ΠΡΟΣ:
1. Επιτροπή Περιβαλλοντος Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας Πρόεδρο και μέλη
2.κ. Τσακωνιτη εισηγητή 6ου θέματος
ΚΟΙΝ:
1.Περιφερειάρχη Στ.Ελλάδας κ. Περγαντα
2.Δήμαρχο Λοκρών κ. Λιολιο
3. ΜΜΕ Φθιώτιδας
4. http://theologos-env.blogspot.com
5. http://lamiastereanews.blogspot.gr/
Θέμα: Απόρριψη Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την ανανέωση – τροποποίηση απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων (ΑΕΠΟ) ιχθυογεννητικού σταθμού, συσκευαστηρίου και άλλων χερσαίων εγκαταστάσεων στη «Νήσος Γάιδαρος,» Δ.Ε. Αταλάντης του Δήμου Λοκρών Νομού Φθιώτιδας της εταιρείας «ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ Α.Β.Ε.Ε.»( πρώην Ι.ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ Α.Ε. ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΑΤΤΙΚΗΣ) .
Σχετικό: ΑΠ 921/14-12-2012 έγγραφο του Συλλόγου μας
1. Σε συνεχεια του προσφάτου εγγραφου μας(σχετ.α) σας επισημαινουμε τα εξής: Η ενημερωση και συμμετοχή του κοινού κατά τη διαδικασία της έγκρισης των Περιβαλλοντικών Ορων έργων και δραστηριοτήτων περιγράφεται στην ΥΑ 37111/2021/2003 και προβλέπει ότι πριν από την χορηγηση της έγκρισης ΠΟ η αρμοδια Υπηρεσια Περιβαλλοντος της οικείας Περιφέρειας στην οποια έχει υποβληθεί ο φακελος της ΜΠΕ, διαβιβάζει αντιγραφο του φακέλου στο οικειο Περιφερειακο Συμβούλιο το οποιο με τη σειρά του προβαινει σε δημοσίευση της ανακοίνωση της παραλαβής της ΜΠΕ σε μια τουλάχιστον τοπική εφημερίδα και της προσκλησης του κοινου να καταθεσει τις αποψεις του επι του περιεχομενου της ΜΠΕ εφ`οσον ενδιαφερεται. Παράλληλα η ανακοίνωση αναρτάται και στους πίνακες Ανακοινώσεων της Περιφέρειας. Ωστόσο στην προκειμένη περίπτωση γίνεται αντιληπτό ότι με αυτή τη διαδικασία θα λάβει γνωση μονον το κοινο το οποιο κατοικεί στη Λαμία και τυγχάνει να έχει προμηθευτεί τη συγκεκριμενη ημερα της ανακοίνωσης την τοπική εφημερίδα! Ολοι οι άλλοι πολίτες οι οποιοι ενδιαφέρονται να ενημερωθούν για το περιεχομενο της ΜΠΕ αποκλείονται!
Συνεπώς ο μονος ασφαλής τρόπος ενημερωσης του κοινου (Φορείς, Συλλογοι και πολίτες οι οποιοι κατοικούν στην περιοχή όπου πρόκειται να γίνει το έργο ή η δραστηριότητα) για να καταθέσει τις απόψεις του είναι η ανάρτηση στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας της πρόσκλησης μετά των θεμάτων για τη Συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος η οποια όμως πρέπει να δινει το χρονικό περιθώριο στους ενδιαφερόμενους να προμηθευτουν την εν λογω ΜΠΕ γεγονος που σημαινει ότι το περιθώριο πρεπει να είναι σε εργάσιμες ημερες και όχι Σαββατοκύριακο!
2.Ιστορικό Ιχθυογεννητικού Σταθμού
Ο εν θέματι Ιχθυογεννητικός Σταθμός λειτουργησε με την επωνυμία Ι.ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ Α.Ε. ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΑΤΤΙΚΗΣ, την ΑΠ 954/8-10-1999 άδεια ίδρυσης και λειτουργίας, την ΑΠ 4540/4-5-1999 εκμίσθωση δημοσιας δασικής έκτασης 10.013 τ.μ. και την ΑΠ 66414/7-9-1999 Απόφαση Εγκρισης Περιβαλλοντικών Ορων η οποια έληγε την 31-12-2009
Στα επόμενα έτη ακολούθησαν συνεχείς τροποποιήσεις της άδειας ίδρυσης και λειτουργίας και το 2006 με την ΑΠ 508/8-2-2006 τροποποιήθηκε η Απόφαση Εγκρισης Περιβαλλοντικών Ορων ως προς την επωνυμια του φορέα από Ι.ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ Α.Ε. ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΑΤΤΙΚΗΣ σε «ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ Α.Β.Ε.Ε.», τροποποιήθηκε επίσης και η άδεια ίδρυσης και λειτουργίας με την ΑΠ1570/23-5-2006.
