Friday, September 8, 2023

Κοινοποιούμε τα Πρακτικά της Τακτικής Γενικής μας Συνέλευσης του Αυγούστου 2023

 Καλησπέρα σας

Σας κοινοποιούμε τα Πρακτικά της Τακτικής Γενικής μας Συνέλευσης του Αυγούστου 2023
Με εκτίμηση του ΔΣ
 
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΑΓ. ΙΩΑΝΝΗ ΘΕΟΛΟΓΟΥ-ΟΣΜΑΕΣ ΔΗΜΟΥ ΛΟΚΡΩΝ
 
ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΗΣ 11/8/2023
 
Σήμερα, 11 Αυγούστου 2023, ημέρα Παρασκευή και ώρα 7.30 μ. μ., πραγματοποιείται, ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου Ηλία Δημητρόπουλου, η ετήσια Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Αγ. Ιωάννη Θεολόγου – ΟΣΜΑΕΣ Δήμου Λοκρών, στην ταβέρνα «Παράδεισος», στον Θεολόγο. Παρόντα είναι τα τακτικά και τα αναπληρωματικά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου ως και τα μέλη της Εξελεγκτικής Επιτροπής.
Παρευρίσκονται, ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου, ο Δήμαρχος Λοκρών κ. Αθανάσιος Ζεκεντές, ο Αντιδήμαρχος κ.Γιάννης Μπονόβας και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λοκρών κ. Γεώργιος Γουρνάς και κ. Μάιτα Γιαννοπούλου, τους οποίους και καλωσορίζει ο Πρόεδρος. Ευχαριστίες εκφράζονται και προς τον κ. Γιάννη Ανέστη για την παραχώρηση του χώρου για την πραγματοποίηση της Συνέλευσης. Παρούσα είναι και το μέλος του δικτύου ΟΣΜΑΕΣ κ. Σταυρούλα Αλεξανδροπούλου, την οποία και καλωσορίζει ο Πρόεδρος.
Διαπιστώνεται απαρτία και αναδεικνύεται ομόφωνα Πρόεδρος της Συνέλευσης το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου κ.Νανά Τσούμα Κακαβούλη. Πρακτικά τηρεί το μέλος κ. Χρήστος Καραΐσκος. Η κ. Κακαβούλη εκθέτει τα θέματα της ημερήσια διάταξης της Συνέλευσης, τα οποία είναι:
1) Ένταξη του οικισμού στον Δήμο Λοκρών
2) Ιχθυοκαλλιέργειες
3) Δασοπυρόσβεση
4) Βιολογικοί καθαρισμοί
5) Πλωτά φωτοβολταϊκά
6) Ξήρανση των πεύκων
7) Αιτήσεις - Προτάσεις
Ο λόγος ξαναδίνεται στον κ. Δημητρόπουλο ο οποίος ενημερώνει τη Συνέλευση ότι, όπως τον ενημέρωσε ο Πρόεδρος του ΟΣΜΑΕΣ, έχει καταβληθεί στον ΟΣΜΑΕΣ από τους οικιστές μόνο το 50% των εισφορών τους και παρακαλεί όλους μας να προτρέπουμε, όσους οικιστές γνωρίζουμε, να εξοφλούν και αυτοί τις εισφορές τους, διότι με αυτές καλύπτονται βασικές ανάγκες του οικισμού (εργολάβος, δαπάνες για την ύδρευση κ.λπ.). Στη συνέχεια, εκθέτει τα πεπραγμένα του Συλλόγου για το έτος 2022-2023.
Στο πρώτο θέμα ο Πρόεδρος αναφέρει ότι ο ΟΣΜΑΕΣ βρίσκεται σε συνεννόηση με δικηγορικό γραφείο για τη σύνταξη πρότασης σχεδίου νόμου για την ενσωμάτωση του οικισμού στον Δήμο Λοκρών, πράγμα που σημαίνει ότι ο Δήμος θα αναλάβει και τη διαχείριση του δικτύου ύδρευσης. Πιστεύεται ότι η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του προσεχούς μήνα. Ο Σύλλογος θα προβεί σε δράσεις ενημέρωσης βουλευτών και άλλων παραγόντων και θα ζητήσει την υποστήριξή τους για το θέμα που ταλανίζει επί χρόνια τον οικισμό.
