Saturday, April 25, 2009

Ρύπανση θαλασσίου περιβάλλοντος από υδατοκαλλιέργειες

Απόσπασμα της έκδοσης της Συνόδου των Πρυτάνεων και Προέδρων Διοικουσών Επιτροπών των Ελληνικών Πανεπιστημίων με τίτλο «Το Ελληνικό Περιβάλλον» εκδόσεις Σαββάλας 1996 όπου ο έγκριτος επιστήμονας κ. Σωφρόνιος Παπουτσόγλου, καθηγητής Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικής Ερευνας(ΕΘ.Ι.ΑΓΕ) ο οποίος εκλήθη από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Φθιώτιδας ως ειδήμων για τις έρευνες στην πρόσφατη τραγωδία του Μαλιακού Κόλπου, αναλύει την τεράστια ρύπανση που προκαλούν οι υδατοκαλλιέργειες στο θαλάσσιο περιβάλλον.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι:
Σε Μοναδα με ψαρια 100 τόνων ετησίως η ημερήσια ποσότητα περιττωμάτων είναι περίπου 1 τόνος !!!!!!(σελ. 93) χωρίς να υπολογιστούν τα ούρα,τα υπολείμματα των τροφών και τα φάρμακα.

Αυτό για όσους κόπτονται για τη ρύπανση του θαλασσιου περιβάλλοντος και στο ζήτημα των ιχθυοτροφείων σφυρίζουν αδιάφορα

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΔΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΑΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2008 –ΜΑΡΤΙΟΣ 2009 ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΩΝ ΕΠΟΜΕΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ

Γενική Συνέλευση 29-3-2009
Εισήγηση Προέδρου


ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ
1.Ιχθυοτροφεία και ΙΧΣ Κόλπου Αταλαντης-Θεολόγου
Α. Ιχθυοτροφική Μονάδα Γκλάβα
Κατοπιν ενεργειών μας επι τρία περίπου χρόνια κατά τα οποία αντιδράσαμε και καταγγείλλαμε αρμοδίως τον επιχειρηματία για παραβάσεις των ορων της συμβασεώς του και παρανομες ενεργειες, επιτύχαμε την έκδοση της Απόφασεως του Γ.Γ. Περιφέρειας Στ. Ελλάδας δια της οποίας ανακλήθηκαν η μίσθωση του θαλάσσιου χώρου, η άδεια λειτουργίας της ιχθυοτροφικής μοναδας και η απομάκρυνση της μέχρι τον Οκτώβριο του 2008.Η Απόφαση αυτή εκδόθηκε κατόπιν της παρελεύσεως της νομίμου προθεσμίας των 60 ημερών από της υποβολής της προσφυγής του Γκλάβα κατά την οποία δεν απάντησε ο Υπουργός, που σημαινει ότι απερρίφθει σιωπηρώς η εν λόγω προσφυγή.Δυστυχώς αιφνιδιαστήκαμε όταν τον Οκτώβριο 2008 μας κοινοποιήθηκε έγραφο του Υπ.Αγρ.Ανάτυξης και Τροφίμων ότι ο Υπουργός Αλέξανδρος Κοντός έκανε δεκτή την προσφυγή του Γκλάβα και ακύρωσε την Απόφαση του Γ.Γραμματέα. Υποβάλλαμε άμεσα έντονη διαμαρτυρία προς τον Υπουργό ( το έγγραφο σας εδόθη προς ενημερωση) με την οποια χαρακτηρίζουμε την Απόφασή του σκανδαλώδη, παρατυπη, παράνομη και άδικη διατυπώνοντας πληθώρα επιχειρημάτων και παροτρύναμε τους τρεις Δήμους Αταλαντης-μαλεσίνας και Λιβανατών να αποστειλουν κι εκεινοι διαμαρτυρίες προς τον Υπουργό πραγμα το ο[ποιο έγινε αμεσως. Η ενέργεια αυτή κοινοποιήθηκε προς κάθε κατεύθυνση ακομα και στο γραφείο του πρωθυπουργού το οποιο ανευ καθυστερήσεως απέστειλε απιστολή στον Υπουργό να επιληφθει του θεματος.Στο μεταξύ αντεκατεστάθη ο Αλ.Κοντός με τον Σωτ.Χατζηγάκη και επαναλάβαμε το αιτημα.. Παρά το γεγονός ότι πήραμε απάντηση από το Υπουργείο ότι καλώς ακυρώθηκε η Απόφαση του Γ.Γραμματέα εμεις επιμείναμε στα επιχειρήματα μας και αναμενουμε απάντηση από τον κ. Χατζηγάκη.Επισης πληροφορηθήκαμε ότι ο Γκλάβας αναζητά θέση στο Νομο Ευβοίας για να επιστρέψει τη μοναδα την οποια εχει φερει παρανομα από εκει.