Το 2008 παρα την αρνητική γνωμοδότηση του τότε Νομαρχιακού Συμβουλίου Φθιώτιδας , του πρώην Δήμου Αταλάντης( ΑΠ 9-2/6/2008 πρακτικο συνεδρίασης Δ.Σ. Αταλάντης) και πρώην Δήμου Μαλεσίνας (ΑΠ 3040/22-5/2008 περί μη έγκρισης ΜΠΕ ιχθυογεννητικού Σταθμού «ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ Α.Β.Ε.Ε.» στη Νησο Γαιδαρος), εξεδόθη ΑΕΠΟ με την οποια επεκτάθηκε ο υφιστάμενος Ιχθυογεννητικός Σταθμός διπλασιάζοντας τη μισθωμένη δασική έκταση από 10.013τμ σε 20.661,30τμ.
3.Καθεστώς Προστασιας της περιοχής
Α) Η Νήσος Γάιδαρος ,επί της οποίας κατασκευάστηκε ο εν θέματι Ιχθυογεννητικός Σταθμός , σύμφωνα με την Αρ.Πρωτ. 1810/1-6-2003 όπως έχει τροποποιηθεί με την Αριθ. 461/10-2-2006 Απόφαση Γ Γ Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας συμπεριλαμβάνεται στο μονιμο Καταφύγιο Αγριας Ζωής «Υγρότοπος και Νησιά του Κόλπου της Αταλάντης» Δήμου Λοκρών σε έκταση 10.020 στρέμματα. Για την περιοχή έχει γίνει αναγνωριση και περιγραφή τύπων οικοτόπων για τη διατήρηση της Φύσης από το ΥΠΕΚΑ ( έργο ΕΠΠΕΡ-Υποπρόγραμμα 3-Μέτρο 3,3) με κωδικό GR24400001 και προβλέπει μεταξύ άλλων: «Εντός του καταφυγίου Αγριας Ζωής απαγορεύεται η θήρα κάθε θηράματος…….η καταστροφή κάθε ζώνης με φυτική βλάστιση…...η ρύπανση υδατικών πόρων. Η εκτέλεση έργων ή εργασιών…..τουριστικές και βιομηχανικές εγκαταστάσεις….και δρόμοι εκτελούνται αφου προηγουμενως έχει υποβληθεί ΜΠΕ τύπου Α και έχει χορηγηθεί Εγκριση Περιβαλλοντικών Ορων»
Β) Οι Μελέτες του ΕΟΤ από το 2003 κατέταξαν τα Νησια Γάιδαρος και Αταλάντη στις περιοχές Τουριστικής Αναπτυξης στη βαση του Οικολογικού-Περιβαλλοντικού Τουρισμού.
Γ) Η Γέφυρα και οι πυλώνες των παλαιών λατομείων Λοκρίδας πλησίον του Ιχθυογεννητικού Σταθμού οι οποιοι επρόκειτο να γκρεμιστούν για να κατασκευασει ο κ. Λαυρέντης Λαυρεντιάδης προβλήτα για να προγεγγίζουν τα motoships της DIXAN με απορρυπαντικά και πρωτες ύλες, χαρακτηρίστηκαν από το ΥΠΕΚΑ μετα από ενεργειες του Συλλόγου μας Διατηρητέα Μνημεία , «χαρακτηριστικά δείγματα της εποχής τους που θα βοηθήσουν στη διατηρηση της ιστορικής μνημης για την εξέλιξη της βιομηχανίας και της λειτουργίας των μεταλλείων στην Ελλάδα» και προτείνεται η τουριστική αξιοποίηση τους (ΦΕΚ 134/22-11-2006) Για τους παραπάνω λόγους ο Ιχθυογεννητικός Σταθμός θα έπρεπε να ειχε ήδη απομακρυνθεί από τη Νήσο Γάιδαρος 4. Νομοθεσία Σύμφωνα με το Ν 4014/2011 (ΦΕΚ 209/2011) και την ΥΑ 1958/2012 οι ιχθυογεννητικοί Σταθμοί ανήκουν στην Α κατηγορία στην οποια ανήκουν τα έργα και οι δραστηριότητες που ενδεχεται να προκαλέσουν σημαντικές επιπτώσεις στο Περιβαλλον.
