Sunday, May 11, 2014

Ενημέρωση των μελών μαςΣας ενημερώνουμε για τα εξής:
1ον Την Παρασκευή 9 Μαίου 2014  παρευρεθήκαμε ( η προεδρος του Συλλόγου μας κα Κακαβουλη και ο αντιπρόεδρος κ. Δημητρόπουλος)  , μετά από πρόσκληση, στην ενημερωτική συναντηση του Προέδρου του ΟΣΜΑΕΣ και των νομικών συμβούλων του με εκπροσώπους των Οικοδομικών Συνεταιρισμών της Αεροπορίας (ΟΣΜΑΑ) και Ναυτικού (ΟΣΜΑΝ) καθως και εκπροσώπων  και άλλων Συλλόγων, με θέμα την τροποποίηση των Καταστατικών των τριών Συνεταιρισμών  με σκοπό την εναρμόνισή τους σύμφωνα με το Νόμο 1667 ΦΕΚ 196 - 08.12.1986
ΑΣΤΙΚΟΙ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ.

Στη συνάντηση ενημερωθήκαμε από το δικηγόρο κ. Β.Τσούμα ο οποιος εχει μεγαλη εμπειρια στα θεματα Συνεταιρισμών τα εξής:

Το Δεκέμβριο του 2013 η Κυβέρνηση ψήφισε το 
  ΝΟΜΟ 4223 (ΦΕΚ Α' 287/31-12-2013) Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων και άλλες διατάξεις
με τον  οποιο καταργούνται οι ειδικές διατάξεις του Νόμου 1667/86 για τους  Οικοδομικούς Συνεταιρισμούς των Ενστόλων, όπως ο ΟΣΜΑΕΣ, και υπάγονται ολοι στους Αστικούς Συνεταιρισμούς

Αυτό σημαινει ότι ο Συνεταιρισμός μας εξομοιώνεται με τους αστικούς συνεταιρισμούς των κρεοπωλών, των φαρμακοποιών κ.λ.π. οι οποιοι έχουν εμπορικό χαρακτήρα σε αντιθεση με το δικό μας που έχει μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα.

Αυτό σημαινει επίσης επι πλέον φορολογία για μας τους οικιστές καθώς και το γεγονός ότι για να ληφθούν αποφάσεις θα πρεπει  οι Γενικές Συνελεύσεις των μελών –οικιστών  δηλαδή 4000 μελη , αν αυτό δε συμβεί τη δευτερη φορά το 50+1 δηλαδή 2001 μελη και την τριτη είναι αρκετά 7(!) μελη!!!!!

Ο Νομος προβλέπει  προθεσμία τροποποίησης των καταστατικών μεχρι το Νοέμβριο του 2014, όποιοι δε Συνεταιρισμοί δε συμμορφωθουν διαλύονται!!!

Οι προτάσεις του κ. Τσούμα ήταν δυο

Η πρωτη να τροποιηθούν έτσι τα καταστατικά των τριών Συνεταιρισμών ώστε να αποφύγουμε τη φορολογία .

Αυτό όμως μπορεί να μην περάσει από το Ειρηνοδικείο και να επιστραφεί το καταστατικό

Η δεύτερη ήταν να ασκηθούν πιέσεις στον Υπουργό Εθν. Αμυνας ώστε να καταρτιστεί νέο νομοθέτημα το οποιο να περιλαμβανει τα νεα καταστατικά και να βγούμε από το αδιέξοδο.

Το πρωτο βήμα είναι να ενημερωθεί για την υπόθεση η ηγεσια του ΟΣΜΑΕΣ και στη συνεχεια να αποφασιστούν ποιες κινησεις θα γινουν και θα ενημερωθουμε από τον ΟΣΜΑΕΣ.
Ενα άλλο ζήτημα το οποιο προέκυψε απο τη συζήτηση με τους δικηγόρους κ. κ. Τσούμα και Βουτσινά και ήταν έκπληξη για μας ειναι το γεγονός ότι σύμφωνα με το καταστατικό του ΟΣΜΑΕΣ δικαιώματα στο Συνεταιρισμό έχουν ΜΟΝΟΝ τα πρώτα μελη τα οποια ενεγράφησαν και ήταν μόνιμοι αξιωματικοί του Ελληνικού Στρατού και οι νομιμοι κληρονόμοι τους. Οι υπόλοιποι οικιστές οι οποιοι αγόρασαν απο αξιωματικό το οικόπεδο και έχτισαν σπίτια δεν έχουν ΚΑΜΙΑ σχεση με το Συνεταιρισμό παρα απλά ειναι ιδιοκτήτες μιας οικοπεδικής μερίδας και έχουν υποχρέωση να πληρώνουν στη θεση του αξιωματικού τις εισφορες συντήρησης των τεχνικών έργων!!
Πάνω σε αυτό το ζήτημα ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου μας κ. Δημητρόπουλος έκανε μια καίρια παρέμβαση ζητώντας στην μελλοντική τροποποίηση του καταστατικού του ΟΣΜΑΕΣ να γινει πρόβλεψη που να κατοχυρώνει τα δικαιώματα των οικιστών  που αγόρασαν τα οικοπεδα και για το λογο αυτο  πριν κατατεθεί το τροποποιημενο  Καταστατικό στο Ειρηνοδικείο να εξεταστει απο νομικούς του Συλλόγου μας.
 2ον Όπως γνωριζετε από την ιστοσελίδα μας http://theologos-env.blogspot.gr  στις 14 Απριλίου 2014 εξετάστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο Λοκρών το θεμα της ονομασίας του οικισμού ΟΣΜΑΕΣ . Εκπρόσωπος του Συλλογου μας ήταν ο κ. Ταξιάρχης Μάμαλης τακτικό μελος του ΔΣ με πρόταση η ονομασία να είναι ενιαία και για τους δυο οικισμούς «Θεολόγος» ενώ παρευρέθη από πλευράς Νέας Αλαίας ο πρόεδρος του Συλλόγου με πρόταση να ονομασθεί «Νεα Αλαία» στηριζόμενος σε πρόσφατη απόφαση δια ανατάσεως χειρός της θερινής συνέλευσης του Συλλόγου τον Αυγουστο 2013.