Στο θέμα των ιχθυοτροφείων ο Πρόεδρος λέει ότι με την υπάρχουσα μελέτη προβλέπεται τερατώδης αύξηση του μεγέθους των ιχθυοτροφικών μονάδων που λειτουργούν στην περιοχή μας (μέχρι και οκταπλασιασμό τους). Ο Σύλλογος δραστηριοποιήθηκε και κατορθώθηκε ο Δήμος Λοκρών και τα τοπικά Δημοτικά Συμβούλια να απορρίψουν τη μελέτη, η οποία όμως εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος. Ο Σύλλογος, σε συνεννόηση και με άλλους συλλόγους και φορείς, θα προσφύγει με υπομνήματα σε υπουργούς, την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και, στην έσχατη ανάγκη, στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Αναφορικά με τη δασοπυρόσβεση, ο Πρόεδρος αναφέρει ότι, με ενέργειες και του Συλλόγου, παραχωρήθηκαν εντός αγροτεμαχίου δύο οικίσκοι, εξοπλισμένοι πλήρως από τον Δήμο, για αξιοπρεπή φιλοξενία σε αυτούς των μελών του Πυροσβεστικού Κλιμακίου που εδρεύει μονίμως στον οικισμό, ως και άλλων πιθανώς διερχομένων πυροσβεστών. Θα επιδιωχθεί το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο να εξοπλιστεί με μηχάνημα καλύτερο από το υπάρχον. Σε ολόκληρον τον οικισμό υπάρχει σήμανση διαφυγής σε περίπτωση πυρκαγιάς. Πρόβλημα υφίσταται στην περιοχή της Ροδίτσας, όπου υπάρχουν δρόμοι διαφυγής πλην όμως είναι κλειστοί διότι περνούν μέσα από ιδιωτικές περιοχές (Μεταλεία Αταλάντης, Silver Bay και Ιχθυογεννητικός Σταθμός) ενώ μόνον ο ένας είναι ανοιχτός που και αυτός όμως περνά μέσα από ιδιωτική ιδιοκτησία. Ύστερα από πληροφόρηση που είχαμε τα κλειδιά των 2 θυρών των Μεταλλείων Αταλάντης τα κρατά η εταιρεία φύλαξης (security) που δραστηριοποιείται στην περιοχή και συνεργάζεται με το Λιμεναρχείο, την Αστυνομία και την Πυροσβεστική και σε περίπτωση πυρκαγιάς θα ανοίξει τις πόρτες ώστε να είναι δυνατή η έξοδος των οικιστών προς την ακτή Ροδίτσας.
Βιολογικοί καθαρισμοί: Ο Πρόεδρος αναφέρει ότι ο Βιολογικός Μαλεσίνας υπάρχει αλλά δεν λειτουργεί. Τα λύματα οδηγούνται μέσω ρεμάτων στη θάλασσα. Βιολογικός Αταλάντης δεν υπάρχει. Πάλι, τα λύματα οδηγούνται σε ρέματα και από εκεί στη θάλασσα. Στις Λιβανάτες κάποιοι κάτοικοι συνέδεσαν τους αγωγούς των λυμάτων με το δίκτυο των ομβρίων! Ο Σύλλογος προσέφυγε σε βουλευτές και άλλους φορείς για τον έλεγχο των οδηγών των βυτιοφόρων των λυμάτων.
Πλωτά φωτοβολταϊκά: Ο Πρόεδρος λέει ότι υπάρχει αίτημα για την εγκατάσταση στον Βόρειο Ευβοϊκό κόλπο τεράστιας έκτασης πλωτού φωτοβολταϊκού στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Εύβοιας και παραλιακής Λοκρίδας, στο ύψος της Λάρυμνας. Κάτω από το φωτοβολταϊκό η θάλασσα ουσιαστικά νεκρώνεται. Ως Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος είμαστε υπέρ της πράσινης ανάπτυξης αλλά όχι της άκριτης ανάπτυξης. Υπάρχουν οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αφορούν την εγκατάσταση των πλωτών φωτοβολταϊκών και αυτές πρέπει να τηρηθούν. Ο Σύλλογος προσέφυγε στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) για να μην εγκριθεί η πρόταση.
