Friday, April 5, 2019

Πρακτικά της συνεδρίασης των επιτροπών αναφορικά με την ανάληψη της διαχείρισης του δικτύου ύδρευσης ΟΣΜΑΕΣ από το Δήμο Λοκρών

Καλησπέρα σας
Σας κοινοποιούμε τα πρακτικά της συνεδρίασης των τριών Επιτροπών που συγκεντρώθηκαν στο Δημαρχείο Αταλάντης την Παρασκευή 29-3-2019 με θέμα την ανάληψη της διαχείρισης του δικτύου ύδρευσης του ΟΣΜΑΕΣ από το Δήμο Λοκρών.
Σημειώστε πως σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας του Δήμου Λοκρών πρόεδρος των επιτροπών είναι ο Δήμαρχος και πρακτικά κρατούνται μόνο στα Δημοτικά Συμβούλια. Ετσι στη συνεδρίαση, ελλείψει άλλου, κράτησε πρακτικά μόνο η πρόεδρος του Συλλόγου μας.
Εκτίμησή μας είναι πως το σοβαρό αυτό θέμα του οικισμού μας είναι σε καλό δρόμο.
Φιλικά
Το ΔΣ


Πρακτικά της συνεδρίασης των Επιτροπών για την ανάληψη της διαχείρισης του δικτύου ύδρευσης του ΟΣΜΑΕΣ από το Δήμο Λοκρών.
Παρασκευή 31-3-2019 στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Λοκρών ώρα 10πμ
 

Παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος Λοκρών κ. Λιόλιος, ο πρόεδρος του ΟΣΜΑΕΣ κ. Μπαρμπόπουλος και ο Γεν. Γραμματέας κ. Βιτσαξάκης, οι νομικοί σύμβουλοι κ.κ. Σαουλίδης και Συγγούρης, ο αντιδήμαρχος κ. Κούρος, ο γραμματέας του ΔΣ κ. Γουρνάς, ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης του ΔΣ κ. Αγγελούσης, ο επικεφαλής της Λαικής Συσπείρωσης κ. Ρούσσος, η πρόεδρος του Συλλόγου για την Προστασία του Περιβαλλοντος κα Τσούμα Κακαβούλη, ο αντιπρόεδρος κ. Δημητρόπουλος και τα μέλη του ΔΣ κ.κ. Μπατάτσιος Βασιλόπουλος και Μιμίκος, ο πρόεδρος της ΕΜΚΟ κ. Τσιρόπουλος και ο γραμματέας κ. Γιαννακός, ο κ. Κ. Πασπάλας, δημοτικοί σύμβουλοι και οικιστές ΟΣΜΑΕΣ

Πρόεδρος της συνεδρίασης ο Δήμαρχος Λοκρών.
Ο κ. Δήμαρχος καλωσόρισε τους παρόντες και είπε ότι σύμφωνα με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λοκρών στις 21-12-2018 με θέμα την ανάληψη της διαχείρισης του δικτύου ύδρευσης του ΟΣΜΑΕΣ απο το ΔήμοΛοκρών , συστάθηκαν οι επιτροπές για να δοθεί λύση στο θέμα αυτό και έδωσε το λόγο στους εκπροσώπους του ΟΣΜΑΕΣ και στη συνέχεια στους ομιλητές:


Ο κ. Συγγούρης ανέφερε τη σχετική απόφαση του Δημ. Συμβουλίου και είπε ότι πρέπει να μπει χρονοδιάγραμμα για το πότε θα τελειώσουν οι μηχανικοί τη μελέτη ώστε να καταθέσουν την άποψή τους για την ολοκλήρωση του έργου και στη συνέχεια οι νομικοί να έχουν το λόγο.

Ο πρόεδρος του ΟΣΜΑΕΣ κ. Μπαρμπόπουλος ανέφερε ότι στη συνάντηση της επιτροπής του Ιουλίου 2018 ζητήθηκε από το Δήμο Λοκρών οικονομοτεχνική μελέτη από το ΤΕΕ και παρουσίασε τον διπλωματούχο μηχανολόγο κ.Μιναδάκη ο οποίος θα κάνει έκθεση του τεχνικού μέρους όπου θα φαίνεται το κόστος και η λειτουργία του δικτύου.
 

