Friday, January 29, 2021

Προς βουλευτές Φθιώτιδας , κ. Γεώργιο Κορτωνιά ΝΔ για την Προώθηση της θεσμοθέτηση της ΠΟΑΥ Λάρυμνας-Αταλάντης στην περιοχή του Δήμου Λοκρών

Καλησπέρα σας

Μετά από απόφαση του ΔΣ του Συλλόγου μας, θα ενημερώνουμε τους βουλευτές Φθιώτιδας για το τεράστιο περιβαλλοντικό πρόβλημα της περιοχής μας που έχει προκύψει με την προώθηση της ΠΟΑΥ (Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών) Αταλάντης-Λάρυμνας από το Υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας και το σχεδιασμό που προβλέπει επεκτάσεις των μισθωμένων εκτάσεων και αυξήσεις δυναμικότητας χιλιάδων τόνων των μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας.
Αρχίζουμε σήμερα την ενημέρωση του βουλευτή Φθιώτιδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γεώργιου Κοτρωνιά με την παράκληση να παρέμβει στον Υπουργό Περιβάλλοντος για τη ματαίωση αυτού του σχεδιασμού ο οποίος υποβαθμίζει δραματικά τη θαλάσσια περιοχή μας.
Το ΔΣ
 
ΠΡΟΣ¨: κ. Βουλευτές Φθιώτιδας
Υπόψη κ. Γεωργίου Κοτρωνιά
βουλευτή Νέας Δημοκρατίας
 
Αξιότιμε κύριε Κοτρωνιά,
Η περιοχή του Οπούντιου Κόλπου(Αταλάντης-Μαλεσίνας-Θεολόγου-ΟΣΜΑΕΣ-Λιβανατών-Αρκίτσας), περιοχή κατ` εξοχήν οικιστική, τουριστική και παραθεριστική, έχει επιβαρυνθεί ιδιαίτερα λόγω της επί 35ετίας λειτουργίας ιχθυοτροφικών μονάδων χιλιάδων τόνων οι οποίες έχουν προκαλέσει ίσως μη αντιστρέψιμη πια ρύπανση και καταστροφή του Θαλάσσιου Περιβάλλοντος δημιουργώντας τεράστια προβλήματα υποβάθμισης σε όλα τα επίπεδα και σε όλη την περιοχή.
Δυστυχώς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προωθεί ταχύτατα τη θεσμοθέτηση των ΠΟΑΥ (Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών) και στην περιοχή του Δήμου Λοκρών δηλ. στη θάλασσα του Οπούντιου Κόλπου (κλειστή θάλασσα) καθώς και σε όλο το θαλάσσιο μέτωπο της Λάρυμνας.
Με τον σχεδιασμό αυτόν προωθείται η λειτουργία ακόμα μεγαλύτερων ιχθυοτροφικών μονάδων με αυξήσεις δυναμικότητας των ιχθυοκλωβών, επεκτάσεις των μισθωμένων θαλάσσιων εκτάσεων κλπ με αποτέλεσμα να προκληθούν νέες και ακόμη μεγαλύτερες επιβαρύνσεις στο θαλάσσιο οικοσύστημα με τεράστιες επιπτώσεις στο σύνολο του παραλιακού μετώπου του Δήμου Λοκρών και με ότι σημαίνει αυτό για τους χιλιάδες κατοίκους, επαγγελματίες του τουρισμού , και παραθεριστές και οικιστές της περιοχής.
Η επί πλέον παραγωγή ετησίως εκατοντάδων τόνων ψαριών(τσιπούρα, λαυράκι κλπ.) θα προκαλέσει την επιπρόσθετη ετήσια επιβάρυνση του θαλάσσιου περιβάλλοντος με εξαιρετικά μεγάλο πρόσθετο φορτίο από περιττώματα(κόπρανα και ούρα των ψαριών), φάρμακα για τις ασθένειες των ψαριών, ορμόνες, υπολείμματα των τροφών κλπ όπως αναφέρουν και πρόσφατες σχετικές μελέτες Ανωτάτων Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, με αποτέλεσμα όλη η περιοχή να μετατραπεί σε επικίνδυνο βάλτο, ακατάλληλο για κολύμβηση και η ζωή μας να επιστρέψει στο παρελθόν(1993) όταν η θάλασσα ήταν κίτρινη ,θολή και μύριζε βούρκο!
Για το λόγο αυτό και καθώς τα συμφέροντα είναι μεγάλα, απευθυνόμαστε σε σας και σας παρακαλούμε με το κύρος σας να παρέμβετε στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας για να αποτραπεί αυτός ο σχεδιασμός που θα δώσει τη χαριστική βολή στον Οπούντιο κόλπο (Αταλάντης-Μαλεσίνας-Θεολόγου-ΟΣΜΑΕΣ-Λιβανατών-Αρκίτσας), μετατρέποντάς τον σε βιομηχανική περιοχή παραγωγής ψαριών.
Αίτημά μας είναι:
Καμιά νέα μονάδα, καμιά μετεγκατάσταση, απόλυτος έλεγχος της λειτουργίας των υφισταμένων ιχθυοτροφικών μονάδων, χωρίς επέκταση της μισθωμένης θαλάσσιας έκτασης, χωρίς αύξηση της δυναμικότητάς τους και μετά τη λήξη των αδειών τους η απομάκρυνσή τους από την περιοχή μας σε άλλη περιοχή με μη επιβαρυμένο οικολογικό αποτύπωμα για την λειτουργία τους .
Με εκτίμηση
το ΔΣ