Thursday, April 28, 2011

Τα σχόλιά μας στη Δημόσια Διαβούλευση για το Θαλασσοκτόνο Ειδικό Χωροταξικό Υδατοκαλλιεργειών

http://www.opengov.gr/minenv/
28 Απριλίου 2011, 20:16 |

Διαβάζουμε σε προηγουμενο σχολιο
---Στα πλαίσια του Προγράμματος «Καλλικράτης», η μίσθωση χώρων υδατοκαλλιέργειας περνά στην αιρετή περιφερειακή αυτοδιοίκηση και στη συνέχεια στους δήμους.
Με βάση την έως σήμερα εμπειρία, η εξέλιξη αυτή μόνο προβλήματα δημιουργεί, εφόσον οι δήμοι αποτελούν προμετωπίδα αρνητικών τοποθετήσεων απέναντι στην υδατοκαλλιέργεια, κύρια λόγω της πελατειακής ψηφοθηρικής σχέσης τους με τις τοπικές κοινωνίες. Σε συνδυασμό δε, με την αντίληψη αδιαφορίας του συλλογικού συμφέροντος και στην προκειμένη περίπτωση του εθνικού συμφέροντος, έναντι του ατομικού συμφέροντος, πρέπει να αναμένεται παραπέρα κλιμάκωση των αντιδράσεων και των αρνητικών τοποθετήσεων για τη χωροθέτηση μονάδων υδατοκαλλιέργειας………..
Προτείνω και ενισχύω τη διατήρηση των αναφερομένων στο άρθρο 9 παρ. 3.α. σχετικώς με την αρμοδιότητα αποκλειστικά του δημοσίου, μέσω του ορισμένου κάθε φορά εκπροσώπου του, να μισθώνει θαλάσσιες και άλλες υδάτινες εκτάσεις για υδατοκαλλιέργεια.---

Αν καταλαβαινουμε καλά η αιρετή Περιφερειακή και Δημοτική Αυτοδιοίκηση η οποία εξελέγη από το λαό αποτελεί για το σχολιαστή πελατειακή ψηφοθηρική σχέση.
Για το λόγο αυτό η αρμοδιότητα των μισθώσεων θα πρέπει να ανήκει αποκλειστικά στο Κρατος ώστε να μην υπάρχουν αντιδράσεις από τους πολίτες.
Αυτό όμως δεν είναι Δημοκρατία.
Αποφασίζομεν και Διατάσσομεν είναι

Τα σχόλιά μας στη Δημόσια Διαβούλευση για το Ειδικό Χωροταξικό Υδατοκαλλιεργειών

28 Απριλίου 2011, 15:11 | Σύλλογος Προστασιας Περιβαλλοντος Αγίου Ιωάννη Θεολόγου Μαλεσίνας Φθιώτιδας

Μια και αναφέρεται σε σχόλια ο ισχυρισμός ότι με το Ειδικό Χωροταξικό για τις Υδατοκαλλιέργειες θα δημιουργηθούν νεες θέσεις εργασίας και επειδή εμείς δε μασαμε τα λόγια μας ,καλό είναι να γίνει γνωστό το εξής.
Ειναι απολύτως ψευδής, παραπλανητικός και εν πολλοίς αστείος ο ισχυρισμός ότι οι ιχθυοκαλλιέργειες συνεισφέρουν στην απασχόληση και προσφέρουν νέες θέσεις εργασίας καθώς από επίσημα στοιχεία του ΙΚΑ Αταλάντης και του ΟΓΑ Τραγάνας προκύπτει ότι από τις πέντε(5) ιχθυοτροφικές μοναδες που λειτουργούν ακόμη στον Κόλπο Αταλάντης-Θεολόγου –Λιβανατών ασφαλίζεται μία(1) βοηθός λογιστηρίου ενώ οι υπολοιποι εργαζόμενοι είναι αλλοδαποί ανασφάλιστοι!
Το ίδιο θα συνεχιστεί και τώρα.Το πολύ πολύ να υπάρχει ένας ιχθυολόγος να επιβλέπει τις ιχθυοτροφικές μοναδες κάθε Ζώνης.
Αυτές είναι οι θέσεις εργασίας;
Τις εκατονταδες ατόμων όλων των παραγωγικών ταξεων που παραμένουν χωρίς εργασία (καταστηματάρχες,ξενοδόχοι, οικοδόμοι κ.λ.π.) καθ’ όσον εμποδίζεται η οικιστική, παραθεριστική και τουριστική ανάπτυξη αφού υποβαθμίζεται σημαντικά το θαλάσσιο περιβάλλον τους σκέφτεσθε;

-------Η υποβάθμιση του νερού στα παρκα εκτροφής για την ύπαρξη της οποίας δεν είναι δυνατόν να διατυπωθεί αμφισβήτηση από κανενα γνωστη της φυσιολογίας της θρέψης των σαρκοφάγων ψαριών( τσιπούρα, λαυράκι,πέστροφα,σολομός), συνίσταται στην αποβολή μεσα στο νερό όλων των προιόντων του μεταβολισμού των ψαριών στερεών(περιττώματα ) και υγρών (ούρα) καθώς και διάφορών αζωτούχων ουσιών κυρίως αμμωνίας από τα βράγχιά τους.
Σε μονάδα με ψάρια 100kg η ημερήσια ποσοτητα περιττωμάτων είναι 0,95 kg
>> 1 t. >> 9,5 kg
>> 10 t >> 95 kg
>> 50 t >> 475 kg
>> 100 t >> 950 kg περίπου 1t

Επί ετήσιας βάσεως (365 ημέρες) οι αντίστοιχοι αριθμοί διαμορφώνονται ως ακολούθως
Σε μονάδα με ψάρια 100 τόνων η ετήσια ποσότητα περιττωμάτων είναι 365 τόνοι