Ξήρανση των πεύκων: Επί 4 μήνες παρατηρείται ξήρανση των πεύκων από κάποια ασθένεια. Το πρόβλημα παρατηρείται σε ολόκληρο τον Δήμο Λοκρών. Απευθυνθήκαμε σε αρμόδιους φορείς (Ινστιτούτα και Ερευνητικά Κέντρα) που μας είπαν ότι έχουν βρει την αιτία του προβλήματος. Όμως, δεν μπορέσαμε να βρούμε τις 3000 Ευρώ που απαιτούνται για τη λεπτομερή μελέτη-εξέταση του θέματος. Στην Ιταλία καίνε τα ξηρά πεύκα σε υψικαμίνους.
Ο Πρόεδρος του Συλλόγου ευχαριστεί τα μέλη της Συνέλευσης για την προσοχή τους και η Πρόεδρος της ΓΣ δίνει τον λόγο στον Δήμαρχο Λοκρών κ. Α. Ζεκεντέ, ο οποίος λέει ότι είναι ο πρώτος Δήμαρχος του Δήμου Λοκρών που δέχτηκε να συζητήσει το θέμα της ένταξης του οικισμού στον Δήμο. Αυτός εξήγησε στους αρμόδιους Υπουργούς και τον ΥΠΕΘΑ ότι μοναδική λύση του θέματος είναι η νομοθετική ρύθμιση. Τώρα ο Δήμος έχει αρμοδιότητα στον οικισμό μόνο για το θέμα του ηλεκτροφωτισμού και των απορριμμάτων. Νομικό Γραφείο έχει αναλάβει να προετοιμάσει τη νομοθετική ρύθμιση. Αν όλα πάνε καλά, όλα τα ακίνητα θα μεταγραφούν από το Ελληνικό Δημόσιο και τον ΟΣΜΑΕΣ στον Δήμο Λοκρών. Η νομοθετική ρύθμιση θα περιλαμβάνει και το Πρόγραμμα Καρύστου.
Για τους Βιολογικούς Καθαρισμούς ο κ. Δήμαρχος λέει ότι, όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του, δεν υπήρχε τίποτα. Τώρα τελειώνει ο Βιολογικός της Μαλεσίνας και από το τέλος Αυγούστου και μετά τα λύματα θα πηγαίνουν σ’ αυτόν. Ο Βιολογικός της Αταλάντης έχει δημοπρατηθεί. Αν ο ΟΣΜΑΕΣ ενταχθεί στον Δήμο, θα επιδιωχθεί να ιδρυθεί Βιολογικός Καθαρισμός και για ΟΣΜΑΕΣ και Θεολόγο στην περιοχή του ΟΣΜΑΕΣ και στη θέση όπου προβλέπεται από τον Χάρτη.
Για το θέμα των πλωτών φωτοβολταϊκών λέει ότι ο ρόλος του Δήμου είναι γνωμοδοτικός. Ο Δήμος έχει εκφράσει τη διαφωνία του και πιστεύει ότι ο προτεινόμενος χώρος είναι ακατάλληλος.
Για τις ιχθυοκαλλιέργειες αναφέρει ότι η θέση η δική του και του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν και είναι να παραμείνουν τα πράγματα ως έχουν και να μη γίνει καμιά αύξηση της δυναμικότητας των ιχθυοκαλλιεργειών στην περιοχή μας.
Το έτος 2018 είχαμε το ακραίο καιρικό φαινόμενο «Ζορμπάς» που προκάλεσε αρκετές ζημιές στην περιοχή. Ύστερα από προσπάθειες και με αρκετή καθυστέρηση η Δημοτική Αρχή κατάφερε να γίνει αποκατάσταση του ηλεκτροφωτισμού στη Λεκούνα και σε άλλα σημεία της περιοχής.
Αναφορικά με την καθαριότητα, ο κ. Δήμαρχος λέει ότι υπάρχουν εκ μέρους των οικιστών αντιδράσεις για την τοποθέτηση των κάδων απορριμμάτων. Κατά τη γνώμη του, κάδοι απορριμμάτων πρέπει να τοποθετηθούν παντού και όχι, όπως γίνεται τώρα, μόνο σε συγκεκριμένες θέσεις του οικισμού. Έχει παρατηρηθεί αφαίρεση κάδων.
Για τα κιγκλιδώματα στην παραλία και το παραλιακό τμήμα ενός χώρου αρμόδιος δεν είναι ο Δήμος αλλά η Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου. Αυτή επιβάλλει πιθανά πρόστιμα στους ιδιοκτήτες τραπεζοκαθισμάτων, ομπρελών και ξαπλωστρών επί του αιγιαλού.
