Thursday, May 5, 2011

Ομόφωνη καταδικη του Ειδικού Χωροταξικού για τις Υδατοκαλλιέργειες από το Δήμο Λοκρών

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΝΟΜΟΣ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

ΔΗΜΟΣ ΛΟΚΡΩΝ



Α Π Ο Σ Π Α Σ Μ Α



Από το αριθμ. 11-16/4/2011 πρακτικό συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Λοκρών, που περιλαμβάνει την αριθμ. 11/139/2011 απόφασή του.



ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΛΟΚΡΩΝ



Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΡΟΝΤΑ ΜΕΛΗ ΑΠΟΝΤΑ

Ν.Λιόλιος Α.Ζαΐμης Κ.Τσέρτος
Γ.Γουρνάς
Ι.Μπονόβας Γ.Παπαμάρκου

Α.Παπακωνσταντίνου

Β.Καρατράντος

Σ.Γκριτζάπης

Η.Κολομτσάς

Γ.Βλαχάβας

Δ.Τσοχαντάρης

Γ.Δουμπιώτης

Χ.Μπώκος

Αλ.Β.Κούρος

Μ.Περλεπές

Ι.Θεοδοσίου

Αρ.Κ.Κούρoς

Ε.Αγγελούσης

Κ.Πάσσας

Κ.Σούλιας

Κ.Αγγελούσης

Ι.Παπαγεωργίου

Μ.Γεωργοπούλου

Δ.Σουλτανόπουλος

Π.Μιχαλοπούλου-Σουλτανοπούλου

Γ.Ρούσσης

Γ.Νυδριώτης

Ο Δήμαρχος Λοκρών κ. Ν. Λιόλιος προσκλήθηκε και παρίσταται στη συνεδρίαση.

Παρόντες Πρόεδροι Δημοτικών Κοινοτήτων

1. Α. Κατσούλης ,2. Κ. Τσαρούχας, 3. Γ. Σταθουλόπουλος, 4. Σπ. Γιάγκου

Παρόντες Πρόεδροι Τοπικών Κοινοτήτων

1.Γ. Ρουμπής, 2. Μ. Χρυσοβέργης, 3. Ι. Σκορδάς, 4. Α. Ευθυμίου, 5. Δ. Γλουστιάνος, 6. Δ.Κυριαζής, 7. Σ. Κορόμηλος

Παρόντες Εκπρόσωποι Τοπικών Κοινότητων

1. Ι. Λιάρτης,

Απόντες Εκπρόσωποι Τοπικών Κοινοτήτων

1. Α. Λάμπρου, 2. Σπ. Κολιοφούτης



Στην Αταλάντη και στο Δημοτικό Κατάστημα, σήμερα, 16 Απριλίου 2011 ημέρα Σάββατο και ώρα 11:30 συνήλθε σε τακτική συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο Λοκρών, ύστερα από την αριθμ. 5715 - 11/04/2011 έγγραφη πρόσκληση του Προέδρου αυτού, η οποία επιδόθηκε σε κάθε Σύμβουλο σύμφωνα με το άρθρο 67 του N 3852/2010 και αφού βρέθηκε απαρτία των παρόντων μελών ( 25 ) σε σύνολο ( 27 ) κηρύχθηκε από τον κ. Πρόεδρο η έναρξη της συνεδρίασης, στην οποία παρόν ήταν και ο υπάλληλος του Δήμου, Γεώργιος Ευαγγελίου για την τήρηση των πρακτικών της συνεδρίασης, των προς συζήτηση κατά σειρά παρακάτω θεμάτων:



Θέμα 6ο: Ειδικό πλαίσιο χωροταξικού σχεδιασμού και αειφόρου ανάπτυξης για τις

υδατοκαλλιέργειες



Ο Πρόεδρος, μετά την διαπίστωση της απαρτίας, είπε τα εξής:

Με την παρ.7 του άρθρου 67 του Ν.3852/10 ορίζονται τα εξής:

«7.Ο πρόεδρος καταρτίζει την ημερήσια διάταξη. Στην ημερήσια διάταξη αναγράφονται υποχρεωτικά και όλα τα θέματα που προτείνει ο δήμαρχος, η εκτελεστική επιτροπή, καθώς και η οικονομική επιτροπή και η επιτροπή ποιότητας ζωής. Το δημοτικό συμβούλιο έχει δικαίωμα να αποφασίζει, μετά από σχετική πρόταση-εισήγηση του προέδρου ή του δημάρχου ή συμβούλου επικεφαλής δημοτικής παράταξης και χωρίς συζήτηση, με την απόλυτη πλειοψηφία του συνολικού αριθμού των μελών του, ότι ένα θέμα το οποίο δεν είναι γραμμένο στην ημερήσια διάταξη είναι κατεπείγον, να το συζητήσει και να πάρει απόφαση γι' αυτό με την ίδια πλειοψηφία, πριν από την έναρξη της συζήτησης των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης. Κατά προτεραιότητα και πάντα μετά τον δήμαρχο εκφράζουν τις απόψεις τους οι επικεφαλής των παρατάξεων, σύμφωνα με τη σειρά εκλογής.»

Μετά την κατάρτιση των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης , προέκυψαν τα παρακάτω θέματα , τα οποία θεωρούνται κατά την κρίση μου κατεπείγοντα και πρέπει να συζητηθούν κατά προτεραιότητα και αφορά:

1. Έγκριση μελέτης του έργου "Αποκατάσταση καταστροφών παραλιακού μετώπου Θεολόγου"
2. Έγκριση μελέτης του έργου "Αποκατάσταση καταστροφών παραλιακού μετώπου Λιβανατών-

Αρκίτσας"

1. Έγκριση Μελέτης Προκαταρτικής Περιβαλλοντικής Εκτίμησης και Αξιολόγησης (Π.Π.Ε.Α)του έργου "Αποκατάσταση καταστροφών παραλιακού μετώπου Θεολόγου"
2. Έγκριση Μελέτης Προκαταρτικής Περιβαλλοντικής Εκτίμησης και Αξιολόγησης (Π.Π.Ε.Α) του έργου "Αποκατάσταση καταστροφών παραλιακού μετώπου Λιβανατών -Αρκίτσας"
3. Έγκριση δαπάνης πολιτιστικών εκδηλώσεων Λάρυμνας
4. Ειδικό Χωροταξικό για τις Υδατοκαλλιέργειες
5. Καθορισμός του Α/Κ Θεολόγου ως λιμένα εκφόρτωσης αλιευμάτων γρι-γρι .
6. Συγχώνευση εξεταστικών κέντρων πανελληνίων εξετάσεων
7. Επί αιτήσεως Ευθυμίου Χαλβαντζή (χορήγηση αδείας φορτοεκφόρτωσης)
8. Έγκριση εκδηλώσεων Ανθοκομικής Έκθεσης Τραγάνας- Έγκριση δαπάνης
9. Έγκριση Κανονισμού Καθαριότητας
10. Έγκριση προσφοράς κοινωνικής εργασίας στο Δήμο Λοκρών από άτομα που έχουν καταδικασθεί
11. Εκκίνηση διαδικασιών για τη μίσθωση αποθήκης υλικών του Δήμου Λοκρών



Για τους παραπάνω λόγους, φρονώ ότι θα πρέπει να τεθούν κατά προτεραιότητα τα παραπάνω θέματα προς συζήτηση, παρά το ότι δε συμπεριλαμβάνονται στην ημερήσια διάταξη, λόγω της κατεπείγουσας φύσης τους.

Με βάση τα παραπάνω σας καλώ να ψηφίσουμε σχετικά

Το Δ.Σ. αφού έλαβε υπόψη του

§ την εισήγηση του Δημάρχου,

§ την παρ.7 του άρθρου 67 του Ν. 3852/10

§ το περιεχόμενο των θεμάτων, τα οποία αν και δεν περιλαμβάνονται στην ημερήσια διάταξη πρέπει να συζητηθούν κατά προτεραιότητα, λόγω της κατεπείγουσας φύσης τους


ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΟΜΟΦΩΝΑ



Την συζήτηση των παραπάνω θεμάτων πριν την έναρξη της συζήτησης των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης, λόγω της κατεπείγουσας ανάγκης που υπάρχει για την επίλυσή τους.