Β.Ιχθυοτροφειο Κ.Λιάπη στο Αταλαντονήσι
Ζητήσαμε ;από την Περιφέρεια Στ.Ελλάδας να μην ανανεώσει τους Περιβαλλοντικούς Ορους της μοναδας Λιάπη καθώς έληξε το χρονικό περιθώριο της δεκαετίας της λειτουργιάς της, να ανακληθεί η εμισθωση θαλάσσιας έκτασης , η άδεια λειτουργιας και να απομακρυνθεί από τον Κόλπο Αταλαντης .
Με δική μας παρότρυνση συζητήθηκε το θέμα στο ΔΣ Αταλαντης και υπέβαλλε σχετική προταση στην Περιφέρεια. Όμως η Δ/νση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας μας πληροφόρησε ότι θα ανανεωσει την άδεια του Λιάπη καθώς σε αυτοψια που έγινε δεν έχει υπερβει τους ορους που προβλέπει η συμβασή του. Ο Σύλλογός μας στηριζομενος στην κειμενη νομοθεσία θεωρεί ότι η Δ/νση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας παρανομει και παραβαινει το καθήκον της και για το λογο αυτό ζήτησαμε την επέμβαση του Σώματος Επιθεωρητών-Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης.

Γ)Επέμβαση του Συλλόγου μας στο Δ.Σ. Αταλάντης
Διαπιστώσαμε ότι σε πρακτικό Απόφασης του Δ.Σ. Αταλάντης που αφορούσε στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο εσφαλμένη διατύπωση στο σημείο που αφορά στα ιχθυοτροφεια.Το επισημαναμε εγγραφως (το έγγραφο σας εδοθη προς ενημερωσή σας) και έγινε διόρθωση με αποτέλεσμα η νεα Απόφαση να αναφέρει σαφώς την παγια θέση και αξίωση των τοπικών κοινωνιών της παραλιακής Λοκρίδας την απομάκρυνση όλων των ιχθυοτροφικών μονάδων από τον ευρύτερο Κόλπο Αταλάντης-Θεολόγου-Λιβανατων.

Δ) Απομάκρυνση των ιχθυοκλωβών των τριών ιχθυοτροφικών μοναδων που δε λειτουργούσαν τα τελευταια χρονια.
Απεμακρύνθησαν οι ιχθυοκλωβοί από εργολάβο ενώ ο Σύλλογός μας συνεχίζει τον αγώνα του για την απομάκρυνση και των 5 (συμπεριλαμβανομένων του Γκλάβα και Λιαπη που ανεφέρθησαν προηγούμενως) ιχθυοτροφικών μονάδων που έχουν απομείνει στον Κόλπο Αταλάντης.

Ε)ΙΧΣ Βοίβου
Εξακολουθούμε να διεκδικούμε την παραχωρηση του ΙΧΣ (πρώην Ιχθυοτροφική Ελλάς ΑΕ) στην παραλία Βοίβου και των 15 στρεμμάτων που τον περιβάλλουν στο Δήμο Μαλεσίνας προς αξιοποίησή του για την άθληση καλώς εννοούμενη ψυχαγωγία των νεων της περιοχής των παραθεριστών αλλά και των τουριστών για τους οποίους θα αποτελεί πόλο έλξεως συμβάλλοντας έτσι στην τουριστική ανάπτυξη του Θεολόγου