Για τον παραπάνω λόγο ο Ιχθυογεννητικός Σταθμός θα έπρεπε να ειχε ήδη απομακρυνθεί από τη Νήσο Γάιδαρος
5. Παράβασεις Περιβαλλοντικών ορων και Αδειών Λειτουργίας
Σύμφωνα με την πρώτη ΑΕΠΟ ΑΠ 66414/7-9-1999 παραγραφοι 15,16,17 και 18 η κατασκευή των κτιριακων εγκαταστασεων του Ιχθυογεννητικού Σταθμού οφειλε να ήταν απλή και συμβατή με το τοπίο του περιβαλλοντος χώρου του Νησιού, ο περιβαλλων χώρος να διατηρείται σχολαστικά καθαρός, περιμετρικά της εγκατάστασης να γίνει δενροφύτευση με ιθαγενή είδη της περιοχής ώστε οι εγκαταστάσεις να είναι ελάχιστα ορατές από τα όρια του γηπέδου και να μην κατασκευαστεί καμία εγκατάσταση επί του αιγιαλού εκτός της διέλευσης των αγωγων νερου μετα την οποια το ανάγλυφο της οποιας να επανέλθει στην προηγούμενη καταστασή του.
Επίσης η ΑΠ 954/8-10-1999 Αδεια Ιδρυσης και Λειτουργίας του Ιχθυογεννητικού Σταθμού προβλέπει ρητά την με καλαισθητο τρόπο κατασκευη των εγκαταστασεων και την περιμετρική δενδροφύτευση για την εναρμονιση του έργου στο φυσικό περιβάλλον , σε περίπτωση δε που δεν τηρηθούν αυτοί οι Οροι να ανακληθεί άμεσα η άδεια ίδρυσης και λειτουργίας.
Από τα παραπάνω ουδεν έγινε από πλευράς εταιρίας «ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ Α.Β.Ε.Ε.» η οποία χωρίς ίχνος περιβαλλοντικής ευαισθησίας, παραβιάζει επί δεκαετια και πλεον τους όρους άδειας και λειτουργίας και τους Περιβαλλοντικούς Ορους καθώς έχει μετατρέψει την περιοχή σε ένα απέραντο σκουπιδότοπο, μια ελεεινή εικονα που προσβαλλει την αισθητική, αποτρέπει τους επισκέπτες και συμβάλλει στην ολοκληρωτική καταστροφή της Νήσου Γάιδαρος.
Για την παραβίαση των ορων της άδειας ιδρυσης και λειτουργίας και των περιβαλλοντικών ορων και τη μή συμμόρφωσή της προς τις σχετικές αδειες ο Ιχθυογεννητικός Σταθμός της εταιρίας «ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ Α.Β.Ε.Ε.» θα έπρεπε να ειχε ήδη απομακρυνθεί από τη Νήσο Γάιδαρος.
Κατόπιν των ανωτέρω ζητάμε να απορρίψετε τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την ανανέωση – τροποποίηση απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων (ΑΕΠΟ) ιχθυογεννητικού σταθμού, συσκευαστηρίου και άλλων χερσαίων εγκαταστάσεων στη «Νήσος Γάιδαρος,» Δ.Ε. Αταλάντης του Δήμου Λοκρών Νομού Φθιώτιδας της εταιρείας «ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ Α.Β.Ε.Ε.» ( πρώην Ι. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ Α.Ε. ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΑΤΤΙΚΗΣ) .
Για το ΔΣ του Συλλόγου
Η Πρόεδρος Νανα Κακαβούλη
Η Γραμματέας Νικη Λαουτάρη
ΥΓ
Ακομα μια φορά η Επιτροπή Περιβαλλοντος της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στη Συνεδρίαση της 17 Δεκεμβρίου στη Χαλκίδα αγρον ηγόρασε!!!!
Αγνοησε τις προτάσεις μας και αντι ΩΣ ΟΦΕΙΛΕ να υποχρεωσει τον επιχειρηματία ο οποίος παραβιαζει τους Περιβαλλοντικούς Ορους επιτέλους να συμμορφωθεί , ενέκρινε κατα πλειοψηφία (μειοψήφησε η κ. Σοφία Ντούρου) τη Μελέτη χωρις κανενα περιοριστικό ορο!!!
