Saturday, March 2, 2013

Ας ανοιξουν τ`αυτια τους επιτέλους οι κ.κ. Περιφερειακοί Συμβουλοι!!!!! Αρκετα κατεστρεψαν το Περιβαλλον με την αδρανεια και την αδιαφορια τους!(Συμπληρωματικα στοιχεια) 1.ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΘΕΟΛΟΓΟΥ ΜΑΛΕΣΙΝΑΣ ΔΗΜΟΥ ΛΟΚΡΩΝ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ
2.ΑΛΙΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΗΜΟΥ ΛΟΡΚΩΝ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ
3.ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΑΤΑΛΑΝΤΗΣ ΔΗΜΟΥ ΛΟΚΡΩΝ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ
4.ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΕΞΩΡΑΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΚΑΛΑΣ ΑΤΑΛΑΝΤΗΣ ΔΗΜΟΥ ΛΟΚΡΩΝ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

Θεολογος 15-2-2013

 ΠΡΟΣ:1. Δ/νση Περιβαλλοντος και χωρικου Σχεδιασμού Περ.Στ.Ελλάδας κ. Τερζη
            2. EDP Μελετητική Σχεδιασμού Αναπτύξεως Α.Ε και Χ. Μαματση Νομιμη εκπρόσωπο
              (Υπόψη κας.Μ.Χουσιανάκου)
ΚΟΙΝ: πινακας

 Θεμα:Παρατηρήσεις, προτάσεις και Αρνητική γνωμοδοτηση επί της αναθεώρησης του Α1 Σταδίου
           του Χωροταξικού Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας

 Σχετικο: Μελέτη επιστημονικού μας συνεργατη κ. Γεωργίου Καρλου

 Κυρίες/οι

 Αρχικά ως γενική παρατήρηση σας αναφέρουμε
  ότι η εν θέματι μελέτη και ΣΜΠΕ ενσωματώνοντας το Ειδικο Πλαίσιο για τις Υδατοκαλλιέργειες, θα προκαλέσει την σοβαρή και πιθανά μη αναστρέψιμη ρύπανση του Βόρειου Ευβοϊκού , η οποία και θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στον στραγγαλισμό της τουριστικής ανάπτυξης και τον οικονομικό μαρασμό των περιοχών που «βλέπουν» στον κλειστό και τον ήδη περιβαλλοντικά επιβαρυμένο αυτόν Κόλπο, καθώς προβλέπονται οι κάτωθι αναφερόμενες 14 Ζώνες με τις αντίστοιχες ΠΟΑΥ: 

 Δίαυλος Ωρεών Ανατολική Δ.ΙστιαίαςΔ.Αιδηψου
 Δίαυλος Ωρεών-Δυτική Δ.Ιστιαίας Δ.Αιδηψού 
Κανδήλι Κόφινα Δ.Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Αννας Κανδήλι-Αχλάδι Δ.Διρφύων Δ.Μεσσαπίων Κανδήλι-Μέλουνα Δ. Διρφύων Δ. Μεσσαπίων
 Μαλιακού Μπουκα Σπερχειού Δ. Στυλίδας
 Μαλιακού Αγία Τριάδα Δ. Μώλου
Μαλιακού Αγ.Σεραφείμ Δ. Μώλου
 Νήσος Γάιδαρος Αταλάντης Δ. Λοκρών
Νήσος Αταλαντονήσι Αταλάντης Λοκρών
Μαλεσίνας Δ.Λοκρών Βόρειας
Λάρυμνας Δ.Λοκρών Νότιας Λάρυμνας Δ.Λοκρών
Γάτζα –Σκορπονέρια Δ.Λοκρών-Δ.Ανθηδώνα

 συνολικά 47.715 τόνους ιχθύων ετησίως !!
 Επιπλέον δε προβλέπονται υποστηρικτικές εγκαταστασεις (ιχθυογεννητικοί σταθμοί, μεταποιητήρια τυποποιητήρια και συσκευαστήρια) στις χερσαιες περιοχές καθως και συνοδες εγκαταστασεις(λιμενικά έργα, προβλήτες κ.λ.π.)

 Επιτρέψτε μας εν συνεχεία να σας αναφέρουμε εξειδικευμένα τους σοβαρότατους λόγους οι οποίοι μας οδηγούν στην απόφασή μας να σας γνωστοποιήσουμε , ότι οι ως άνω Σύλλογοι οι οποίοι καλύπτουν σχεδόν στο σύνολό της, την περιοχή του Κόλπου Αταλάντης – Θεολόγου – Λιβανατών (Οπούντιος Κολπος), ΓΝΩΜΟΔΟΤΟΥΝ ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΠΟΡΡΙΠΤΟΥΝ το Α1 στάδιο της Μελέτης «Αξιολόγηση, αναθεώρηση και εξειδίκευση του Περιφ. Χωροταξικού Στερεάς Ελλάδας» απαιτώντας σε κάθε περίπτωση την εξαιρεση του Οπούντιου Κόλπου του Δήμου Λοκρών από Περιοχή Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών(ΠΑΥ)

 1ον Όπως οφείλετε να γνωρίζετε ο Βόρειος Ευβοικός Κόλπος επιβαρύνεται καθημερινά με χιλιαδες τόνους αποβλήτων ρυπογόνων δραστηριοτήτων, μεταξύ αυτών και τα αποβλητα των ιχθυοτροφικών μοναδων που λειτουργούν επί δεκαετίες ανεξέλεγκτα και χωροθετημενα σε ακατάλληλες θέσεις, με αποτέλεσμα το θαλάσσιο Περιβάλλον του Κόλπου να υποβαθμίζεται δραματικά.

 Σύμφωνα μάλιστα με το Σχέδιο Διαχείρισης των Λεκανών Απορροής Ποταμών του Υδατικού Διαμερίσματος Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας GR07 ( ΥΠΕΚΑ Ειδική Γραμματεία Υδάτων Δ/νση Υποστήριξης και Ανάπτυξης Ιανουάριος 2012 http://wfd.opengov.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=81&Itemid=12 ) η οικολογική καταστασταση του Βόρειου Ευβοικού Κόλπου και του Μαλιακού εχει χαρακτηριστεί Μέτρια με σημαντικοτερες επιπτώσεις την επιβαρυνση με ουσίες προτεραιότητας και ειδικούς ρύπους καθώς και ευτροφισμό. 