Στις παραπάνω τιμές δεν περιλαμβάνεται η ποσότητα της μη καταναλωθείσας τροφής η οποία καταλήγει μαζί με τα περιττώματα στο φυσικό αποδέκτη-----------

Υδατοκαλλιέργειες και ρύπανση του υδάτινου περιβαλλοντος
Σωφρόνιος Παπουτσόγλου
Καθηγητής Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών
Πρόεδρος Επιστημονικής Επιτροπής ΕΘ.Ι.Α.ΓΕ

Από την έκδοση της Συνόδου των Πρυτάνεων και Προέδρων Διοικουσών Επιτροπών των Ελληνικών Πανεπιστημίων με τίτλο Το Ελληνικό Περιβάλλον
Εκδόσεις Σαββαλας

Εχετε την εντύπωση πως θ`αφήσουμε 31 τόνους ημερησίως και 11.315 τόνους το χρόνο κόπρανα και ούρα των ψαριών να χύνονται στη θαλασσα του Κόλπου του Θεολόγου-Αταλάντης –Λιβανατών;

Wednesday, April 27, 2011

Τα σχόλιά μας στη Δημόσια Διαβούλευση για το Ειδικό Χωροταξικό Υδατοκαλλιεργειών

27 Απριλίου 2011, 12:33 | Σύλλογος Προστασιας Περιβαλλοντος Αγίου Ιωάννη Θεολόγου Μαλεσίνας Φθιώτιδας


Κυρία Υπουργέ κύριε Αναπληρωτή Υπουργέ
Σε καμια περίπτωση δεν επιθυμούμε αντεκλήσεις και αντιπαραθέσεις με άλλους σχολιαστές πλην όμως επιτρέψτε μας, καθώς κάποιοι στο χωρο αυτο μας προκαλούν ανοιχτά, να υπερασπιστούμε τις θέσεις και τα επιχειρήματα μας τα οποία εκθέτουμε.

Είναι λοιπον φανερό ότι ο κ. Ντόμαλης Κώστας με το σχόλιό του της 27ης Απριλίου 2011 ώρα 03:16πμ κανει κριτική στα δικά μας σχόλια-θέσεις εκπροσωπώντας καθώς ισχυρίζεται τον εαυτό του και την κοινή λογική.

1)Κατ` αρχήν ο Σύλλογός μας εκπροσωπεί το σύνολο των Συλλόγων και Φορέων της παραλιακής Λοκρίδας (π. Δήμοι Αταλάντης-Μαλεσίνας –Λιβανατών και νυν Δήμου Λοκρών) εξουσιοδοτήσεις των οποίων έχουμε μέσω μαζικών Ψηφισμάτων τα οποία έχουμε θέσει υπόψη της κυρίας Υπουργού και της Δ/ντριας Χωροταξίας κας Ζέικου
Η λογική μας είναι η λογική του μέσου πολίτη του Θεολόγου , της Αταλάντης και των Λιβανατών ο οποίος έζησε στο πετσι του επι 20ετία και πλέον την οδυνηρή λειτουργία μονάδων εντατικής ιχθυοκαλλιέργειας με αποτέλεσμα το θαλάσσιο περιβάλλον να έχει καταντήσει ΧΑΒΟΥΖΑ και ΒΟΥΡΚΟΣ, χαρακτηρισμός λίαν επιεικής , οι δε κάτοικοι της περιοχής να ταλαιπωρούνται και να βλάπτονται από τη μόλυνση και την υποβάθμιση που προκαλούν τα ιχθυοτροφεία με τους χιλιάδες τόνους αποβλήτων (κόπρανα και ούρα των ψαριών) καθώς και υπολειμμάτων τροφών και των φαρμάκων που χύνονται στη θάλασσα του Θεολόγου, της Σκάλας Αταλάντης,της Σκάλας Λιβανατών, του Βοίβου,του Μικροβοίβου και της Τραγάνας καταστρέφοντας τη μόνη δυνατή μορφή Ανάπτυξης για την περιοχή , την Τουριστική.
Οσον αφορα την καθαροτητα των θαλασσινών νερών , μια απλή ερώτηση στο Τμήμα Νερών του ΥΠΕΚΑ και στα συνεργαζόμενα διαπιστευμένα εργαστήρια είναι αρκετή για να διαπιστώσει καποιος πως το μπλε σημαδάκι στις παραλίες δε λέει τίποτα καθώς η ρύπανση μπορεί να είναι ακόμα και στο όριο που προβλέπει η ΕΕ η οποία έχει κατεβασει τον πήχυ της ρύπανσης πολύ χαμηλά ώστε να συμπεριλαμβανονται και οι σκούρες παραλίες της Βόρειας Ευρώπης.
Οι δε μπλε σημαίες είναι γνωστό σε όλους πως αφορούν την πληρότητα των εγκαταστάσεων μιας παραλίας (καθαριότητα, κάδοι, ναυαγοσώστης κ.λ.π.).

2) Οι μελέτες με αναφορές σε προβλήματα που δημιουργούν οι ιχθυοκαλλιέργειες στο περιβάλλον και τις οποίες παραθέτουμε εδω, είναι μελέτες Καθηγητών, Διδασκόντων, Πρυτάνεων και Προέδρων των Διοικουσών Επιτροπών των Ελληνικών Πανεπιστημίων , μελών Επιστημονικών Επιτροπών ,Εθνικών Ιδρυμάτων, Δικτύου Ερευνητών Διαχείρισης Περιβάλλοντος , επιστήμονες βραβευμένοι από την Ακαδημία Αθηνών για τη δράση τους στον τομέα της Προστασίας του Περιβάλλοντος, τις μεταφέρουμε μάλιστα με τα ονόματα τους και την ιδιότητά τους, και ουδείς τις αμφισβητεί.

