Wednesday, April 27, 2011

Τα σχόλιά μας στη Δημόσια Διαβούλευση για το Ειδικό Χωροταξικό Υδατοκαλλιεργειών

27 Απριλίου 2011, 12:33 | Σύλλογος Προστασιας Περιβαλλοντος Αγίου Ιωάννη Θεολόγου Μαλεσίνας Φθιώτιδας


Κυρία Υπουργέ κύριε Αναπληρωτή Υπουργέ
Σε καμια περίπτωση δεν επιθυμούμε αντεκλήσεις και αντιπαραθέσεις με άλλους σχολιαστές πλην όμως επιτρέψτε μας, καθώς κάποιοι στο χωρο αυτο μας προκαλούν ανοιχτά, να υπερασπιστούμε τις θέσεις και τα επιχειρήματα μας τα οποία εκθέτουμε.

Είναι λοιπον φανερό ότι ο κ. Ντόμαλης Κώστας με το σχόλιό του της 27ης Απριλίου 2011 ώρα 03:16πμ κανει κριτική στα δικά μας σχόλια-θέσεις εκπροσωπώντας καθώς ισχυρίζεται τον εαυτό του και την κοινή λογική.

1)Κατ` αρχήν ο Σύλλογός μας εκπροσωπεί το σύνολο των Συλλόγων και Φορέων της παραλιακής Λοκρίδας (π. Δήμοι Αταλάντης-Μαλεσίνας –Λιβανατών και νυν Δήμου Λοκρών) εξουσιοδοτήσεις των οποίων έχουμε μέσω μαζικών Ψηφισμάτων τα οποία έχουμε θέσει υπόψη της κυρίας Υπουργού και της Δ/ντριας Χωροταξίας κας Ζέικου
Η λογική μας είναι η λογική του μέσου πολίτη του Θεολόγου , της Αταλάντης και των Λιβανατών ο οποίος έζησε στο πετσι του επι 20ετία και πλέον την οδυνηρή λειτουργία μονάδων εντατικής ιχθυοκαλλιέργειας με αποτέλεσμα το θαλάσσιο περιβάλλον να έχει καταντήσει ΧΑΒΟΥΖΑ και ΒΟΥΡΚΟΣ, χαρακτηρισμός λίαν επιεικής , οι δε κάτοικοι της περιοχής να ταλαιπωρούνται και να βλάπτονται από τη μόλυνση και την υποβάθμιση που προκαλούν τα ιχθυοτροφεία με τους χιλιάδες τόνους αποβλήτων (κόπρανα και ούρα των ψαριών) καθώς και υπολειμμάτων τροφών και των φαρμάκων που χύνονται στη θάλασσα του Θεολόγου, της Σκάλας Αταλάντης,της Σκάλας Λιβανατών, του Βοίβου,του Μικροβοίβου και της Τραγάνας καταστρέφοντας τη μόνη δυνατή μορφή Ανάπτυξης για την περιοχή , την Τουριστική.
Οσον αφορα την καθαροτητα των θαλασσινών νερών , μια απλή ερώτηση στο Τμήμα Νερών του ΥΠΕΚΑ και στα συνεργαζόμενα διαπιστευμένα εργαστήρια είναι αρκετή για να διαπιστώσει καποιος πως το μπλε σημαδάκι στις παραλίες δε λέει τίποτα καθώς η ρύπανση μπορεί να είναι ακόμα και στο όριο που προβλέπει η ΕΕ η οποία έχει κατεβασει τον πήχυ της ρύπανσης πολύ χαμηλά ώστε να συμπεριλαμβανονται και οι σκούρες παραλίες της Βόρειας Ευρώπης.
Οι δε μπλε σημαίες είναι γνωστό σε όλους πως αφορούν την πληρότητα των εγκαταστάσεων μιας παραλίας (καθαριότητα, κάδοι, ναυαγοσώστης κ.λ.π.).

2) Οι μελέτες με αναφορές σε προβλήματα που δημιουργούν οι ιχθυοκαλλιέργειες στο περιβάλλον και τις οποίες παραθέτουμε εδω, είναι μελέτες Καθηγητών, Διδασκόντων, Πρυτάνεων και Προέδρων των Διοικουσών Επιτροπών των Ελληνικών Πανεπιστημίων , μελών Επιστημονικών Επιτροπών ,Εθνικών Ιδρυμάτων, Δικτύου Ερευνητών Διαχείρισης Περιβάλλοντος , επιστήμονες βραβευμένοι από την Ακαδημία Αθηνών για τη δράση τους στον τομέα της Προστασίας του Περιβάλλοντος, τις μεταφέρουμε μάλιστα με τα ονόματα τους και την ιδιότητά τους, και ουδείς τις αμφισβητεί.

