Saturday, April 26, 2008

Πόσιμο νερό από τη θάλασσα!!!!

Ο ζεστός καιρός επιτείνει ακόμη περισσότερο το πρόβλημα της λειψυδρίας, καθώς η στάθμη του νερού στους ταμιευτήρες τής ΕΥΔΑΠ χαμηλώνει διαρκώς, παρά τις βροχοπτώσεις του Μαρτίου και του Απριλίου, και μάλιστα χωρίς καν να έχει αυξηθεί η κατανάλωση. Η λύση στο πρόβλημα της λειψυδρίας ίσως προέλθει από το βυθό της θάλασσας.

Μπορεί να ακούγεται τουλάχιστον περίεργο, όμως ερευνητές του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών ανακάλυψαν ότι στο βυθό του όρμου της Καλόγριας, στη Στούπα Μεσσηνίας, υπάρχουν πηγές που αναβλύζουν πόσιμο νερό.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες ΕΛΚΕΘΕ. από τις τρεις πηγές που εξερεύνησαν αναβλύζουν 1.000 κυβικά μέτρου την ώρα, ποσότητα που μπορεί να αρδεύσει όλη την περιοχή γύρω από αυτές.

Το νερό μετά από αναλύσεις που έκαναν οι ερευνητές στο ωκεανογραφικό Αιγαίο αποδείχθηκε ότι και πόσιμο και πλήρως αξιοποιήσιμο.

Τέτοιες πηγές υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα, όμως, τα εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού που βγάζουν, δεν αξιοποιούνται και χάνονται στη θάλασσα.

Η χαρτογράφηση όλων των υποθαλάσσιων πηγών, η ανάλυση της ποιότητας αλλά και της ποσότητας του νερού που αναβλύζουν και μαζί ένας κεντρικός σχεδιασμός για την αξιοποίηση αυτών των υδάτων ίσως- λένε οι ειδικοί- αποτελέσει λύση για το οξύτατο πρόβλημα λειψυδρίας που αντιμετωπίζουμε.
Πηγή www.ert.gr