2.Λοιπά θέματα προστασίας περιβάλλοντος(θαλάσσιου-χερσαίου-εναέριου)
Α. Απόρριψη σκουριάς ΛΑΡΚΟ
Εγκρίθηκε τελικά από το Νομαρχιακό Συμβούλιο Φθιώτιδας η χερσαία απορριψη μερους της σκουριάς στη Θέση Λιάβδα Λάρυμνας ενώ παράλληλα εκτελούνται εργασίες προέκτασης του λιμένα του εργοστασίου για την εξυπηρέτηση της διαδικασίας εμπορίας και μεταφοράς του υπολοίπου της σκουριας.Για το θέμα ενημερώσαμε σχετικά τον Σύλλογο οικιστών ΟΣΜΑΕΣ Νεα Αλαια όταν ετεθη θέμα με σχετικό έγγραφό τους.
Β) Διαφημιστικές πινακίδες και κοπή δέντρων από τη ΔΕΗ
Ζητήσαμε από το Δήμο Μαλεσίνας σε εφρμογή του νόμου να αφαιρέσει τις διαφημιστικές πινακίδες και να καθορίσει συγκεκριμένο χώρο τοποθετήσεώς τους ενώ από την περιοχή ΟΣΜΑΕΣ ξηλώθηκαν αρκετές στο προσφατο παρελθόν από τον τέως Πρόεδρο.
Επίσης ζητήσαμε από τη ΔΕΗ οι συνεργάτες της να επιδεικνύουν ιδιαίτερη ευαισθησία και προσοχή όταν προβαίνουν στην επιβεβλημένη αποκοπή κλαδιών δέντρων επικίνδυνων για την πρόκληση πυρκαγιών από τυχόν βραχυκυκλώματα και την προστασια των δικτύων ώστε να εξασφαλίζεται η επιβίωση των δέντρων.
Γ) Ελλιμενισμός μεγάλων ψαροκάικων(γρι-γρι) στο αλιευτικό καταφύγιο Θεολόγου
Ζητήσαμε αρμοδίως να μη δένουν τα γρι-γρι και μάλιστα ιδιοκτητών από άλλες περιοχές στο μικρό αλιευτικό καταφύγιο του Θεολόγου το οποιο κατασκευάστηκε αποκλειστικά για τον ελλιμενισμό και εξυπηρέτηση των ντόπιων επαγτελματιων και ερασιτεχνων ψαράδων του Θεολόγου, χωρητικότητας 96 σκαφών μήκους 5-8 μέτρων.
Το ζήτημε προέκυψε όταν τον τελευταιο καιρο παρατηρήσαμε να ελλιμενίζονται στο αλιευτικό καταφύγιο μεγάλα καίκια από άλλες περιοχές του Β.Ευβοικού, να φορτοεκφορτώνουν και να παραμένουν εκει σε όλη της διαρκεια της αλιευτικής περιοδου με αποτέλεσμα να ρυπαινουν την θαλασσα και την ευρυτερη περιοχή με ψοφια ψάρια,ανθρώπινα λύματα , σακκούλες, τελάρα κ.λ.π.
Πληροφορηθήκαμε ότι αυτό έγινε διότι το αλιευτικό καταφύγιο χαρακτηρίστηκε «καθορισμένος λιμενας» για φορτοεκφορτώσεις νωπών αλιευμάτων ,παρανόμως βέβαια καθ` όσον δεν πληροί τις προυποθέσεις τις οποιες θέτει η ΕΕ και ιδιαιτερα διοτι δεν υπάρχει ελεγκτικός μηχανισμός από Λιμεναρχείο. Μετά το έγγραφό μας
( ήδη το εχετε στα χερια σας προς ενημερωσή σας) το Λιμεναρχείο Αταλάντης εξέδωσε απόφαση με την οποία απαγορεύει την παραμονή των γρι-γρι στο αλιευτικό καταφύγιο Θεολόγου.Παράλληλως ενεργούμε στο Υπ.Αγρ.Ανάπτυξης και Τροφίμων να αποχαρακτηριστεί το αλιευτικό καταφύγιο Θεολόγου από «καθορισμενος Λιμένας»
Δ)Εκδίκαση Προσφυγων στο ΣτΕ της Νομαρχίας Φθιώτιδας και του Δήμου Αταλάντης κατά του Χωροταξικού Σχεδίου Περιφέρειας Στ.Ελλάδας στο σημειο που προβλέπει ιχθυοκαλλιέργειες για τον Κόλπο Αταλάντης σε συγκεντρώσεις (ΠΟΑΥ).
Θα ενθυμείστε από παλαιότερες ενημερώσεις σας ότι κατόπιν δικών μας παροτρύνσεων η ΝΑΦ και ο Δήμος Αταλάντης προσέφυγαν το 2003 στο ΣτΕ κατά του Χωροταξικού στο σημειο που προβλέπει εγκατάσταση δυο πάρκων ιχθυοκαλλιεργειών στο Γαιδουρονήσι και το Αταλαντονησι δυναμικότητας 3045 τόνων ετησιως, σύμφωνα με τη συνταχθείσα μελέτη ΠΟΑΥ.Η υπόθεση συζητήθηκε τον Οκτωβριο 2008 και αναμένουμε την απόφαση.
Ε) Ηχορύπανση
Καταγγείλαμε αρμοδίως πέρσι το καλοκαιρι και κατόπιν καταγγελιών μελών του Συλλόγου μας ότι η ένταση της μουσικής τις βραδυνες μέχρι τις πρωινές ώρες ορισμενων μπαρ της παραλίας του Θεολόγου ήταν τόσο μεγάλη ώστε να μη μπορούν να κοιμηθούν.
Η Νομαρχια, ο Δήμος και η Αστυνομία κινητοποιήθηκαν αμέσως και κατόπιν ελέγχων και μετρήσεων επεβλήθηκαν οι εκ του νόμου κυρώσεις.Κατόπιν συνεργασίας με το Δήμαρχο Μαλεσίνας συμφωνήσαμε ότι εγκαίρως φέτος θα πρέπει να γινουν οι απαραίτητες συστάσεις σε όλους τους επιχειρηματίες των μπαρ της παραλίας ώστε να πειθαρχουν στα της Νομοθεσίας ώστε ο κόσμος να μην ενοχλείται και οι επιχειρηματίες να αποφύγουν τις κυρώσεις.
Επιθυμούμε τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος(μπαρ) να λειτουργούν προς όφελος όλων πλην όμως να η λειτουργία τους να μην αποβαίνει εις βάρος της τουριστικής αναπτυξης της περιοχής.
Στ) Κοπή πεύκων στη Ροδίτσα
Καταγγείλαμε στο Δασαρχειο Αταλάντης τη μεθοδευμενη κοπή πευκων σε ιδιόκτητο χώρο τα οποια ειχαν περιμετρικά χαραχθεί και στη συνεχεια ακουλουθησε η ξηρανση τους. Διενεργηθη ΕΔΕ, επελήφθη η Δικαιοσύνη και αναμενουμε αποτελέσματα