Ο κ. Τσιρόπουλος είπε πως το δίκτυο ύδρευσης δεν εμπνέει ανησυχία και οι βλάβες θεραπεύονται. Με βάση την απόφαση που πήρε το Δημ.Συμβούλιο το Δεκέμβριο η ανάληψη της διαχείρισης από το Δήμο είναι πολύ συμφέρουσα διότι δε θα επιβαρυνθεί από οικονομικής πλευράς.

Ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου για την Προστασία του Περιβάλλοντος Θεολόγου –ΟΣΜΑΕΣ κ.Δημητρόπουλος είπε σα Σύλλογος ευχαριστούμε για την πρόσκληση, η συνάντηση όμως έπρεπε να γίνει νωρίτερα.Οι διαδικασίες πρέπει να γίνουν πιο συχνές για να μη φτάσουμε στις εκλογές έστω και με καθυστέρηση. Στην προηγούμενη συνάντηση του Δεκεμβρίου εκφράστηκε σαφώς από τον κ. Δήμαρχο αλλά και ομόφωνα από τους Δημοτικούς Συμβούλους ότι υπάρχει η πολιτική βούληση να προχωρήσει το θέμα τηςανάληψης της διαχείρισης του δικτύου ύδρευσης του ΟΣΜΑΕΣ από το Δήμο Λοκρών. Τα τεχνικά ζητήματα μπορεί να υπάρχουν αλλά αφού υπάρχει καλή θέληση από πλευράς του Δήμου μπορούν να ξεπεραστούν. Δεν ξέρω τί θα πουν οι άλλοι αλλά εκφράζοντας το Σύλλογό μας εκτιμώ αναγκαίο να μπει σχετικό χρονοδιάγραμμα και να ολοκληρωθεί πριν τις δημοτικές εκλογές.

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Αγγελούσης είπε πως πήραμε απόφαση να πάρουμε τη διαχείριση. Είναι νομοτελειακό η διαχείριση να περάσει στο Δήμο. Κάποιες αλλαγές μπορούν να γίνουν οικονομικές και μηχανολογικές που θα γίνουν ανταποδοτικά. Είναι μονόδρομος. Χρονοδιάγραμμα χρειάζεται οπωσδήποτε. Στο Δημ. Συμβούλιο του Φεβρουαρίου δεν έγιναν όσα αποφασίσαμε στο Δημ. Συμβούλιο του Δεκεμβρίου. Μηχανικοί και νομικοί να συνεδριάσουν και να πάρουμε απόφαση στο Δημ. Συμβούλιο στο τέλος του Απριλίου.

Ο γραμματέας του Δημ. Συμβουλίου κ. Γουρνάς είπε ότι το δίκτυο του ΟΣΜΑΕΣ λειτουργεί κανονικά στο 99%. Η διαδικασία που απαιτείται είναι να γίνει τεχνικοοικονομική μελέτη. Χρειάζεται αποτίμηση της περιουσίας του ΟΣΜΑΕΣ και τεχνολογική μελέτη.

Ο επικεφαλής της Λαικής Συσπείρωσης κ. Ρούσσης αναρωτήθηκε αν σήμερα σε αυτό που θα συζητήσουμε θα δοθεί λύση. Η απόφαση του ΔΣ του Δεκεμβρίου έλεγε πως ο Δήμος θα αναλάβει τη διαχείριση. Η απόφαση έχει ληφθεί και έχουμε υποχρέωση να την αναλάβουμε. Λεπτομέρειες μένουν διαχειριστικού είδους. Μέχρι τέλος Απρίλη να έχει τελειώσει.

Ο δημοτικός σύμβουλος κ. Σιούλας είπε πως πήραμε μια απόφαση και το θέμα έπρεπε να είχε τελειώσει. Ο Δήμος κωλυσιεργεί και βλέπω πως θέλετε να το πάτε για μετά τις εκλογές.

