Wednesday, January 20, 2021

Επαναδραστηριοποίηση της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Φορέων Περιοχών με Υδατοκαλλιέργειες (ΠΣΕ)


 

Καλημέρα σας
Με αφορμή την προώθηση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος της Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ) Λάρυμνας Αταλάντης , σας ενημερώνουμε για την επαναδραστηριοποίηση της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπης Φορέων Περιοχών με Υδατοκαλλιέργειες (ΠΣΕ) στην οποία συμμετέχει ο Σύλλογός μας, σύλλογοι και Τοπικά Συμβούλια του Δήμου Λοκρών.
Για την επίτευξη στρατηγικού της στόχου, η Π.Σ.Ε. απευθύνει προς την Πολιτεία και τα θεσμικά της όργανα τα ακόλουθα δύο αιτήματα:
1) Την άμεση αναστολή κάθε διαδικασίας θεσμοθέτησης Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (Π.Ο.Α.Υ.),
2) Την αναθεώρηση του «Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου των Υδατοκαλλιεργειών», υπό τους ακόλουθους στοιχειώδεις όρους:
(i) προ της θεσμοθέτησης του νέου Πλαισίου να προηγηθεί θεσμοθέτηση «Θαλάσσιου Χωροταξικού Πλαισίου» και να ληφθεί υπόψη η διάδραση/αλληλεπίδραση ξηράς- ακτών -θάλασσας
(ii) για τον παράκτιο χώρο να ληφθεί σοβαρά υπόψη η «Ολοκληρωμένη διαχείριση Παράκτιας Ζώνης»(ICZM) που αποτελεί «κοινοτικό κεκτημένο»
(iii) για την αδειοδότηση Π.Ο.Α.Υ. και ιχθυοτροφείων, να είναι στο εξής αναγκαία η σύμφωνη γνώμη των οικείων Ο.Τ.Α. α΄ και β΄ βαθμού από τα πρώτα στάδια σχεδιασμού και όχι η απλή γνώμη τους (η οποία περιφρονείται διαχρονικά έως σήμερα)
(iv) να προβλεφθεί διαδικασία συντονισμού των Θαλάσσιων Χωροταξικών Πλαισίων με όλα τα Σχέδια που αφορούν στον παράκτιο χώρο (Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο Υδατοκαλλιεργειών, Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο, Τοπικά Χωρικά Σχέδια) κατά την οποία να προβλέπεται η συμμετοχή της Τ.Α. και η σύμφωνη γνώμη της κατά τη λήψη των αποφάσεων.
Το ΔΣ του Συλλόγου μας