Thursday, July 23, 2015

Ενημέρωση για δραστηριότητες τουΣυλλόγου μας.

Με προσφορά 46 φυτών από τον κ.Λάμπρο Κατσιούλα και 10 από τον κ. Γιάννη Τζελέπη,τους οποίους ευχαριστούμε πολύ, φυτέψαμε το κέντρο του κόμβου στα μεσιτικά γραφεία αφου πρώτα απομακρύναμε τις πέτρες και τα χόρτα. 

Στη συνέχεια καθαρίσαμε την απέναντι πλευρά του δρόμου όπου βρισκεται ο χώρος των σκουπιδιων προς την έξοδο για ΕΟ που ήταν γεματος σακκούλες 

Η εργασιες αυτές στοίχισαν στο Σύλλογό μας 50 ευρώ. 

Επίσης με χαρά σας ενημερώνουμε για τα αποτελέσματα του ελέγχου της ποιότητας νερών κολύμβησης της περιοχής μας για το 2014 ο οποιος διεξήχθη από το Μάιο μέχρι τον Οκτώβριο του 2014 οι οποιες όπως θα διαπιστώσετε είναι ...αιγαιοπελαγίτικες!!!!! 

Για το 2015 ακόμα ειναι σε εξέλιξη ο έλεγχος ο οποιος ήδη διεξάγεται από φετος το Μάιο και θα διαρκέσει μεχρι τον Οκτώβριο, τα δε αποτελέσματα θα ανακοινωθούν του χρόνου, τον Ιούνιο δηλαδή του 2016 όπως πάντα.

Thursday, July 9, 2015

Ενημέρωση

καλησπερα σε ολους 
Σας ενημερωνουμε για τα εξής 
1.Δώσαμε 50 ευρω στον κ. Τσιρόπουλο για τη χλωρίωση του νερού του δικτύου του οικισμού ΟΣΜΑΕΣ για το μήνα Ιούλιο 
2.Καθαρίσαμε το μονοπάτι μεσα απο το δάσος προς την παραλία Ροδίτσας, μαζέψαμε τα σκουπίδια από αυτήν την παραλία και σμιλέψαμε στο χώμα σκαλοπάτια για να μπορούν να κατεβαίνουν οι επισκέπτες με έναν εργάτη τον οποίο πλήρωσε ο Σύλλογός μας (φωτογραφίες) 
3.Ο δημοτικός σύμβουλος κ. Λάμπρος Κατσιούλας του φυτώριου "Κήποι Θεολόγου" μετά από πρότασή μας ,μας δωρίζει 50 μικρά φυτά τα οποία θα φυτέψουμε στο στρογγυλό πλάτωμα round around που βρίσκεται στα μεσιτικά γραφεία.
Το φύτεμα θα γίνει με εργάτη που θα πληρώσει ο Συλλογός μας και το πότισμα θα το κάνουμε μόνοι μας από την υποδοχή νερού που έχει. 

Saturday, July 4, 2015

Μετεγκατάσταση μονάδας υδατοκαλλιέργειας Ζέρβα-Κυριαζή

ΠΡΟΣ: Επιτροπή περιβάλλοντος Περιφέρειας Στ.Ελλάδας
ΚΟΙΝ : 1.κ. Περιφερειάρχη Στ. Ελλάδας
            2.Δήμαρχο Λοκρών
            3.Προιστάμενο Δ.ΠΕ.ΧΩ.Σ.

Θέμα: Μετεγκατάσταση μονάδας υδατοκαλλιέργειας Ζέρβα-Κυριαζή από τη Νήσο Γάιδαρος ΔΕ Αταλάντης Δήμου Λοκρών στη θέση Ακρωτήριο Πέτρας Νήσου Αταλαντονήσι της ΔΕ Αταλάντης Δήμου Λοκρών

Σχετικό: Δελτίο Τύπου Δήμου Λοκρών αναφορικά με την αναθεώρηση του Χωροταξικού Σχεδίου

Κύριοι

Πληροφορηθήκαμε από την ιστοσελίδα της Περιφέρειας Στ.Ελλάδας ότι μεταξύ των προς συζήτηση θεμάτων της συνεδρίασης της Επιτροπής Περιβάλλοντος της 29ης Ιουνίου 2015 η οποία λόγω των εκτάκτων γεγονότων στη χώρα ανεβλήθη , ήταν και η μετεγκατάσταση μονάδας υδατοκαλλιέργειας Ζέρβα-Κυριαζή από τη Νήσο Γάιδαρος ΔΕ Αταλάντης Δήμου Λοκρών στη θέση Ακρωτήριο Πέτρας Νήσου Αταλαντονήσι της ΔΕ Αταλάντης Δήμου Λοκρών.

Επ `αυτού επιτρέψτε μας να σας ενημερώσουμε για τις βλαπτικές συνέπειες των υδατοκαλλιεργειών στο θαλάσσιο Περιβάλλον μέσα από τις εξής επίσημες σελίδες:

1ον) Την έκθεση του Μεσογειακού Σχεδίου Δράσης του Προγράμματος Περιβάλλοντος του ΟΗΕ. 