Ο κ. Δήμαρχος κλείνει την τοποθέτησή του λέγοντας ότι ελπίζει και πιστεύει ο οικισμός του ΟΣΜΑΕΣ να ενσωματωθεί σύντομα στον Δήμο Λοκρών.
Ακολουθούν ερωτήσεις και σχόλια προς τον κ. Δήμαρχο.
Ο κ. Γεωργαντάς λέει ότι πλήρης ηλεκτροφωτισμός του οικισμού δεν έχει γίνει.
Η κ. Λαουτάρη λέει ότι ο κ. Δήμαρχος δεν διευκρίνισε ποιοι είναι οι κοινόχρηστοι χώροι της περιοχής. Η παιδική χαρά δεν είναι «προσπελάσιμη» από παιδιά. Βρίσκεται δίπλα στο Νεκροταφείο του χωριού και σ’ αυτήν υπάρχουν φωλιές από σφήκες. Λέει ότι κοινόχρηστος χώρος μπορεί να αποκτηθεί και με αγορά, π. χ. ενός οικοπέδου. Στην παραλία του Θεολόγου δεν έχει συμβεί εξωραϊσμός, σε αντίθεση με άλλους παραλιακούς οικισμούς, όπως η Σκάλα Αταλάντης. Στον Θεολόγο δεν υπάρχει δημοτικό πάρκινγκ, οι συναυλίες δίνονται εντός του οικισμού σε ιδιωτικούς χώρους και όχι σε γήπεδο κ.λπ.
Σε απάντηση προς την κ. Λαουτάρη, ο κ. Δήμαρχος λέει ότι τις άδειες για ιδιωτικούς χώρους δεν τις δίνει ο Δήμος. Για την παιδική χαρά μόνο σε δύο χώρους μπορούσε αυτή να εγκατασταθεί: Στον χώρο του Νηπιαγωγείου και στον χώρο του κοινοτικού ιατρείου. Επιλέχτηκε ο πρώτος χώρος. Καλή είναι η πρόταση αγοράς οικοπέδου για την παιδική χαρά, αλλά το νούμερο των ευρώ που θα απαιτηθούν είναι εξαψήφιο. Αναφορικά με τα έντομα στην παιδική χαρά, είπε ότι, αν ενημερωνόταν, θα φρόντιζε να γίνει ψεκασμός.
Σχετικά με τον ηλεκτροφωτισμό των δρόμων του οικισμού, ο Δήμος έκανε σύμβαση με ιδιώτη για προμήθεια και τοποθέτηση λαμπτήρων, όπου χρειάζεται, αλλά αυτός δεν ανταποκρίθηκε όπως έπρεπε. Εμείς να ενημερώνουμε τον Δήμο για την ύπαρξη προβλημάτων ηλεκτροφωτισμού και το συνεργείο του Δήμου θα επιλαμβάνεται. Πολλές φορές, δεν γίνεται αντικατάσταση ενός λαμπτήρα γιατί το πρόβλημα βρίσκεται στο δίκτυο και όχι στη συγκεκριμένη κολόνα. Ας έχουμε υπόψη ότι οι δρόμοι του οικισμού του ΟΣΜΑΕΣ έχουν συνολικό μήκος 120 χιλιόμετρα. Για τον δρόμο προς τη Ροδίτσα, πρώτη φορά ακούει για το πρόβλημα. Θα το εξετάσει. Τέλος, σχετικά με το Bar St John, ο κ. Δήμαρχος λέει ότι η άδεια για την τοποθέτηση ομπρελών και ξαπλωστρών στην παραλία δίνεται από την Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου. Στον Δήμο καταβάλλεται το 60% των εισφορών για τις προσφερόμενες υπηρεσίες καθαριότητας.
