιωμένους.
Παράλληλα ο Σύλλογός μας είχε γινει αποδέκτης ιδιαιτέρως πιεστικών καταγελλιών και διαμαρτυριών κατοίκων και μελών μας από τους δύο οικισμούς του Θεολόγου και του ΟΣΜΑΕΣ με το σκεπτικό:

«Κάντε τουλαχιστον εσείς κατι ,φτιάξτε λίγο τα σκαλοπάτια διότι ενώ κινδυνεύουμε εμείς και τα παιδιά μας για να κανουμε ένα μπάνιο, οι αρμόδιοι αδιαφορούν».

Μαλιστα το μέλος του Συλλόγου μας η οποία είναι παλαιά οικίστρια και το σπίτι της απέχει γύρω στα 100 μέτρα από τα σκαλοπάτια μας μετέφερε την καθημερινή αγωνία, την ανασφάλεια και το φόβο των γειτόνων της καθώς κατεβαίνουν για μπάνιο στο σημείο αυτό.
Με δεδομένη λοιπόν την ευαισθησία μας αλλά και την υποχρέωσή μας να συμβάλλουμε καθοριστικά στην περιφρούρηση της υγείας ,της ασφάλειας, της ποιότητας ζωής και των συνθηκών διαβίωσης των μελών μας, συζητήσαμε το ζήτημα στα Διοικητικά Συμβούλια 20-11-2007 (σχετ.γ) και 28-2-2008 (σχετ.δ) ), θέσαμε το ζήτημα της επιδιόρθωσης των σκαλοπατιών στη Γενική Συνελεύση της 29- 3-2009 (σχετ.ε) όπου έγινε ομόφωνα αποδεκτή η επιδιόρθωση των σκαλοπατιών, αποστείλαμε σχετικό αίτημα στο Δήμο (σχετ.στ) δυστυχώς χωρίς αποτέλεσμα, μέχρι που φέτος το καλοκαίρι ένα ατύχημα ηλικιωμένου επισκέπτη κατέστησε την επιδιόρθωση επιτακτική ανάγκη.
Ετσι την 27-6-2010 το θέμα συζητήθηκε διεξοδικά στο Διοικητικό Συμβούλιο και ελήφθη ομόφωνη απόφαση (σχετ.ζ ) να επιδιορθώσουμε μόνο τα 4 φθαρμένα σκαλοπάτια και όχι τα δυο πρώτα από το δρόμο που ήταν από τσιμέντο που δεν είχαν μεγάλο πρόβλημα, με έξοδα του Συλλόγου, το ποσό δε να μην ξεπερνα τα 300 Ευρω καθώς τα οικονομικά του είναι πολύ περιορισμένα.
Συζητήθηκε επίσης το ζήτημα αν απαιτείται έκδοση αδείας για τη σχεδιαζόμενη επιδιόρθωση σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από το
Ν.2971/2001 Περί αιγιαλού και παραλίας, ωστόσο το άρθρο 29 παρ.1 Διοικητικές και ποινικές κυρώσεις
το οποίο είναι σαφές καθώς αναφέρεται στην έκδοση αδειών για κατασκευή, τροποποίηση ή καταστροφή έργων στην παραλία και επειδή στην προκειμένη περίπτωση δεν επρόκειτο για έργο κατασκευής,αφου τα σκαλοπάτια προυπήρχαν πλεον των 30 ετών,ούτε για τροποποίηση, αφού δεν επρόκειτο να γινουν αλλαγές στα σκαλοπάτια, ούτε βέβαια για καταστροφή αλλά απλά για μια επιδιόρθωση των βλαβών των σκαλοπατιών με σκοπό την ασφαλή πρόσβαση των λουομένων στην παραλία, εκτιμήσαμε ότι δεν ήταν απαραίτητη η έκδοση άδειας.