Στη συνέχεια ο Πρόεδρος είπε τα εξής:

Από τη στιγμή που το δημοτικό Συμβούλιο Ομόφωνα αποφάσισε ότι το θέμα: «Ειδικό πλαίσιο χωροταξικού σχεδιασμού και αειφόρου ανάπτυξης για τις υδατοκαλλιέργειες» το οποίο δεν ήταν γραμμένο στην ημερήσια διάταξη είναι κατεπείγον, θα αποφασίσει επί του συγκεκριμένου θέματος με την απόλυτη πλειοψηφία του συνολικού αριθμού των μελών του και έδωσε το λόγο στον Αντιδήμαρχο κ. Ι. Μπονόβα ο οποίος είπε τα εξής:

Ι. ΜΠΟΝΟΒΑΣ: Ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Αγίου Ιωάννη Θεολόγου Μαλεσίνας έχει στείλει ένα δελτίο τύπου, θα το δώσουμε και στους αρχηγούς των παρατάξεων ή σε όποιους θέλουν, μετά, που ουσιαστικά καταγγέλλει την ενέργεια ή το σχέδιο το προσχέδιο νόμου όπως αυτό έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα open gov και μπορεί κάποιος να ενημερωθεί αν θέλει και προβλέπει ουσιαστικά όπως είπε και ο κ. Δήμαρχος πολλαπλάσια δυναμικότητα για ιχθυοκαλλιέργειες. Αναφέρει εδώ ότι όλα αυτά βέβαια έχουν προκαλέσει επιβάρυνση, αναιρούνε άλλες δράσεις και ενέργειες όπως είναι η παραθεριστική κατοικία και η τουριστική ανάπτυξη, άρα για να μην κουράζουμε ακούσατε από τον κ. δήμαρχο, αυτό είναι το δελτίο θα δοθεί σε όποιον το θέλει. Βεβαίως στους αρχηγούς των παρατάξεων θα το δώσουμε για να ενημερωθούνε γιατί θα πρέπει να συναποφασίσουμε τις παραπέρα δράσεις μας.



………………………………………………………………………………………………………………………

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΔΙΑΛΟΓΙΚΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ



Στη συνέχεια ο Πρόεδρος κάλεσε το Συμβούλιο ν’ αποφασίσει σχετικά..



Το Δ.Σ. αφού έλαβε υπόψη τα ανωτέρω και μετά από διαλογική συζήτηση



ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΟΜΟΦΩΝΑ



Εγκρίνει την κατάθεση ψηφίσματος διαφωνίας για το σχέδιο της Κ.Υ.Α. που αφορά το «Ειδικό πλαίσιο χωροταξικού σχεδιασμού και αειφόρου ανάπτυξης για τις υδατοκαλλιέργειες» του ΥΠΕΚΑ που ετέθη προς διαβούλευση από την 11η Απριλίου έως την 26η Μαΐου του 2011, ως κατωτέρω:



Ψ ή φ ι σ μ α



Σήμερα την 16 Απριλίου 2011 το Δ.Σ. του Δήμου Λοκρών ομόφωνα αποφάσισε κι ενέκρινε το ψήφισμα διαφωνίας για το σχέδιο της κοινής υπουργικής απόφασης που αφορά το «Ειδικό πλαίσιο χωροταξικού σχεδιασμού και αειφόρου ανάπτυξης για τις υδατοκαλλιέργειες» του ΥΠΕΚΑ που ετέθη προς διαβούλευση από την 11η Απριλίου έως την 26η Μαΐου του 2011.



Αυτή η πρόταση όπως έχει κατατεθεί υπαγορεύει την υποβάθμιση της πρώτης παραλιακής ζώνης μετά την Αθήνα, που τα βασικά της χαρακτηριστικά παραβλέπονται, όπως το ότι από το 2003 ο ΕΟΤ έχει χαρακτηρίσει αυτή τη ζώνη τουριστική με τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης. Επίσης υπάρχουν υγρότοποι στον κόλπο της Αταλάντης που είναι ενταγμένοι στον επιστημονικό κατάλογο « NATURA 2000».

