Saturday, December 9, 2023

Ο κόσμος αφυπνίζεται σχετικά με το πόσο μεγάλη είναι η απειλή της εξόρυξης σε μεγάλα βάθη!


 


Καλησπέρα σας
Μια ανακοίνωση έχουμε από την Greenpeace Ελλάδα της 31 Ιουλίου 2023 που αφορά (άκουσον άκουσον!!!) στη βιομηχανία εξόρυξης βαθέων υδάτων!!!!
Δεν είμαστε καθόλου καλά!!!!
Το ΔΣ
-----------------------------------------------------------------
    Οι διαπραγματεύσεις της Διεθνούς Αρχής Θαλάσσιων Βυθών (ISA) ολοκληρώθηκαν την Παρασκευή στο Κίνγκστον της Τζαμάικα, και στα καλά νέα οι εταιρείες εξόρυξης βαθέων υδάτων απέτυχαν να πάρουν άμεσα το πράσινο φως για τη λεηλασία των ωκεανών από τις δραστηριότητές τους. Οι αντιδράσεις για την εξόρυξη υδάτων σε μεγάλα βάθη αυξάνονται, με περισσότερες από 20 κυβερνήσεις να ζητούν την παύση της.
 
    “Η βιομηχανία εξόρυξης βαθέων υδάτων ετοιμαζόταν να ορμήξει στα βάθη των ωκεανών. Με αποκλειστικό κίνητρο τις επενδύσεις, αγνόησαν τόσο την επιστήμη όσο και τις φωνές χιλιάδων αυτόχθονων πληθυσμών που η ζωή τους εξαρτάται από την υγεία των ωκεανών. Η κινητοποίηση του κόσμου για κάτι που συμβαίνει χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από τα μάτια του κόσμου φάνηκε να εκπλήσσει τη βιομηχανία, που ανασυντάσσεται και ετοιμάζει τα επόμενα βήματά της. Είναι σαφές ότι οι περισσότερες κυβερνήσεις δεν θέλουν η κληρονομιά τους να είναι το ότι έδωσαν ‘πράσινο φως’ στην καταστροφή των ωκεανών” δήλωσε ο Νίκος Χαραλαμπίδης, Γενικός Διευθυντής του ελληνικού γραφείου της Greenpeace.
 
    Οι αποφάσεις που εγκρίθηκαν από την ISA στις 21 Ιουλίου σημαίνουν ουσιαστικά ότι η πλειοψηφία των χωρών – μεταξύ των οποίων η Βραζιλία, η Κόστα Ρίκα, η Χιλή, το Βανουάτου, η Γερμανία και η Ελβετία – δεν υποχώρησαν στις πιέσεις της βιομηχανίας, που υποστηρίζεται από κυβερνήσεις όπως αυτές της Νορβηγίας, του Ναουρού και του Μεξικό, για την επίσπευση των κανόνων για την εξόρυξη σε μεγάλα βάθη. Η πρωτοπόρος εταιρεία του κλάδου The Metals Company είδε την τιμή της μετοχής της να πέφτει κατακόρυφα, καθώς οι αγορές αντέδρασαν στην είδηση. Όμως, η ISA απέτυχε να κλείσει ένα νομικό κενό για τις εταιρείες που σκοπεύουν να ξεκινήσουν την εξόρυξη το επόμενο έτος.
Στη Συνέλευση της ISA την προηγούμενη εβδομάδα, τα κράτη που τάσσονται υπέρ της εξόρυξης αντέδρασαν, προσπαθώντας να φιμώσουν την αυξανόμενη αντίσταση στην εξόρυξη σε μεγάλα βάθη. Από το πρωί της Παρασκευής, η Κίνα ήταν αντίθετη σε μια πρόταση των κυβερνήσεων από τη Λατινική Αμερική, τον Ειρηνικό Ωκεανό και την Ευρώπη να δημιουργηθεί χώρος για αυτή τη συζήτηση. Αυτές οι προσπάθειες να περιοριστεί η αντίσταση στην εξόρυξη σε μεγάλα βάθη δεν σταμάτησαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, καθώς η Γραμματεία της ISA, που συχνά κατηγορείται ότι βρίσκεται πολύ κοντά στη βιομηχανία εξόρυξης, περιόρισε τους δημοσιογράφους και κατέστειλε την ειρηνική διαμαρτυρία κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων.
 
    Ο κόσμος αφυπνίζεται σχετικά με το πόσο μεγάλη είναι η απειλή της εξόρυξης σε μεγάλα βάθη!
 
    “Οι επενδυτές, βλέποντας τι συνέβη τις περασμένες ημέρες, θα δουν μόνο μια απελπισμένη βιομηχανία που προσπαθεί να διατηρήσει την ψευδαίσθηση ότι έχει μέλλον. Αν η εξόρυξη σε μεγάλα βάθη ήταν πραγματικά τόσο βιώσιμη όσο ισχυρίζονται και αν ο στόχος τους ήταν πραγματικά η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, γιατί να εμποδίσουν την αντίθετη άποψη από το να ακουστεί; Έχει γίνει σαφές κατά τη διάρκεια αυτών των εβδομάδων ότι η ανεύθυνη προώθηση της εξόρυξης σε μεγάλα βάθη εν μέσω κλιματικής κρίσης είναι όχι μόνο απερίσκεπτη, αλλά και πολιτικά τοξική. Ο κόσμος αντιστέκεται στην εξόρυξη – υπάρχει μεγάλος αγώνας μπροστά μας, αλλά συνεχίζουμε”, δήλωσε η Louisa Casson, υπεύθυνη εκστρατείας για τους ωκεανούς στη διεθνή Greenpeace.
      
     Ο κόσμος αφυπνίζεται σχετικά με το πόσο μεγάλη είναι η απειλή της εξόρυξης σε μεγάλα βάθη. Όλο και περισσότερο άνθρωποι και φορείς από όλο τον κόσμο ενώνουν τη φωνή τους με τις εκκλήσεις των αυτόχθονων πληθυσμών. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά 37 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, πάνω από 750 επιστήμονες και η αλιευτική βιομηχανία έχουν επίσης ζητήσει να σταματήσει η εξόρυξη σε μεγάλα βάθη πριν καν ξεκινήσει.
 
    “Στον Ειρηνικό, ο ωκεανός είναι κάτι πολύ αγαπητό σε εμάς. Ορίζει τη ζωή μας και το ποιοι είμαστε ως λαός. Το φάντασμα της εξόρυξης βαθέων υδάτων προκαλεί μεγάλη ανησυχία, που μας θυμίζει τις κληρονομιές που έχει βιώσει η περιοχή μας από άλλες αποικιοκρατικές εξορυκτικές βιομηχανίες ή από την εποχή των βάρβαρων πυρηνικών δοκιμών. Καλούμε τους παγκόσμιους ηγέτες να γίνουν καλύτεροι διαχειριστές των ωκεανών μας, κάνοντας πραγματικότητα την έκκλησή μας για μορατόριουμ”, δήλωσε ο Joey Tau, υπεύθυνος εκστρατείας του Δικτύου Ειρηνικού για την Παγκοσμιοποίηση (PANG) με έδρα τη Σούβα των Νήσων Φίτζι.
 
     Ο μόνος τρόπος για να σταματήσει αυτή η βιομηχανία είναι μέσω ενός μορατόριουμ κατά των εξορύξεων σε μεγάλα βάθη, που θα εστιάζει στη θέσπιση και την εφαρμογή μέτρων προστασίας και θα απαιτεί από περισσότερες κυβερνήσεις να διαφυλάξουν τους ωκεανούς.