3)Το ότι τα ιχθυοτροφεία ρυπαίνουν δεν προκύπτει μονο από την 20χρονη οδυνηρή εμπειρία μας.
Προκύπτει και από την κατηγοριοποίηση τους από την αριθ. ΗΠ 15393/2332( ΦΕΚ 1022/2002) που αφορά στην καταταξη δημοσίων και ιδιωτικών έργων και δραστηριοτήτων σε κατηγορίες, όπου οι ιχθυοκαλλιέργειες όχι μόνον ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΦΙΛΙΚΕΣ προς το Περιβαλλον αλλά ανήκουν στην 8η Ομάδα και εξακολουθούν να ανήκουν στην Πρώτη Κατηγορία, ιδιαίτερα οι Ζώνες ιχθυοκαλλιεργειών στην Υποκατηγορία 1 δηλαδή στις δραστηριότητες που λόγω της φύσης ,του μεγέθους ή της έκτασής τους ειναι πιθανό να προκαλέσουν ΣΟΒΑΡΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ.

4) Η χωροθέτηση των μονάδων έγινε με γνώμονα το συμφέρον των Εταιριών Υδατοκαλλιέργειας και των Εταιριών Προμηθευτών Ιχθυοτροφών και ΟΧΙ με γνωμονα το Δημόσιο Συμφέρον, την Δημόσια Υγεία και την Τουριστική Ανάπτυξη η οποία είναι έννοια ΑΣΥΜΒΑΤΗ με την Ιχθυοκαλλιέργεια σύμφωνα με την έγγραφη εκτίμηση της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ και της Δ/νσης Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού ,την οποία έχουμε στο Αρχειο του Συλλόγου μας και την εχουμε ήδη θεσει υποψη της κας Υπουργού.

5) Αν περιμένουμε πρώτα να γίνουμε Φουκουσίμα και μετά να αντιδράσουμε ,τότε είναι βεβαιο πως δεν εχουμε καμια ελπίδα σα χώρα.

6) Οι ιχθυοτρόφοι καλά κανουν και σιωπούν αφενός διότι γνωρίζουν καλά πως οι θέσεις και τα επιχειρήματά μας δεν είναι ακραία, αστήρικτα και υπερβολικά, αφετέρου διότι εκτός από ιδιοκτήτες μονάδων είναι και κάτοικοι της περιοχής και έχουν συναίσθηση της ρύπανσης που προκαλούν καθώς αναγκάζονται να ομολογήσουν πως τα καλοκαίρια στέλνουν τις οικογένειές τους σε άλλες παραλίες κολύμβησης!

Ο φανατισμός, το πάθος και η έλλειψη ψυχραιμίας δεν έρχεται από μας όπως μας κατηγορούν.
Ερχεται από διαφορους υψηλόμισθους μεγαλοπαράγοντες και πολυθεσίτες Προέδρους, Γενικούς Διευθυντές, Ειδικούς Συμβούλους ,Τεχνικούς Υποστήριξης και Εκπροσώπους των Εταιριών Υδατοκαλλιεργειών και Προμήθειας Ιχθυοτροφών οι οποίοι σχολιάζουν στο χωρο αυτό με γνώμονα το δικό τους συμφέρον και όχι το Δημόσιο Συμφέρον και τη Δημόσια Υγεία
Ερχεται επίσης και από τους Συνδέσμους Θαλασσοκαλλιεργητών, τους Συλλόγους Ιχθυολόγων, ιχθυοτρόφων κ.λ.π οι οποιοι ψηφίζουν σωρηδόν τα σχολια των ανωτέρων τους νομίζοντας πως έτσι θα επηρεάσουν το τελικό αποτέλεσμα

Ο Σύλλογός μας δεν έχει ουδεμία οικονομική ή πολιτική ή άλλης μορφής εξάρτηση από κανενα.
Υπερασπιζόμαστε την καθαροτητα της θάλασσάς μας και τη μοναδική μορφή Πνοής για την περιοχή μας τον Τουρισμό και τον Παραθερισμό , ενώ στεκόμαστε όρθιοι πλάι στην τοπική κοινωνία της παραλιακής Λοκρίδας
-τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι-

Μετά τιμής
το ΔΣ του Συλλόγου

Τα σχόλιά μας στη Δημόσια Διαβούλευση για το Ειδικό Χωροταξικό Υδατοκαλλιεργειών

13 Απριλίου 2011, 19:46 | Σύλλογος Προστασια Περιβαλλοντος Αγίου Ιωάννη Θεολόγου Μαλεσίνας Φθιώτιδας