-----Α Φαση Παραδοτέο 9- ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΙ ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ Της ΠΟΙΟΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΩΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΚΩΝ ΥΔΑΤΩΝ σελίδες 22 και 53
 -----Α φαση Παραδοτεο 11- ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΏΝ ΣΤΟΧΩΝ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΩΝ ΤΩΝ ΕΞΑΙΡΕΣΕΩΝ σελιδες 42,43 και 61 και ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 98, 99 και 108
-----Α Φαση Παραδοτέο 13-ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΥΔΑΤΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ σελ. 171 ΚΑΙ 172

 Το Σχεδιο Διαχείρισης μαλιστα προβλέπει τα εξης:
 α)Τα υδατικά συστήματα που έχουν χαρακτηριστεί ως ύδατα αναψυχής συμπεριλαμβανομένων περιοχών που έχουν χαρακτηριστεί ως ύδατα κολύμβησης και GR07 18Cεπιβάλλεται η διατήρηση,προστασία και βελτίωση της ποιοτητας του περιβαλλοντος και την προστασία της ανθρώπινης υγείας συμπληρωματικά με την οδηγία 2000/60/ΕΚ(πχ. Παραλίες Σκάλας Αταλάντης, Τραγάνας κ.λ.π.)
 β) Περιοχές που προορίζονται για την προστασία των οικοτόπων ή ειδών, όταν η διατηρηση ή η βελτίωση της καταστασης των υδάτων είναι σημαντική για την προστασία τους επιβαλλεται να προστατεύεται και να βελτιώνεται η κατασταση του υδατινου περιβαλλοντος που είναι αναγκαιο για την συντηρηση των οικοσυστηματων (π.χ. υγροβιοτοποι των Νήσων Αταλαντης κ.λ.π.) γ)Τροποποίηση του Ειδικού Χωροταξικού για τις Υδατοκαλλιέργειες στο Βόρειο Ευβοικο σε περιοχές που η οικολογική κατασταση ειναι κατωτερη της Καλής [π.χ. Κόλπος Αταλάντης-Θεολογου-Λιβανατών (Οπουντιος Κολπος) κ.λ.π.] ωστε να μην επιτρέπεται η εγκατασταση νεων μοναδων ιχθυοκαλλιέργειας ανεξάρτητα με το τι προβλέπει η ΚΥΑ υδατοκαλλιεργειών.

 Είναι λοιπον εγκληματικό να επιχειρειται μεσω της αναθεωρησης του Χωροταξικού της Περιφερειας Στ.Ελλάδας ο στραγγαλισμος του Βορειου Ευβοικού με τη λειτουργια επιπλεον μοναδων υδατοκαλλιεργειών συνολικής δυναμικότητας 47.715 τόνων ιχθύων ετησιως!! 

2ον Σύμφωνα με τη μελέτη του επιστημονικού συνεργάτη μας κ. Γεωργίου Καρλου η ΠΟΑΥ Αταλάντης ειναι ένα ΕΓΚΛΗΜΑ στο περιβαλλον της περιοχής(Σχετικό) 

3ον Η θαλάσσια περιοχή του Κόλπου Θεολόγου- Αταλάντης-Λιβανατών (Οπούντιος Κόλπος) μαστίζεται επι 20ετία και πλέον από τη λειτουργία μονάδων εντατικής ιχθυοκαλλιέργειας με αποτέλεσμα το θαλάσσιο περιβάλλον να έχει καταντήσει ΧΑΒΟΥΖΑ και ΒΟΥΡΚΟΣ, οι δε κάτοικοι της περιοχής να ταλαιπωρούνται και να βλάπτονται από τη μόλυνση και την υποβάθμιση που προκαλούν τα ιχθυοτροφεία με τους χιλιάδες τόνους αποβλήτων (κόπρανα και ούρα των ψαριών) καθώς και υπολειμμάτων τροφών και των φαρμάκων που χύνονται στη θάλασσα του Θεολόγου, της Σκάλας Αταλάντης,της Σκάλας Λιβανατών, του Βοίβου,του Μικροβοίβου και της Τραγάνας καταστρέφοντας τη μόνη δυνατή μορφή Ανάπτυξης για την περιοχή , την Τουριστική.

α)Μετά από μακροχρόνιους αγώνες ο Σύλλογός μας αρχής γενομένης από το 1996 πέτυχε την απομάκρυνση των έξι(6) ιχθυοτροφικών μονάδων ενώ σήμερα λειτουργούν ακόμη στον Κόλπο πέντε(5) μονάδες, δυο(2) στη Νήσο Γάιδαρος δυναμικότητας 350 τον. και τρεις(3) στη Νήσο Αταλαντονήσι δυναμικότητας 750 τον. και συνόλου 1.100 τόνων ετησίως τσιπούρα -λαυράκι!

 β)Το 2003 , παρά τις ενστάσεις, αντιρρήσεις, διαμαρτυρίες, συγκεντρώσεις και τα Ψηφίσματα του τότε Νομάρχη και Νομαρχιακού Συμβουλίου Φθιώτιδας, των τέως Δήμων Αταλάντης, Μαλεσίνας και Λιβανατών και του συνόλου των Συλλόγων και Φορέων της παραλιακής Λοκρίδας (σχετ.Β), εγκρίθηκε το ΠΠΧΑΑ Περιφέρειας Στ.Ελλάδας (ΦΕΚ 1469/9-10-2003) το οποίο στηρίχθηκε σε Μελέτες Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών στην Ελλάδα της περασμενης 20ετίας. Μεταξύ των διαφόρων περιοχών που εξετάστηκαν για το αν πληρούν τις κατάλληλες συνθήκες για την ανάπτυξη των υδατοκαλλιεργειών (ρεύματα, θερμοκρασίες κ.λ.π.), ήταν και την περιοχή του Κόλπου Θεολόγου-Αταλάντης-Λιβανατών, όπου αγνοήθηκε παντελώς η ύπαρξη τουριστικών μονάδων, παραθεριστικών οικισμών και γενικότερα η Τουριστική Προοπτική της περιοχής, με αποτέλεσμα να προβλεφθούν ιχθυοτροφικές μονάδες για τον Κόλπο γεγονός που οδήγησε από τότε στην θαλάσσια και χερσαία περιβαλλοντική υποβάθμιση και μαρασμό της περιοχής μας, με δυο λόγια συντελέστηκε και συντελείται ακόμα ένα διαρκές έγκλημα εις βάρος του Περιβάλλοντος.

 γ) Τον Ιανουάριο του 2005 ολοκληρώθηκε η πρωτη Μελέτη Καθορισμού Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ) για το Βόρειο Ευβοικό συμπεριλαμβανομένου και του Μαλιακού η οποία πραγματοποιήθηκε εν αγνοία της τότε Νομαρχίας Φθιώτιδας αλλά και των τριών Δημων της παραλιακής Λοκρίδας Αταλάντης,Μαλεσίνας και Λιβανατών, ανετέθη σε επιστήμονες-συνεργάτες του Συλλόγου μας προς έλεγχο και διαπιστώθηκε πως ήταν ανεδαφική, γεμάτη σφάλματα, ανακρίβειες, και κατά την άποψή μας σκόπιμες παραλείψεις καθώς παρουσίαζε εντέχνως την υδατοκαλλιέργεια ως δραστηριότητα φιλική προς το Περιβάλλον και προς τον Τουριστικό χαρακτήρα της περιοχής του Κόλπου Θεολόγου –Αταλάντης-Λιβανατών.