Από τις αρχές το 1990 εγκαταστάθηκαν κάποιες μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας και όταν οι περισσότερες από αυτές εγκαταλειφθήκαν άφησαν πίσω τους κληρονομιά οικολογικά προβλήματα.



Ως Δήμος είμαστε ενάντια στην πολλαπλάσια αύξηση της παραγωγής προϊόντων και θα είμαστε αμείλικτα σκληροί. Γι αυτό καταγγέλλουμε την πρόταση αυτή καθώς και τους μελετητές αφού τα προηγούμενα χρόνια είχαν επιχειρηματική δραστηριότητα στην περιοχή και άρα γνωρίζουν πολύ καλά τι συμβαίνει. Δεν θα γίνουμε συμμέτοχοι σε κανένα επιχειρηματικό deal που θα έχει ως αποτέλεσμα να κερδίσουν οι λίγοι και οι πολίτες και ο τόπος να είναι οι μεγάλοι χαμένοι..



Ως διοικούντες αυτού του τόπου δεν θα δεχθούμε την πολλαπλάσια αύξηση της παραγωγής και θα αντικρούσουμε όλες τις πράξεις που θα υπαγορεύουν επέκταση των υπαρχόντων μονάδων αλλά και εγκατάσταση νέων αφού είναι πολύ πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια που θέτει το ίδιο το περιβάλλον και αυτό θα συνεπάγεται επιβάρυνση του θαλάσσιου περιβάλλοντος και του βυθού και θα είναι ενάντια στην οποιαδήποτε τουριστική ανάπτυξη της περιοχής και των κατοίκων της.



Και οι τέσσερις πρώην Δήμοι που απαρτίζουν τον σημερινό Δήμο Λοκρών είχαν πάρει ομόφωνες αποφάσεις ενάντια στην εγκατάσταση υδατοκαλλιεργειών , όλοι οι κοινωνικοί κι εργατικοί φορείς αλλά και οι πολίτες συναινούσαν και μ΄ αυτές τις αποφάσεις κι εμείς συντασσόμαστε ως νέο Δημοτικό Συμβούλιο και τις υποστηρίζουμε αυστηρά χωρίς εκπτώσεις σε καμία κατεύθυνση.



Ως Δ.Σ. του Δήμου Λοκρών διαφωνούμε με την τακτική που ακολουθεί το υπουργείο και ζητάμε να αποσυρθεί άμεσα αυτή η πρόταση από την διαδικασία διαβούλευσης γιατί δεν πρόκειται να συμφωνήσουμε σε τετελεσμένα που υποθηκεύουν το μέλλον του τόπου.







Η απόφαση αυτή έλαβε αυξ. αριθμό 11/139/2011

...................................................................................................................................................

Αφού τελείωσαν τα θέματα της ημερήσιας διάταξης λύεται η συνεδρίαση

Για τούτο συντάχθηκε το παρόν πρακτικό και υπογράφεται όπως ακολουθεί



Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ

Ν.Λιόλιος Α.Ζαΐμης Κ.Τσέρτος, Ι.Μπονόβας, Α.Παπακωνσταντίνου

Β.Καρατράντος, Σ.Γκριτζάπης, Η.Κολομτσάς

Γ.Βλαχάβας, Δ.Τσοχαντάρης, Γ.Δουμπιώτης

Χ.Μπώκος, Αλ.Β.Κούρος, Μ.Περλεπές

Ι.Θεοδοσίου, Αρ.Κ.Κούρoς, Ε.Αγγελούσης

Κ.Πάσσας, Κ.Σούλιας, Κ.Αγγελούσης

Ι.Παπαγεωργίου, Μ.Γεωργοπούλου,

Δ.Σουλτανόπουλος,Π.Μιχαλοπούλου-Σουλτανοπούλου,

Γ.Ρούσσης, Γ.Νυδριώτης



ΑΚΡΙΒΕΣ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ

Ο

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΛΟΚΡΩΝ





Ν.ΛΙΟΛΙΟΣ