1. Επιτροπή Περιβαλλοντος Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας Πρόεδρο και μέλη
2.κ. Τσακωνιτη εισηγητή 6ου θέματος
ΚΟΙΝ:
1.Περιφερειάρχη Στ.Ελλάδας κ. Περγαντα
2.Δήμαρχο Λοκρών κ. Λιολιο
3. ΜΜΕ Φθιώτιδας
4. http://theologos-env.blogspot.com
5. http://lamiastereanews.blogspot.gr/
Θέμα: Απόρριψη Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την ανανέωση – τροποποίηση απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων (ΑΕΠΟ) ιχθυογεννητικού σταθμού, συσκευαστηρίου και άλλων χερσαίων εγκαταστάσεων στη «Νήσος Γάιδαρος,» Δ.Ε. Αταλάντης του Δήμου Λοκρών Νομού Φθιώτιδας της εταιρείας «ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ Α.Β.Ε.Ε.»( πρώην Ι.ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ Α.Ε. ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΑΤΤΙΚΗΣ) .
Σχετικό: ΑΠ 921/14-12-2012 έγγραφο του Συλλόγου μας
1. Σε συνεχεια του προσφάτου εγγραφου μας(σχετ.α) σας επισημαινουμε τα εξής: Η ενημερωση και συμμετοχή του κοινού κατά τη διαδικασία της έγκρισης των Περιβαλλοντικών Ορων έργων και δραστηριοτήτων περιγράφεται στην ΥΑ 37111/2021/2003 και προβλέπει ότι πριν από την χορηγηση της έγκρισης ΠΟ η αρμοδια Υπηρεσια Περιβαλλοντος της οικείας Περιφέρειας στην οποια έχει υποβληθεί ο φακελος της ΜΠΕ, διαβιβάζει αντιγραφο του φακέλου στο οικειο Περιφερειακο Συμβούλιο το οποιο με τη σειρά του προβαινει σε δημοσίευση της ανακοίνωση της παραλαβής της ΜΠΕ σε μια τουλάχιστον τοπική εφημερίδα και της προσκλησης του κοινου να καταθεσει τις αποψεις του επι του περιεχομενου της ΜΠΕ εφ`οσον ενδιαφερεται. Παράλληλα η ανακοίνωση αναρτάται και στους πίνακες Ανακοινώσεων της Περιφέρειας. Ωστόσο στην προκειμένη περίπτωση γίνεται αντιληπτό ότι με αυτή τη διαδικασία θα λάβει γνωση μονον το κοινο το οποιο κατοικεί στη Λαμία και τυγχάνει να έχει προμηθευτεί τη συγκεκριμενη ημερα της ανακοίνωσης την τοπική εφημερίδα! Ολοι οι άλλοι πολίτες οι οποιοι ενδιαφέρονται να ενημερωθούν για το περιεχομενο της ΜΠΕ αποκλείονται!
Συνεπώς ο μονος ασφαλής τρόπος ενημερωσης του κοινου (Φορείς, Συλλογοι και πολίτες οι οποιοι κατοικούν στην περιοχή όπου πρόκειται να γίνει το έργο ή η δραστηριότητα) για να καταθέσει τις απόψεις του είναι η ανάρτηση στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας της πρόσκλησης μετά των θεμάτων για τη Συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος η οποια όμως πρέπει να δινει το χρονικό περιθώριο στους ενδιαφερόμενους να προμηθευτουν την εν λογω ΜΠΕ γεγονος που σημαινει ότι το περιθώριο πρεπει να είναι σε εργάσιμες ημερες και όχι Σαββατοκύριακο!
2.Ιστορικό Ιχθυογεννητικού Σταθμού
Ο εν θέματι Ιχθυογεννητικός Σταθμός λειτουργησε με την επωνυμία Ι.ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ Α.Ε. ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΑΤΤΙΚΗΣ, την ΑΠ 954/8-10-1999 άδεια ίδρυσης και λειτουργίας, την ΑΠ 4540/4-5-1999 εκμίσθωση δημοσιας δασικής έκτασης 10.013 τ.μ. και την ΑΠ 66414/7-9-1999 Απόφαση Εγκρισης Περιβαλλοντικών Ορων η οποια έληγε την 31-12-2009
Στα επόμενα έτη ακολούθησαν συνεχείς τροποποιήσεις της άδειας ίδρυσης και λειτουργίας και το 2006 με την ΑΠ 508/8-2-2006 τροποποιήθηκε η Απόφαση Εγκρισης Περιβαλλοντικών Ορων ως προς την επωνυμια του φορέα από Ι.ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ Α.Ε. ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΑΤΤΙΚΗΣ σε «ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ Α.Β.Ε.Ε.», τροποποιήθηκε επίσης και η άδεια ίδρυσης και λειτουργίας με την ΑΠ1570/23-5-2006.