Αλλωστε όλη η παραλιακή περιοχή του Θεολόγου από το ξενοδοχείο Silver Bay μέχρι τη Λεκούνα είναι απόκρημνη και γεμάτη σκάλες όλων των ειδών, ποιοτήτων και σχεδίων, αυτοσχέδιες ή κατασκευασμένες από επαγγελματίες ( σχετικο η) οι οποίες κατασκευάστηκαν για την ομαλή και ασφαλή πρόσβαση των πολιτών από κατοίκους και για τις οποίες ουδέποτε έπεσε στην αντίληψή μας όλα αυτά τα χρόνια να τίθεται ζήτημα παρανομίας από τις αρμόδιες Αρχές.
Με την εκτίμηση αυτή εξουσιοδοτήσαμε τον Πρόεδρο του Συλλόγου τηλεφωνικά διότι απουσίαζε εκείνη την ημέρα λόγω ασθένειας, να πάρει προσφορές από τους επαγγελματίες για την επιδιόρθωση των σκαλοπατιών και σε περίπτωση αδυναμίας του Προέδρου, τη Γραμματέα του Συλλόγου.

Στο επόμενο διάστημα και αρχές Ιουλίου 2010 επειδή η κατασταση της υγείας του Προέδρου μας επιδεινώθηκε με αποτέλεσμα να καταλήξει, η Γραμματέας του Συλλόγου αναγκάστηκε να αναλάβει την υπόθεση.
Πήρε προσφορές το Σάββατο 3 Ιουλίου 2010 και το επόμενο Σαββατο 10 Ιουλίου και κατέληξη στην πιο συμφέρουσα και μέσα στα πλαίσια της Απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου, συμφωνήθηκε δε να επιδιορθώσει τα τέσσερα (4) σκαλοπάτια το συντομότερο δυνατόν διότι η θερινή περίοδος είχε ήδη αρχίσει και η προσέλευση των λουομένων στην παραλία ήταν μεγάλη.
Μαλιστα επειδή η συνάντηση έγινε πρωί και ώρα κατά την οποία οι οικιστές κατέβαιναν στην παραλία για μπάνιο ,γίναμε αποδέκτες των ευχαριστηρίων και της ευγνωμοσύνης τους για την επίλυση του χρόνιου αυτού προβλήματος.

Από εκείνη την ημέρα δεν είχαμε καμια ενημέρωση διότι βρισκόμασταν ΄στην Αθήνα καθώς δεν είχε ξεκινήσει ακόμη η περίοδος αδείας μας.

Το μεσημέρι της 19ης Ιουλίου 2010 η Γραμματέας του Συλλόγου δέχτηκε στην Αθήνα ένα τηλεφώνημα από τον εργάτη ότι συνελήφθη από τα όργανα του Λιμενικού Σώματος Αταλάντης μετά από καταγγελία κατοίκου Θεολόγου για κατασκευή έργων στην παραλία χωρίς άδεια των Αρμοδίων Αρχών και με τη διαδικασία του αυτόφωρου οδηγείται με χειροπέδες στο Λιμεναρχείο Αταλάντης !
Η Γραμματέας επικοινώνησε με τη νομική σύμβουλο του Συλλόγου μας η οποια με τη σειρά της επικοινώνησε με το Λιμενάρχη Αταλάντης, ακολούθησε μια σειρά τηλεφωνημάτων με το Δήμαρχο Μαλεσίνας, τον Προιστάμενο της Πολεοδομίας Αταλάντης καθώς προσπαθούσαμε να αντιληφθούμε ποιο είναι το παράπτωμά μας και για ποιο λόγο μας κατηγορούσαν.
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο εργάτης τηλεφώνησε στη Γραμματέα του Συλλόγου και την ενημέρωσε ότι διανυκτερεύει στο αστυνομικό τμήμα Αταλάντης και την επομένη, ότι τον οδήγησαν στον Εισαγγελέα Λαμίας ο οποίος άκουσε την απολογία του και αφού έλεγξε τα χαρτιά του τον άφησε ελεύθερο.
Τελικά αντιληφθήκαμε ότι η κατηγορία ήταν πως δεν είχαμε ζητήσει άδεια για την επιδιόρθωση των σκαλοπατιών από την Κτηματική Υπηρεσία Φθιώτιδας.