3.Καταπατήσεις χώρων πρασίνου-Ρέμματα
Α. καταπατήσεις χώρων πρασίνου
Καταγγείλαμε στο Δήμο Μαλεσίνας περιπτώσεις που αφορούν χώρους πρασίνου προς την πλευρά του Θεολόγου( απέναντι από τα ΟΤ 71 και 83 του ΟΣΜΑΕΣ) και εισηγηθήκαμε να προβεί χωρίς καθυστερήσεις στις δέουσες ενεργειες προκειμένου να κατοχυρώσει τα συμφέροντα του Δημοσίου αλλά και τα συμφέροντα των οικιστών οι οποιοι κατοικούν απέναντι των χώρων αυτών. Δι επισκέψεως των χώρων αυτών ενημερώσαμε το Δήμαρχο και του δώσαμε σχετικό χαρτη 1:2000 με τις συγκεκριμένες περιοχές. Οι οποιες έχουν καταπατηθεί. Κατόπιν αυτων ο Δήμαρχος απευθύνθηκε στον ΟΣΜΑΕΣ ο οποιος του υπέδειξε τρόπο να προμηθευτεί τους χάρτες 1:2000 από τη ΓΥΣ και στη συνέχεια με τοπογραφικό συνεργείο να προβεί στον καθορισμό των ορίων του οικισμού ΟΣΜΑΕΣ με τον οικισμό Θεολόγου ώστε να οριοθετηθούν οι χώροι πρασίνου και στη συνέχεια να εκδοθούν πρωτόκολλα αποβολής των καταπατητών
Β. Καταπάτηση ρέμματος
Όπως γνωρίζετε από τη Γ.Σ. στο Θεολόγο έχουμε καταγγείλει από το 2007 στη Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών ΝΑΦ και στο Δασαρχειο Αταλάντης τον κατά τη γνωμη μας και βασει των αποδεικτικών στοιχείων αποκλεισμό ρεμματος και την ιδιοποίησή του δια περιφράξεως από ιδιοκτήτη παρακείμενης ιδιοκτησίας με αποτέλεσμα να αποκλείεται η πρόσβαση προς την παραλία των κατοίκων της περιοχής και να καθίσταται η παραλία ιδιωτική. Της υποθέσεως επελήφθη ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Λαμίας , το Δασαρχείο Αταλάντης και η Πολεοδομία Αταλάντης η οποια μαλιστα επεβαλλε πρόστιμο στον ιδιοκτήτη για αυθαιρετες κατασκευές σε κοιτη ρέμματος.Από πλευράς Δικαιοσύνης ολοκληρώθηκαν οι ανακρίσεις και η υπόθεση θα εκδικαστεί 6-4-2009 στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αταλάντης.
Επειδή το εν λόγω ρέμμα ευρίσκεται στα όρια παραχωρητηρίου δασικής εκτάσεως που έγινε στο παρελθόν και εκτός αυτής, ζητήσαμε από το Δασαρχειο Αταλάντης να επαναχαράξει τα όρια της παραχωρηθείσας έκτασης ώστε το ρέμμα να απελευρωθεί και να αποδοθεί σε κοινή χρήση.