Δεδομένου ότι αφενός η ονομασία «Νέα Αλαία» είχε απορριφθεί από το ΔΣ του Δημοτικού Διαμερίσματος Μαλεσίνας για το γεγονός ότι η παλαιά ονομασία του οικισμού του Θεολόγου ήταν Αλαί και όχι Αλαία και συνεπώς αφου δεν υπάρχει αρχαια Αλαία  δε μπορεί να υπάρξει και Νέα,  αφετέρου η επιτροπή φιλολόγων της Περιφέρειας αλλά και  ο τοπικός ιστορικος-συγγραφέας κ. Κων.Καραστάθης που ειχε εξετάσει το θέμα παλαιότερα, είχε αποφανθεί πως η λέξη αλαία δεν υφίσταται παρα μονο ως αλέα που σημαίνει συσταδα δένδρων .

Ετσι  η εισήγηση από πλευράς Δημου (κ. Γιώργος Σταθουλόπουλος και κ. Γιώργος Γουρνάς) ήταν να ονομαστεί «Νέος Θεολόγος»

Τελικά το θέμα ανεβλήθη για να συζητηθεί αργότερα από τους υπευθυνους του Δήμου Λοκρών  με τους οικιστές και  για να υπάρχει και η πρόταση του ΟΣΜΑΕΣ

Στο σημείο αυτό να σας ενημερώσω ότι την Παρασκευη 9-5-2014 στη συνάντηση που είχαμε στον ΟΣΜΑΕΣ ο κ. Δημητρόπουλος κι εγω δεχτήκαμε λεκτική επίθεση από΄τον προεδρο της Νεας Αλαίας για το ζήτημα της ονομασίας, συμπεριφορά απαράδεκτη και αγενής, κατα την εκτίμησή μας προιόν ανασφάλειας και απειρίας,  η οποία δημιουργεί ένταση στις σχέσεις των δυο Συλλόγων και στην οποια δε θελήσαμε να δώσουμε συνέχεια. 


Σας παραθέτω πέντε(5) παλαιότερα έγγραφα των δυο Συλλόγων και του ΟΣΜΑΕΣ όπου υπάρχει συμφωνία για την ονομασία του οικισμού μας  ως ενιαία « Θεολόγος» και «Νέος Θεολόγος» kai με πρόταση δική μας να προστεθεί ένας τοπικός προσδιορισμός που να συνάδει με την ιδιαίτερη φυσιογνωμία του π.χ. Πάνοραμα Θεολόγου ή Καλλιθέα Θεολόγου
3) Με έγγραφό μας προς το δασαρχείο Αταλάντης καταγγείλαμε κοπή πεύκων στο Χώρο Πρασίνου ο οποιος περικλείεται από τις οδούς 31,42,44 και 38 (παραλιακός Ευβοικού) με αποτέλεσμα να κόβονται μεγάλα πεύκα και να τεμαχίζονται εντός του χώρου με σκοπό την ,κατά την εκτίμησή μας, χρήση τους για καυσόξυλα4) Επίσης την Παρασκευή μετά τη συνάντηση , μαζί με το μέλος μας κ. Σπύρο Μπόγδανο βρεθήκαμε στο   γραφείο του κ. Φαμέλη  όπου συζητήσαμε το πρόβλημα της κλοπής των καπακιών των φρεατίων στος δρόμους του οικισμού μας και το πόσο επικίνδυνα είναι για τους διερχόμενους. Ο κ. Φαμέλης απεδέχθη πρόταση του κ. Μπόγδανου για κατασκευή νέων καπακιών από οπλισμένο τσιμέντο με χερούλια και για το λογο αυτό θα το ζητήσει από τον εργολάβο.Σας ευχαριστώ για το χρόνο σας
Η πρόεδρος