Friday, December 9, 2022

Κοινοποίηση των Πρακτικών της Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου μας στις 12 Αυγούστου 2022.

Καλησπέρα σας
Σας κοινοποιούμε τα Πρακτικά της Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου μας στις 12 Αυγούστου 2022.
Φιλικά το ΔΣ


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΑΓ. ΙΩΑΝΝΗ ΘΕΟΛΟΓΟΥ-ΟΣΜΑΕΣ ΔΗΜΟΥ ΛΟΚΡΩΝ

ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΗΣ 12/8/2022 Σήμερα, 12 Αυγούστου 2022, ημέρα Παρασκευή και ώρα 7.00 μ. μ., πραγματοποιείται, ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου του κ.Ηλία Δημητρόπουλου, Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Αγ. Ιωάννη Θεολόγου – ΟΣΜΑΕΣ Δήμου Λοκρών, στο πάρκινγκ της ταβέρνας «Αστερίας», στον Θεολόγο.
Διαπιστώνεται απαρτία και εκλέγεται ομόφωνα Πρόεδρος της Συνέλευσης το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου κ. Νανά Τσούμα Κακαβούλη.
Πρακτικά τηρεί το μέλος του Συλλόγου Χρήστος Καραΐσκος.
Ο Πρόεδρος του Συλλόγου καλωσορίζει τον Δήμαρχο Λοκρών κ. Αθανάσιο Ζεκεντέ, τους Αντιδημάρχους κ. κ. Χρήστο Καλλή και Θωμά Καρατράντο, καθώς και τον Πρόεδρο της Εθελοντικής Ομάδας Πυρόσβεσης Μαλεσίνας κ.Κούρο.
Παραβρίσκεται και ο εργολάβος του του δικτύου ύδρευσης του ΟΣΜΑΕΣ κ. Πασπάλας.
Η Πρόεδρος της Συνέλευσης ευχαριστεί τον κ. Λουκά Φιλίππου του «Αστερία» για την παραχώρηση του χώρου της Συνέλευσης και διαβάζει τα ονόματα των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και της Εξελεγκτικής Επιτροπής του Συλλόγου που προέκυψαν από τις εκλογές του Αυγούστου 2021.
Καλωσορίζει και εκείνη τους κ. κ. Ζεκεντέ, Καλλία, Καρατράντο και Κούρο και παρακαλεί για μια αποδοτική διεξαγωγή της Γενικής Συνέλευσης.
Ο λόγος ξαναδίνεται στον κ. Δημητρόπουλο ο οποίος ενημερώνει τη Συνέλευση ότι τις δραστηριότητες του Συλλόγου μπορούμε να τις δούμε στο διαδίκτυο, εκτός της σελίδας του Συλλόγου στο Facebook και στη διεύθυνση http://theologos-env.blogspot.com. Ζητά να καταβάλλουμε προσπάθειες για αύξηση του αριθμού των μελών του Συλλόγου, κινητοποιώντας φίλους και γνωστούς. Ενημερώνει ότι καταβάλλονται προσπάθειες ο Σύλλογος να αποκτήσει Λογαριασμό σε Τραπεζικό Ίδρυμα στον οποίο να μπορούν να κατατίθενται συνδρομές των μελών.
Στη συνέχεια, θέτει θέματα προς τον κ. Δήμαρχο, στα οποία αυτός θα απαντήσει συνολικά.
Τα θέματα έχουν ως εξής:«Πιο σημαντικό θέμα είναι η ένταξη του οικισμού στον Δήμο Λοκρών. Κάθε χρόνο παλεύουμε για την ανανέωση της θητείας του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΣΜΑΕΣ. Αν κάποια φορά δεν γίνει αυτή η ανανέωση, ο οικισμός θα βρεθεί στον αέρα. Σε ποιο σημείο βρίσκονται οι διαδικασίες ανάληψης του οικισμού από τον Δήμο»; «Υπάρχει πρόταση να γίνει στον Δήμο Λοκρών σχέδιο για Πρότυπη Τουριστική Ανάπτυξη για ολόκληρη την παραλιακή Λοκρίδα.
