Thursday, February 4, 2021

Επιστολή μας προς τη ηγεσία του Δήμου Λοκρών αναφορικά με την προώθηση από το Υπ. Περιβάλλοντος της θεσμοθέτησης της ΠΟΑΥ (Περιοχής Ανάπτυξης Οργανωμένων Υδατοκαλλιεργειών) στην περιοχή μας.

Καλημέρα σας

Σήμερα σας κοινοποιούμε την επιστολή μας προς τη ηγεσία του Δήμου Λοκρών αναφορικά με την προώθηση από το Υπ. Περιβάλλοντος της θεσμοθέτησης της ΠΟΑΥ (Περιοχής Ανάπτυξης Οργανωμένων Υδατοκαλλιεργειών) στην περιοχή μας.
Φιλικά το ΔΣ
 
ΠΡΟΣ:1. Δήμαρχο Λοκρών κ. Αθ. Ζεκεντέ
2. Πρόεδρο ΔΣ Λοκρών κ.Μαρία Γιαννοπούλου
3.Επικεφαλής Δημοτικών Συνδυασμών
κ.κ. Ν. Λιόλιο, Κ. Σούλια , Θ. Καρατράντο
4. κ.κ. Δημοτικούς Συμβούλους Λοκρών
 
Θέμα : Προώθηση της θεσμοθέτησης της ΠΟΑΥ (Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών) Λάρυμνας-Αταλάντης στην περιοχή του Δήμου Λοκρών
 
Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε,
Αξιότιμη κυρία Πρόεδρε,
Αξιότιμοι κύριοι επικεφαλής των δημοτικών συνδυασμών ,
Αξιότιμοι κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι
 
Οπως γνωρίζετε η περιοχή του Οπούντιου Κόλπου (Αταλάντης-Μαλεσίνας-Θεολόγου-ΟΣΜΑΕΣ-Λιβανατών-Αρκίτσας), περιοχή κατ` εξοχήν οικιστική, τουριστική και παραθεριστική, έχει επιβαρυνθεί ιδιαίτερα λόγω της επί 35ετίας λειτουργίας ιχθυοτροφικών μονάδων χιλιάδων τόνων οι οποίες έχουν προκαλέσει ίσως μη αντιστρέψιμη πια ρύπανση και καταστροφή του Θαλάσσιου Περιβάλλοντος δημιουργώντας τεράστια προβλήματα υποβάθμισης σε όλα τα επίπεδα και σε όλη την περιοχή.
Δυστυχώς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προωθεί ταχύτατα τη θεσμοθέτηση των ΠΟΑΥ (Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών) και στην περιοχή του Δήμου Λοκρών δηλ. στη θάλασσα του Οπούντιου Κόλπου και στα νησιά Αταλάντονήσι και Γαιδουδονήσι, καθώς και σε όλο το θαλάσσιο μέτωπο της Λάρυμνας.
Με τον σχεδιασμό αυτόν προωθείται η λειτουργία ακόμα μεγαλύτερων ιχθυοτροφικών μονάδων με επεκτάσεις των μισθωμένων θαλάσσιων εκτάσεων, με αυξήσεις δυναμικότητας των ιχθυοκλωβών κ.λ.π. με αποτέλεσμα να προκληθούν νέες ακόμη μεγαλύτερες επιβαρύνσεις στο θαλάσσιο οικοσύστημα με τεράστιες επιπτώσεις στο σύνολο του παραλιακού μετώπου του Δήμου Λοκρών και με ότι σημαίνει αυτό για τους χιλιάδες κατοίκους, επαγγελματίες του τουρισμού , και παραθεριστές και οικιστές της περιοχής.
Η επίπλέον παραγωγή ετησίως εκατοντάδων τόνων ψαριών (τσιπούρα, λαυράκι κλπ.) θα προκαλέσει την επιπρόσθετη ετήσια επιβάρυνση του θαλάσσιου περιβάλλοντος με εξαιρετικά μεγάλο πρόσθετο φορτίο από περιττώματα (κόπρανα και ούρα των ψαριών), φάρμακα για τις ασθένειες των ψαριών, ορμόνες, υπολείμματα των τροφών κ.λ.π. όπως αναφέρουν και πρόσφατες σχετικές μελέτες Ανωτάτων Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, τις οπoίες θα δημοσιοποιήσουμε σύντομα μέσω των social media, με αποτέλεσμα όλη η περιοχή να μετατραπεί σε επικίνδυνο βάλτο, ακατάλληλο για κολύμβηση και η ζωή μας να επιστρέψει στο παρελθόν(1993) όταν η θάλασσα ήταν κίτρινη ,θολή και μύριζε βούρκο!
Για το λόγο αυτό και καθώς τα συμφέροντα είναι πολλά και μεγάλα, απευθυνόμαστε σε σας και σας παρακαλούμε να ανταποκριθείτε στις εκκλήσεις των Τοπικών Κοινωνιών του Δήμου μας και να ενώσετε τη φωνή σας μαζί μας ώστε όταν έρθει η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεω(ΣΜΠΕ) προς συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο και στη συνέχεια στο Δημοτικό Συμβούλιο Λοκρών, να ματαιώσετε αυτόν τον εγκληματικό σχεδιασμό που θα δώσει τη χαριστική βολή στον Οπούντιο κόλπο (Αταλάντης-Μαλεσίνας-Θεολόγου-ΟΣΜΑΕΣ-Λιβανατών-Αρκίτσας), μετατρέποντάς τον σε βιομηχανική περιοχή παραγωγής ψαριών.
Αίτημά μας είναι:
Καμια νέα μονάδα, καμιά μετεγκατάσταση από άλλη περιοχή, απόλυτος έλεγχος της λειτουργίας των υφισταμένων ιχθυοτροφικών μονάδων, χωρίς επέκταση της μισθωμένης θαλάσσιας έκτασης, χωρίς αύξηση της δυναμικότητάς τους.
Μετά δε τη λήξη των μακροχρόνιων αδειών τους και με δεδομένη την οριακή κατάσταση του Οπούντιου Κόλπου όπου η όποια μεταβολή θα έχει μη αντιστρέψιμα αποτελέσματα, να επανεξεταστεί η περιβαλλοντική κατάσταση της θάλασσας και σε περίπτωση που έχει επιβαρυνθεί να απομακρυνθούν από την περιοχή μας για την λειτουργία τους σε άλλη περιοχή με μη επιβαρυμένο οικολογικό αποτύπωμα.
Τέλος σας ενημερώνουμε πως προς στην κατεύθυνση αυτή έχει συσταθεί η Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή(Π.Σ.Ε.) Φορέων Περιοχών με Υδατοκαλλιέργειες τη Διακήρυξη της οποίας σας επισυνάπτουμε καθώς και απόσπασμα του Δελτίου Τύπου της προ 10ετίας(2011) θέσης των 10 Περιβαλλοντικών Οργανώσεων αναφορικά με τη χωροθέτηση ιχθυοτροφείων.
Με εκτίμηση
Για το ΔΣ
Η πρόεδρος Νανά Τσούμα Κακαβούλη 
 Ο γεν γραμματέας Δημήτρης Μαούνης