Monday, June 13, 2022

Οι Βιολογικοί Καθαρισμοί στη Στερεά


Καλημέρα σας και Χρόνια Πολλά
Σας κοινοποιούμε την ενημέρωση που λάβαμε από την Κίνηση για την προστασία του περιβάλλοντος Λιβανατών σχετικά με το Δελτίο Τύπου της Οικολογίας-Αλληλεγγύης Στερεάς που αφορά στους Βιολογικούς Καθαρισμούς της Στερεάς Ελλάδας.
Οπως θα διαβάσετε η Μαλεσίνα έχει συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις της Οδηγίας 91/271/ΕΟΚ ενώ η Αταλάντη όχι.
Για το ΔΣ
 
ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΕΡΕΑΣ – Αυτοδ/κή παράταξη
greenfth@otenet.gr - τηλ: 6977261256
 
Οι Βιολογικοί Καθαρισμοί στη Στερεά και η Βάση Δεδομένων του ΥΠΕΝ
 
Στη Βάση Δεδομένων Παρακολούθησης Λειτουργίας των Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ) της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων του ΥΠΕΝ [http://astikalimata.ypeka.gr/] στην Περιφέρεια Στερεάς εμφανίζονται να λειτουργούν είκοσι εννέα (29) βιολογικοί καθαρισμοί. Και συγκεκριμένα: ΒΟΙΩΤΙΑ: 6, ΕΥΒΟΙΑ: 9, ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ: 1, ΦΘΙΩΤΙΔΑ: 8 και ΦΩΚΙΔΑ: 5
 
Στο χάρτη [http://astikalimata.ypeka.gr/Services/Pages/WtpViewApp.aspx], από τους 29, οι έντεκα (11) (Σπερχειάδα-Μακρακώμη, Λαμία, ΜΑΛΕΣΙΝΑ, Δεσφίνα, Αράχωβα, Θήβα, Οινόφυτα, Χαλκίδα, Νέα Αρτάκη, Αλιβέρι, Κύμη) εμφανίζονται με μπλε χρώμα, που σημαίνει ότι είναι σε συμμόρφωση με τις απαιτήσεις της Οδηγίας 91/271/ΕΟΚ, ενώ οι δεκαοκτώ (18) (Καρπενήσι, Μώλος, Καμένα Βούρλα, ΑΤΑΛΑΝΤΗ, Τιθορέα, Άμφισσα, Ιτέα, Δελφοί, Γαλαξείδι, Ορχομενός, Λιβαδειά, Αλίαρτος, Ιστιαία, Λουτρά Αιδηψού, Αμάρυνθος, Μαρμάρι, Κάρυστος Σκύρος) εμφανίζονται με κόκκινο χρώμα, που σημαίνει ότι είναι σε κατάσταση ΜΗ συμμόρφωσης, είτε γιατί δεν λαμβάνουν επαρκή αριθμό μετρήσεων, είτε γιατί οι παράμετροι που ελέγχονται στην εκροή δεν είναι εντός των ορίων που θέτει η Οδηγία.
 
Επισημαίνεται ότι η Ειδική Γραμματεία Υδάτων με έγγραφό της [http://astikalimata.ypeka.gr/Article.aspx?aid=1062] ζήτησε από τους εξουσιοδοτημένους υπεύθυνους των ΕΕΛ, που εμπίπτουν στις διατάξεις της Οδηγίας 91/271/ΕΟΚ, να καταχωρήσουν μέχρι τις 31.3.2022 τα τεχνικά και λειτουργικά δεδομένα του έτους 2021. Η ενημέρωση αυτή είναι υποχρεωτική, γιατί η έλλειψη λειτουργικών δεδομένων χαρακτηρίζει την ΕΕΛ σε καθεστώς μη συμμόρφωσης, που σημαίνει ότι ξεκινάνε διαδικασίες Παραβίασης της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας.
Όλα αυτά σημαίνουν ότι ασφαλώς και υπάρχουν προβλήματα, τα οποία δεν αντιμετωπίζονται και κρύβονται «κάτω από το χαλί»∙ κυρίως περιπτώσεις μη λειτουργίας ή κακής λειτουργίας των βιολογικών καθαρισμών και του αποχετευτικού δικτύου.
 
Είναι γεγονός ότι η διαχείριση των αστικών λυμάτων των πόλεων και των οικισμών πάνω από 2.000 κατοίκους είχε χρηματοδοτηθεί από την εποχή του Β’ΚΠΣ και δημιουργήθηκε η εικόνα ότι όλα βαίνουν καλώς! Πολλοί επίσης οικισμοί χρηματοδοτήθηκαν και από το ΥΜΕΠΕΡΑΑ, ακόμα και για επεκτάσεις και εκσυγχρονισμό των ΒΙΟΚΑ. Όμως, φαίνεται ότι κάποιοι δεν είδαν, όταν έπρεπε, με την απαραίτητη σοβαρότητα το ζήτημα και σήμερα δημιουργούνται αδιέξοδα λόγω του υπέρογκου κόστους συντήρησης και λειτουργίας τους, αλλά και της έλλειψης τεχνογνωσίας των μικρών καλλικρατικών δήμων για τη διαχείριση τέτοιων σύνθετων εγκαταστάσεων∙ με αποτέλεσμα, πολλοί δήμοι να τους υπολειτουργούν ή να αναθέτουν σε εργολάβους τη λειτουργία τους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
 
Η ρύπανση της θάλασσας και των ρεμάτων είναι το αποτέλεσμα αυτής της πραγματικότητας. Καλά είναι τα μεγάλα λόγια και οι γιορτές για το περιβάλλον, αλλά δεν είναι κακό να λέμε και καμιά αλήθεια… και ας πέσει στο γιαλό μαζί με τα λύματα.