Πώς συμβιβάζεται αυτή η τουριστική ανάπτυξη με
α) τον σχεδιασμό για εξαπλασιασμό της δυναμικότητας των ιχθυοτροφικών μονάδων,
β) τη σημερινή προβληματική διαχείριση των απορριμμάτων και γ) με τα προβλήματα των εγκαταστάσεων βιολογικού καθαρισμού, κυρίως της Αταλάντης;
Τώρα τα λύματα πέφτουν στη θάλασσα μέσω ενός ρέματος. Τι σχεδιάζεται από πλευράς Δήμου»;
«Δεν υπάρχουν δρόμοι διαφυγής των κατοίκων της Ροδίτσας σε περίπτωση πυρκαγιάς. Δεν υπάρχει δρόμος προς τη θάλασσα. Το Silver Bay είναι κλειστό και ο κ. Μαραγκογιάννης των Μεταλλείων Αταλάντης έκλεισε προ 15ετίας το δημόσιο δρόμο που οδηγεί στη θάλασσα. Βάσει νόμου, κάθε 350-400 μέτρα πρέπει να υπάρχει και μια διέξοδος.
Σε άλλες περιοχές παρενέβησαν οι Δήμοι και άνοιξαν δρόμους διαφυγής».
«Τι έχει να μας πει ο κ. Δήμαρχος για το θέμα του εργολάβου που θα ολοκληρώσει την αποκατάσταση των ζημιών των δρόμων που πλήγηκαν από τη θεομηνία «Ζορμπάς»;
Επίσης, γνωρίζει κάτι για τη διαπλάτυνση του παραλιακού δρόμου στον Αρχαιολογικό Χώρο; Όπως είναι τώρα, εξ αιτίας της υπερβολικής στενότητας του δρόμου σ’ εκείνο το σημείο, είναι πολύ πιθανό να σημειωθεί κάποιο ατύχημα με ανθρώπινα θύματα».
«Πλακόστρωτο της παραλίας Θεολόγου: Είναι χάλια και πολύ επικίνδυνο για τους πεζούς. Χρόνια τώρα, η διόρθωσή του δεν έχει πραγματοποιηθεί και εξ αιτίας εμπλοκής πολλών φορέων. Υπάρχει έγγραφο του Κτηματολογίου (ΦΕΚ 4607, τεύχος Α, 21/10/2019) στο οποίο αναφέρεται ότι σε περιοχές που έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μπορεί να γίνει επέμβαση κατ’ εξαίρεση. Γνωρίζει κάτι ο κ. Δήμαρχος»;

Στη συνέχεια, ο λόγος δίνεται στον κ. Δήμαρχο, ο οποίος ευχαριστεί για την πρόσκληση, δίνει ευχές και συνεχίζει ως εξής:
«Ξεκινώ εκθέτοντας πράγματα που έγιναν και στη συνέχεια θα απαντήσω στα ερωτήματα που υποβλήθηκαν.
-Επιβολή προστίμου: Στον Δήμο επιβλήθηκε πρόστιμο για την ύπαρξη παράνομης παιδικής χαράς στον Θεολόγο. Έγινε ρύθμιση αυτού του προστίμου. Στον Θεολόγο, ιδιοκτησίες του Δήμου είναι το Ιατρείο και το Νηπιαγωγείο. Καμιά άλλη θέση δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη λειτουργία παιδικής χαράς. Ο χώρος στα Μεσιτικά, όπου υπάρχει και το λυόμενο της Πυροσβεστικής, δεν έχει δηλωθεί στο Κτηματολόγιο και έτσι δεν είναι του Δήμου. Επιλύθηκε το θέμα με την εγκατάσταση μιας μικρής παιδικής χαράς στον χώρο του Νηπιαγωγείου.
-Βιολογικός Καθαρισμός Μαλεσίνας: Έχουν υποβληθεί προτάσεις και υπάρχει μειοδότης. Επίκειται η υπογραφή σύμβασης για ξεκίνημα των εργασιών. Λόγω της ενεργειακής κρίσης, εμφανίζονται προβλήματα στην προμήθεια των απαιτούμενων υλικών. Το έργο έχει δρομολογηθεί και θα εκτελεστεί σε έναν, περίπου, χρόνο.-Βιολογικός Καθαρισμός και Αποχέτευση Αταλάντης: Θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο η δημοπράτηση, πρώτα για τον Βιολογικό και ύστερα για την Αποχέτευση.