Το 2008 παρα την αρνητική γνωμοδότηση του τότε Νομαρχιακού Συμβουλίου Φθιώτιδας , του πρώην Δήμου Αταλάντης( ΑΠ 9-2/6/2008 πρακτικο συνεδρίασης Δ.Σ. Αταλάντης) και πρώην Δήμου Μαλεσίνας (ΑΠ 3040/22-5/2008 περί μη έγκρισης ΜΠΕ ιχθυογεννητικού Σταθμού «ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ Α.Β.Ε.Ε.» στη Νησο Γαιδαρος), εξεδόθη ΑΕΠΟ με την οποια επεκτάθηκε ο υφιστάμενος Ιχθυογεννητικός Σταθμός διπλασιάζοντας τη μισθωμένη δασική έκταση από 10.013τμ σε 20.661,30τμ.
3.Καθεστώς Προστασιας της περιοχής
Α) Η Νήσος Γάιδαρος ,επί της οποίας κατασκευάστηκε ο εν θέματι Ιχθυογεννητικός Σταθμός , σύμφωνα με την Αρ.Πρωτ. 1810/1-6-2003 όπως έχει τροποποιηθεί με την Αριθ. 461/10-2-2006 Απόφαση Γ Γ Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας συμπεριλαμβάνεται στο μονιμο Καταφύγιο Αγριας Ζωής «Υγρότοπος και Νησιά του Κόλπου της Αταλάντης» Δήμου Λοκρών σε έκταση 10.020 στρέμματα. Για την περιοχή έχει γίνει αναγνωριση και περιγραφή τύπων οικοτόπων για τη διατήρηση της Φύσης από το ΥΠΕΚΑ ( έργο ΕΠΠΕΡ-Υποπρόγραμμα 3-Μέτρο 3,3) με κωδικό GR24400001 και προβλέπει μεταξύ άλλων: «Εντός του καταφυγίου Αγριας Ζωής απαγορεύεται η θήρα κάθε θηράματος…….η καταστροφή κάθε ζώνης με φυτική βλάστιση…...η ρύπανση υδατικών πόρων. Η εκτέλεση έργων ή εργασιών…..τουριστικές και βιομηχανικές εγκαταστάσεις….και δρόμοι εκτελούνται αφου προηγουμενως έχει υποβληθεί ΜΠΕ τύπου Α και έχει χορηγηθεί Εγκριση Περιβαλλοντικών Ορων»
Β) Οι Μελέτες του ΕΟΤ από το 2003 κατέταξαν τα Νησια Γάιδαρος και Αταλάντη στις περιοχές Τουριστικής Αναπτυξης στη βαση του Οικολογικού-Περιβαλλοντικού Τουρισμού.
Γ) Η Γέφυρα και οι πυλώνες των παλαιών λατομείων Λοκρίδας πλησίον του Ιχθυογεννητικού Σταθμού οι οποιοι επρόκειτο να γκρεμιστούν για να κατασκευασει ο κ. Λαυρέντης Λαυρεντιάδης προβλήτα για να προγεγγίζουν τα motoships της DIXAN με απορρυπαντικά και πρωτες ύλες, χαρακτηρίστηκαν από το ΥΠΕΚΑ μετα από ενεργειες του Συλλόγου μας Διατηρητέα Μνημεία , «χαρακτηριστικά δείγματα της εποχής τους που θα βοηθήσουν στη διατηρηση της ιστορικής μνημης για την εξέλιξη της βιομηχανίας και της λειτουργίας των μεταλλείων στην Ελλάδα» και προτείνεται η τουριστική αξιοποίηση τους (ΦΕΚ 134/22-11-2006) Για τους παραπάνω λόγους ο Ιχθυογεννητικός Σταθμός θα έπρεπε να ειχε ήδη απομακρυνθεί από τη Νήσο Γάιδαρος 4. Νομοθεσία Σύμφωνα με το Ν 4014/2011 (ΦΕΚ 209/2011) και την ΥΑ 1958/2012 οι ιχθυογεννητικοί Σταθμοί ανήκουν στην Α κατηγορία στην οποια ανήκουν τα έργα και οι δραστηριότητες που ενδεχεται να προκαλέσουν σημαντικές επιπτώσεις στο Περιβαλλον.
