Tuesday, April 23, 2024

Τελευταίες συνοπτικές οδηγίες για τις πυργαγιές

Καλησπέρα σας

Μετά την ενημέρωσή σας αναφορικά με την “Εφαρμογή του Κανονισμού Πυροπροστασίας Ακινήτων εντός ή πλησίον δασικών εκτάσεων“ προς διευκόλυνσή σας, απομονώσαμε το μέρος που αφορά στα ΜΕΤΡΑ που οφείλουμε να λάβουμε για να προστατέψουμε τα σπίτια μας και τις πευκόφυτες περιοχές του Θεολόγου και του ΟΣΜΑΕΣ και σας το κοινοποιούμε ξεχωριστά.
Εχουμε προσθέσει τις τελευταίες συνοπτικές οδηγίες του Δασαρχείου που είναι:
"Να είναι καθαρό το τμήμα πλάτους 5 μέτρων γύρω από το κτίσμα μας και να μην ακουμπά πάνω του κανενός είδους κλαδί. Επίσης να είναι καθαρό το τμήμα των 3 μέτρων γύρω από την περίφραξή μας των όμορων οικοπέδων με τα οποία συνορεύουμε."
Αν γνωρίζετε τους όμορους οικοπεδούχους τους ενημερώνετε να έρθουν άμεσα να το καθαρίσουν.
Αν δεν έχουν εμφανιστεί ποτέ πάλι μπορείτε να τους αναζητήσετε στο Δήμο Λοκρών για το Θεολόγο και στον ΟΣΜΑΕΣ για τον ΟΣΜΑΕΣ.
Αν δε βρείτε άκρη ούτε εκεί τότε θα τους βρείτε στο Κτηματολογικό σας φύλλο μέσω του www.ktimatologio.gov.gr και φυσικά του δικού σας ΚΑΕΚ(Κωδικός Εθνικού Κτηματολογίου) του ακινήτου σας.
Παράδειγμα στις φωτογραφίες (φωτ. 1 και 2)😊
 
Και τώρα ξανά τα ΜΕΤΡΑ:
Δ. ΜΕΤΡΑ:
Για τη φετινή αντιπυρική περίοδο έτους 2024, στα ακίνητα του πεδίου εφαρμογής με υφιστάμενα κτίρια εφαρμόζονται μόνο τα μέτρα προληπτικής πυροπροστασίας, δηλαδή:
1. εξασφάλιση καθαρής από καύσιμες ύλες πρόσβασης στο ακίνητο,
2. τακτικός καθαρισµός ο οποίος περιλαμβάνει τακτικό κλάδεµα και καθαρισµό δένδρων και θάµνων από τυχόν υπάρχοντα ξερά, αραίωµα της µη ανθεκτικής στη φωτιά δενδρώδους βλάστησης, κοπή κλαδιών που εφάπτονται ή βρίσκονται σε μικρή απόσταση από τα εξωτερικά δοµικά στοιχεία του κτιρίου, καθαρισμός εδάφους (πευκοβελόνες), κούρεμα χόρτων, τακτικός έλεγχος και συντήρηση του αρδευτικού συστήµατος, καθαρισμός στεγών και υδρορροών από καύσιμες ύλες.
3. μεταφορά υλικών που τυχόν αποθηκεύονται ελεύθερα στο ακίνητο, όπως απορρίμματα, καυσόξυλα, δοχεία με καύσιμα, χρώματα κ.λ.π σε κλειστό χώρο ή πυράντοχο ερμάριο.
4. σύνταξη από τον ή τους ιδιοκτήτες του ακινήτου του σχεδίου προετοιμασίας εκκένωσης, δηλαδή μίας λίστας ελέγχου και ενεργειών που θα αυξήσει τον βαθµό ετοιµότητας σε περίπτωση συµβάντος πυρκαγιάς, στην οποία καταγράφονται οι απαραίτητες ενέργειες πριν την εκκένωση του κτιρίου, καθώς και ο τρόπος διαφυγής των χρηστών από το ακίνητο σε ασφαλές µέρος. Στην περίπτωση ακινήτων µε περισσότερες της µίας ιδιοκτησίες το σχέδιο προετοιµασίας εκκένωσης συντάσσεται από το σύνολο των συνιδιοκτητών και αναρτάται σε εµφανές σηµείο για την ενηµέρωση ενοίκων και κοινού.
5. σχεδιασμός των περιμετρικών ζωνών προστασίας, δηλαδή των τριών επιπέδων διαβαθµισµένης προστασίας γύρω από κτίριο όπου γίνεται διαδοχική µείωση των καύσιµων υλών όσο πλησιάζουμε σε αυτό.
Ο σχεδιασμός των περιμετρικών ζωών προστασίας μπορεί να εφαρμοστεί είτε για κάθε μεμονωμένο κτίριο, είτε για συγκροτήματα κτιρίων της ίδιας ή άλλης ιδιοκτησίας εφόσον απέχουν µεταξύ τους απόσταση µικρότερη των πέντε (5,00) μέτρων, κατόπιν συνεννόησης των ιδιοκτητών τους, µε ενσωµάτωση του συνόλου αυτών στο «περίγραµµα» βάσει του οποίου θα προσδιοριστούν οι ζώνες προστασίας. Ομοίως, στο «περίγραμμα του κτιρίου» δύναται να περιληφθούν και κατασκευές του περιβάλλοντος χώρου, όπως πέργκολες, στέγαστρα, bbq, κ.ά.
Ως προς τις προβλέψεις του κανονισμού για τα μέτρα προληπτικής πυροπροστασίας των υποπαρ. 3.1.1, 3.1.2 και 3.1.3 του άρθρου 3 του κεφαλαίου δεύτερου του κανονισμού επισημαίνεται ότι αυτές είναι γενικές, με δυνατότητα αποκκλίσεων, κατόπιν σχετικής κατά περίπτωση τεκμηρίωσης στην τεχνική έκθεση.
Ειδικά για την περίπτωση οικισµών, οριοθετημένων ή μη καθώς και οικιστικών πυκνώσεων που περιβάλλονται στο σύνολό τους από δασικές εκτάσεις, σύµφωνα µε τα οριζόµενα στο άρθρο 4 του Κεφαλαίου Δεύτερου του κανονισμού, προβλέπεται ως προς τη δημιουργία των ζωνών προστασίας ότι αντί της µεµονωµένης εφαρμογής τους σε κάθε ακίνητο, αντιµετωπίζεται το σύνολο του οικισµού ως ενότητα-σύστηµα, µε τις διαβαθµισµένες περιµετρικές ζώνες προστασίας να διαµορφώνονται πέριξ των ορίων του οικισµού σε συνεννόηση και συνεργασία µε τις αρµόδιες υπηρεσίες (τοπική αυτοδιοίκηση και οικεία Δασική Υπηρεσία). Ειδικά γύρω από τα όρια του οικισµού επιβάλλεται η δηµιουργία αντιπυρικής ζώνης πλάτους 10 μέτρων.
 
Φιλικά το ΔΣ