Thursday, June 7, 2012

Οι επιθεωρητές καταγγέλλουν τους υπουργούς περιβάλλοντος

Οι επιθεωρητές καταγγέλλουν τους υπουργούς περιβάλλοντος
 Κατερίνα Χριστοφιλίδου06/06/2012 | 18:13 www.skai.gr

Σοβαρότατες ευθύνες προσάπτουν οι επιθεωρητές περιβάλλοντος στους υπουργούς περιβάλλοντος των τελευταίων 10 ετών Σοβαρότατες ευθύνες προσάπτουν οι επιθεωρητές περιβάλλοντος στους υπουργούς περιβάλλοντος των τελευταίων 10 ετών προηγούμενο1 από 1επόμενο Σοβαρότατες ευθύνες προσάπτουν οι επιθεωρητές περιβάλλοντος στις ηγεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος και ΥΠΕΧΩΔΕ των τελευταίων τουλάχιστον 10 ετών, για τη μη τήρηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και επιρρίπτουν ευθύνες στους υπουργούς για συμμετοχή στην υποβάθμιση του περιβάλλοντος της χώρας.
 "ΚΑΛΠΙΚΗ" Η ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ΧΥΤΑ ΤΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΥ *
Συγκεκριμένα για την περίπτωση της χωροθέτησης ΧΥΤΑ στο Γραμματικό, χαρακτηρίζουν αναξιόπιστη τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι πρώτα αποφασίστηκε που θα γίνει το έργο και στη συνέχεια προσπάθησαν να "χτίσουν" τις μελέτες, οι οποίες εξαφάνισαν τα τέσσερα ρέματα που υπάρχουν στην περιοχή. Ενώ η αδειοδότηση έγινε το 2003 σε χρόνο ρεκόρ, λιγότερο δηλαδή από 3 μήνες. Οι επιθεωρητές ισχυρίζονται ότι δέχτηκαν πιέσεις από υπουργό "υπεράνω υποψίας΄" να μην δημοσιοποιήσουν την έκθεση αυτοψίας σύμφωνα με την οποία προκύπτει ότι οι μπουλντόζες εξαφάνισαν τα ρέματα του Γραμματικού ώστε να εμφανιστεί η περιοχή ως η καταλληλότερη για την χωροθέτηση του ΧΥΤΑ, ενώ είναι διατεθειμένοι να ζητήσουν επανεξέταση της χωροθέτησης. Κατήγγειλαν επίσης ότι το ίδιο μοτίβο, των "μαγειρεμένων" μελετών επαναλαμβάνεται σε πολλά μεγάλα έργα και ότι οι πολιτικές πιέσεις και τα συμφέροντα δημιουργούν μεγάλο έλλειμμα στην περιβαλλοντική νομοθεσία, ενώ χαρακτήρισαν τη διαβούλευση που προηγείται της ψήφισης νομών , μίζερη και προσχηματική. Παράλληλα, πολυάριθμες τροπολογίες που κατατέθηκαν εκ των υστέρων αλλοίωσαν την ουσία πολλών περιβαλλοντικών νομών και οι επιθεωρητές επιφυλάσσονται να τις προσβάλλουν στο ΣτΕ.
 ΓΙΑΤΙ Ο ΡΥΠΑΙΝΩΝ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΕΙ *
Οι επιθεωρητές αποκάλυψαν ότι ο Γιώργος Παπακωνσταντινου απέφυγε να υπογράψει 10 μεγάλα πρόστιμα που εισηγήθηκαν οι επιθεωρητές περιβάλλοντος κατόπιν αυτοψίας, χωρίς ωστόσο να αποκαλύψουν το ύψος των προστίμων, ούτε τις επιχειρήσεις που αυτά αφορούν. 
 Σημειώνεται ότι με ειδική τροπολογία που κατατέθηκε από τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου από 21/10 όλα τα πρόστιμα υποχρεωτικά έπρεπε να περνούν από το γραφείο του υπουργού, καταργώντας τη δυνατότητα να υπογράφονται τα πρόστιμα χαμηλού ύψους από τους περιφερειάρχες.
 Μέχρι σήμερα έχουν υπογράφει 60 πρόστιμα από Περιφερειάρχες και 31 από τα 41 από τον υπουργό Γιώργο Παπακωνσταντίνου.
Το σύνολο των προστίμων που έχουν εισηγηθεί οι επιθεωρητές ανέρχεται στα 4 εκατ. ευρώ.
 ΧΑΔΑ "ΜΕΤΑΜΦΙΕΣΜΕΝΟΙ" ΣΕ ΧΥΤΑ *
Η πραγματική εικόνα των χωματερών είναι πολύ χειρότερη από αυτό που δηλώνουμε στις εκθέσεις που αποστέλλουμε στην Ευρώπη. Υπάρχει μεγάλη απόκλιση στα στοιχεία, ενώ σύμφωνα με τους επιθεωρητές σε πολλές περιπτώσεις χωματερές μετονομάστηκαν και αδειοδοτήθηκαν ως ΧΥΤΑ χωρίς να έχει γίνει κανένα πρόσθετο έργο.
 Η ΜΥΚΟΝΟΣ ΤΩΝ ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ *
Τους τελευταίους μήνες με συνεχείς αυτοψίες οι επιθεωρητές εντόπισαν μόνο στη Μύκονο 55 αυθαίρετα κτίσματα που θεμελιώθηκαν, μετά τον Ιούλιο του 2011 και κατά παράβαση του νόμου υπέβαλλαν αίτημα τακτοποίησης μέσω του σχετικού νόμου, αλλά και 50 αυθαίρετα που δεν είχαν καν δηλωθεί.