4.Ενέργειές μας προς διανοιξη προσβάσεων προς την παραλία Ροδίτσας(εκείθεν του ξενοδοχείου Silver Bay) και κατασκευής σκάλας εκ σκυροδέματος έναντι παραλίας Βουγιουκλάκη.
Α) Προσβασεις Ροδίτσας
Η παραλία Ροδίτσας είναι η συνεχεια της παραλίας του Silver Bay στο σημειο όπου βρίσκεται η διατηρητέα σκαλα των παλιών Λατομείων και φτάνει μέχρι τον ΙΧΣ του Βοίβου.Ολη η ‘έκταση έχει περιφραχθεί με συνεχόμενες περιφράξεις από διεκδικητές οι οποιοι επι σειρά ετων βρίσκονται σε δικαστικές αντιδικίες με το Δημόσιο καθώς η περιοχή αυτή εκτάσεως 55 στρεμμάτων σημειώνεται στους χάρτες του Κτηματολογίου ως Δημοσια και Δασική.
Σε κοινή σύσκεψη του Δημάρχου ,Δημοτικών Συμβούλων και μελών του Συλλόγου μας το καλοκαιρι του 2008 καταλήξαμε στα εξής:
Ο Δήμος αφενός να κινήσει διαδικασίες του δικαιώματος διανοίξεως οδικής προσβάσεως μεσω των υπο διεκδίκηση περιφραγμένων εκτάσεων αφετέρου να διανοίξει περιορισμένου πλάτους πρόσβαση προς την παραλία μέσα από τη δασική έκταση που βρίσκεται σε επαφή με την περιφραξη του ΙΧΣ του Βοίβου, κόβοντας μόνο θάμνους και όχι πεύκα με σκοπό την εξυπηρέτηση των πολιτών οι οποίοι θέλουν να κολυμβήσουν . Δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν το έπραξε
Β) Κατασκευη σκάλας απέναντι από μεγάλη παραλία Βουγιουκλάκη
Οι διαμένοντες στην περιοχή οικιστές δια υπομνήματος προς τον ΟΣΜΣΕΣ το οποιο μας κοινοποίησαν ζητησαν την κατασκευή σκάλας ώστε να διευκολύνονται προς την παραλία και να μη χρειάζεται να χρησιμοποιήσουν τα αυτοκίνητα τους.Συνηγορήσαμε και ζητήσαμε από τον ΟΣΜΑΕΣ την αποδοχή του αιτήματος ως αναγκαίο.