Κατ`αρχήν θα επιθυμούσαμε να σας βεβαιώσουμε ότι στην ενέργειά μας αυτή δεν υπήρξε δόλος, προσωπικό όφελος ή εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων
Δεν υπήρξε επίσης πρόθεση να παρακάμψουμε ή να αγνοήσουμε τις νόμιμες διαδικασίες, ενέργειες στις οποίες ουδέποτε ο Σύλλογός μας έχει προβεί στην μέχρι σήμερα πορεία του.

Εφαρμόσαμε καλοπροαίρετα τις ομόφωνες Αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης και των Διοικητικών Συμβουλίων του Συλλόγου μας με γνώμονα το Δημόσιο Συμφέρον και το κοινό καλό μετά από πολύχρονες πιέσεις των οικιστών καθώς ουδείς εκ των αρμοδίων ενδιαφέρθηκε να επιδιορθώσει τα σκαλοπατια, ως είχε χρεος, ώστε να εξασφαλίσει αφενός την ομαλή πρόσβαση των πολιτών στην παραλία αφετέρου το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμά τους να απολαμβάνουν την παραλία και τη θάλασσα χωρίς κίνδυνο της σωματικής τους ακεραιότητας.

Οπως προείπαμε, δεν επρόκειτο για κατασκευή ούτε τροποποίηση των σκαλοπατιών αλλά απλά για μια επιδιόρθωση ,ένα «συμμάζεμα» μιας μικρής σκάλας η οποία προυπήρχε εδώ και δεκαετίες.για να μην σκοτώνονται οι ηλικιωμένοι και τα μικρά παιδια καθώς κατεβαίνουν στην παραλία.

Για του λόγου το αληθές στη σχετική φωτογραφία(σχετ θ ) της σκάλας φαίνονται τα παλιά σκαλοπάτια και η επιδιόρθωση που έγινε.

Αν υπήρχε δόλος στην ενέργειά μας θα επιχειρούσαμε «νύχτα» την επιδιόρθωση όπως ακούμε εκ των υστέρων να σχολιάζουν οι κάτοικοι του Θεολόγου και του ΟΣΜΑΕΣ αλλά και επίσημα χείλη.
Η επιδιόρθωση των σκαλοπατιών έγινε στο φως της ημέρας, δείγμα του καλοπροαίρετου των ενεργειών μας γεγονός το οποίο επιβραβεύτηκε στη Γενική Συνέλευση της 7ης Αυγούστου 2010 από τα μελη μας, τους αρμόδιους Φορείς και στους Συλλόγους που συμμετείχαν καθώς τους ενημερώσαμε λεπτομερώς για την υπόθεση(σχετ.ι)

Επαναλαμβάνουμε ότι δεν είχαμε καμιά πρόθεση να παρανομήσουμε ή να παρακάμψουμε τη νόμιμη διαδικασία ή να βλάψουμε το Περιβαλλον, ενέργειες ασύμβατες με τους σκοπούς και τους στόχους του Συλλόγου μας αλλά και με τη μέχρι σήμερα πορεία μας.
Συνεργαζόμαστε άριστα με όλες τις Υπηρεσίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της Νομαρχίας Φθιώτιδας,της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και της Κεντρικής Διοίκησης (Υπουργεία και Οργανισμούς) καθώς και με την Υπηρεσία σας(Λιμεναρχείο Αταλάντης) διότι οι στόχοι μας για την Προστασία του Περιβάλλοντος και του Πολίτη είναι κοινοί.

Ο Σύλλογός μας για την υλοποίηση του έργου του προσπαθεί όλα τα χρόνια της δράσης του να έχει σύμβουλους και συμπαραστάτες τις Αρμόδιες Αρχές για το καλό και την εξασφάλιση των δικαιωμάτων των πολιτών και ποτέ δεν ενήργησε παράνομα ή αυθαίρετα.

Ελπίζουμε ότι και σ`αυτήν την περίπτωση θα τύχει της υποστήριξης των Αρμοδίων Αρχών συμπεριλαμβανομένης και της δικής σας.

Αθήνα 11 Οκτωβρίου 2010

Μετά τιμής

Ο Πρόεδρος
Η Γραμματέας