Sunday, September 26, 2021

H λαίλαπα που έρχεται!

 

Καλησπέρα σας
Μετά από 7 μήνες αλληλογραφίας , μία αναφορά της Δνσης Νομοθετικού έργου του Υπ. Περιβάλλοντος, δυο αναφορές του Συνηγόρου του Πολίτη και δυο Εισαγγελικές Παραγγελίες, η Δνση Χωρικού Σχεδιασμού του Υπ.Περιβάλλοντος μας χορήγησε επιτέλους τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων(ΣΜΠΕ) της Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης(ΠΟΑΥ) Αταλάντης-Λάρυμνας την οποία αρνιόταν επίμονα με διάφορες προφάσεις να μας χορηγήσει.
Από την πρώτη ανάγνωση της μελέτης επιβεβαιώθηκε η έντονη ανησυχία μας πως εφιαλτικό σενάριο προβλέπεται στο θαλάσσιο μέτωπο του Δήμου Λοκρών, συγκεκριμένα στα Νησιά Γάιδαρος και Αταλαντονήσι του Οπούντιου Κόλπου (Αρκίτσα-Λιβανάτες-Αταλάντη-Τραγάνα-Θεολόγος-ΟΣΜΑΕΣ) που είναι ΠΕΠ ( Περιοχή Ειδικής Προστασίας) και φυσικά στη Λάρυμνα.
Στον πρώτο πίνακα που ακολουθεί θα δείτε αριστερά με κόκκινο σήμα την τωρινή ετήσια δυναμικότητα των τριών (3) ιχθυοκαλλιεργειών στα νησιά του Κόλπου που είναι 550 τόννοι ψαριών ανά έτος και δεξιά με κόκκινο σήμα την αύξηση που προβλέπεται σε περίπου 2.000 τόνους ψαριών ανά έτος!
Αύξηση 264%!
Στον δεύτερο πίνακα θα δείτε τί πρόκειται να συμβεί στη Λάρυμνα. Αριστερά με κόκκινο σήμα (υφιστάμενη δυναμικότητα) είναι η τωρινή δυναμικότητα των δεκαπέντε (16) ιχθυοκαλλιεργειών είναι 5.412,5 τόννοι ψαριών ανά έτος. Δεξιά με κόκκινο σήμα είναι η δυναμικότητα που προβλέπεται με αύξηση σε περίπου 29.845,01 τόννους ψαριών ανά έτος!
Αύξηση 451%!
Δυστυχώς όπως αντιλαμβάνεστε μας περιμένει δύσκολος και άνισος αγώνας διότι τα οικονομικά συμφέροντα είναι τεράστια και κατά την άποψή μας θα πρέπει ΟΛΟΙ (Δήμος Λοκρών, Περιφέρεια Στ. Ελλάδας, Βουλευτές Φθιώτιδας, Σύλλογοι και κάτοικοι και οικιστές) να είμαστε ενωμένοι και με υπευθυνότητα και δραστηριοποίηση να αντιμετωπίσουμε τη λαίλαπα που έρχεται!
Το ΔΣ