5. Ενέργειές μας προς Δασαρχείο Αταλάντης
Διαμαρτυρηθήκαμε στην Επιθεώρηση Δασων της Περιφέρειας Στ.Ελλάδας και στο ΣΕΕΔΔ για αδιαφορία που έχει επιδείξει το Δασαρχείο Αταλάντης να μας απαντήσει σε επανειλημμένα έγγραφά μας με τα οποια ζητάμε να μαθουμε την πορεία των υποθέσεων που αφορουν στις περιπτώσεις έρευνας για την κοπή δυο μεγάλων πευκων στη Ροδίτσα, τον αποκλεισμό ρέμματος το οποιο είναι όριο παραχωρημενης δασικής εκτασης . Επίσης διαμαρτυρηθήκαμε δίότι το Δασαρχειο επέτρεψε στους διεκδικητές την περίφραξη αμφισβητούμενων εκτάσεων στη Ροδίτσα που το Δημόσιο τις θεωρεί δικές του, εφ`όσον δεν εχει τελεσιδικήσει η ολη υπόθεση και δεν εδικάστησαν οι διεκδικητές οι οποιοι κατά το Δημόσιο είναι καταπατητες. .Ζητήσαμε να ενεργήσει δια την καθαίρεσιν των περιφράξεων.

6. Διαπλάτυνση οδου Μαλεσίνας –Θεολόγου
Αρχισαν οι εργασίες διαπλατύνσεως από τον εργολάβο κ. Τσέλο (εταιρία ΤΡΙΕΔΡΟΝ) ο οποιος μας ζητησε να συνηγορήσουμε ως Συλλογος προς το Δήμο στην υπ`αυτού παραλαβή και χρησιμοποίηση ογκωδών προιόντων των εκβραχισμών από το παλιο Λατομείο που περιφράξαμε και ο λόφος άρχισε να πρασινίζει.
Κατόπιν υποδείξεώς μας υπέβαλε το αιτημα στο Δήμο ο δε Δήμαρχος μας εγνωρισε προφορικώς επί του αιτήματός του ότι συνηγορεί και θα βάλει το θέμα στο Δημοτικό συμβούλιο .Μας ζητησε να συνηγορήσουμε προφορικώς .Του ζητήσαμε να μας στειλει την αιτηση του εργολάβου με την προταση του Δημάρχου προκειμενου να αποφασίσει επ`αυτού το ΔΣ του Συλλόγου.Ηδη του γνωρίσαμε ότι συνηγορουμε υπό όρους.

Παλιό Λατομείο ΟΣΜΑΕΣ

ΠΡΟΣ:Δήμο Μαλεσίνας
ΚΟΙΝ:1.Εταιρεία ΤΡΙΕΔΡΟΝ
2.ΟΣΜΑΕΣ
3.Σύλλογο «Νέα Αλαία»

Θέμα: «Λήψη αδρανών υλικών από το χώρο του λατομείου οικισμού ΟΣΜΑΕΣ από
την εταιρεία ΤΡΙΕΔΡΟΝ»

