Wednesday, November 2, 2011

Καλούμε τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου Χωροταξίας να αναλογιστούν τις ευθύνες τους


Αναβλήθηκε αιφνιδιαστικά χθες το βράδυ, με απόφαση του ΥΠΕΚΑ, η προγραμματισμένη για σήμερα συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Χωροταξίας, με αντικείμενο την διατύπωση γνώμης αναφορικά με το υπό θεσμοθέτηση Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο των Υδατοκαλλιεργειών. Η γνώμη αυτή, όπως προκύπτει από το «Σχέδιο Θέσεων του Εθνικού Συμβουλίου Χωροταξίας - 2.11.2011», είναι η αποδοχή του Χωροταξικού Πλαισίου, διανθισμένη με ευχολόγια, κενές ουσίας υποδείξεις και ανακρίβειες, που δεν αλλάζουν στο ελάχιστο το περιεχόμενο και τις συνέπειές του.

Ενδεικτικές είναι οι ακόλουθες υποδεικνυόμενες προσθήκες:

• «Παράλληλα με την εφαρμογή της παρούσης ΚΥΑ, καλούνται όλοι οι Δήμοι και οι Περιφερειακές Αυτοδιοικήσεις της χώρας να υποδείξουν, εντός δύο μηνών από της δημοσίευσης της, περιοχές ή σημεία, εντός και εκτός ΠΑΥ, για την υποδοχή εγκαταστάσεων υδατοκαλλιεργειών».
Αφού δηλαδή πρώτα κατοχυρωθεί νομικά η δυνατότητα εγκατάστασης νέων και παλιών μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας ΠΑΝΤΟΥ, θα κληθεί η τοπική αυτοδιοίκηση να «υποδείξει» ΤΙ;

• «Με πρωτοβουλία του ΥΠΕΚΑ θα εκπονηθεί το ταχύτερο δυνατό Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις Θαλάσσιες και Παράκτιες Περιοχές, στο οποίο θα ενσωματωθούν οι σχετικές με την χωροθέτηση των υδατοκαλλιεργειών διατάξεις».
Αφού δηλαδή πρώτα κατοχυρωθεί η αποκλειστική χρήση της υδατοκαλλιέργειας στις περιοχές που επέλεξαν προνομιακά οι εταιρίες ιχθυοκαλλιέργειας, η Πολιτεία θα μοιράσει ό,τι περισσεύει στον τουρισμό, την αλιεία και τις λοιπές χρήσεις του παράκτιου και νησιωτικού χώρου.

Η Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή καλεί τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου Χωροταξίας να αναλογιστούν τις ευθύνες τους και να καταψηφίσουν το απαράδεκτο «Σχέδιο Θέσεων» που τέθηκε υπόψη τους, και τον Πρόεδρο του Συμβουλίου, κ. Λουδοβίκο Βασενχόβεν να εφαρμόσει τον κανονισμό λειτουργίας του Συμβουλίου, ο οποίος (μεταξύ άλλων) προβλέπει το δικαίωμα στους εκπροσώπους των εμπλεκομένων Δήμων να παρίστανται στις συνεδριάσεις του.