Κυρίες και Κύριοι
Η χωροθετηση των ΠΟΑΥ στο Σχέδιο της ΚΥΑ όπως διαπιστώνουμε στα υπόψην έγγραφα Α παρ.12 του Σχεδίου στηρίζεται στις Μελέτες Χωροθέτησης Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ) για διαφορες περιοχές της χώρας που έχουν χρηματοδοτηθεί από Ευρωπαικούς και Εθνικούς πόρους στα πλαίσια του ΕΠ.ΑΛ 2000 -2006 και των ΠΕΠ.
Ο Σύλλογός μας από τον Μάρτιο του 2005 ζητησε και παρέλαβε από την Υπηρεσία Διαχείρισης ΕΠ ΑΛΙΕΙΑ τη Μελέτη Καθορισμού ΠΟΑΥ στο Βόρειο Ευβοικό και το Μαλιακό Δ Φαση Παράρτημα Β καθώς τη Μελέτη ΠΟΑΥ Δ Φαση Παράρτημα Γ3 που αφορά στην ΠΟΑΥ ΙΙΙ Αταλάντη(ΑΤ)-Μαλεσίνα-Λάρυμνα(LAR) (ΦΘΙΩΤΙΔΑ) οι οποίες εκπονήθηκαν από την Ανάδοχη Εταιρεία ΝΑΥΣ-ΙΩΑΝΝΑ Ν. ΑΡΓΥΡΟΥ ΕΠΕ
Στη συνεχεια την παρέδωσε σε επιστήμονες –συνεργάτες του Συλλόγου μας προς αξιολόγησή της ,τα δε αποτελέσματα ήταν εξοργιστικά αφου ουσιαστικά πρότεινε την ολοκληρωτική καταστροφή της θαλασσας μας καθώς μετέτρεπε τη θαλάσσια περιοχή του Κόλπου Θεολόγου-Αταλάντης-Λιβανατών σε Βιομηχανική Ζώνη παραγωγής ψαριών.
Επρόκειτο για μια ΧΑΒΟΥΖΑ παραγωγής 3.045 τόνων ψαριών ετησίως ( 1610 τον. τσιπούρα λαυρακι σε θαλάσσια έκταση 1.265 στρεμ στη Νήσο Γάιδαρος και 1.435 τον ετησίως τσιπούρα λαυράκι σε θαλασσια έκταση 2.048 στη Νήσο Αταλαντονήσι), μια ρύπανση που συμφωνα με επιστημονικές μελέτες ισοδυναμεί με 31 τόνους ΗΜΕΡΗΣΙΩΣ και 11.315 τόνους ετησίως περιττωμάτων (κόπρανα και ούρα ψαριών), υπολειμματων τροφών και φαρμάκων ή σα να χυνονται στη θαλάσσά μας ΑΚΑΤΕΡΓΑΣΤΑ ΛΥΜΑΤΑ μιας πολης 78.000 κατοίκων!
Η Μελέτη αγνοεί κατά την εκτίμησή μας σκόπιμα τον τουριστικό ,παραθεριστικό και οικιστικό χαρακτήρα της περιοχής της παραλιακής Λοκρίδας και την καταδικάζει σε οριστικό και μόνιμο μαρασμό,εισηγούμενη μαλιστα την επείγουσα λήψη καταναγκαστικών διοικητικών αποφάσεων και μετρων προκειμένου ΝΑ ΠΑΓΙΩΘΕΙ η κατάσταση και να ΦΙΜΩΘΟΥΝ οι διαμαρτυρόμενες τοπικές κοινωνίες των π.Δήμων Αταλάντης,μαλέσίνας και Λιβανατών ,σημερινού Δήμου Λοκρών.
Η εν λόγω μελέτη περιέχει μεγάλα σφάλματα,ελλείψεις,ανακρίβειες και κατά την εκτίμηση των ειδικών επιστημόνων-συνεργατών μας παραλείπει ή υποβαθμίζει εγκληματικά τα φορτια ρύπανσης.Επίσης θεωρεί συμβατή τη συνύπαρξη ιχθυοτροφείων και τουριστικής-οικιστικής αναπτυξης, γεγονός πρωτοφανές και απαράδεκτο σύμφωνα με επιστημονικά δεδομενα ενώ εισηγείται περιορισμό ή και συμπληρωματική απαγόρευση της αναπτυξης για να μην ενοχλούνται τα ψάρια!!!!!!!
Σε κανενα σημείο δεν αναφερεται στην καταστροφή την οποία υπέστη επι μια 20ετία ο Κόλπος της Αταλάντης-Θεολόγου από τη λειτουργία 11 ιχθυοτροφικών μοναδων τη μετατροπή του σε ΒΟΥΡΚΟ και τη γενικότερη υποβαθμιση και δυσφήμιση της περιοχής που τυραννούσε τις τοπικές κοινωνίες.
Μάλιστα προτείνει το διπλασιασμό της υπάρχουσας δυναμικότητας των μονάδων, με δυο λόγια βάζει Ταφόπλακα στην περιοχή μας!

Παραλείπει κατά την άποψή μας σκόπιμα το Σχέδιο μελέτης του Υπουργείου Τουρισμού με τίτλο Τουριστική Ανάπτυξη Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας 2002-2006 Μάρτιος 2003 το οποίο χαρακτηρίζει την περιοχή Θεολόγου, Αταλάντης και Λιβανατών ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ τις δε νησίδες Γάιδαρος και Αταλαντονήσι τις εντάσσει στον επιστημονικό καταλογο NATURA 2000 (Κωδικός GR 2440001) και συνιστά στους Δήμους να τα αξιοποιήσουν τουριστικά
Δεν αναφέρει τις αντιδρασεις ,τα Ψηφίσματα και τις ομοφωνες αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων καθώς και του π.Νομαρχιακού Συμβουλίου Φθιώτιδας κατά της λειτουργίας των ιχθυοτροφικών μοναδων στον Κολπο που ζητούν την απομακρυνση των υπαρχόντων, παραλείπει δε τεχνηέντως την τεράστια οικοδομική και επαγγελματική δραστηριότητα της περιοχής παραλίας Θεολόγου,Σκάλας Αταλάντης, παραλίας Λιβανατών,Τραγάνας και συνεταιρισμού ΟΣΜΑΕΣ όπου απασχολούνται χιλιάδες έλληνες και αλλοδαποί οικονομικοί μετανάστες.
Τέλος η Μελέτη στηρίζεται με τη σειρά της στις μελέτες για
-την Ανάπτυξη και Χωροθέτηση των Υδατοκαλλιεργειών της Περιφέρειας Στ.Ελλάδας του ΕΚΘΕ 2000,
-το Στρατηγικό Πλάισιο Κατευθύνσεων για την Ανάπτυξη των Υδατοκαλλιεργειών του ΥΠΕΧΩΔΕ 2000 ,
-τη Μελέτη του Χωροταξικού Σχεδίου της Περιφέρεια Στ.Ελλάδας 1997-2000 και –τη Μελέτη χωρικών επιπτώσεων κοινοτικών προγραμματων και πολιτικής για τη Στ.Ελλάδα 1995-1997
οι οποίες κατά την εκτίμησή μας δεν έχουν ουδεμία σχέση πλέον με τα πραγματικάδεδομένα τα οποία επικρατούν στην περιοχή του Κόλπου Αταλάντης-Θεολόγου -Λιβανατών και χρήζουν επικαιροποίησης.