-«Ζορμπάς»: Η παλιά έκθεση περιλάμβανε και πράγματα που δεν έχουν καταστραφεί. Δεν είναι επιλέξιμη η δαπάνη για κάτι που δεν έχει καταστραφεί πλήρως. Υποβλήθηκε νέα πρόταση (τέλος του έτους 2019) για τον φωτισμό, τους δρόμους και το δίκτυο ομβρίων υδάτων. Ο φωτισμός στον Θεολόγο έχει ολοκληρωθεί και προγραμματίζονται η Βλυχάδα και η Λεκούνα. Τα αντιπλημμυρικά έργα Λεκούνας θα ολοκληρωθούν σύντομα. -Επιστρώσεις δρόμων με άσφαλτο: Θα ξεκινήσουν το Σεπτέμβριο αλλά επειδή το κόστος των υλικών για τα έργα ασφαλτόστρωσης έχει διπλασιαστεί, πράγμα που προξενεί δυσκολίες στους εργολάβους, δημιουργεί την ανάγκη επανεκτίμησης των εργασιών. Οι εργολαβίες θα προχωρήσουν αλλά σταδιακά, δεδομένου ότι και το κράτος έχει δυσκολίες στην κάλυψη των υποχρεώσεών του. Επίσης, ο κορονοϊός έχει ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση των πληρωμών των εργολάβων, οι οποίοι δεν έχουν και άπειρη ρευστότητα.
-Ολοκληρωμένη Τουριστική Περιοχή: Το Υπουργείο Τουρισμού απάντησε αρνητικά στην πρόταση. Δεν μας θεωρεί ιδιαίτερα τουριστικό μέρος και αυτό με ανησυχεί διότι σημαίνει πως το Υπουργείο έχει άλλες σκέψεις για το πως θα αξιοποιηθεί αυτή η περιοχή.
-Ιχθυοκαλλιέργειες και πλωτά Φωτοβολταϊκά: Αναφορικά με τις ιχθυοκαλλιέργειες πρέπει να υπάρχει μια ισορροπία μεταξύ εμπλεκομένων και θιγομένων. Δεν πρέπει να επέλθει ρήξη με τους επιχειρηματίες/βιοπαλαιστές που ζουν από τις ιχθυοκαλλιέργειες. Επί της ουσίας, δεν θα γίνει αύξηση του χώρου τοποθέτησης των ιχθυοκαλλιεργειών. Η χωροθέτηση περιλαμβάνει τις περιοχές που μπορούν να μπουν οι ιχθυοκαλλιέργειες. Δεν θεωρώ ότι υφίσταται θέμα. Αντίθετα, τον περασμένο χρόνο στη Λάρυμνα σημειώθηκε μείωση των εργασιών των ιχθυοκαλλιεργειών, λόγω του ότι είχαν αυξήσει την παραγωγή τους χωρίς να το προβλέπει η άδειά τους και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να γίνουν απολύσεις προσωπικού.
- Για τα πλωτά φωτοβολταϊκά υπάρχει πρόταση για πιλοτική τοποθέτηση δύο τέτοιων φωτοβολταϊκών στη Βλυχάδα και ενός στη Λεκούνα. Το Διοικητικό Συμβούλιο του Δήμου γνωμοδότησε αρνητικά στην πρόταση αυτή. Όμως, την άδεια τη δίνει το Υπουργείο. Οι Δήμοι απλώς γνωμοδοτούν
.-Αποκομιδή απορριμμάτων: Ο Δήμος συνεχώς προσπαθεί για τη βελτίωση της κατάστασης. Έγινε αλλαγή των ημερών αποκομιδής σε Δευτέρα και Παρασκευή κάθε εβδομάδα, με ικανοποιητικά αποτελέσματα. Έχει γίνει προμήθεια νέων κάδων και αντικατάσταση παλαιών. Επίσης, αγοράστηκαν δύο νέα απορριμματοφόρα και σχεδιάζεται η προμήθεια και μιας αρπάγης
.-Πολιτική Προστασία: Πραγματοποιήθηκαν δύο ασκήσεις με στελέχη της Πολιτικής Προστασίας από Αθήνα. Από αυτές προέκυψαν δράσεις, όπως η τοποθέτηση κόκκινων ταμπελών διαφυγής σε περίπτωση πυρκαγιάς. Ανακαινίστηκαν τα δύο κοντέινερ όπου εδρεύει η Πυροσβεστική Θεολόγου σε οικόπεδο που παραχώρησε ο ΟΣΜΕΣ. Σε Θεολόγο και ΟΣΜΑΕΣ υπάρχει επί 24ώρου βάσεως μόνιμο περιπολικό πυροσβεστικής, ανεξαρτήτως επικινδυνότητας των καιρικών συνθηκών. Είχαμε ενίσχυση με πεζοπόρα τμήματα και εθελοντές από Τρίκαλα και Καρδίτσα, καθώς και τρία αεροπλάνα, και κατασβέστηκαν άμεσα φωτιές. Δεσμεύτηκαν πόροι για αεροπλάνα και είχαμε αποτέλεσμα. Έχουμε ζητήσει το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Αταλάντης να γίνει Υπηρεσία και ο εδώ χώρος να γίνει Κλιμάκιο δηλαδή μόνιμος χώρος με σταθερή δύναμη.
