Monday, January 9, 2012

Τραγωδια για τους ιδιοκτητες των εκτος σχεδιου οικοπέδων!!!!



Μετα την τραγωδια του Χωροταξικού των Υδατοκαλλιεργειών με το οποιο ο κ. Σηφουνακης παρέδωσε τα κλειδια της παράλιας Ελλάδας στους ιχθυοκαλλιεργητές ,μεταξυ αυτων και στο συναδελφό κ. Γερουλάνο, Υπουργο Τουρισμου και παραλληλα ιχθυοκαλλιεργητη, μια νεα τραγωδια δια χειρος παλι κ.Σηφουνακη έρχεται να πλήξει τους ιδιοκτήτες των εκτος σχεδιου οικοπέδων.

Με το νεο Προεδρικό Διαταγμα που βρισκεται προς Δημοσια Διαβουλευση μεχρι 16 ιανουαριου 2012 στην ιστοσελίδα του ΥΠΕΚΑ επιδιώκεται να απαγορευθεί... δια ροπάλου η κατασκευή κατοικίας σε εκτός σχεδίου περιοχές. Μόνη εξαίρεση; Επιτρέπεται η ανέγερση κατοικίας μόνον εάν ο ιδιοκτήτης αυτής εκμεταλλεύεται το αγροτεμάχιο!!

Ουσιαστικά με το προεδρικό διάταγμα που προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος στις εκτός σχεδίου περιοχές μπορούν να αναπτυχθούν είτε επαγγελματικές χρήσεις είτε εγκαταστάσεις υποδομών. Οι ιδιοκτήτες δηλαδή άρτιων και οικοδομήσιμων οικοπέδων τεσσάρων στρεμμάτων δεν θα μπορούν να χτίσουν σπίτι σε αυτά.

Σύμφωνα με το σχεδιαζόμενο π.δ., η συνολικά επιτρεπόμενη επιφάνεια δόμησης περιορίζεται δραστικά (δεν διευκρινίζεται πόσο). Παράλληλα, μπορούν να χτίσουν κατοικία μόνον όσοι «απασχολούνται με την κύρια εκμετάλλευση». Εν προκειμένω, με την καλλιέργεια αγροτικών προϊόντων, δραστηριότητα την οποία για να ασκήσει ο ιδιοκτήτης του ακινήτου θα πρέπει να προχωρήσει σε έναρξη επιτηδεύματος ως αγρότης…

Η μοναδική εναλλακτική που διαθέτουν; Να πουλήσουν το ακίνητό τους -αναγκαστικά- σε τιμές «κάτω του κόστους» σε αγοραστές που εκπροσωπούν επιχειρηματικά συμφέροντα (π.χ. ομίλους που σχεδιάζουν την υλοποίηση ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων).

Με δυο λογια
Αν κάποιος αγόρασε ή κληρονόμησε αγροτεμάχιο 4,5 στρεμμάτων με οπωροφόρα και σχεδιάζει να ανεγείρει κατοικία για να ζήσει ως συνταξιούχος, αν προλάβει τις υφιστάμενες διατάξεις και βγαλει άδεια οικοδομής δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Αν όμως τον προλάβει το υπό συζήτηση προεδρικό διάταγμα τοτε ας το ξεχασει!!!

Παρακάτω σας παρουσιαζουμε τι προβλεπει το άρθρο 14 και την ιστοσελιδα που μπορειτε να το διαβασετε
http://www.opengov.gr/minenv/?p=3160
Άρθρο 14: Περιοχές Ελέγχου και Περιορισμού Δόμησης και Χρήσεων

Είναι οι εκτός σχεδίου περιοχές, εκτός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων εκτός ορίων οικισμού με πληθυσμό μικρότερο από 2.000 κατοίκων, εκτός ορίων οικισμού προϋφισταμένου του 1923, εκτός των προς πολεοδόμηση περιοχών και των περιοχών προστασίας.
Στις περιοχές αυτές προβλέπεται η διατήρηση και προστασία της κατά προορισμό χρήσης του εδάφους με την ενίσχυση των αγροτικών και λοιπών εκμεταλλεύσεων της γης και τον δραστικό περιορισμό της συνολικής επιτρεπόμενης επιφάνειας δόμησης και μείωση της έντασης της χρήσης, σε σχέση προς τις εκάστοτε ισχύουσες γενικές διατάξεις περί «εκτός σχεδίου δόμησης».