 Το γεγονός αυτό είναι απολύτως αναληθές καθώς η Δ/νση Χωροταξίας του ΥΠΕΧΩΔΕ από το 1997 με το ΑΠ 6225/26-11-1997 απέρριψε χωροθετήσεις ιχθυοκαλλιεργειών στην περιοχή του Κόλπου με το σκεπτικό ότι «Η δραστηριότητα της υδατοκαλλιέργειας είναι ασύμβατη με την ευρύτερη περιοχή που είναι κατ`εξοχήν περιοχή τουρισμού και παραθερισμού» Η υλοποίησή της μελέτης αυτής θα ήταν ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ καθώς προέβλεπε δυο τερατώδης Ζώνες Ιχθυοτροφείων στην καρδιά του Κόλπου στις Νήσους Γάιδαρος και Αταλαντονήσι δυναμικότητας 1.610 και 1435 αντίστοιχα τόνων τσιπούρα –λαυράκι ετησίως, τα οποία ισοδυναμούν με 31 τόννους ημερησίως και 11.315 τόνους ετησίως περιττωμάτων(κόπρανα και ούρα των ψαριών) ή σα να χύνονται στη θάλασσά μας ακατέργαστα λύματα μιας πόλης 210.930 κατοίκων! 

 Καταδικάστηκε δε ομόφωνα από το σύνολο των Δήμων,Συλλόγων και Φορέων της παραλιακής Λοκρίδας δ) Οι ιχθυοκαλλιέργειες απορρίπτονται από τα Εγκεκριμένα Πολεοδομικά Σχέδια των τέως Δήμων Αταλάντης, Μαλεσίνας και Λιβανατών όπου και προτείνεται η απομάκρυνση και των υπαρχόντων καθώς η θαλασσια περιοχή έχει κορεστεί από την 20χρονη λειτουργία των ιχθυοτροφείων, τη δραματική υποβάθμιση του θαλάσσιου περιβάλλοντος καθώς και τις τραγικές επιπτώσεις στη μόνη μορφή και ελπίδα Ανάπτυξης της περιοχής, τον Τουρισμό.

Προκειμένου να εξυγιανθεί ο Κόλπος Αταλάντης-Θεολόγου-Λιβανατών και να επιτευχθούν συνθήκες αειφόρου ανάπτυξης επιβάλλεται η απομάκρυνση όλων των ιχθυοτροφείων τα οποία είναι εγκατεστημένα σε αυτούς τους χώρους.

 ε) Είναι γνωστό ότι η φυσιογνωμία της περιοχής έχει αλλάξει. Πράγματι κατά την πάροδο των ετών έχουν επέλθει μεγάλες αλλαγές στην περιοχή του Κόλπου του Θεολόγου –Αταλάντης-Λιβανατών ιδιαίτερα κατά την οκταετία που πέρασε. Εχουν αλλάξει εντελώς τα δεδομένα στο ανθρωπογενές και φυσικό Περιβάλλον, ο Θεολόγος, η Αταλάντη και οι Λιβανάτες έχουν χαρακτηριστεί από τις Μελέτες του ΕΟΤ (Οκτώβριος 2003) τουριστικές περιοχές, προτείνεται τουριστική αξιοποίηση των Νήσων Γάιδαρος και Αταλάντη Αταλάντης στον τομέα οικολογικού -περιβαλλοντικού τουρισμού, οι δε υγρότοποι των δυο νήσων Ποτόκι και Βουρλιάς του Δήμου Αταλάντης είναι ενταγμένοι στον επιστημονικό κατάλογο NATURA 2000 ενώ με την Απόφαση 1810/11-6-2003 (ΦΕΚ 828Β/2003) του Γεν.Γραμμ.Περιφέρειας Στ.Ελλάδας στους εν λόγω υγρότοπους ιδρύθηκε μόνιμο καταφύγιο Αγριας Ζωής όπου θεσπίζονται ιδιαίτερα αυστηροί Περιβαλλοντικοί Οροι.

 Επίσης επί της Νήσου Γάιδαρος και μεσα στη θαλασσα οι εγκαταστάσεις των παλαιών λατομείων Λοκρίδας (σκάλα, γέφυρα κ.λ.π.) χαρακτηρίστηκαν από το ΥΠΕΧΩΔΕ διατηρητέα μνημεία και προτείνεται η τουριστική αξιοποίησή τους.(ΦΕΚ 134/22-11-2006)

 Προτείνεται δε και η άμεση προστασία των Νήσων Αταλάντονήσι και Γάιδαρος διότι σύμφωνα με το Δίκτυο Ερευνητών Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος (πηγή ΥΠΕΧΩΔΕ) τα ιχθυοτροφεία αποτελούν κύρια απειλή για τους υγροβιότοπους καθώς η Ιχθυοκαλλιέργεια είναι ασύμβατη με τις χωροταξικές και περιβαλλοντικές παραμέτρους και κατευθύνσεις της περιοχής. Αλλωστε ο Κόλπος Θεολόγου –Αταλάντης-Λιβανατών είναι αβαθής κλειστός Κόλπος με ασθενή ρεύματα με αποτέλεσμα η λειτουργία των μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας να επιβαρύνει το θαλάσσιο περιβάλλον, να επηρεάζονται αρνητικά οι βιοκοινωνίες και να καταντά ο θαυμάσιος αυτός Κόλπος ΧΑΒΟΥΖΑ ιχθυοτροφείων . 

στ) Η χωροθέτηση ιχθυοκαλλιεργειών στον Κόλπο Θεολόγου –Αταλάντης-Λιβανατών αντιβαίνει το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο σελ. 58 όπου προβλέπεται: «Βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των υδατοκαλλιεργειών, με τον εκσυγχρονισμό των υφισταμένων μονάδων και την εφαρμογή μεθόδων διαχείρισης πιο φιλικών προς το περιβάλλον, την ίδρυση νέων μονάδων σε κατάλληλες θέσεις είτε μεμονωμένα, ιδιαίτερα σε περιοχές που δεν αναμένονται σημαντικές πιέσεις ή και παρουσιάζουν αναπτυξιακή υστέρηση, είτε σε οργανωμένους υποδοχείς, και τη σταδιακή απομάκρυνση όσων λειτουργούν σε ακατάλληλες θέσεις με την παροχή σχετικών κινήτρων.»
 Συνεπώς για τους παραπάνω λόγους η ύπαρξη ιχθυοτροφείων στον Κόλπο Αταλάντης –Θεολόγου –Λιβανατών είναι απαγορευτική καθώς η περιοχή κρίνεται ακατάλληλη.

 ζ) Η χωροθέτηση ιχθυοκαλλιεργειών στον Κόλπο Θεολόγου –Αταλάντης-Λιβανατών αντιβαίνει το Ειδικό Χωροταξικό για τον Τουρισμό όπου στο άρθρο 8 παρ.2 σελ.38-39 «Τουρισμός και Υδατοκαλλιέργειες» αναφέρεται σαφέστατα ότι: «στις περιοχές τουριστικού ενδιαφέροντος η χωροθέτηση μονάδων επιτρέπεται ΜΟΝΟ σε τμήματά τους που ΔΕΝ παρουσιάζουν τουριστικό ενδιαφέρον»
 Συνεπώς η χωροθέτηση ιχθυοκαλλιεργειών πρέπει να γίνει εκτός κόλπου Αταλάντης-Θεολόγου-Λιβανατών καθώς η περιοχή είναι απολύτου Τουριστικού ενδιαφέροντος, η μόνη περιοχή της Φθιώτιδας η οποία στηρίζει οικονομικά τον Τομέα του Τουρισμού με θεσμοθετημένες χρήσεις δεύτερης κατοικίας (Θεολόγος,ΟΣΜΑΕΣ, Σκάλα Αταλάντης ,Λιβανάτες κ.τ.λ.) και ανεπτυγμένο τον Γ/γενή τομέα (Τουρισμός κ.τ.λ.). Να ληφθεί υπόψη ότι μόνο στον οικισμό ΟΣΜΑΕΣ Θεολόγου έχουν ανοικοδομηθεί άνω των 1500 οικοδομών ενώ στην ευρύτερη περιοχή υφίστανται ξενοδοχειακές μονάδες, πανσιόν, ενοικιαζόμενα δωμάτια, επιχειρήσεις εστίασης, κινηματογράφοι,καφετέριες, νυχτερινά κέντρα διασκέδασης κ.λ.π. τα οποία προσελκύουν χιλιάδες επισκεπτών και τουριστών.