Για τους παραπάνω λόγους ζητάμε να μην υλοποιηθεί η Μελέτη ΠΟΑΥ ΑΤΑΛΑΝΤΗ-ΜΑΛΕΣΙΝΑ καθώς η σχεδιαζομενη εφαρμογή της
από την ΚΥΑ παραβιάζει και προσβαλλει
1) τη συνταγματικά προστατευόμενη αξία του φυσικού,οικιστικού και πολιτιστικού περιβαλλοντος από το οποιο εξαρταται η ποιοτητα ζωής και η υγεία των κατοικων των πόλεων και των οικισμών.
2) Την προστασία και αποκατάσταση του περιβάλλοντος και τη διατήρηση των οικολογικών και πολιτιστικών αποθεμάτων (Ν.2742/99 άρθρο 2 παρ.1)

Σας ευχαριστούμε για το χρόνο σας

Τα σχόλιά μας στη Δημόσια Διαβούλευση για το Ειδικό Χωροταξικό Υδατοκαλλιεργειών

18 Απριλίου 2011, 23:11 | Σύλλογος Προστασιας Περιβαλλοντος Αγίου Ιωάννη Θεολόγου Μαλεσίνας Φθιώτιδας


Για τη ρυπαρότητα των νερών των ιχθυοτροφείων υπάρχουν αμέτρητες αποδείξεις.
Να μία που προέρχεται από το ίδιο το Υπουργείο Περιβάλλοντος.
Με την αριθ. 96269/5387/1990 ΚΥΑ (ΦΕΚ 678Β) με την οποία κατατάσσονται έργα και δραστηριότητες σε κατηγορίες ανάλογα με τις επιπτώσεις τους στο περιβάλλον, οι ιχθυοκαλλιέργειες κατατάσσονται στην πρώτη (Α) Κατηγορία ομάδα ΙΙ η οποία περιλαμβάνει έργα και δραστηριότητες που λόγω της φύσης ,του μεγέθους ή της έκτασής τους ειναι πιθανό να προκαλέσουν σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον.
Η ΚΥΑ αυτή τροποποιήθηκε ΤΟ 2002 μαζί με το Ν.1650/86
Ετσι με το Ν.3010/2002(ΦΕΚ 91/2002) για την εναρμόνιση του Ν.1650/1986, και την αριθ. ΗΠ 15393/2332( ΦΕΚ 1022/2002) που αφορά στην καταταξη δημοσίων και ιδιωτικών έργων και δραστηριοτήτων σε κατηγορίες, οι ιχθυοκαλλιέργειες ανήκουν στην 8η Ομάδα και εξακολουθούν να ανήκουν στην Πρώτη Κατηγορία, ιδιαίτερα οι Ζώνες ιχθυοκαλλιεργειών στην Υποκατηγορία 1 δηλαδή στις δραστηριότητες που λόγω της φύσης ,του μεγέθους ή της έκτασής τους ειναι πιθανό να προκαλέσουν ΣΟΒΑΡΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ.

Τα σχόλιά μας στη Δημόσια Διαβούλευση για το Ειδικό Χωροταξικό Υδατοκαλλιεργειών

24 Απριλίου 2011, 19:46 | Σύλλογος Προστασια Περιβαλλοντος Αγίου Ιωάννη Θεολόγου Μαλεσίνας Φθιώτιδας


-Οι κυριώτερες επιπτώσεις των ιχθυοτροφείων στο θαλάσσιο περιβαλλον που έχουν αναφερθεί ειναι η μείωση της συγκέντρωσης του οξυγόνου, η αύξηση της ποσότητας των οργανικών υλών, η αύξηση της συγκέντρωσης επιβλαβών αζωτούχων ενώσεων και κολοβακτηριδίων.
Μια μονάδα δυναμικότητας 20 τόνων ανά έτος παραγει ρυπαντικό φορτίο που ισοδυναμεί με οικισμό πληθυσμου 900 ατόμων.
Επίσης αυξανεται η ποσότητα του υδρόθειου που είναι τοξικό και δύσοσμο-

Α. Κονίδης, Θ. Κουσουρής και Γ. Φώτης

Με δυο λόγια τα ιχθυοτροφεία ειναι τερατώσεις βιοκοινωνίες ανάλογες με τα κοτοπουλάδικα και τα χοιροτροφεία που εκπέμπουν στο θαλάσσιο περιβάλλον απεκκρίσεις,τροφές ,αντιβιοτικά, παρασιτοκτόνα ενώ καθε ποσοτητα τεχνιτά παραγομένων ψαριών εκπέμπει στο θαλασσιο περιβαλλον απεκκρίσεις και υπολείμματα τροφών ίσα με το βάρος τους.
Αυτό σημαίνει ότι 1.000.000 ψάρια συσσωρευμένα παραγουν λάσπη 1000 τόνων το χρόνο!

Στον Κόλπο λοιπόν του Θεολόγου-Αταλάντης-Λιβανατών η Μελέτη ΠΟΑΥ του ΕΠ ΑΛΙΕΙΑ προβλέπει 3.045 τόνους ψαριών ετησίως που ισοδυναμούν με ρύπανση 137.025 κατοίκων!!!