-Υπαγωγή του ΟΣΜΑΕΣ στον Δήμο: Έχουμε θέσει θέμα νομοθετικής ρύθμισης (Δηλαδή με ένα Νομο καταργείται ο ΟΣΜΑΕΣ και όλα τα στοιχεία του(περιουσιακά, οφειλές, έσοδα, χρέη, κοινόχρηστοι χώροι, δίκτυο ύδρευσης, δρόμοι κλπ περιέρχονται στον Δήμο που αναλαμβάνει 100% τη λειτουργία του). Πριν λίγες μέρες μου είπαν από τον ΟΣΜΑΕΣ ότι ζητήθηκε από το Υπουργείο Άμυνας να προετοιμαστεί από τον ΟΣΜΑΣ σχέδιο νόμου. Μάλλον προωθείται η λύση που ο ίδιος πρότεινα πριν δύο χρόνια δηλαδή την κατάργηση του ΟΣΜΑΕΣ και την εν συνόλω υπαγωγή του στο Δήμο. Αλλη λύση δεν υπάρχει. Φαίνεται ότι οι στρατιωτικοί/πολιτικοί αρχίζουν να καταλαβαίνουν το ζήτημα.-Ύδρευση: Στον Θεολόγο είναι πολλά τα προβλήματα που δημιουργεί η σκληρότητα του νερού (μείωση της διατομής των σωλήνων κ.λπ.). Θα κατατεθεί πρόταση, ύψους 1,9 εκατομμυρίων ευρώ, για αντικατάσταση 15 χιλιομέτρων σωλήνων του δικτύου ύδρευσης που έχουν υποστεί βλάβες. Στόχος είναι να γίνει νέο δίκτυο ύδρευσης με νέες βάνες κ.λπ.που όμως θα αργήσει , μπορεί και 4 χρόνια. Εμείς ήδη ετοιμάζουμε τη μελέτη για αυτά τα 15 χλμ που θα αντικατασταθούν οι σωλήνες εν συνόλω. Τώρα όταν ο ΟΣΜΑΕΣ περιέλθει στον Δήμο, (εγώ πιστεύω πως θα είμαι Δήμαρχος και την άλλη 4ετία και θα γίνει αυτό επί των ημερών μου,) θα υποβληθεί πρόταση αντικατάσταση σωλήνων του δικτύου και για αυτόν. Τώρα ο Δήμος είναι μεσάζων και όχι ιδιοκτήτης.
-Διαπλάτυνση του δρόμου στον Αρχαιολογικό Χώρο: Πήγα στην κ. Καράτζαλη της Εφορείας Αρχαιοτήτων, στη Λαμία. Η αριστερή πλευρά του δρόμου (ακτή), όπου δεν μπορεί να γίνει τίποτα γιατί μέσα στη θάλασσα υπάρχει το αρχαίο λιμάνι, είναι στη δικαιοδοσία της Εφορίας Εναλίων Αρχαιοτήτων. Η δεξιά είναι στη δικαιοδοσία της Εφορίας Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας και Ευρυτανίας…. Και αυτής η απάντηση στο αίτημα για παραχώρηση χώρου είναι αρνητική. Δεν πρέπει να ελπίζουμε σε θετική απάντηση. Μια άλλη ιδέα είναι να γίνουν οι απαραίτητες απαλλοτριώσεις και να διανοιχτεί δρόμος πίσω από τον Αρχαιολογικό Χώρο.