Η κ. Νανά Κακαβούλη ευχαριστεί τον κ. Δήμαρχο και καλεί την υποψήφια Δήμαρχο και νυν Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Λοκρών κ. Μάιτα Γιαννοπούλου να τοποθετηθεί. Η κ. Γιαννοπούλου λέει ότι η κατάσταση θα μπορούσε να είναι καλύτερη από αυτήν που είναι τώρα. Πρωτεύει η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Φαίνεται ότι ο Θεολόγος βρίσκεται σε κατάσταση παραμέλησης. Κατανοούμε τα προβλήματα με την Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου αλλά θα μπορούσε να γίνει μια καλύτερη συνεννόηση με αυτήν και άλλους αρμόδιους φορείς. Απαιτούνται οι σωστές προτεραιότητες και ο καλός προγραμματισμός. Σημαντικό θέμα είναι η επικοινωνία με τη βάση να γίνεται με αγάπη και σεβασμό. Ο Θεολόγος θυμίζει σήμερα δεκαετία του 1980. Το ιδιοκτησιακό καθεστώς φαίνεται να έχει πάρει καλή πορεία. Αυτό, μαζί με την ύδρευση, πρέπει να τακτοποιηθούν άμεσα.
Η κ. Κακαβούλη λέει ότι τώρα για τον Σύλλογο τέσσερα είναι τα καίρια θέματα: Η ένταξη του οικισμού στον Δήμο Λοκρών, οι Βιολογικοί Καθαρισμοί, τα Ιχθυοτροφεία και τα πλωτά φωτοβολταϊκά. Παρακαλεί την κ. Γιαννοπούλου να μας εκθέσει τις θέσεις της επ’ αυτών των θεμάτων. Η κ. Γιαννοπούλου απαντά ότι η ένταξη του οικισμού στον Δήμο θα γίνει. Υπήρχαν προγράμματα στα οποία οι Βιολογικοί Καθαρισμοί θα μπορούσαν να ενταχθούν. Ως ιατρός, θεωρεί ότι οι Βιολογικοί Καθαρισμοί και η Προστασία του Περιβάλλοντος είναι υψίστης σημασίας. Για τα ιχθυοτροφεία και τα πλωτά φωτοβολταϊκά έχει βαθιά γνώση των θεμάτων. Είναι σημαντικό οι αντιρρήσεις να προβάλλονται. Αυτά που ζητούνται είναι καταστροφικά για το περιβάλλον (εγκαταστάσεις μέχρι και 3 μέτρα από την ακτή, μικρό βάθος κ.λπ.). Να μην καταστρέψουμε τα πάντα και η επόμενη γενιά να μη βρει τίποτα!
Στη συνέχεια η κ.Κακαβούλη ευχαριστεί την κ. Γιαννοπούλου και καλεί να πει δυο λόγια την κ. Σταυρούλα Αλεξανδροπούλου του δικτύου ΟΣΜΑΕΣ. Η κ. Αλεξανδροπούλου αναφέρει ότι το δίκτυο συστάθηκε μετά την πυρκαγιά που σημειώθηκε πριν λίγα χρόνια στον Θεολόγο. Στόχος του είναι η άμεση ενημέρωση των μελών της ομάδας για όποιο πρόβλημα υποπίπτει στην αντίληψη κάποιου μέλους της. Πληροφορεί τη Γενική Συνέλευση ότι την Κυριακή 13/8, ώρα 6.30 μ.μ., η ομάδα θα προβεί σε καθαρισμό του χώρου γύρω από τους κάδους απορριμμάτων στην οδό 26. Καλεί όποιον θέλει να συμμετάσχει.
Στη συνέχεια, ο λόγος δίνεται στον κ. Γιώργο Γουρνά, μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λοκρών. Ο κ. Γουρνάς εκθέτει διάφορα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στην προσπάθεια ο οικισμός να έχει νερό και κατέληξε λέγοντας ότι αν «στραβώσει» το θέμα της ένταξης του οικισμού, ο Δήμος θα αναλάβει τη διαχείριση του νερού. Σχετικά με τους κάδους απορριμμάτων λέει ότι, κατά τη γνώμη του, πρέπει οι κάδοι να διασκορπιστούν ανά 2-3 σε διάφορα σημεία. Για τα πλωτά φωτοβολταϊκά είναι αντίθετος με την υπάρχουσα πρόταση.