Α. Ζώνες γεωργικών, δασικών, κτηνοτροφικών, αλιευτικών και λοιπών αγροτικών εκμεταλλεύσεων
1. Γεωργικές Αποθήκες
2. Βουστάνια
3. Χοιροστάσια
4. Πτηνοτροφεία
5. Μαντριά
6. Ιχθυοκαλλιέργειες
7. Ορυχεία-Λατομεία-Εξόρυξη
8. Άλλες εγκαταστάσεις εκμεταλλεύσεων πρωτογενή τομέα (θερμοκήπια, δεξαμενές νερού και γενικά εγκαταστάσεις γεωργοκτηνοτροφικής παραγωγής).
9. Κατοικία για τον απασχολούμενο με την κύρια εκμετάλλευση
10. Επαγγελματικά εργαστήρια χαμηλής και μέσης όχλησης συσκευασίας και μεταποίησης τοπικών αγροτικών προϊόντων.
11. Παραγωγικές εγκαταστάσεις χαμηλής και μέσης όχλησης, συσκευασίας και μεταποίησης τοπικών αγροτικών προϊόντων, καθώς και ειδικές τουριστικές εγκαταστάσεις.

Οι υπ.αρ. 11και 12 χρήσεις επιτρέπονται εφόσον δεν αντίκεινται σε τυχόν καθεστώς προστασίας που τις διέπει και υπό την προϋπόθεση ότι βάσει ΜΠΕ η εγκατάστασή τους δεν έχει επιβαρυντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και την κύρια εκμετάλλευση.

Β Ζώνες Διασφάλισης Αστικών Υποδομών
Στις ζώνες αυτές διατηρείται η φυσική χρήση του εδάφους και επιτρέπονται οι επιλεγόμενες κατά περίπτωση ιδιαίτερες χρήσεις των άρθρων 13 και 14 του παρόντος , ώστε να διασφαλίζεται η λειτουργικότητα σημαντικών έργων τεχνικής, κοινωνικής περιβαλλοντικής και μεταφορικής υποδομής, σημαντικές βιομηχανικές εγκαταστάσεις κλπ., καθώς και λοιπές ζώνες χρήσεων γης πού προϋποθέτουν έλεγχο συμβατότητας.
Οι χρήσεις που επιλέγονται δεν πρέπει να αντιστρατεύονται τις παραπάνω υποδομές, κλπ.. Οι ζώνες αυτές δύναται να προβλέπονται και ως περιοχές ειδικής προστασίας (ΠΕΠ).

Γ. Ζώνες Εκτόνωσης Αστικών Επιβαρύνσεων

Στις ζώνες που βρίσκονται στο χώρο εκτός των οικισμών ο οποίος όμως έχει λειτουργική σύνδεση με αυτούς , δύναται να επιτρέπονται χρήσεις από τις παρακάτω,
με όρους και προϋποθέσεις για την εγκατάστασή τους που προβλέπονται σε κάθε περίπτωση από τον σχεδιασμό :

1. Εμπορικά καταστήματα, καταστήματα παροχής υπηρεσιών, υπεραγορές, πολυκαταστήματα, εμπορικά κέντρα
2. Γραφεία, τράπεζες, κοινωφελείς οργανισμοί
3. Χώροι συνάθροισης κοινού
4. Εστίαση
5. Αναψυκτήρια
6. Κέντρα διασκέδασης – αναψυχής
7. Στάθμευση (Αυτοκίνητα μεγαλύτερα των 2,5 τόνων κοινής χρήσης)
8. Πρατήρια υγρών καυσίμων, υγραερίου, φυσικού αερίου
9. Ελικοδρόμιο
10. Συνεργεία επισκευής αυτοκινήτων, πλυντήρια, λιπαντήρια
12. Αποθήκευση
13. Επαγγελματικά εργαστήρια χαμηλής και μέσης όχλησης
14. Παραγωγικές εγκαταστάσεις χαμηλής και μέσης όχλησης, συσκευασίας και μεταποίησης τοπικών αγροτικών προϊόντων.
15. Σταθμοί ΜΜΜ
16. Εμπορευματικοί σταθμοί αυτοκινήτων
17. Κέντρα τεχνικού ελέγχου οχημάτων (ΚΤΕΟ, ΙΚΤΕΟ)
18. Κατοικία για τον απασχολούμενο με την κύρια εκμετάλλευση του γηπέδου
19. Ξενοδοχεία, λοιπές τουριστικές εγκαταστάσεις, σύνθετα τουριστικά καταλύματα
20. Αθλητικές Εγκαταστάσεις
21. Θερμοκήπια, δεξαμενές νερού και γενικά εγκαταστάσεις γεωργοκτηνοτροφικής παραγωγής.