-Ροδίτσα: Εφέτος αποπερατώθηκε ο δρόμος προς τον Βίβο και έτσι υπάρχει οδός διαφυγής προς Προσκυνά. Επίσης, ο Δήμος έκανε αποψίλωση στην περιοχή Ροδίτσας και Θεολόγο. Ο Δήμος έχει αρμοδιότητα για ό,τι είναι εντός οικισμού. Για ό,τι είναι εκτός, αρμόδιο είναι το Δασαρχείο. Τα πέραν του δρόμου πρέπει να εγκριθούν από το Δασαρχείο».Σε αυτό το σημείο παρεμβαίνει ο Πρόεδρος του Συλλόγου και λέει ότι ο Δασάρχης του είπε να απευθυνθεί στον Δήμο. Το Δασαρχείο δεν έχει πόρους. Πρέπει το Δασαρχείο να δώσει την άδεια και ο Δήμος να κάνει τις παρεμβάσεις όπου υπάρχει υψηλή επικινδυνότητα.
-Η τοποθέτηση του κ. Δημάρχου ολοκληρώνεται λέγοντας ότι η χρηματοδότηση του Βιολογικού Αταλάντης είναι από πρόγραμμα ΕΣΠΑ (Ευρωπαϊκοί Πόροι) και της Μαλεσίνας από το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» (Ευρ. Τράπεζα Επενδύσεων)
Η κ. Κακαβούλη ευχαριστεί τον κ. Δήμαρχο και, ως Πρόεδρος της Συνέλευσης, του υποβάλλει τις ακόλουθες ερωτήσεις:
-Ζητάμε να μας κάνετε μια ενημέρωση για την απογραφή 2021.Η νομοθετική ρύθμιση για τον ΟΣΜΑΕΣ είναι μια προοπτική. Ο κ. Γαβριηλίδης, προηγούμενος Πρόεδρος του ΔΣ του ΟΣΜΑΕΣ, μου είπε ότι, για το 4ο προαπαιτούμενο που του ζητήσατε (εννοεί τα τρια πρώτα προαπαιτούμενα που είχε ζητήσει για να αναλάβει τη διαχείριση του δικτύου ύδρευσης του ΟΣΜΑΕΣ όταν εξελέγη το 2019 δηλ την εξόφληση της ΔΕΗ-την αύξηση στους λογαριασμούς - την οικονομοτεχνική μελέτη) το 4ο προαπαιτούμενο είναι το 2020 που ζήτησε να γίνει Νομοθετική Ρύθμιση με την οποία ο ΟΣΜΑΕΣ θα περάσει έτσι όπως είναι στο Δήμο Λοκρών προσπαθούσε με ΚΑΕΚ να βρει τίτλους ιδιοκτησίας. Σοβαρό θέμα είναι οι καταπατήσεις και τα τμήμα ιδιοκτησίας ΟΣΜΑΕΣ που βρίσκονται έξω από τη ρυμοτομική γραμμή και έχουν καταπατηθεί.. Αν ο ΟΣΜΑΕΣ πάρει τον Δήμο, τι θα γίνει με τις καταπατήσεις; Θα προσπαθήσει ο Δήμος να βγάλει άκρη; Θα το αναλάβει;
-Ιχθυοτροφεία: Πήραμε την ΣΜΠΕ με δύο εισαγγελικές εντολές. Στην περιοχή μας η παραγωγή ιχθύων μπορεί να ανέβει από τους 5500 τόνους ετησίως που είναι σήμερα στους 31000 τόνους και, συνολικά στον Βόρειο Ευβοϊκό, από τους 11000 τόνους που είναι σήμερα μπορεί να φτάσει στους 64000 τόνους. Οι ασφαλισμένοι στις ιχθυοπαραγωγικές μονάδες της περιοχής μας είναι 684 άτομα. Οι επενδυτές σε οικοδομές, εστίαση και συναφή επαγγέλματα θα θιγούν άμεσα από την αύξηση της ιχθυοπαραγωγής. Αυτούς δεν τους σκέφτεται κανείς; Ο εξαπλασιασμός της παραγωγής μας οδηγεί σε υποψίες προσπάθειας προσέλκυσης πολυεθνικών εταιρειών. Χαιρόμαστε που ο Δήμος έκανε αρνητική γνωμοδότηση για τα πλωτά φωτοβολταϊκά. Οι επιχειρηματίες των φωτοβολταϊκών και των ιχθυοκαλλιεργειών ρώτησαν/ενημέρωσαν τον Δήμο για τα σχέδιά τους (π. χ. για τον εξαπλασιασμό της δυναμικότητας των ιχθυοκαλλιεργειών); Ο Βόρειος Ευβοϊκός είναι ουσιαστικά μια κλειστή θάλασσα, μέτρια περιβαλλοντικά (υπάρχει υπερτροφισμός και θολούρα των νερών), και θα επιβαρυνθεί πολύ με την επέκταση των ιχθυοκαλλιεργειών.