Στη συνέχεια, η κ. Νανά Κακαβούλη προβαίνει στην ακόλουθη τοποθέτηση:
Ο Δήμος Λοκρών «βλέπει» στον Βόρειο Ευβοϊκό κόλπο και ο οποίος είναι μέτριας οικολογικής κατάστασης. Υπάρχουν σ’ αυτόν πολλές πηγές ρύπανσης (π. χ. Βιολογικοί καθαρισμοί, σκουριά της ΛΑΡΚΟ, λειτουργούντα ιχθυοτροφεία). Τα πλωτά φωτοβολταϊκά δεσμεύουν τεράστιες εκτάσεις θάλασσας, όπου δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί ούτε κολύμπι ούτε ψάρεμα. Επίσης, υπάρχουν υποθαλάσσια καλώδια και στη στεριά ανεγείρονται υποσταθμοί ενέργειας, γύρω από τους οποίους απαγορεύεται η κυκλοφορία. Με τη σχεδιαζόμενη τοποθέτηση Ζώνης πλωτών φωτοβολταϊκών απέναντι στο Κανδήλι ο Βόρειος Ευβοϊκός κόβεται ουσιαστικά στη μέση. Εκτός από τα πλωτά φωτοβολταϊκά, θα λειτουργούν ιχθυοκαλλιέργειες στον Οπούντιο Κόλπο(Αταλάντης –Θεολόγου- Λιβανατών- Αρκίτσας) και στη Λάρυμνα με τερατώδη αύξηση της δυναμικότητας τους και θα παράγουν 31.000 τόνους ψαριών έναντι 6.000 τόνωνπου παράγουν σήμερα. Αυτά σύμφωνα με τις προτάσεις των ιχθυοκαλλιεργητών που υπάρχουν στη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων με αποτέλεσμα να γίνουμε βιομηχανική περιοχή!! Εμείς αγαπήσαμε το Θεολόγο και ήρθαμε εδώ για τη θάλασσα και το περιβάλλον του. Με τα σχεδιαζόμενα έργα (πλωτά φωτοβολταϊκά και τεράστιες ιχθυοτροφικές μονάδες) περιβάλλον και θάλασσα κινδυνεύουν με ανεπανόρθωτη οικολογική καταστροφή. Παρά το γεγονός ότι τα Τοπικά Συμβούλια του Δήμου Λοκρών(πλην ενός) ψήφισαν αρνητικά για τη Μελέτη αυτή και το Δημοτικό Συμβούλιο Λοκρών κατά πλειοψηφία ψήφισε οι δυναμικότητες των ιχθυοκαλλιεργειών να μην αυξηθούν και να παραμείνουν ως έχουν, το Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας ψήφισε κατά πλειοψηφία υπέρ της τερατώδους αύξησης των 31.000 τόνων ψαριών!Δυστυχώς ακόμη και οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Φθιώτιδας ψήφισαν υπέρ των 31.000 τόνων! Την απαράδεκτη στάση τους θα την αναδείξουμε τις παραμονές των εκλογών! Σ’ αυτό το σημείο, παρεμβαίνει η κ. Γιαννοπούλου και διευκρινίζει ότι στην ψηφοφορία στο Δημοτικό Συμβούλιο Λοκρών οι ψήφοι ήταν 11 υπέρ της πρότασης και 11 κατά. Η πρόταση πέρασε με την ψήφο του Προέδρου του Συμβουλίου. Επίσης, η κ. Κακαβούλη λέει ότι πέντε άτομα από τον Δήμο Λοκρών θα θέσουν υποψηφιότητα για Περιφερειακοί Σύμβουλοι Στερεάς Ελλάδος και προτρέπει όλους μας να τους στηρίξουμε.
Ακολουθεί παρέμβαση οικίστριας που αναφέρεται στο θέμα της πρόληψης των πυρκαγιών. Λέει ότι οι δρόμοι είναι όλοι γεμάτοι πευκοβελόνες. Επ’ αυτού του θέματος ο κ. Δημητρόπουλος λέει ότι ο ΟΣΜΑΕΣ καθάρισε κάποια ακαθάριστα οικόπεδα αλλά δεν είχε προϋπολογισμό για τον καθαρισμό όλων των ακαθάριστων οικοπέδων. Επίσης, αναφέρει ότι ο ΔΕΔΔΗΕ έχει αναθέσει σε εργολάβο το κλάδεμα όσων πεύκων ακουμπούν σε καλώδια της ΔΕΗ. Όμως, δεν έχει ανατεθεί σε κάποιον εργολάβο η συλλογή των κομμένων κλαδιών. Αν δεν γίνει αυτό μέχρι τέλος Αυγούστου, θα μαζέψει ο ΟΣΜΑΕΣ τα κομμένα κλαδιά. Θα έρθει κλιμάκιο του ΟΣΜΑΕΣ για συλλογή των κομμένων κλαδιών. Ο κ. Δημητρόπουλος αναφέρει επίσης ότι μερικοί επαγγελματίες της περιοχής που έχουν βυτιοφόρα (κ. κ. Καλλής, Ανέστης και Δήμου) έχουν προσφερθεί, σε περίπτωση πυρκαγιάς, να θέσουν στη διάθεση της Πυροσβεστικής τα βυτιοφόρα τους.
