Sunday, January 24, 2021

«Οι Επιπτώσεις των Υδατοκαλλιεργειών στα Παράκτια Νερά» Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος,


 

Καλημέρα σας
Από σήμερα αρχίζουμε την ενημέρωσή σας αναφορικά με τις επιπτώσεις των ιχθυοτροφείων στο Περιβάλλον με απόσπασμα της ομιλίας της Διευθύντριας Ερευνας του Ινστιτούτου "Αρχιπέλαγος" κ. Αναστασίας Μήλιου στη συνεδρίαση της Υποεπιτροπής Υδατικών Πόρων της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής, με θέμα «Οι Επιπτώσεις των Υδατοκαλλιεργειών στα Παράκτια Νερά» στις 22-3-2018, όπου συμμετείχαν εκπρόσωποι του κλάδου, ελεγκτικές αρχές, αλλά και ερευνητικοί φορείς (κρατικοί και μη).
Φιλικά το ΔΣ
-----------------------------------------------------------------------
Το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος, ως φορέας που επί σχεδόν 2 δεκαετίες δρα για την άμυνα της βιοποικιλότητας των ελληνικών θαλασσών, συμμετείχε στη συνεδρίαση με στόχο να παρουσιάσει πρωτογενή δεδομένα από την έρευνά που διεξάγει στον τομέα των επιπτώσεων των υπερεντατικών πρακτικών ιχθυοκαλλιέργειας στην Ελλάδα, αλλά και στον τομέα της αειφόρου ιχθυοκαλλιέργειας.
Με βάση αυτή την εξειδίκευση που έχει αναπτύξει τα τελευταία χρόνια, το Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος έχει οριστεί μέλος του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου της Ε.Ε. για την Ιχθυοκαλλιέργεια στην Ευρώπη, αποτελώντας τον μοναδικό ελληνικό περιβαλλοντικό φορέα που συμμετέχει σε αυτό.
Όπως τόνισε στην ομιλία της στη Βουλή η διευθύντρια έρευνας του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος Αναστασία Μήλιου https://www.youtube.com/watch?v=BNocWErlF04
βασικές αιτίες της υποβάθμισης που συνεχίζουν να προκαλούν οι υπερεντατικές πρακτικές ιχθυοκαλλιέργειας είναι η χρόνια άρνηση του της ύπαρξης περιβαλλοντικών επιπτώσεων από τη βιομηχανία, αλλά και ο ανεπαρκής μηχανισμός ελέγχου και εφαρμογής, ο οποίος ουσιαστικά ενθαρρύνει τη μη-βιώσιμη ιχθυοκαλλιέργεια.
Σημαντικό ζήτημα αποτελεί και ο προβληματικός τρόπος υπολογισμού της “φέρουσας ικανότητας” των μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας (δηλ. πόσα ψάρια μπορούν να εκτραφούν στην κάθε περιοχή, σύμφωνα με το βάθος, τα ρεύματα κλπ).
Όπως απέδειξε έρευνα του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος ΣΕ ΠΟΛΛΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΚΑΝ ΜΟΝΑΔΕΣ ΜΙΚΡΟΤΕΡΗΣ ΔΥΝΑΜΙΚΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΟΡΙΖΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ, ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΗΔΗ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΣΤΑ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΟΛΑ ΑΥΤΑ ΝΑ ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ Η ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ (!)
Παράλληλα όμως οι σχετικές Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που είχαν εγκριθεί από τις αρμόδιες αρχές, παρουσίαζαν μία εικόνα των επιπτώσεων πολύ διαφορετική από την πραγματικότητα.
ΕΠΙΣΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΑΝ ΠΟΛΛΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ(!)
από την εικόνα γενικής σύμπνοιας που παρουσιάστηκε από κρατικές αρχές, εκπροσώπους της βιομηχανίας, μελετητές και επιστήμονες, καθώς ήταν δύσκολο στον παρατηρητή να διαχωρίσει ποιος είναι ο ελεγκτής, ποιος ο ελεγχόμενος και ποίος ο μελετητής.
Όπως δυστυχώς συμβαίνει σε πάρα πολλούς κλάδους στην Ελλάδα, οι κρατικές αρχές που ελέγχουν και τον τομέα της ιχθυοκαλλιέργειας, εθελοτυφλούν έναντι των πραγματικών προβλημάτων του κλάδου ( όπως οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις, ο αθέμιτος ανταγωνισμός των μεγάλων έναντι των μεσαίων/μικρών εταιρειών, οι αλληλεπιδράσεις με τις τοπικές κοινωνίες, τον τουρισμό, την αλιεία κα).
Ως αποτέλεσμα, τα προβλήματα αυτά δεν αντιμετωπίζονται ποτέ, ενώ βλέπουμε το παράδοξο ότι δημόσιοι υπάλληλοι που πληρώνονται από τους πολίτες για να προστατεύουν το δημόσιο συμφέρον, να περιγράφουν ως κύριο πρόβλημα την αντίθεση των τοπικών κοινωνιών στην επέκταση ή τη δημιουργία νέων μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας, δεδομένης της γενικότερης υποβάθμισης που θα προκληθεί στην περιοχή.
Διευθυντής του Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» είναι ο κ. Θοδωρής Τσιμπίδης μέλος  του Συντονιστικού Συμβουλίου της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Φορέων περιοχών με ιχθυοκαλλιέργειες(ΠΣΕ)