-Σε αυτό το σημείο η κ. Κακαβούλη δείχνει στη Συνέλευση χάρτη του Βορείου Ευβοϊκού όπου εμφαίνεται τι θα συμβεί με τη σχεδιαζόμενη αύξηση των ιχθυοτροφικών μονάδων.
-Ο κ. Δήμαρχος απαντά στις ερωτήσεις της κ. Κακαβούλη ως εξής:-
«Ο Δήμος Λοκρών πληθυσμιακά έπεσε κατά 9% στην περσινή απογραφή που σημαίνει και μείωση της χρηματοδότησης κατά 9%. Ο Δήμος ζητά για τη χρηματοδότηση να μπουν και άλλα κριτήρια πλην του πληθυσμιακού (τώρα το 91% της χρηματοδότησης βγαίνει από τον πληθυσμό). Ο Δήμος Λοκρών είναι ένα αραιοκατοικημένο δίκτυο και προσπαθεί να ανταπεξέλθει με τον μειωμένο πληθυσμό. Γενικά, η περιοχή φθίνει πληθυσμιακά. Από πλευράς μονίμων κατοίκων, ο οικισμός του ΟΣΜΑΕΣ είναι λίγο μεγαλύτερος από τον Προσκυνά.
-Καταπατήσεις στον ΟΣΜΑΕΣ: Αν όλα πάνε στον Δήμο, υπάρχουν δύο λύσεις:
α) Στις 31/12/2 λήγει η δεύτερη παράταση του Κτηματολογίου και οριστικοποιούνται οι ιδιοκτησίες σε αυτούς που τις έχουν δηλώσει. και
β) Αν έχει γίνει αγωγή από τον ΟΣΜΑΕΣ, αυτή θα συνεχιστεί. Ό,τι παραλάβει ο Δήμος από τον ΟΣΜΑΕΣ θα συνεχιστεί.
-Ιχθυοκαλλιέργειες: Ο Δήμος δεν εμπλέκεται στη σύνταξη των μελετών οριοθέτησης των ιχθυοκαλλιεργειών. Οριοθέτηση δεν σημαίνει ότι θα γίνουν ιχθυοκαλλιέργειες. Η παραγωγή 64000 τόνων ετησίως δεν θα γίνει. Κάθε φορά ο ενδιαφερόμενος θα ζητάει άδεια. Στις οριοθετούμενες περιοχές απλώς δύνανται να γίνουν ιχθυοκαλλιέργειες. Όταν γίνει νόμος του κράτους, θα μπορεί να δοθεί άδεια. Τότε πρέπει να γίνει ξανά η διαδικασία αδειοδότησης.
-Αναφορικά με τα φωτοβολταϊκά, το έτος 2020 άλλαξε ο νόμος και κανείς δεν υποχρεούται να ζητάει έγκριση από τον οικείο Δήμο. Οι Δήμοι γνωμοδοτούν και, συνήθως, οι γνωμοδοτήσεις δεν λαμβάνονται υπόψη. Η Κυβέρνηση έχει την αποκλειστική δυνατότητα. Ο Χ, Υ, Ζ επενδυτής γνωρίζει ότι ο Δήμος δεν παίζει ρόλο. Ρόλο παίζουν μόνο η Κυβέρνηση και η Αποκεντρωμένη Αυτοδιοίκηση που εδρεύει στη Λάρισα. Μετά το έτος 2020 όλα γίνονται με διαδικασίες fast track. Για έργα μικρότερα των 3 MW ο Δήμος ούτε καν ενημερώνεται. Στο Μαρτίνο τοποθετήθηκαν 4 ανεμογεννήτριες των 3 MW και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση απλώς ενημέρωσε τον Δήμο. Μετά το έτος 2020 ο Δήμος είναι ανύπαρκτος και αυτό προβληματίζει και εμένα».