 η) Η Χωροθέτηση ιχθυοτροφικών μονάδων στον Κόλπο Θεολόγου –Αταλάντης-Λιβανατών αντιβαίνει στην Απόφαση 1810/11-6-2003 (ΦΕΚ 828Β/2003) του Γεν.Γραμμ.Περιφέρειας Στ.Ελλάδας όπως τροποποιήθηκε με την Απόφαση 461/10-2-2006(ΦΕΚ 250/2006) με τις οποίες στους εν λόγω υγρότοπους και τα νησιά του Κόλπου της Αταλάντης ιδρύθηκε μόνιμο Καταφύγιο Αγριας Ζωής όπου θεσπίζονται ιδιαίτερα αυστηροί Περιβαλλοντικοί Οροι ενώ στην πρ.3 αναφέρει ρητά ότι εντός του Καταφυγίου των υγροτόπων απαγορεύεται μεταξύ άλλων και η ρύπανση των υδατικών πόρων.

 θ) Η Χωροθετηση ιχθυοτροφικών μοναδων στον Κόλπο Θεολόγου –Αταλάντης-Λιβανατών είναι απολύτως καταστροφική για την θαλάσσια περιοχή. Άλλωστε το ότι οι υδατοκαλλιέργειες στην Ελλάδα αποτελούν σημαντική πηγή μόλυνσης του υδάτινου περιβάλλοντος διαπιστώνεται από τον σημαντικότατο φορέα Μεσογειακό Σχέδιο Δράσης του Προγράμματος Περιβάλλοντος του ΟΗΕ (United Nations Environment Program – Mediterranean Action Plan, www.unepmap.org ) που λειτουργεί στο πλαίσιο της Σύμβασης της Βαρκελώνης για την προστασία της Μεσογείου(σχετ. Ζ)
 Σύμφωνα με αυτό, τα ιχθυοτροφεία απελευθερώνουν στο περιβάλλον περιττώματα ψαριών, χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για τον καθαρισμό διχτύων, φάρμακα κατά παρασίτων και ασθενειών, αλλά και σημαντική ποσότητα τροφής.
 Η τροφή των ψαριών είναι πλούσια σε άζωτο και φώσφορο, με αποτέλεσμα να προκαλεί ευτροφισμό επειδή λειτουργεί ως λίπασμα για τα φύκια και οδηγεί σε υποβάθμιση του πυθμένα σε λίμνες και στη θάλασσα. Επίσης η καλλιέργεια σε ιχθυοκλωβούς ενισχύει σημαντικά την παραγωγή οργανικής ύλης από τη σκόνη της τροφής, τις απώλειες τροφής και τα περιττώματα των ψαριών με αποτέλεσμα να προκληθεί αλλοίωση του περιβάλλοντος και ευτροφισμός. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι : «παραγωγή 100 τόνων ψαριών ετησίως ισοδυναμεί με ετήσιο φορτίο BOD λυμάτων 6900 κατοίκων τα οποία θα διασπείρονται στις ακτές», Οι ρύποι λοιπόν από τις 3 μονάδες που λειτουργούν σήμερα στον Κόλπο Αταλάντης_Θεολόγου Λιβανατών αντιστοιχούν με ακατέργαστα λύματα μιας πόλης 48.000 κατοίκων!

 Κατά συνέπεια μια Χωροθέτηση ιχθυοκαλλιεργειών στον κλειστό Κόλπο αποτελεί ΕΓΚΛΗΜΑ για το περιβάλλον της περιοχής.

 ι) Είναι επίσης ψευδές ότι δεν έχει επιφέρει επιπτώσεις στο περιβάλλον η λειτουργία ιχθυοκαλλιεργειών καθώς η θαλάσσια περιοχή μας με τη λειτουργία των ιχθυοτροφείων είχε καταντήσει ΒΟΥΡΚΟΣ ενώ σύμφωνα με την Εθνική Στρατηγική για την Αειφόρο Ανάπτυξη ΥΠΕΧΩΔΕ και Εθνικό Κέντρο Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης. (Αθήνα Μάιος 2002) «Υδατοκαλλιέργειες και Περιβάλλον» προκύπτει ότι: «Υπάρχει µια συνεχής ανησυχία σχετικά µε την επίδραση των υδατοκαλλιεργειών στο περιβάλλον.
Η δραστηριότητα αυτή µπορεί να επηρεάσει το περιβάλλον τόσο µε τη φυσική παρουσία ποικίλων υποδοµών (συχνά ανταγωνιζόµενων µε άλλες χρήσεις) επιδρώντας στην αισθητική του χώρου όσο και µέσω των αλλαγών, οι οποίες µπορεί να προκληθούν στα φυσικά, χηµικά και βιολογικά χαρακτηριστικά της περιοχής, εξαιτίας των αιωρούµενων και των διαλυτών µεταβολιτών που απελευθερώνονται. Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις περιλαµβάνουν διάχυση οργανικής ύλης, θρεπτικών και αντιβιοτικών στο περιβάλλον νερό και στο ίζηµα, επίδραση στην πανίδα του βυθού και στις φυτοπλαγκτονικές κοινωνίες και πιθανές επιπτώσεις σε αποθέµατα άγριων ψαριών, τέτοιες όπως γενετική αλληλεπίδραση και µεταφορά ασθενειών».

 ια) Ειναι επίσης απολύτως ψευδής, παραπλανητικός και εν πολλοίς αστείος ο ισχυρισμός ότι οι ιχθυοκαλλιέργειες συνεισφέρουν στην απασχόληση και προσφέρουν νέες θέσεις εργασίας καθώς από επίσημα στοιχεία του ΙΚΑ Αταλάντης και του ΟΓΑ Τραγάνας προκύπτει ότι από τις πέντε(5) ιχθυοτροφικές μοναδες που λειτουργούν ακόμη στον Κόλπο ασφαλίζεται μία(1) βοηθός λογιστηρίου!! Αντίθετα δεν αναφέρονται οι εκατονταδες ατόμων που παραμένουν χωρίς εργασία καθ’ όσον εμποδίζεται η οικιστική, παραθεριστική και τουριστική ανάπτυξη αφού υποβαθμίζεται σημαντικά το θαλάσσιο περιβάλλον.