Για τον παραπάνω λόγο ο Ιχθυογεννητικός Σταθμός θα έπρεπε να ειχε ήδη απομακρυνθεί από τη Νήσο Γάιδαρος
5. Παράβασεις Περιβαλλοντικών ορων και Αδειών Λειτουργίας
Σύμφωνα με την πρώτη ΑΕΠΟ ΑΠ 66414/7-9-1999 παραγραφοι 15,16,17 και 18 η κατασκευή των κτιριακων εγκαταστασεων του Ιχθυογεννητικού Σταθμού οφειλε να ήταν απλή και συμβατή με το τοπίο του περιβαλλοντος χώρου του Νησιού, ο περιβαλλων χώρος να διατηρείται σχολαστικά καθαρός, περιμετρικά της εγκατάστασης να γίνει δενροφύτευση με ιθαγενή είδη της περιοχής ώστε οι εγκαταστάσεις να είναι ελάχιστα ορατές από τα όρια του γηπέδου και να μην κατασκευαστεί καμία εγκατάσταση επί του αιγιαλού εκτός της διέλευσης των αγωγων νερου μετα την οποια το ανάγλυφο της οποιας να επανέλθει στην προηγούμενη καταστασή του.
Επίσης η ΑΠ 954/8-10-1999 Αδεια Ιδρυσης και Λειτουργίας του Ιχθυογεννητικού Σταθμού προβλέπει ρητά την με καλαισθητο τρόπο κατασκευη των εγκαταστασεων και την περιμετρική δενδροφύτευση για την εναρμονιση του έργου στο φυσικό περιβάλλον , σε περίπτωση δε που δεν τηρηθούν αυτοί οι Οροι να ανακληθεί άμεσα η άδεια ίδρυσης και λειτουργίας.
Από τα παραπάνω ουδεν έγινε από πλευράς εταιρίας «ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ Α.Β.Ε.Ε.» η οποία χωρίς ίχνος περιβαλλοντικής ευαισθησίας, παραβιάζει επί δεκαετια και πλεον τους όρους άδειας και λειτουργίας και τους Περιβαλλοντικούς Ορους καθώς έχει μετατρέψει την περιοχή σε ένα απέραντο σκουπιδότοπο, μια ελεεινή εικονα που προσβαλλει την αισθητική, αποτρέπει τους επισκέπτες και συμβάλλει στην ολοκληρωτική καταστροφή της Νήσου Γάιδαρος.
Για την παραβίαση των ορων της άδειας ιδρυσης και λειτουργίας και των περιβαλλοντικών ορων και τη μή συμμόρφωσή της προς τις σχετικές αδειες ο Ιχθυογεννητικός Σταθμός της εταιρίας «ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ Α.Β.Ε.Ε.» θα έπρεπε να ειχε ήδη απομακρυνθεί από τη Νήσο Γάιδαρος.
Κατόπιν των ανωτέρω ζητάμε να απορρίψετε τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την ανανέωση – τροποποίηση απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων (ΑΕΠΟ) ιχθυογεννητικού σταθμού, συσκευαστηρίου και άλλων χερσαίων εγκαταστάσεων στη «Νήσος Γάιδαρος,» Δ.Ε. Αταλάντης του Δήμου Λοκρών Νομού Φθιώτιδας της εταιρείας «ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ Α.Β.Ε.Ε.» ( πρώην Ι. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ Α.Ε. ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΑΤΤΙΚΗΣ) .
Για το ΔΣ του Συλλόγου
Η Πρόεδρος Νανα Κακαβούλη
Η Γραμματέας Νικη Λαουτάρη
ΥΓ
Ακομα μια φορά η Επιτροπή Περιβαλλοντος της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στη Συνεδρίαση της 17 Δεκεμβρίου στη Χαλκίδα αγρον ηγόρασε!!!!
Αγνοησε τις προτάσεις μας και αντι ΩΣ ΟΦΕΙΛΕ να υποχρεωσει τον επιχειρηματία ο οποίος παραβιαζει τους Περιβαλλοντικούς Ορους επιτέλους να συμμορφωθεί , ενέκρινε κατα πλειοψηφία (μειοψήφησε η κ. Σοφία Ντούρου) τη Μελέτη χωρις κανενα περιοριστικό ορο!!!