Κυρία Υπουργέ, κύριε Αναπληρωτή Υπουργέ
Αντιλαμβάνεστε το ΕΓΚΛΗΜΑ που σχεδιαζεται;

Τα σχόλιά μας στη Δημόσια Διαβούλευση για το Ειδικό Χωροταξικό Υδατοκαλλιεργειών

18 Απριλίου 2011, 22:21 | Σύλλογος Προστασιας Περιβαλλοντος Αγίου Ιωάννη Θεολόγου Μαλεσίνας Φθιώτιδας


Η ρύπανση από τα ιχθυοτροφεία, που συνήθως συνοδεύεται από τη μόλυνση η οποία σχετίζεται με τη μετάδοση παθογόνων μικροοργανισμών,οφείλεται σε:
1) Διασπορά αποβλήτων ψαριών(περιττώματα κόπρανα και ούρα των ψαριών)
2)Διασπορά ιχθυοτροφών με ποσοστό απωλειών αναλόγως των ρευματων σε ποσοστό 10-20%
3)Διασπορά φαρμακων
4) πλύσιμο διχτύων,κλουβιών(εμφράξεις από άλγες)
5) ανθρωπογενείς παραγοντες.
Τα όρια πρέπει να καθορίζονται με ανθρώπινα κριτήρια και όχι με κριτήρια ψαριών,πουλερικών ή γουρουνιών.
Αλλα τα όρια για τα ζώα και άλλα για τον άνθρωπο.
Μια θαλασσα καταλληλη για ψάρια ιχθυοτροφείου δε σημαίνει ότι είναι ακίνδυνη για τον άνθρωπο.
Στα βρωμόνερα των λιμανιών επιβιώνουν άνετα κέφαλοι, λαβράκια, μελανούρια , γωβιοί κ. α. αλλά οι άνθρωποι δεν τολμούν να βουτήξουν το μικρό δαχτυλάκι του ποδιού τους.
Το επιχείρημα λοιπον των ιχθυοτρόφων -
μα αν ήταν βρώμικα τα νερά των ιχθυοτροφείων μας θα ψοφούσαν τα ψάρια μας-
απευθύνεται λίαν επιεικώς σε ΑΦΕΛΕΙΣ

Μανώλης Γκαγκάκης χημικός
Τιμήθηκε από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας (Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου – 1990), από την τοπική περιβαλλοντική οργάνωση (2000), από την Ένωση Ελλήνων Χημικών (2003) και από την Ακαδημία Αθηνών (2002) για την μακροχρόνια δράση του στον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος
Περιοδικό Οικο-Ενημέρωση Εκδοση Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Μαγνησίας

Τα σχόλιά μας στη Δημόσια Διαβούλευση για το Ειδικό Χωροταξικό Υδατοκαλλιεργειών

19 Απριλίου 2011, 23:12 | Σύλλογος Προστασιας Περιβαλλοντος Αγίου Ιωάννη Θεολόγου Μαλεσίνας Φθιώτιδας


Ασθένειες

Όπως και σε κάθε περίπτωση εντατικής εκτροφής ζώων ή ψαριών, η συσσώρευση πολλών σολομών στα κλουβιά, ευνοεί τη διάδοση ασθενειών. Η τακτική χορήγηση αντιβιοτικών στα ψάρια των ιχθυοτροφείων με την τροφή τους για να προστατεύονται από τις ασθένειες οδηγεί στη δημιουργία βακτηρίων ανθεκτικών στα αντιβιοτικά τα οποία συσσωρεύονται σε ιζήματα κάτω από τα κλουβιά. Αυτά τα βακτήρια μπορούν αποδειχθούν επικίνδυνα τόσο για τους καταναλωτές όσο και για το οικοσύστημα όπου τοποθετούνται αυτά τα κλουβιά.

Ένα συνηθισμένο ιχθυοτροφείο σολομού δυναμικότητας 200.000 ψαριών παράγει περίπου την ίδια ποσότητα περιττωμάτων όση και μία πόλη 62.000 ανθρώπων. Η απόρριψη αυτού του βλαβερού μίγματος στο νερό που βρίσκεται γύρω από τα ιχθυοτροφεία απειλεί άμεσα την επιβίωση των μικρότερων ειδών σολομού, τα αρπακτικά πουλιά που τρέφονται από αυτά καθώς και το μέλλον των αειφόρων μεθόδων αλιείας αλλά και των κοινωνιών που εξαρτώνται από τις καθαρές και υγιείς θάλασσες.

Πηγή:Greenpeace Defending our oceans

Τα σχόλιά μας στη Δημόσια Διαβούλευση για το Ειδικό Χωροταξικό Υδατοκαλλιεργειών

20 Απριλίου 2011, 22:25 | Σύλλογος Προστασιας Περιβαλλοντος Αγίου Ιωάννη Θεολόγου Μαλεσίνας Φθιώτιδας

Διαβαζουμε τα σχόλια των ιχθυολογων και των υδατοκαλλιεργητών,των μετόχων σε Ομίλους Ιχθυοκαλλιεργειών, των συνεργατών και συμβούλων μελετητικών γραφείων που εκπονούν ΜΠΕ στα μέτρα των εταιριών ιχθυοκαλλιέργειας, βλέπουμε τις μαζικές θετικές ψήφους των Σωματείων θαλασσοκαλλιεργητών με τις οποίες προσπαθούν να επηρεάσουν το τελικό αποτέλεσμα και ρωτάμε:
-Στο όνομα ποιας Αναπτυξης στραγγαλίζεται ο Βόρειος Ευβοικός με το φύτεμα 25.385 τόνων ετησίως ψαριών στα πιο νευραλγικά του σημεία;

-6.285 τονους στο Δίαυλο των Ωρεών από όπου ανανεώνονται τα νερά του απο το Αιγαίο!

-6.625 τονους ετησίως ψαριών στο Μώλο το χείλος του Οικοτοπου του Μαλιακού Κολπου!

-3.045 τονους ετησίως ψαριών στους υγροβιότοπους και τα καταφύγια άγριας ζωής των ενταγμένων στον επιστημονικό κατάλογο του NATURA 2000 Νήσων Αταλάντης, στην καρδια του Οπούντιου Κόλπου (Θεολόγου -Αταλάντης-Λιβανατών) της πρώτης εξόδου για την παραλία των Αθηναίων προς Βορράν!

-6.210 τονους ψαριών στη Λάρυμνα σαν να μην έφτανε η σκουριά της Λάρκο!