 ιβ)Το επιχείρημα ότι η ευρύτερη περιοχή είναι ιδανική για την καλλιέργεια των ειδών αυτών είναι το λιγότερο παράλογο καθώς οι ιχθυοκαλλιέργειες σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες είναι ασύμβατες δραστηριότητες με τον Τουρισμό διότι ρυπαίνουν και επιβαρύνουν το θαλάσσιο χώρο αλλά και τους περιβάλλοντας αυτών αιγιαλούς και παραλίες. Τα νερά του Κόλπου Αταλάντης –Θεολόγου-Λιβανατών δεν αναμιγνύονται και δεν ανανεώνονται από τα νερά του Αιγαίου Αυτό σημαίνει ότι τα παλοιρροικά ρεύματα είναι ασθενή με συνέπεια ο βυθός της θάλασσας κάτω από τους ιχθυοκλωβούς να έχει ιζήματα ύψους 3-4μέτρων, ενώ τα απόβλητα (κόπρανα,ούρα ,φάρμακα και υπολείμματα τροφών) διασπείρονται σε όλη τη θαλάσσια περιοχή μετατρέποντας τη σε ΧΑΒΟΥΖΑ και ΒΟΥΡΚΟ 

ιγ) Στις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων οι οποίες κατατίθενται από τους ιχθυοτρόφους στις Δ/νσεις Περιβάλλοντος σκόπιμα υποβαθμίζονται οι συνέπειες στο Περιβάλλον για να αποδειχθεί ότι οι ιχθυοκαλλιέργειες δεν επιβαρύνουν το Περιβάλλον. Ελαχιστοποιούνται τα περιττώματα των ψαριών ενώ σύμφωνα με την έκδοση της Συνόδου των Πρυτάνεων και Προέδρων Διοικουσών Επιτροπών των Ελληνικών Πανεπιστημίων με τίτλο «Το Ελληνικό Περιβάλλον» εκδόσεις Σαββαλας όπου ο έγκριτος επιστήμονας κ.Σωφρόνιος Παπουτσόγλου, καθηγητής Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικής Ερευνας (ΕΘ.Ι.ΑΓΕ) ο οποίος εκλήθη από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Φθιώτιδας ως ειδήμων για τις έρευνες στην πρόσφατη τραγωδία του Μαλιακού Κόλπου, αναλύει την τεράστια ρύπανση που προκαλούν οι υδατοκαλλιέργειες στο θαλάσσιο περιβάλλον: Σε Μονάδα με ψαρια 100 τόνων ετησίως η ημερήσια ποσότητα περιττωμάτων (κόπρανα και ούρα) είναι περίπου 1 τόνος !!!!!!(σελ. 93) χωρίς να υπολογιστούν τα υπολείμματα των τροφών, τα φάρμακα και λοιπά. Αυτό σημαίνει ότι οι τρεις (3) μονάδες οι οποίες λειτουργούν στο θαλάσσιο Κόλπο Αταλάντης-Θεολόγου –Λιβανατών,συνολικής δυναμικότηας 450 τόνων ετησίως επιβαρύνουν τη θάλασσά της περιοχής μας ημερησίως με 4,5 τον. περιττωμάτων τα οποία διασπείρονται στις παραλίες μας!!! Στις απώλειες δε των ιχθυοτροφών λανθασμένα ή σκόπιμα κατά την άποψή μας υπολογίζονται από τις ΜΠΕ σε 5% διότι σύμφωνα με τη Μελέτη Εκτίμησης των Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων των υδατοκαλλιεργειών από την υλοποίηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιεία 2007-2013 το ποσοστό απώλειας των ιχθυοτροφών είναι 20% και συνεπώς , με την υπάρχουσα κατασταση του Κόλπου, 180 τόννοι ετησίως υπολειμμάτων τροφών διασπείρονται στη θάλασσα από τη λειτουργία των μονάδων!
 Επίσης οι αρνητικές επιπτώσεις στα λιβάδια Posidonia τα οποια υπάρχουν στους υγροβιότοπους του Κόλπου, όπως σαφώς αναφέρεται στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Αταλάντης, απαγορεύουν τις υδατοκαλλιέργειες. Τέλος όσον αφορά στις επιπτώσεις στη βενθική πανίδα είναι τόσο σημαντικές ώστε σε κάθε Απόφαση Εγκρισης Περιβαλλοντικών Ορων των μονάδων αναφέρεται σαφώς ότι : «Για την προστασία των βενθικών οργανισμών κάτω από τα κλουβιά από τα παραπροιόντα εκτροφής θα γίνεται περιοδική μετακίνηση των ιχθυοκλωβών»

 4ον Η Χωροθέτηση Υδατοκαλλιεργειών στον Κόλπο Αταλάντης-Θεολόγου-Λιβανατών έρχεται σε σύγκρουση με το Δημόσιο Συμφέρον και τη Δημόσια Υγεία των κατοίκων και επισκεπτών και τουριστών των τέως Δήμων Αταλάντης, Μαλεσίνας και Λιβανατών και σημερινού Δήμου Λοκρών καθώς οι ιχθυοκαλλιέργειες σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες ρυπαίνουν και επιβαρύνουν το θαλάσσιο χώρο αλλά και τους περιβάλλοντας αυτών αιγιαλούς και παραλίες.
 Οσον αφορά στο ότι από τις υδατοκαλλιέργειες δεν υπάρχουν επιπτώσεις ρύπανσης του θαλάσσιου περιβάλλοντος έχουμε να καταθέσουμε την 20ετη οδυνηρή εμπειρία μας από τη ΧΑΒΟΥΖΑ στην οποία είχε μετατραπεί ο κλειστός Κόλπος Θεολόγου –Αταλάντης Λιβανατών από τη λειτουργία των 11 ιχθυοτροφικών μοναδων και το ότι η περιοχή ανέπνευσε κάπως με την απομάκρυνση των 6 μονάδων.
 Οι επιπτώσεις ήταν πρασινοκίτρινη θολή θάλασσα, επιπλέοντες αφροί, γλοιώδης πρασινοκίτρινος πυθμένας γεμάτος φύκια, μόνιμη εμφάνιση πλαγκτόν, 3-4 μέτρα στρώμα ιζημάτων από τα περιττώματα των ψαριών κάτω από τους ιχθυοκλωβούς και συνεχής ροή αποβλήτων από τις εγκαταστάσεις μέσα στη θάλασσα.
 Είναι λοιπόν αναπότρεπτη η συνέπεια να καταστεί απαγορευτική κάθε άλλη χρήση των ακτών της περιοχής και ειδικότερα για κολύμβηση και τουρισμό, παραθερισμό και θαλάσσια σπορ. Παράλληλα η υπερσυγκέντρωση στην περιοχή των ιδιαίτερα επιβαρυντικών για το περιβάλλον δραστηριοτήτων των ιχθυοτροφείων έχουν αποτέλεσμα να υφίσταται σταδιακά άμεσος κίνδυνος για την υγεία των κατοίκων της περιοχής του κλειστού Κόλπου(π.χ. δερματικά εξανθήματα των λουομένων στις πλησιέστερες ακτές).
Σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορούν να προκαλέσουν δερματοπάθειες, κολπίτιδες και άλλες λοιμώξεις στις γυναίκες, ενώ τα μικρά παιδιά κινδυνεύουν από αλλεργικό άσθμα και στομαχικές διαταραχές εξαιτίας της πολύ υψηλής συγκέντρωσης αμμωνιακών, νιτρικών και άλλων ιόντων του αζώτου.
 Επίσης οι συγκεντρώσεις μοναδων εντατικής ιχθυοκαλλιέργειας στην ευρύτερη περιοχή μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον,επειδή η περιοχή ειναι υγροβιότοπος,καταφύγιο άγριας ζωής και περιλαμβάνεται στον επιστημονικό κατάλογο NATURA 2000.

Στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν θεσμοθετημένες χρήσεις δεύτερης κατοικίας(ΟΣΜΑΕΣ, Θεολόγος) και είναι αναπτυγμένος ο Γ/γενής τομέας(Τουρισμός κ.λ.π.) Οσον αφορά τον ευτροφισμό του βυθού του κλειστού Κόλπου και γενικότερα του Β.Ευβοικού ο οποιος είναι εμφανής και από το δορυφορικό Χαρτη ενώ σε έντυπο του υπουργείου Γεωργικής Ανάπτυξης/Γενικής Διεύθυνσης Αλιείας/Διεύθυνσης Υδατοκαλλιεργειών και Εσωτερικών Υδάτων (έτος 2000) με θέμα «Ιχθυοκαλλιέργειες και Θαλάσσιο περιβάλλον» σελίδα 25, αναφέρεται ότι «το ενδεχόμενο ευτροφισμού δεν μπορεί να αποκλειστεί σε περιπτώσεις κλειστών κόλπων ή περιοχών με βραδεία ανανέωση του νερού και επομένως η ορθή επιλογή εγκατάστασης, είναι ο μόνος τρόπος για την ασφαλή αποφυγή των ανεπιθύμητων επιπτώσεων» γεγονός το οποίο συνηγορεί κατά της λειτουργίας των ιχθυοτροφείων
 Αλλωστε το δημοσίευμα της Εφημερίδας Λαμιακός Τύπος 5-5-2009 αναφέρεται στη μηνυτήρια αναφορά της Κίνησης Πολιτών ΜΑΛΙΑΚΟΣ SOS όπου μέσα στους λόγους της πρόσφατης τραγωδίας στο Μαλιακό Κόλπο είναι και η ύπαρξη των ιχθυοτροφείων και η ανάγκη απομάκρυνσής τους από τον Κόλπο, καθόσον το φαινόμενο του ευτροφισμού ως έχει διαπιστωθεί προκαλείται σε όλους τους θαλάσσιους χώρους όπου λειτουργούν ιχθυοτροφεία.
 Επίσης σε δημοσίευμα του Περιοδικού Οικο-ενημέρωση της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Μαγνησίας και του Πανελληνίου Δικτύου Οικολογικών Οργανώσεων(ΠΑΝΔΟΙΚΟ) αναφέρονται όλα τα αρνητικά της ιχθυοκαλλιέργειας με έμφαση στη μόλυνση από ασθένειες, τον ευτροφισμό κι τις δυσμενείς επιπτώσεις στον Τουρισμό.

 5ον Η Χωροθέτηση Υδατοκαλλιεργειών στον Κόλπο Αταλάντης-Θεολόγου-Λιβανατών έρχεται σε σύγκρουση με το Δημόσιο Αίσθημα των τοπικών κοινωνιών των τριών τέως Δήμων Αταλάντης, Μαλεσίνας και Λιβανατών και νυν Δήμου Λοκρών για τους εξής λόγους:

α)Από το Φεβρουάριο του 2003 αγανακτισμένες οι τοπικές κοινωνίες διαδήλωσαν δημόσια σε συγκέντρωση στο τότε Δημαρχείο Αταλάντης την αντίθεσή τους στην εγκατάσταση νέων ιχθυοτροφείων στον Κόλπο της Αταλάντης-Θεολόγου και ζητησαν τη σταδιακή απομάκρυνση των υπαρχόντων ευθύς ως λήξουν οι προθεσμίες των αδειών λειτουργίας.
 Στη συγκέντρωση αυτή παρέστη ο τότε Νομάρχης Φθιώτιδας, οι κ.κ.Δήμαρχοι της παραλιακής Λοκρίδας(Αταλάντης-Μαλεσίνας-Δαφνουσίων), βουλευτές του Νομού, πολιτευτές, νομαρχιακοί σύμβουλοι, δημοτικοί σύμβουλοι, σύλλογοι και οργανώσεις της περιοχής και υπεγράφη από όλους κοινό σχετικό Ψήφισμα.

 β)Τα συμβούλια των τριών τέως Δήμων και σημερινού καλλικράτειου Δήμου Λοκρών κατ`επανάληψη έλαβαν ομόφωνες αποφάσεις κατά της λειτουργίας των ιχθυοτροφείων, της εγκατάστασης νέων ή της μετεγκατάστασης άλλων από άλλες περιοχές της Ελλάδας και υπέρ της απομάκρυνσης όλων των υπαρχόντων μονάδων εκτός του Κόλπου Αταλάντης-Θεολόγου.

 γ)Τον Αύγουστο του 2003 οι Σύλλογοι και οι Οργανώσεις της παραλιακής Λοκρίδας και των τριών τέως Δήμων και σημερινού καλλικράτειου Δήμου Λοκρών συνέταξαν και υπέγραψαν κοινό Ψήφισμα με τις προαναφερθείσες θέσεις και εξουσιοδοτήθηκε ο Σύλλογός μας να τους εκπροσωπεί και να εκφράζει τις θέσεις αυτές προς κάθε κατεύθυνση.

 δ) Στην ημερίδα στην Αταλάντη για τον Προσυνεδριακό Διάλογο του Α Αναπτυξιακού Συνεδρίου της τότε Νομαρχίας Φθιώτιδας, Νομάρχης, Δήμαρχοι, βουλευτές, πολιτευτές και εκπρόσωποι Συλλόγων και Φορέων ετάχθησαν πάλι κατά της λειτουργίας των ιχθυοτροφείων στον Κόλπο Αταλάντης -Θεολόγου, οι τρεις τέως Δήμαρχοι Αταλάντης, Μαλεσίνας και Δαφνουσίων κατέθεσαν από κοινού ανάλογο Ψήφισμα ενώ οι παραπάνω θέσεις επικυρώθηκαν στο Α Αναπτυξιακό Συνέδριο Φθιώτιδας για το μοντέλο Ανάπτυξης του Νομού(Μάιος 2006 πρακτικά Συνεδρίου σελ.8).