-Η κ. Κακαβούλη ευχαριστεί τον κ. Δήμαρχο για τις απαντήσεις του. Στη συνέχεια, ο λόγος δίνεται στο μέλος του Συλλόγου κ. Κωνσταντίνο Φράγκο, ο οποίος λέει ότι, εκτός από την πολιτική βούληση, υπάρχει και η δημαρχιακή βούληση. Οι οικιστές δεν είμαστε κατακτητές αλλά πολίτες. Αναφορικά με τα αρχαία, λέει ότι σε Εφορία Αρχαιοτήτων του είπαν πως μπορούν να μεταφερθούν μερικά αρχαία (όπως έγινε με το μετρό Θεσσαλονίκης) για να ανοίξει ο δρόμος. Κάθε αρχαιολόγος (κ. Παπακωνσταντίνου πριν, κ. Καράτζαλη τώρα) έχει τη δική του άποψη/θέση.
- Στη συνέχεια, η συζήτηση ήρθε στα αδέσποτα ζώα, για τα οποία ο κ. Δήμαρχος είπε ότι αυτά αποτελούν πρόβλημα σε ολόκληρο τον Δήμο. Ο Δήμος κάνει στειρώσεις και τσιπαρίσματα αδέσποτων ζώων διαθέτοντας πάνω από 50000 ευρώ ανά έτος. Τα αδέσποτα ζώα δεν έχουν αναπαραχθεί μεταξύ τους. Κάποιοι φέρνουν και αφήνουν καινούργια ζώα. Είναι ατομική συνείδηση του καθενός μας να μην το κάνει αυτό.
Αποχωρεί ο κ. Δήμαρχος.
-Ακολούθως, ο λόγος δίνεται στον κ. Κούρο, επικεφαλής της Εθελοντικής Ομάδας Πυρόσβεσης Μαλεσίνας, ο οποίος είπε ότι στην προ ενός έτους πυρκαγιά του Θεολόγου οι νέοι της Μαλεσίνας βοήθησαν πολύ στην κατάσβεσή της. Τώρα η ομάδα αριθμεί περί τα 60 άτομα και ο κ. Κούρος ζήτησε τη βοήθειά μας για να γίνουν περισσότερα.
-Στη συνέχεια, χαιρετίζει τη Συνέλευση ο Θωμάς Καρατράντος, επικεφαλής της παράταξης Λαϊκή Συσπείρωση του Δήμου Λοκρών. Λέει ότι θεωρεί κύριο ζήτημα αυτό των ιχθυοτροφείων και ότι οι προοπτικές για αυτό είναι εφιαλτικές. Επίσης, αναφέρει ότι ένα άλλο σημαντικό ζήτημα είναι αυτό της ένταξης του οικισμού στον Δήμο Λοκρών, ανεξαρτήτως τρόπου. Τέλος, σημαντικό ζήτημα είναι και η προστασία της περιουσίας και της ζωής των κατοίκων. Αναφέρει ότι για όλα τα παραπάνω ζητήματα υπάρχει σοβαρή έλλειψη σχεδιασμού αντιμετώπισής τους.
-Συνεχίζει ο Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Δημητρόπουλος, αφού πρώτα το μέλος της Εξελεγκτικής Επιτροπής Χρήστος Καραΐσκος κάνει στη Συνέλευση τον οικονομικό απολογισμό (έσοδα-έξοδα) του Συλλόγου για το διάστημα Αύγουστος 2021 – Αύγουστος 2022. Ο κ. Δημητρόπουλος ευχαριστεί τον κ. Κούρο και κάνει έκκληση για εγγραφές στην Εθελοντική Ομάδα Πυρόσβεσης Μαλεσίνας.
Προβαίνει σε σύντομο απολογισμό των δράσεων του Συλλόγου το περασμένο έτος:
«Ο Σύλλογος αγωνίστηκε για την παράταση της θητείας του ΔΣ του ΟΣΜΑΕΣ, για την αναβάθμιση του πυροσβεστικού σταθμού σε κλιμάκιο που να λειτουργεί σε 24ωρη βάση, τη βελτίωση του συστήματος αποκομιδής των απορριμμάτων, που τώρα λειτουργεί ικανοποιητικά, και συνέταξε λεπτομερή ανάλυση και κριτική της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) για τα ιχθυοτροφεία.