-3.220 τονους ψαριών στο Καντήλι σαν να μην έφτανε ακριβώς δίπλα η Λαρκο Ευβοίας!

Χτες 19 Απριλίου στην Επιτροπή Περιβαλλοντος της Περιφέρειας Στ.Ελλάδας ζητήθηκε η ανανέωση των Περιβαλλοντικών Ορων και η επέκταση δυο μοναδων ιχθυοκαλλιέργειας στην Πελασγία.
Από 160 τόνους σε 450 της εταιρίας ΑΦΟΙ ΜΑΝΤΕ ΚΑΙ ΣΙΑ ΟΕ
και της Seafarm Ionian AE από 500 τόνους σε 2.203 τόνους!!!!!!

Ως πότε ο Βόρειος Ευβοικός θα αποτελεί ΧΑΒΟΥΖΑ ιχθυοτροφείων;

Τα σχόλιά μας στη Δημόσια Διαβούλευση για το Ειδικό Χωροταξικό Υδατοκαλλιεργειών

26 Απριλίου 2011, 19:59 | Σύλλογος ΠροστασιαςΠεριβαλλοντος Αγίου Ιωάννη Θεολόγου Μαλεσίνας Φθιώτιδας


Η λίστα των ασθενειών των ψαριών υδατοκαλλιεργειών από την εποχή του Hofer στις αρχες του 20 αιώνα, μεγαλωσε με δραματικό τρόπο.
Οσο η ιχθυοκαλλιεργεια επεκτεινόταν τοσο η ιχθυοπαθολογία είχε ν`αντιμετωπίσει περισσοτερες και νεες ασθένειες.
Συνολικά πάνω από 40.
Στα ιχθυοτροφεία θαλασσης:
Λεμφοκύστη
επιθηλιωμα
νόσος βραγχίων
οοδινίαση
νέκρωση πτερυγίων-ουράς
ιχθυοφονίαση
ιχθυοφθειρίωση
δακτυλογυρίαση
εργασίλωση
δερματίτιδες
σκαλετικές παραμορφώσεις
δυσμορφισμός
δονακίωση
παστερέλλωση
εγκεφαλίτιδα
λιπώδης εκφύλιση ήπατος
Οι αρρώστιες αντιμετωπίζονται με φάρμακα μεγαλύτερο μέρος των οποίων μπαίνει στο θαλασσινό νερο.
Για τα αντιβιοτικά που χρησιμοποιούνται και προληπτικά, το 75% διαφευγει στο άμεσο περιβαλλον

(Lunestad,Ιωσηφίδου και Ψωμάς)

Ανοιξιάτικο σύνδρομο της τσιπούρας
Τα πιο συνηθισμενα συμπτώματα
1)Ψάρια με διογκωμένη κοιλιά που αργοπεθαίνουν στην επιφάνεια
2)ψάρια που στροβιλίζονται στην υδάτινη μάζα ανεξάρτητα από την κίνηση του υπόλοιπου κοπαδιού
3)ψάρια με εκδορές του δέρματος πίσω από τα πλευρικά πτερύγια
Εσωτερικά τώρα παρατηρείται συνήθης αιμοτραγικό ή κατερστραμμένο σηκώτι,βραγχιακές νεκρώσεις από μυξοβακτήρια κ.λ.π.

Μανώλης Γκαγκάκης χημικός
Τιμήθηκε από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας (Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου – 1990), από την τοπική περιβαλλοντική οργάνωση (2000), από την Ένωση Ελλήνων Χημικών (2003) και από την Ακαδημία Αθηνών (2002) για την μακροχρόνια δράση του στον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος
Περιοδικό Οικο-Ενημέρωση Εκδοση Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Μαγνησίας

Παθολογικά προβλήματα παρατηρούνται στην ελεγχόμενη ιχθυοκαλλιέργεια με καταστρεπτικές συνεπειες στη δημόσια υγεία από τα νοσήματα των ψαριών που μεταδίδονται στον άνθρωπο.
Ενδεικτικό της νοσηρότητας των χψαριών ιχθυοτροφείων είναι η μετατροπή τα τελευταια χρόνια των περιοδικών αλιευτικών εκδόσεων σε περιοδικά διαφήμισης ιχθυοφαρμάκων

Γ Πνευματικός
τακτικός καθηγητής Ιχθυολογίας κτηνιατρικής Σχολής Παν Θεσσαλονίκης

Monday, April 18, 2011

Θαλασσοκτόνο Ειδικό Χωροταξικό Υδατοκαλλιεργειών.......SOS


Ταφόπλακα στην Τουριστική Ανάπτυξη της παραλιακής Λοκρίδας βάζει το Ειδικό Χωροταξικό για τις Υδατοκαλλιέργειες το οποίο είναι αναρτημένο από την 11η Απριλίου 2011 στην ιστοσελίδα
http://www.opengov.gr/minenv/ του ΥΠΕΚΑ προς Δημόσια Διαβούλευση μέχρι την 26η Μαίου 2011 καθώς «φυτεύει» στον Οπούντιο Κόλπο (Αταλάντης-Θεολόγου Λιβανατών) δυο τερατώδεις Ζώνες ιχθυοτροφείων συνολικής δυναμικότητας 3.045 τόνων ψαριών ετησίως, ήτοι 1.610 τόνους στη Νήσο Γάιδαρος και 1.435 τόνους στη Νήσο Αταλαντονήσι!

Αυτό σημαίνει ότι η ρύπανση της θάλασσάς μας από τα περιττώματα των ψαριών (κόπρανα και ούρα χωρίς να υπολογιστούν τα υπολείμματα των τροφών και τα αντιβιοτικά) θα είναι 31 τόνοι ημερησίως και 11.315 τόνοι ετησίως ή σα να χύνονται στη θάλασσα ακατέργαστα λύματα μιας πόλης 78.000 κατοίκων!