 ε)Στα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια οι τέως Δήμοι Αταλάντης Μαλεσίνας και Λιβανατών αποκλείουν τη λειτουργία ιχθυοτροφείων στον Κόλπο ενώ ζητούν την απομάκρυνσή τους μετά τη λήξη των αδειών τους σε χώρους όπου δεν εμποδίζουν την τουριστική Ανάπτυξη και όπου λειτουργούν εύρυθμα σε συνθήκες ανοιχτής θαλάσσης και άλλες μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας

 στ) Με πρόσφατα ψηφίσματα ο Δήμος Λοκρών και σύσσωμοι οι Σύλλογοι και Φορείς του Δήμου καταδίκασαν την ΚΥΑ Υδατοκαλλιεργειεων

 6ον Η εν λόγω μελέτη ενσωματώνει πλήρως το Ειδικο Χωροταξικό Υδατοκαλλιεργειών στο Χωροταξικο της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας Ωστόσο κατά της Απόφασης Εγκρισης του Ειδικου χωροταξικου Υδατοκαλλιεργειών στο έχει προσφύγει στο ΣτΕ η Πανελληνια Συντονιστική Επιτροπή φορέων περιοχών που θιγονται από τις Υδατοκαλλιέργειες καθώς χαρακτηριζεται αντισυνταγματική, παρανομη και ακυρωτέα ( η τύχη της θα κριθεί στις 3 Απριλιου 2013 ) για τους εξης λογους:

 α) Αντισυνταγματικότητα της νομοθετικής εξουσιοδότησης προς έκδοση της προσβαλλομένης Απόφασης Εγκρισης του Ειδικού Χωροταξικού υδατοκαλλιεργειων

 β) Υπέρβαση της νομοθετικής εξουσιοδότησης προς έκδοση της προσβαλλόμενης Απόφασης

 γ) Έλλειψη θέσπισης κριτηρίων κατάρτισης του Σχεδίου κατ’ άρθρο 7 παρ. 3 του Ν. 2742/1999

 δ) Αναρμοδιότητα οργάνου έγκρισης της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων

 ε) Παράβαση ουσιώδους τύπου της διαδικασίας έκδοσης της προσβαλλόμενηςΑπόφασης 

στ)Έλλειψη προηγούμενης πλήρους και αξιόπιστης μελέτης

 ζ)Ανυπαρξία εργασίας πεδίου της ΣΜΠΕ

 η)Έλλειψη αξιολόγησης αλληλεπίδρασης με άλλες χρήσεις και δραστηριότητες

 θ)Παράλειψη ουσιαστικής αξιολόγησης περιβαλλοντικών επιπτώσεων

 ι) Έλλειψη τεκμηρίωσης και σαφούς καθορισμού κριτηρίων χωροθέτησης

 ια)Ελλειψη ουσιαστικής εκτίμησης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και πλήρης υποβάθμιση της περιβαλλοντικής διάστασης-παραβάσεις περιβαλλοντικής νομοθεσίας

 ιβ). Έλλειψη κριτηρίων καθορισμού Π.Α.Υ.

 ιγ) Καθορισμός Π.Α.Υ. βάσει μη νομίμων χωροταξικών παραμέτρων

 ιδ) Πλημμελής σχεδιασμός με βάση την υφιστάμενη πραγματική κατάσταση

 ιε)Παράβαση της αρχής της βιώσιμης ανάπτυξης

 ιστ) Παράβαση της Οδηγίας 2000/60/ΕΚ ιζ) Παράβαση της Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ (για τη διατήρηση των φυσικών οικοτόπων - Δίκτυο NATURA 2000)

 ιη)Παράβαση του Πρωτοκόλλου της Σύμβασης της Βαρκελώνης

 ιθ) Πλημμέλεια της μεταβατικής διάταξης του Άρθρου 12 παρ. 1 της προσβαλλόμενης

 7ον Στο Δελτίο Τύπου της 22-1-2013 το οποιο αναφερεται στην παρουσιαση του Α1 Σταδιου στη Λαμια ο Περιφερειάρχης κ. Περγαντάς αναφέρει ότι 
 «Ένα από τα πιο σημαντικά αποτελέσματα της αναθεώρησης του περιφερειακού Χωροταξικού είναι η νεα δυναμική που αναδεικνύει για τη Στερεά Ελλάδα.Μια δυναμική που πρέπει να αποτυπωθεί και στους υπερκείμενους σχεδιασμούς του Γενικού και των Ειδικών Χωροταξικών Σχεδίων. Μιλαμε δηλαδη για την αναθεώρηση συνολικά των χωροταξικών σχεδιασμών που γινεται από κατω προς τα πάνω δινοντας τη δυνατότητα να αποτυπώσουμε και να διεκδικήσουμε ακομα περισσοτερα για τον τοπο μας και την κοινωνια. ….. Αναδεικνύουμε αυτή τη διαδικασία και κανουμε ουσιαστική και σε βαθος διαβούλευση με όλους τους φορείς του τόπου έτσι ώστε να εκπονηθεί ένα χωροταξικό με τις δικες μας κατευθύνσεις με τις δικές μας προτεραιότητες.» 

 Γεγονός που σημαινει ότι η Αναθεωρηση του Χωροταξικού της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας θα πρέπει να αποτυπωνει τις αναγκες , κατευθύνσεις και προτεραιότητες των τοπικών φορεων της Στερεάς Ελλάδας και όχι να επιβαλλεται από τους μελετητές και υπαλληλους του ΥΠΕΚΑ οι οποιοι σχεδιάζουν το μελλον μιας περιοχής μεσα από τα γραφεία τους χωρις να γνωριζουν καν σε ποιο σημειο του χαρτη βρισκεται!!! 

 Με τιμή

Τα Διοικητικά Συμβούλια των Συλλόγων


ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ


1.ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ  ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ  
    ΘΕΟΛΟΓΟΥ ΜΑΛΕΣΙΝΑΣ ΔΗΜΟΥ ΛΟΚΡΩΝ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ
2.ΑΛΙΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΗΜΟΥ ΛΟΡΚΩΝ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ
3.ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΑΤΑΛΑΝΤΗΣ ΔΗΜΟΥ ΛΟΚΡΩΝ  ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ
4.ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΕΞΩΡΑΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΚΑΛΑΣ ΑΤΑΛΑΝΤΗΣ ΔΗΜΟΥ  
   ΛΟΚΡΩΝ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ
                                                                                   Θεολογος 28-2-2013

ΠΡΟΣ:1. Δ/νση Περιβαλλοντος και χωρικου Σχεδιασμού Περ.Στ.Ελλάδας κ. Τερζη
           2. EDP Μελετητική Σχεδιασμού Αναπτύξεως Α.Ε και Χ. Μαματση Νομιμη
             εκπρόσωπο (Υπόψη κας.Μ.Χουσιανάκου)
ΚΟΙΝ: πινακας

Θεμα:Παρατηρήσεις, προτάσεις και Αρνητική γνωμοδοτηση επί της αναθεώρησης
         του Α1 Σταδίου του Χωροταξικού Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας
            Συμπληρωματικα στοιχεια

Σχετικο  Εγγραφό μας της 15-2-2013 το οποιο έλαβε το ΔΙΧΩΠΕ της Περιφέρειας
             Στ.Ελλάδας (υποψη κου Αντώνη Τερζη) τον ΑΠ 897/26-2-2013

    
 
