Thursday, June 23, 2022

Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Λυμάτων Μαλεσίνας και Αταλάντης

Καλησπέρα σας 

Σας κοινοποιούμε έγγραφό μας προς τον Δήμαρχο Λοκρών κύριο Αθ. Ζεκεντέ αναφορικά με τις Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Λυμάτων Μαλεσίνας και Αταλάντης και την απάντηση της Τεχνικής Υπηρεσίας.

Φιλικά Το ΔΣ
Προς: Δήμαρχο Λοκρών κ. Αθ. Ζεκεντέ
 
Κοιν: κ.κ. Νίκο Λιόλιο και Θωμά Καρατράντο
 
Θέμα: Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Λυμάτων Μαλεσίνας και Αταλάντης
 
Σχετ.: α) Ειδική Γραμματεία Υδάτων- Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Λυμάτων Βάση Δεδομένων Παρακολούθησης Λειτουργίας (ΥΠΕΝ)
β)Πίνακες ελέγχου ποιότητας νερών κολύμβησης 2021
Αποκεντρωμένης Αυτοδιοίκησης Θεσσαλίας Στερεάς Ελλάδας.
 
Αξιότιμε κ. Δήμαρχε
Το πρόβλημα της μη ουσιαστικής λειτουργίας των Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Λυμάτων στην περιοχή μας ( Αταλάντη –Μαλεσίνα) καθώς και σε άλλες περιοχές του Δήμου Λοκρών αλλά και του Νομού Φθιώτιδας είναι γνωστό.
 
Αυτό βέβαια προκύπτει και τυπικά από την καταχώρηση των στοιχείων λειτουργίας τους στην βάση δεδομένων της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων του ΥΠΕΝ, ασχέτως αν για τις εγκαταστάσεις της Μαλεσίνας εμφανίζεται κάπως διαφορετικά (σχετ. α)
 
Είμαστε βέβαιοι ότι αντιλαμβάνεστε την σοβαρότητα του προβλήματος και τους κινδύνους για την Δημόσια Υγεία και το Περιβάλλον, όταν τόνοι βοθρολυμάτων ρυπαίνουν τα δάση και τις ρεματιές και ουσιαστικά καταλήγουν στις παραλίες κολύμβησης, ενώ δεν μπορεί να αγνοηθεί και το γεγονός ότι πολλές κατοικίες του Δήμου ρίχνουν τα βοθρολύματα στους αγωγούς ομβρίων!
 
Σημειώνουμε την ανησυχία μας, την οποία εκφράσαμε στη Γ.Σ. του Συλλόγου μας (8-2021) και στην οποία παραβρεθήκατε, για τα αποτελέσματα του ελέγχου των νερών κολύμβησης Ιουνίου-Ιουλίου-Αυγούστου 2021 στο Δήμο μας, αναφορικά με την αύξηση των κολοβακτηριδίων και των εντερόκοκκων και που δυστυχώς αυξήθηκαν τους επόμενους μήνες Σεπτέμβριο –Οκτώβριο 2021(σχετ.β)
 
Με χαρά πληροφορηθήκαμε ότι η ανακατασκευή του βιολογικού σταθμού της Μαλεσίνας εντάχθηκε στο επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».
 
Κατόπιν αυτών, επιθυμούμε να μας ενημερώσετε για τον προγραμματισμό σας όσον αφορά στις ενέργειές σας και το χρονοδιάγραμμα για την ολοκληρωμένη και οριστική λειτουργία του βιολογικού σταθμού της Αταλάντης (εξοπλισμός–Δίκτυο συλλογής–εξειδικευμένο προσωπικό συντήρησης), όπως και αυτού της Μαλεσίνας.
 
Ελπίζουμε στις άμεσες και ουσιαστικές ενέργειές σας ώστε επί τέλους ο Δήμος μας να απαλλαγεί από αυτήν τη ντροπή, που προσβάλλει όλους μας, απομακρύνει τους υποψήφιους επενδυτές τουριστικού ενδιαφέροντος από την περιοχή μας και να λειτουργήσει στον τομέα αυτό όπως προβλέπεται από τους ευρωπαϊκούς κανόνες και οδηγίες και ασφαλώς όπως επιτάσσει η σύγχρονη εποχή που ζούμε.
 
Για το ΔΣ
Με εκτίμηση
Ο πρόεδρος Ηλίας Δημητρόπουλος
Ο γεν. γραμματέας Γιώργος Μπατάτσιος