1. Γενικά

Εν συνεχεία των τηλεφωνικών επικοινωνιών μας με τον κ. Δήμαρχο και τους κ.κ.Κατσούλα και Ψαρά με αντικείμενο του θέματος και επειδή ο κ. Δήμαρχος ζήτησε προφορικά την άποψη του Συλλόγου μας καθώς το ζήτημα ήταν επείγον και αφορούσε τη διαπλάτυνση του δρόμου Μαλεσίνα-Θεολόγος, ζητήσαμε την έγγραφη αίτηση του εργολάβου κ. Τσέλου με σκοπό να ενημερωθούμε πρώτα με ποιες προυποθέσεις και όρους θα γίνει η λήψη των αδρανών υλικών από το λατομείο ώστε οι περίοικοι να μην ενοχληθούν από το θόρυβο και τη σκόνη των ανατρεπομένων οχημάτων και στη συνέχεια να επιτευχθεί η περιβαλλοντική αποκατάσταση του χώρου.
Ωστόσο με την πάροδο 10 ημερών η αίτηση του εργολάβου δε μας κοινοποιήθηκε, ενώ διαπιστώσαμε ότι η λήψη των αδρανών υλικών είχε ήδη ξεκινήσει από την εταιρεία!
Εδώ θα πρέπει να τονίσουμε ότι το Λατομείο υπήρξε για δεκαετίες «πληγή» στην καρδιά του ΟΣΜΑΕΣ καθώς η ανεξέλεγκτη ρίψη μπάζων και οικιακών σκουπιδιών δημιουργούσε συνθήκες αφόρητες για τους περιοίκους και ότι ο εκάστοτε Δήμαρχος αδιαφορούσε παντελώς για την τριτοκοσμική αυτή κατάσταση αν και είχε ολοκληρωτική ευθύνη για την κατάντια του χώρου δεδομένου ότι είναι χαρακτηρισμένος χώρος πρασίνου και ανήκει στο Δήμο Μαλεσίνας.
Επίσης να σας θυμίσουμε ότι μετά από ενέργειες του Συλλόγου μας έγινε η περίφραξή του προς ανακούφιση των περιοίκων.

2. Περί της εκτέλεσης του έργου

Ο Σύλλογός μας είναι κατ`αρχήν θετικός στη λήψη των αδρανών υλικών υπό τις ακόλουθες αδιαπραγμάτευτες προυποθέσεις:

- Ο εργολάβος θα ζητήσει εγγράφως άδεια χρήσεως των υλικών του Λατομείου και θα αναφέρει λεπτομερώς τις υποχρεώσεις που θα αναλάβει.

- Οι εν λόγω υποχρεώσεις θα συμπεριληφθούν σε συμφωνητικό κατάλληλα συντεταγμένο από το δικηγόρο του Δήμου ώστε να εξασφαλίζεται η υλοποίηση από πλευράς εργολάβου των συμφωνηθέντων καθώς και η πρόβλεψη χρηματικής εγγύησης.
- Ο εργολάβος θα πρέπει για κάθε φορτίο αδρανών να φέρνει δυο φορτία χώμα ενώ ευθύς μόλις παύσει να φέρνει χώμα θα παύσει και η λήψη υλικών.

-Η λήψη των υλικών να γίνεται από τα ψηλά προς τα χαμηλά με παράλληλη επιχωμάτωση.

-Οι εργασίες δε θα γίνονται Ιούλιο και Αύγουστο για να μην ενοχληθούν οι περίοικοι

-Προς αποφυγή της σκόνης τα φορτηγά να καταβρέχονται με θαλάσσιο νερό και όχι του δικτύου.

-Οι εργασίες θα διακόπτονται τις ώρες κοινής ησυχίας.

-Θα καθαρίζονται οι δρόμοι από τα χώματα και τα υλικά που τυχόν θα πέφτουν από τα φορτηγά.

-Από πλευράς Δήμου Μαλεσίνας να υπάρχει διαρκής έλεγχος για την τήρηση των συμφωνηθέντων.

Τέλος να επισημάνουμε την τεράστια ευθύνη του Δήμου Μαλεσίνας σε περίπτωση που ο εργολάβος απογυμνώσει το Λόφο και τον εγκαταλείψει χωρίς να τον αποκαταστήσει όπως συμφωνήθηκε!
Θα ξεσηκωθούν εναντίον του οι πάντες!!!!!


Σας ευχαριστούμε
Για το Δ.Σ. του Συλλόγου

Η Γ.Γραμματέας Ο Πρόεδρος