Wednesday, February 17, 2021

Επιστολή μας προς τον Υπουργό Επικρατείας κύριο Γεώργιο Γεραπετρίτη αναφορικά με την προώθηση από το Υπ. Περιβάλλοντος της ΠΟΑΥ(Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών) Αταλάντης Λάρυμνας.

 

Καλημέρα σας
Σας κοινοποιούμε την επιστολή μας προς τον Υπουργό Επικρατείας κύριο Γεώργιο Γεραπετρίτη αναφορικά με την προώθηση από το Υπ. Περιβάλλοντος της ΠΟΑΥ(Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών) Αταλάντης Λάρυμνας.
Φιλικά
Το ΔΣ
 

 ΠΡΟΣ:  Υπουργό Επικρατείας

             Κύριο Γεώργιο Γεραπετρίτη

  Θέμα: Προώθηση της Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης υδατοκαλλιεργειών

           (ΠΟΑΥ) Λάρυμνας Αταλάντης από το Υπουργείο Περιβάλλοντος.

     

      Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

      Με δεδομένη την ευαισθησία σας να αφουγκράζεστε τα σοβαρά προβλήματα των Τοπικών Κοινωνιών και να παρεμβαίνετε ουσιαστικά για την επίλυσή τους, όπως για την παράταση της θητείας του Διοικητικού Συμβουλίου του Οικοδομικού Συνεταιρισμού Μονίμων Αξιωματικών Ελληνικού Στρατού(ΟΣΜΑΕΣ) Μαλεσίνας  Δήμου Λοκρών , απευθυνόμαστε πάλι σε σας  για μια ακόμη  φορά για ένα εξίσου  σοβαρό πρόβλημα που προέκυψε  και αφορά στη λειτουργία των ιχθυοτροφείων στην περιοχή του Δήμου Λοκρών.

      H περιοχή του Οπούντιου Κόλπου(Αταλάντης-Μαλεσίνας-Θεολόγου-ΟΣΜΑΕΣ-Λιβανατών-Αρκίτσας), περιοχή κατ` εξοχήν  οικιστική,  τουριστική και παραθεριστική,  έχει επιβαρυνθεί ιδιαίτερα λόγω της επί  35ετίας λειτουργίας  ιχθυοτροφικών μονάδων   χιλιάδων τόνων  οι οποίες έχουν προκαλέσει ίσως μη αντιστρέψιμη πια ρύπανση και καταστροφή  του  Θαλάσσιου Περιβάλλοντος δημιουργώντας τεράστια προβλήματα υποβάθμισης  σε όλα τα επίπεδα και  σε όλη την περιοχή.   

       Δυστυχώς αυτόν τον καιρό το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προωθεί ταχύτατα τη θεσμοθέτηση των ΠΟΑΥ (Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών) και στην περιοχή του Δήμου Λοκρών δηλ. στη θάλασσα του Οπούντιου Κόλπου ( κλειστή θάλασσα ) καθώς και σε όλο το θαλάσσιο μέτωπο της Λάρυμνας.

      Με τον σχεδιασμό αυτόν προωθείται   η λειτουργία ακόμα  μεγαλύτερων ιχθυοτροφικών μονάδων με επεκτάσεις των μισθωμένων θαλάσσιων εκτάσεων και  αυξήσεις δυναμικότητας των ιχθυοκλωβών  κ.λ.π. με αποτέλεσμα  να προκληθούν νέες ακόμη μεγαλύτερες επιβαρύνσεις στο θαλάσσιο οικοσύστημα, με απαξίωση των περιουσιών των κατοίκων,  με τεράστιες επιπτώσεις στο σύνολο του παραλιακού μετώπου του Δήμου Λοκρών και με ότι σημαίνει αυτό για τους χιλιάδες επαγγελματίες του τουρισμού, παραθεριστές και οικιστές της περιοχής.

      Η επιπλέον παραγωγή ετησίως εκατοντάδων  τόνων ψαριών (τσιπούρα, λαυράκι κλπ.) θα προκαλέσει την επιπρόσθετη ετήσια επιβάρυνση του θαλάσσιου περιβάλλοντος με εξαιρετικά μεγάλο πρόσθετο φορτίο από περιττώματα (κόπρανα και ούρα των ψαριών), φάρμακα για τις ασθένειες των ψαριών, ορμόνες, υπολείμματα των τροφών κλπ όπως αναφέρουν και πρόσφατες σχετικές μελέτες Ανωτάτων Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, με αποτέλεσμα όλη η περιοχή να μετατραπεί σε  επικίνδυνο βάλτο, ακατάλληλο για κολύμβηση και η ζωή μας να επιστρέψει  στο παρελθόν(1993) όταν η θάλασσα ήταν κίτρινη ,θολή και μύριζε βούρκο!

   Κύριε Υπουργέ,

    Για το λόγο αυτό  και καθώς τα συμφέροντα είναι  πολύ μεγάλα, απευθυνόμαστε σε σας και σας παρακαλούμε ακόμη μια φορά να παρέμβετε με το κύρος σας στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας για να αποτραπεί αυτός ο σχεδιασμός που θα δώσει τη χαριστική βολή στον Οπούντιο κόλπο (Αταλάντης-Μαλεσίνας-Θεολόγου-ΟΣΜΑΕΣ-Λιβανατών-Αρκίτσας) καθώς η περιοχή αναπτύσσεται και απασχολεί εκατοντάδες οικογένειες στον τουριστικό και παραθεριστικό χώρο.

    Δεδομένης μάλιστα της μεγάλης ανεργίας, η εκτίμηση είναι πως οι θέσεις εργασίας που θα χαθούν θα είναι πολύ περισσότερες από αυτές που ενδεχομένως θα δημιουργηθούν στις μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας από την επέκταση των μισθωμένων θαλασσίων εκτάσεων.

Αίτημά μας είναι:

 Καμια νέα μονάδα, καμιά μετεγκατάσταση από άλλη περιοχή,  απόλυτος έλεγχος της λειτουργίας των τριών(3) υφισταμένων ιχθυοτροφικών μονάδων,  χωρίς επέκταση της μισθωμένης θαλάσσιας έκτασης, χωρίς αύξηση της δυναμικότητάς τους και μετά τη λήξη των αδειών τους η απομάκρυνσή τους από την περιοχή μας  σε άλλη περιοχή με μη επιβαρυμένο  οικολογικό αποτύπωμα  για την λειτουργία τους .

 Με εκτίμηση

Για το ΔΣ

Η πρόεδρος    Νανά Τσούμα Κακαβούλη                                                 

Ο γεν. γραμματέας     Δημήτρης Μαούνης