3)Το ότι τα ιχθυοτροφεία ρυπαίνουν δεν προκύπτει μονο από την 20χρονη οδυνηρή εμπειρία μας.
Προκύπτει και από την κατηγοριοποίηση τους από την αριθ. ΗΠ 15393/2332( ΦΕΚ 1022/2002) που αφορά στην καταταξη δημοσίων και ιδιωτικών έργων και δραστηριοτήτων σε κατηγορίες, όπου οι ιχθυοκαλλιέργειες όχι μόνον ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΦΙΛΙΚΕΣ προς το Περιβαλλον αλλά ανήκουν στην 8η Ομάδα και εξακολουθούν να ανήκουν στην Πρώτη Κατηγορία, ιδιαίτερα οι Ζώνες ιχθυοκαλλιεργειών στην Υποκατηγορία 1 δηλαδή στις δραστηριότητες που λόγω της φύσης ,του μεγέθους ή της έκτασής τους ειναι πιθανό να προκαλέσουν ΣΟΒΑΡΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ.

4) Η χωροθέτηση των μονάδων έγινε με γνώμονα το συμφέρον των Εταιριών Υδατοκαλλιέργειας και των Εταιριών Προμηθευτών Ιχθυοτροφών και ΟΧΙ με γνωμονα το Δημόσιο Συμφέρον, την Δημόσια Υγεία και την Τουριστική Ανάπτυξη η οποία είναι έννοια ΑΣΥΜΒΑΤΗ με την Ιχθυοκαλλιέργεια σύμφωνα με την έγγραφη εκτίμηση της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ και της Δ/νσης Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού ,την οποία έχουμε στο Αρχειο του Συλλόγου μας και την εχουμε ήδη θεσει υποψη της κας Υπουργού.

5) Αν περιμένουμε πρώτα να γίνουμε Φουκουσίμα και μετά να αντιδράσουμε ,τότε είναι βεβαιο πως δεν εχουμε καμια ελπίδα σα χώρα.

6) Οι ιχθυοτρόφοι καλά κανουν και σιωπούν αφενός διότι γνωρίζουν καλά πως οι θέσεις και τα επιχειρήματά μας δεν είναι ακραία, αστήρικτα και υπερβολικά, αφετέρου διότι εκτός από ιδιοκτήτες μονάδων είναι και κάτοικοι της περιοχής και έχουν συναίσθηση της ρύπανσης που προκαλούν καθώς αναγκάζονται να ομολογήσουν πως τα καλοκαίρια στέλνουν τις οικογένειές τους σε άλλες παραλίες κολύμβησης!

Ο φανατισμός, το πάθος και η έλλειψη ψυχραιμίας δεν έρχεται από μας όπως μας κατηγορούν.
Ερχεται από διαφορους υψηλόμισθους μεγαλοπαράγοντες και πολυθεσίτες Προέδρους, Γενικούς Διευθυντές, Ειδικούς Συμβούλους ,Τεχνικούς Υποστήριξης και Εκπροσώπους των Εταιριών Υδατοκαλλιεργειών και Προμήθειας Ιχθυοτροφών οι οποίοι σχολιάζουν στο χωρο αυτό με γνώμονα το δικό τους συμφέρον και όχι το Δημόσιο Συμφέρον και τη Δημόσια Υγεία
Ερχεται επίσης και από τους Συνδέσμους Θαλασσοκαλλιεργητών, τους Συλλόγους Ιχθυολόγων, ιχθυοτρόφων κ.λ.π οι οποιοι ψηφίζουν σωρηδόν τα σχολια των ανωτέρων τους νομίζοντας πως έτσι θα επηρεάσουν το τελικό αποτέλεσμα

Ο Σύλλογός μας δεν έχει ουδεμία οικονομική ή πολιτική ή άλλης μορφής εξάρτηση από κανενα.
Υπερασπιζόμαστε την καθαροτητα της θάλασσάς μας και τη μοναδική μορφή Πνοής για την περιοχή μας τον Τουρισμό και τον Παραθερισμό , ενώ στεκόμαστε όρθιοι πλάι στην τοπική κοινωνία της παραλιακής Λοκρίδας
-τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι-

Μετά τιμής
το ΔΣ του Συλλόγου