Σημαίνει επίσης ολοκληρωτική, και μη αναστρέψιμη καταστροφή του θαλάσσιου Κόλπου, θάψιμο της μοναδικής μορφής Αναπτυξης και Πνοής για την περιοχή τον Τουρισμό, τεράστια ανεργία, υποβάθμιση και δυσφήμιση της παραλιακής Λοκρίδας ,εκμηδένιση των αξιών των ακινήτων και καταποντισμό της οικιστικής και παραθεριστικής προοπτικής.

Επειδή το σχέδιο αυτό του ΥΕΚΑ στην ουσία εξυπηρετεί τα συμφέροντα μερικών ιχθυοτροφικών εταιριών και να βλάπτει χιλιάδες κατοίκους, επαγγελματίες , οικιστές και παραθεριστές της παραλιακής Λοκρίδας

ΚΑΛΟΥΜΕ

Τους βουλευτές και πολιτευτές της Φθιώτιδας, τον Περιφερειάρχη και τους περιφερειακούς συμβούλους Στερεάς Ελλάδας, το Δήμαρχο και το δημοτικό συμβούλιο Λοκρών
ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΟΥΝ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΟΥΣ ΕΝΑΝΤΙ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΕΞΕΛΕΞΑΝ

καθώς και όλους του Συλλόγους και φορείς των π. Δήμων Αταλάντης, Μαλεσίνας και Λιβανατών
ΣΕ ΔΥΝΑΜΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Στείλτε ΟΛΟΙ στη σελίδα της Δημόσιας Διαβούλευσης του ΥΠΕΚΑ http://www.opengov.gr/minenv/ τις έντονες διαμαρτυρίες σας κατά του σχεδίου που καταστρέφει την πραγματική Ανάπτυξη και Πνοή της περιοχής μας τον Τουρισμό και οδηγεί στην υποανάπτυξη και το μαρασμό.

Tuesday, April 5, 2011

Διαμαρτυρία του Αλιευτικού Συλλόγου Θεολόγου για τα γρι γρι

Εξαίρεση του Αλιευτικού καταφυγίου του Θεολόγου ζητούν και δικαίως οι επαγγελματιες αλιείς της περιοχής με το παρακάτω έγγραφο το οποίο προσυπογράφει ο Σύλλογός μας καθώς και στο παρελθόν είχε διαμαρτυρηθεί και είχε αποδείξει ότι ο Θεολόγος σε καμία περίπτωση δε μπορεί να υποδέχεται τα γρι γρι όλης της Ελλάδας να εκφορτώνουν και να πωλούν ψάρια ανεξέλεγκτα, δημιουργώντας ένα εφιαλτικό σκηνικό εις βάρος του θαλασσιου και χερσαίου Περιβάλλοντος και κυρίως του Τουρισμού.
Σας παραθέτουμε το πρόσφατο έγγραφο -διαμαρτυρία του Αλιευτικού Συλλόγου Θεολόγου μέσα από το οποίο θα διαπιστώσετε τα προβλήματα που προκαλούν τα γριγρι στο Αλιευτικό Καταφύγιο, πρόβλημα το οποίο μας απασχόλησε στο προσφατο παρελθόν
http://theologos-env.blogspot.com/2008/11/blog-post.html

Διαβάστε λοιπον το έγγραφο.......


.................αλλά τί τα θελετε....
όποιο πρόβλημα κι αν σηκώσει καποιος στο Θεολόγο ο Λιμενάρχης Σκάλας Αταλάντης από κατω θα είναι!!!!!

Saturday, April 2, 2011

Ούτε λέξη για την ταμπακιέρα ο Λιμενάρχης α.α. Σκαλας Αταλάντης Αθαν Ψαρογιάννης

Με πρόσφατη Απόφαση ο Λιμενάρχης α.α. Σκάλας Αταλάντης Αθαν.Ψαρογιάννης απέρριψε, όπως αλλωστε περιμέναμε, την αίτηση θεραπείας της Γραμματέως του Συλλόγου μας με την οποία ζητούσε την ακύρωση της Απόφασης του Λιμεναρχη Σκάλας Αταλάντης με την οποία ΠΑΡΑΝΟΜΑ,ΠΑΡΑΤΥΠΑ και ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ επιβλήθηκε διοικητικό προστιμο 1600 ευρω στη Γραμματέα και άλλα τόσα στον αλλοδαπό εργάτη για την επιχειρουμενη επιδιόρθωση τεσσαρων σκαλοπατιών προυφιστάμενης από 30 ετίας κατασκευής πρόσβασης στην παραλία μπροστά από την παλαιά Ντίσκο Καζάνα στην παραλία του Θεολόγου....μια υπόθεση που τη γνωριζετε λεπτομερώς καθώς με προηγούμενες αναρτήσεις σας ενημερωσαμε.
Ο Λιμενάρχης α.α.Αθαν.Ψαρογιάννης προφανώς κατόπιν οδηγιών του .....ασθενούς Λιμενάρχη Κων.Χατζόπουλου, κινήθηκε στο ίδιο πνεύμα με αυτόν, παρέβη το Νόμο Περί αρμοδιοτήτων του Λιμενικού Σώματος, αγνόησε την Εγκύκλιο του Υπουργού του και την υποχρέωση πιστής εφαρμογής της, παρέβλεψε τις Εγκυκλίους του ΥΠΕΧΩΔΕ και μας έστειλε την παρακάτω Απόφαση.

Διαβάστε την ..........



..........και αν αναρωτηθείτε για πόσο καιρό ακόμα αυτοί οι αξιωματικοί οι οποιοι ορκίστηκαν την πιστή εκτέλεση του καθήκοντος,την υπακοή στο Σύνταγμα και τους Νόμους του κράτους ,θα εξακολουθούν να παρανομούν, να παραβαίνουν και θα αυθαιρετούν ανενόχλητοι....τους έχουμε νέα!