Προκειμένου η ΣΜΠΕ να γίνει νόμος του κράτους, πρέπει να αναρτηθεί για διαβούλευση. Εμείς ζητάμε τα ιχθυοτροφεία να παραμείνουν ως έχουν.
Επισης αγωνιζόμαστε να εξαιρεθεί το Αλιευτικό καταφύγιο του Θεολόγου από Καθορισμένος Λιμένας όπου θα γίνεται πώληση ψαριών από τα γριγρι και τις τράτες διότι ρυπαίνουν τη θάλασσα του Καταφυγίου και δεν υπάρχει υγειονομικός και οικονομικός έλεγχος.
-Μελλοντικά σχέδια: Να ενημερωθούν όλοι οι επαγγελματίες ώστε να μην περάσει η ΣΜΠΕ. Αν συμβεί αυτό, ο Βόρειος Ευβοϊκός θα γίνει «βόθρος».
Να παραταθεί η θητεία του ΔΣ του ΟΣΜΑΕΣ (6η ή 7η παράταση!). Να ασφαλτωθούν τα σκάμματα που έχουν δημιουργηθεί και δημιουργούνται όταν γίνονται αποφράξεις του δικτύου ύδρευσης.
Θα γίνει προκήρυξη δημοπρασίας για να ασφαλτοστρωθουν τα σκάμματα. Να δοθεί εργολαβία για τον καθαρισμό των καμένων στον Πευκώνα.
Ο κ. Δημητρόπουλος παρακαλεί να πληρώνουμε όλοι τους λογαριασμούς νερού. Υπάρχουν οφειλές 600.000 ευρώ για το νερό και 400.000 ευρώ απλήρωτες εισφορές (από τα χρήματα των εισφορών πραγματοποιούνται τα έργα υδροδότησης). Η ένταξη του οικισμού στον Δήμο να γίνει «με νύχια και με δόντια» και όσο γίνεται συντομότερα».
Ακολουθεί τοποθέτηση του μέλους του Συλλόγου Δημήτρη Γεωργαντά που λέει ότι κάθε χρόνο δυσκολεύει η κατάσταση των δρόμων. Μέσα στον δρόμο 21 υπάρχουν ένας σωρός κλαδιά. Πότε θα καθαριστούν;
Ο εργολάβος κ. Κώστας Πασπάλας αναφέρει ότι οι οικιστές οφείλουν χρήματα, πράγμα που δυσκολεύει την κατάσταση, διότι κάθε τόσο βουλώνουν αντλίες, μοτέρ κ.λπ. Στο παρελθόν επιχειρήθηκε να γίνει διάσπαση των αλάτων αλλά χωρίς επιτυχία. Στη συνέχεια, ο λόγος δίνεται στο μέλος του Συλλόγου κ.Λαμπόγλου, ο οποίος λέει ότι, αφού τα 80 χιλιόμετρα του Παραλιακού Μετώπου δεν αναγνωρίστηκαν ως Τουριστικού Ενδιαφέροντος, γιατί δεν μειώθηκαν ή τεμαχίστηκαν ώστε να υποβληθεί νέα πρόταση; Σχετικά με το ζήτημα των ιχθυοκαλλιεργειών, συνιστά να εκμεταλλευτούμε τη φυσική μας παρουσία . Τέλος, ζητά τα σκάμματα στους δρόμους να καλύπτονται χωρίς καθυστέρηση.
Στον κ. Λαμπόγλου απαντά η κ. Κακαβούλη, η οποία λέει ότι συμφωνεί με τον «τεμαχισμό» των 80 χιλιομέτρων του παραλιακού μετώπου και συνηγορεί στο να πηγαίνουμε εκεί όπου παίρνονται οι αποφάσεις.
Στο σημείο αυτό λύεται η συνεδρίαση και υπογράφεται το παρόν πρακτικό.
Η Πρόεδρος της Συνέλευσης Νανά Τσούμα Κακαβούλη
Ο πρακτικογράφος Χρήστος Καραΐσκος