       Σε συνέχεια  του σχετικού εγγραφου μας έχουμε να προσθεσουμε τα εξής συμπληρωματικά στοιχεία τα οποια συλλέξαμε από τις γνωμοδοτήσεις προς το ΥΠΕΚΑ/ΕΥΠΕ των καθ`ύλην αρμοδιων Υπηρεσιών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας Στερεάς Ελλάδας επί της Στρατηγικής μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τη χωροθέτηση ΠΟΑΥ στο Β και Ν Ευβοικο του φορέα ΕΥΒΕΤ.ΑΝ.Υ.ΑΕ , τις οποίες θεωρούμε ιδιαιτέρως σοβαρες καθώς οι Υπηρεσίες αυτές (Δ/νση Αγροτικών Υποθέσεων, Δ/νση Περιβαλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού και Δ/νση ΥδατωνΣτερεάς Ελλάδας)   εκδίδουν τις άδειες ίδρυσης και λειτουργίας, τις ΑΕΠΟ και προχωρουν στις εκμισθώσεις των θαλασσιών εκτάσεων για τις Υδατοκαλλιέργειες στη Στερεά Ελλάδα και οι οποίες γνωμοδοτήσεις  ευρίσκονται στο ΔΙΧΩΠΕ της Περιφέρειας Στ.Ελλάδας και συγκεκριμένα στο Δ/ντή  κο Αντώνη Τερζή

1.Η Δ/νση Αγροτικών Υποθέσεων Στερεάς Ελλάδας με το ΑΠ 1185/208281/23-10-
  2012 έγγραφο της προς το ΥΠΕΚΑ/ΕΥΠΕ αναφέρει ότι

Α) «Αν όμως η  ΣΜΠΕ δεν ελαμβανε υπόψη τις περιοχές όπου ήδη λειτουργούν
     μοναδες υδατοκαλιέργειας αλλά ξεκινούσε από μηδενική βάση και
     εξετάζοντας/αναλύοντας τις περιβαλλοντικές παραμέτρους(βιοτικούς και
    αβιοτικούς παραγοντες) ισως θα μπορούσε να προτείνει μεγαλύτερη αξιοποίηση
    θαλασσίων περιοχών με βαθύτερα νερα   και απομακρυσμένων    από
    συγκρουόμενες χρήσεις και ανθρωπογενείς επιδράσεις»
    «Θα προτείναμε την απομάκρυνση των Θαλασσιων Παρκων σε μεγαλύτερες
     αποστάσεις από την ακτογραμμή εφοσον το επιτρέπει η ναυσιπλοία»

Επί του σημειου αυτου οι Συλλογοί μας, ευθυγραμμιζομαστε με τις θεσεις των 10 Περιβαλλοντικών Οργανώσεων-μελών του ΕΣΧΣΑΑ και προτείνουμε ένα απλό και απολύτως ρεαλιστικό μετρο
Οι μονάδες υδατοκαλλιέργειας και οι αντίστοιχες περιοχές ανάπτυξής τους να χωροθετούνται σε ελάχιστη απόσταση 1 ναυτικού μιλιου  από την ακτογραμμή σε συνδυασμό με ελάχιστο βαθος 50 μέτρων ώστε να εξασφαλίζεται επαρκής ανανέωση υδάτων και με το οποιο μετρο θα εξασφαλίζεται η προστασία της θαλάσσιας βλάστησης , η υγιής κατασταση των ιχθυοαποθεμάτων και του θαλασσιου περιβαλλοντος.

Β) «Η επικρατούσα αποψη της εύκολης(οδικής) προσβασης στις μοναδες
      ιχθυοκαλλιέργειας μπορεί να εχει επιχειρηματική βάση στερείται όμως
      περιβαλλοντικών επιχειρημάτων»

Γ)  «Επειδή η εγκατάσταση και λειτουργία οργανωμένων πάρκων υδατοκαλλιέργειας
      προυποθέτει την εξέταση της καταλλήλότηας του θαλασσινού νερού και την
     ‘’ανοχή’’ των οικοσυστημάτων απέναντι σε αυξημένο οργανικό φορτίο μέσω,
     προτείνεται να προηγηθεί μια σειρά αναγκαίων αναλυτικών μετρήσεων στο
     θαλάσσιο οικοσύστημα από διαπιστευμένους επιστημονικούς φορείς και μετά να
     αποφασιστεί η τελική χωροθέτηση των μονάδων και η δυναμικότητα τους, κατι
      που προβλέπεται και στο Ειδικό χωροταξικό για τις Υδατοκαλλιέργειες.

 2. Η Δ/νση Περιβαλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού με το ΑΠ 3706/152859/13-9-
     2012 έγγραφό της προς ΥΠΕΚΑ/ΕΥΠΕ  αναφέρει ότι

Α) «Κατ`αρχήν το Περιφερειακό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου
     Ανάπτυξης της Στερεάς Ελλάδας αποτέλεσε μια προσέγγιση χωρίς ουσιαστική
     τεκμηρίωση και χωρίς περιβαλλοντικές μετρήσεις (δεδομένα) ορίζοντας περιοχές
     καταλληλες για την αναπτυξη των υδατοκαλλιεργειών και μαλιστα σε επιπεδο
     Δημων»

Β) «Επειδη η εγκατάσταση και λειτουργία οργανωμένων παρκων μονάδων
    υδατοκαλλιέργειας προυποθέτει την εξέταση της καταλληλότητας του θαλασσίνού
    νερού και την ‘’ανοχή’’ των οικοσυστημάτων απέναντι σε αυξημενο οργανικό
    φορτίο, μεσω μετρήσεων παραμέτρων μετα από πλήρη σειρά
    απαναλαμβανομενων δειγματολειψιών, προτείνεται να προηγηθεί μια σειρά
    μετρήσεων και μετά να αποφασιστεί η χωροθέτηση των μονάδων και η
    δυναμικότητα τους»

3. Η Δ/νση Υδάτων Στερεάς Ελλάδας με το ΑΠ 1397/152976/7-9-2012 έγγραφό της προς ΥΠΕΚΑ/ΕΥΠΕ αναφέρει τα εξής

Α) Για τον καθορισμό της προτεινόμενης χωροθέτησης να ζητηθεί η σύμφωνη γνωμη
    των τοπικών φορεών(Δήμων κ.λ.π. ) καθώς η ίδρυση της ανωτέρω ζώνης μπορεί
     να δημιουργεί προβλήματα στον επιθυμητό τρόπο άναπτυξης της περιοχής όπως
    σε οικισμούς,τουριστικούς προορισμούς,πρόσβαση σε παραλίες, ναυσιπλοία,
    ιαματικό τουρισμό κ.λ.π.

Β) «Να προηγηθεί της οριοθέτησης σειρά μετρήσεων φυσικοχημικών και βιολογικών
      παραμέτρων (θάλασσας, ιζήματος) για να διαπιστωθεί η καταλληλότητα του
      θαλασσινού νερού και η αντοχή των οικοστυστηματων»

Παρακαλούμε τα ανωτέρω να ληφθούν υπόψη σας κατά την τροποποίηση-συμπλήρωση της ΣΜΠΕ για την αναθεώρηση του Χωροταξικού της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας

   

  Με τιμή
Τα Διοικητικά Συμβούλια των Συλλόγων