Οι ιχθυοτροφικές μονάδες αυξάνουν το μικροβιακό φορτίο στο θαλάσσιο περιβάλλον κάτω από τα κλουβιά και οι αλλοιώσεις των ψαριών μέσα στους κλώβους, οι ασθένειες που αντιμετωπίζουν και η σήψη των ψόφιων ψαριών δημιουργούν μικρόβια εξαιρετικά επικίνδυνα για την δημόσια υγεία. Σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορούν να προκαλέσουν δερματοπάθειες, κολπίτιδες και άλλες λοιμώξεις στις γυναίκες, ενώ τα μικρά παιδιά κινδυνεύουν από αλλεργικό άσθμα και στομαχικές διαταραχές εξαιτίας της πολύ υψηλής συγκέντρωσης αμμωνιακών, νιτρικών και άλλων ιόντων του αζώτου.
Σοβαρός είναι ο κίνδυνος από τη ρίψη αντιβιοτικών στα ψάρια, κάτι που γίνεται σχεδόν σε όλα τα ιχθυοτροφεία.
Τα αντιβιοτικά δυναμώνουν τα μικρόβια, σε βαθμό που ορισμένες φορές είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν από τον ανθρώπινο οργανισμό.
Τα ιχθυοτροφεία απελευθερώνουν στο περιβάλλον περιττώματα ψαριών, χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για τον καθαρισμό διχτύων, φάρμακα κατά παρασίτων και ασθενειών, αλλά και σημαντική ποσότητα τροφής.
Η τροφή των ψαριών είναι πλούσια σε άζωτο και φώσφορο, με αποτέλεσμα να προκαλεί ευτροφισμό επειδή λειτουργεί ως λίπασμα για τα φύκια και οδηγεί σε υποβάθμιση του πυθμένα σε λίμνες και στη θάλασσα.

2)Του Εθνικού Κέντρου Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης. Εθνική Στρατηγική για την Αειφόρο Ανάπτυξη

Υδατοκαλλιέργειες και περιβάλλον.
 Υπάρχει µια συνεχής ανησυχία σχετικά µε την επίδραση των υδατοκαλλιεργειών στο περιβάλλον.
Η δραστηριότητα αυτή µπορεί να επηρεάσει το περιβάλλον τόσο µε τη φυσική παρουσία ποικίλων υποδοµών (συχνά ανταγωνιζόµενων µε άλλες χρήσεις) επιδρώντας στην αισθητική του χώρου όσο και µέσω των αλλαγών, οι οποίες µπορεί να προκληθούν στα φυσικά, χηµικά και βιολογικά χαρακτηριστικά της περιοχής, εξαιτίας των αιωρούµενων και των διαλυτών µεταβολιτών που απελευθερώνονται.
Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις περιλαµβάνουν διάχυση οργανικής ύλης, θρεπτικών και αντιβιοτικών στο περιβάλλον νερό και στο ίζηµα, επίδραση στην πανίδα του βυθού και στις φυτοπλαγκτονικές κοινωνίες και πιθανές επιπτώσεις σε αποθέµατα άγριων ψαριών, τέτοιες όπως γενετική αλληλεπίδραση και µεταφορά ασθενειών.

3) Της Εκτεταµένης έκθεσης της Greenpeace για τις υδατοκαλλιέργειες “Challenging the Aquaculture Industry on Sustainability”)
1. Προµήθεια αυγών ή νεαρών ατόµων από άγριους πληθυσµούς
2. Εισαγωγή ξενικών ειδών
 3. Μεταφορά ασθενειών σε άγριους πληθυσµούς
 4. Τοποθέτηση υδατοκαλλιεργειών σε ευάλωτες περιοχές
5. Χρήση άγριων ψαριών ως ιχθυοτροφή
6. Καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωµάτων
 7. Άλλες γενικές επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα
8. Χρήση µη βιώσιµων συστατικών στις ιχθυοτροφές

Κριτήριο 7:
Άλλες γενικές επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα
Υπάρχουν βλαβερές απορρίψεις από τις εγκαταστάσεις των ιχθυοκαλλιεργειών.
 Οι απορρίψεις προκαλούν µείωση στην ποιότητα των υδάτων και του εδάφους, καθώς και ευρύτερες επιζήµιες συνέπειες. ( βιβλιογραφια 37,38,39,40,41,42)
Χηµικά όπως διεγερτικά ανάπτυξης, φαρµακευτικές ουσίες και αντιρρυπαντικές ουσίες επηρεάζουν άµεσα άλλους οργανισµούς, ενώ η ρύπανση από τις θρεπτικές ουσίες µπορεί να µειώσει τη βιοποικιλότητα γύρω από τα κλουβιά.
Τα οργανικά απόβλητα και οι θρεπτικές ουσίες προκαλούν ευτροφισµό ή/και ανοξία, ή διαταράσσουν τα βενθικά ενδιαιτήµατα εντός ή κοντά στις περιοχές όπου βρίσκονται οι υδατοκαλλιέργειες.
Τα απόβλητα µπορεί επίσης να λειτουργήσουν ως θρεπτικές ουσίες για φυτά, και σε περιοχές όπου η κυκλοφορία των υδάτων είναι περιορισµένη, µπορεί επίσης να οδηγήσουν στην αυξηµένη ανάπτυξη συγκεκριµένων ειδών φυκιών, κάποια από τα οποία µπορούν να προκαλέσουν το θάνατο σε µία σειρά από θαλάσσια είδη αλλά και να προκαλέσουν δηλητηρίαση από οστρακόδερµα στους ανθρώπους.

Τέλος επαναλαμβάνουμε την πάγια θέση του Δήμου Λοκρών, των Φορέων και Συλλόγων της παραλιακής Λοκρίδας για την απομάκρυνση όλων των υδατοκαλλιεργειών από τον Οπούντιο Κόλπο(Λιβανάτες-Αταλάντη-Θεολόγος) η οποία συνοψίζεται στο πρόσφατο δελτίο Τύπου(σχετικό) το οποίο εξέδωσε ο Δήμος Λοκρών με αφορμή τη συγκέντρωση πολιτών σχετικά με την Αναθεώρηση του Χωροταξικού της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας 

Για τοΔΣ
Η πρόεδρος
Νανά Τσούμα Κακαβούλη
Η γραμματέας
Νίκη Λαουτάρη