Μια άλλη οικίστρια λέει ότι η παιδική χαρά στην πλευρά του Ευβοϊκού είναι άκρως επικίνδυνη για τα παιδιά γιατί έχει σκουριασμένο συρματόπλεγμα και τα παιγνίδια της, εκτός από τις κούνιες, είναι πολύ παλιά . Η κ. Κακαβούλη λέει ότι πρόσφατα τα μέλη της Εξελεγκτικής Επιτροπής του Συλλόγου κ. κ. Μεγαρίτης και Μιμίκος με πολλή προσωπική εργασία βελτίωσαν την κατάσταση στην εν λόγω παιδική χαρά. Όμως, και οι γονείς των παιδιών δεν την προστατεύουν επαρκώς.
Ο κ. Γεωργαντάς προτείνει σε όσους δεν πληρώνουν τις εισφορές τους να τους κόβεται το νερό. Επί της πρότασης ο κ. Δημητρόπουλος αναφέρει ότι οι εισφορές δεν συνδέονται με το νερό διότι με αυτές πληρώνεται μόνο η κατανάλωση του ρεύματος της ΔΕΗ για τη λειτουργία του Δικτύου ύδρευσης. Το νερό εξοφλείται κανονικά από το 95% των οικιστών. Νομικά είναι δύσκολο τα ρολόγια να συσχετιστούν με τις εισφορές και τις μη πληρωμένες καταναλώσεις νερού. Επίσης, αναφέρει ότι, όταν βλέπουμε κολώνες της ΔΕΗ που πάνω τους έχουν μετασχηματιστές και κάτω τους υπάρχουν μη καθαρισμένα ξερόχορτα, να ειδοποιούμε αμέσως τον υπεύθυνο της Πυροσβεστικής κ. Βασίλειο Καραστάθη, για να έρθει συνεργείο του ΔΕΔΔΗΕ και να προβεί άμεσα στον καθαρισμό των ξερόχορτων.
Η κ. Κακαβούλη αναφέρεται και στο θέμα των αδέσποτων ζώων που υπάρχουν στην περιοχή μας. Να μη τους ρίχνουμε φαγητό χύμα στο χώμα. Στη ροτόντα (round about) υπάρχουν κουβαδάκια για την τοποθέτηση φαγητού και νερού για τα αδέσποτα. Προτείνει το τάϊσμα των αδέσποτων να πάει στο απέναντι πεζοδρόμιο της ροτόντας. Εκεί να μπουν πλαστικές ζαρντινιέρες για την τοποθέτηση της τροφής και κουβαδάκια για νερό για τα αδέσποτα. Σημειωτέον ότι τα αδέσποτα χρειάζονται στείρωση και ιατρική φροντίδα. Η κατάσταση στη ροτόντα έχει βελτιωθεί σημαντικά σε σχέση με το παρελθόν. Ο κ. Πασπάλας θα πρέπει αποκαταστήσει και τα σπασμένα κράσπεδα της ροτόντας. Τέλος, αναφέρει ότι ο Σύλλογος καθαρίζει τις «απομονωμένες» παραλίες της περιοχής, δηλ. τις παραλίες όπου πίσω τους δεν υπάρχουν καταστήματα (παραλίες Ροδίτσας, Βουγιουκλάκη Διαμαντόπουλου,Φλοίσβος κλπ). Στις παραλίες όπου υπάρχουν καταστήματα, πρέπει ο κάθε καταστηματάρχης να φροντίζει για την καθαριότητα του μέρους της παραλίας που βρίσκεται μπροστά από το κατάστημά του.
 
Ακολουθεί η ανάγνωση σχεδίου ψηφίσματος από τον κ. Δημητρόπουλο που εγκρίθηκε ομόφωνα από τη Γενική Συνέλευση .
«ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΑΓ. ΙΩΑΝΝΗ ΘΕΟΛΟΓΟΥ-ΟΣΜΑΕΣ ΔΗΜΟΥ ΛΟΚΡΩΝ
ΨΗΦΙΣΜΑ
Σήμερα 11-8-2023(13-8-2023) η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου ψηφίζει ομόφωνα την πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου, σύμφωνα με την οποία:
Απορρίπτεται το σχέδιο των ιχθυοπαραγωγών που αναφέρεται στη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) για την Περιοχή Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ) Αταλάντης – Λάρυμνας, με το οποίο προτείνεται η τερατώδης αύξηση των δυναμικοτήτων των υφιστάμενων μονάδων υδατοκαλλιέργειας του Δήμου Λοκρών, ήτοι ιχθυοπαραγωγή από 6000 τόνους ετησίως σε 31000 τόνους ετησίως!
Αυτό σημαίνει 2000 τόνοι ψαριών στον Οπούντιο Κόλπο (Αταλαντονήσι και Γαϊδουρονήσι) και 29000 τόνοι στη Λάρυμνα!
Προτείνεται επίσης όλες οι λειτουργούσες ιχθυοτροφικές μονάδες του Δήμου Λοκρών να παραμείνουν με την υφιστάμενη δυναμικότητα, μόνο με την προϋπόθεση στις τρεις (3) ιχθυοτροφικές μονάδες του Οπούντιου Κόλπου (Αταλαντονήσι και Γαϊδουρονήσι), όταν πλησιάζει η ανανέωση των αδειών τους, να δοθούν κίνητρα και επιδοτήσεις για να απομακρυνθούν εκτός του κόλπου».
 
Σημείωση:
Το άνω ψήφισμα συμπληρώθηκε με τα στοιχεία που έλειπαν
(δυναμικότητες μονάδων και νεώτερες πληροφορίες για τις εξόδους των κινδύνου σε περίπτωση πυργκαγιάς κλπ), καθαρογράφτηκε και υπεγράφη από την πρόεδρο της Γ.Σ και τον πρακτικογράφο στις 13-8-2023 και έχει ως εξής:(Φωτογραφία)
 
 

 Ακολουθούν και άλλες ερωτήσεις των μελών της Συνέλευσης και απαντήσεις επ’ αυτών. Οικίστρια αναφέρει ότι το τέλος του δρόμου 75 έχει σχεδόν κλείσει από μπάζα και η κ. Κακαβούλη απαντά ότι μόνο ο κ. Πασπάλας μπορεί να βοηθήσει επ’ αυτού ενώ μια άλλη οικίστρια αναφέρει ότι απέναντι από το σπίτι της, κοντά στον δρόμο Θεολόγου-Μαλεσίνας, ο κ. Πασπάλας αποθέτει σωλήνες και χώματα, ενώ η ίδια δεν επιθυμεί να ανοίγει τα παράθυρά της και να βλέπει σωλήνες και χώματα. Ο κ. Δημητρόπουλος υποσχέθηκε να εξετάσει το θέμα.
Η συζήτηση επανέρχεται στα απορρίμματα. Στον δρόμο 26 (Αποκόμμα) και στην έξοδο του Θεολόγου προς την εθνική οδό (round about) η κατάσταση εξακολουθεί να είναι κακή. Ο κ. Δημητρόπουλος λέει ότι μηχάνημα του στρατού θα απομακρύνει τα μπάζα από την Αποκόμμα, ενώ θα αποκατασταθεί και η περίφραξή της. Ο κ. Δημητρόπουλος εκφράζει τις ευχαριστίες του προς τον κ. Πασπάλα για τις άοκνες προσπάθειές του και προτρέπει τους οικιστές να απευθύνονται σ’ αυτόν, τηλ. 2233051233, για πιθανά προβλήματα με την υδροδότηση της οικίας τους.
Τέλος, η κ. Παπαθωμοπούλου προτείνει να στρωθούν τα δάπεδα των γηπέδων που βρίσκονται στην παιδική χαρά του Ευβοϊκού με πλαστική επίστρωση αλλά η κ. Κακαβούλη λέει ότι ο Σύλλογος δεν έχει αρκετά χρήματα για κάτι τέτοιο.
 
Στο σημείο αυτό λύεται η συνεδρίαση και υπογράφεται το παρόν πρόχειρο πρακτικό.
 
Η Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης
 Νανά Τσούμα Κακαβούλη             
Ο πρακτικογράφος
  Χρήστος Καραΐσκος