Η δημοτική σύμβουλος κα Σίμου είπε πως περιμένετε σε ένα μήνα να λυθεί το θέμα;

Ο δήμαρχος είπε πως έχουμε πει να πάρουμε νόμιμες αποφάσεις. Οι προθέσειςμας είναι θετικές.

Ο νομικός σύμβουλος του Δήμου Λοκρών κ. Σαουλίδης είπε πως τα δεδομένα μέχρι σήμερα δεν πληρούσαν τις προυποθέσεις για να περάσει το δίκτυο στο Δήμο. Ρωτήστε και τον κ. Συγγούρη, οι προυποθέσεις δεν πληρούνται μέχρι στιγμής.Για το λόγο αυτό ξεπερνώντας τα προβλεπόμενα από το καταστατικό του ΟΣΜΑΕΣ, πρέπει να αποτυπωθεί η αξία του δικτύου. Πώς θα παραλάβει ο Δήμος αν δεν την ξέρει;Επίσης θα πρέπει να αποτυπωθεί και το κόστος της συντήρησης και λειτουργίας του δικτύου.Να μπει μηχανολόγος μηχανικός πιστοποιημένος και εγγεγραμμένος στο Μητρώο των μηχανικών. Οσο για την οικονομοτεχνική μελέτη για να γίνει γνωστή η αξία των παγίων να γίνει από πιστοποιημένο οικονομολόγο του Υπ. Οικονομικών και την αυτοψία θα την κάνει ορκωτός λογιστής. Χρειάζεται χρόνος, σε 2 εβδομάδες ή ένα μήνα αυτά δε γίνονται. Ας μας το πει και ο μηχανολόγος του ΟΣΜΑΕΣ. Αυτή είναι η διαδικασία για να ολοκληρωθεί η ανάληψη του δικτύου.

Ο νομικός σύμβουλος του ΟΣΜΑΕΣ κ. Συγγούρης είπε πως πρέπει να γίνει οπωσδήποτε μια ορισμένη σύμβαση για τις προυποθέσεις άμεσα την άλλη ημέρα μεταξύ των δυο δικηγόρων. Τα τεχνικά θέματα μπορούν να προηγηθούν.

Ο πιστοποιημένος μηχανολόγος που επιβλέπει το δίκτυο του ΟΣΜΑΕΣ κ. Μιναδάκης είπε ότι πρέπει να γίνει τεχνολογική αξιολόγηση τόσο του οικονομικού όσο και του τεχνικού μέρους του δικτύου. Καθώς γνωρίζει το θέμα, θα κάνει για λογαριασμό του ΟΣΜΑΕΣ το τεχνικό κομμάτι. Αυτό θα πάρει μέχρι το καλοκαίρι για να υπάρχει μια περιοδικότητα στις μετρήσεις (χειμώνας-καλοκαίρι) δηλαδή να γίνει σε πραγματικές συνθήκες.
Ο
 δήμαρχος έκλεισε τη συνάντηση λέγοντας πως έχουμε πάρει την απόφαση αλλά οι δουλειές δε μπορούν να γίνουν στο γόνατο. Μέσα στον Απρίλιο οι δυο δικηγόροι θα συναντηθούν να υπογράψουν το πρωτόκολλο συνεργασίας του Δήμου Λοκρών με τον ΟΣΜΑΕΣ

Στη συνέχεια στο γραφείο του δημάρχου συναντήθηκαν οι δυο δικηγόροι, ο πρόεδρος του ΟΣΜΑΕΣ, ο μηχανολόγος και ο γραμματέας του Δήμου και συμφώνησαν μέχρι τέλος Απριλίου να υποδειχθεί από μέρους του Δήμου οικονομολόγος που είναι στους καταλόγους των πιστοποιημένων εκτιμητών του Υπ. Οικονομικών ο οποίος μαζί με τον κ.Μιναδάκη θα κάνουν την οικονομοτεχνική μελέτη (το τεχνικό μέρος και την αποτύπωση της αξίας του δικτύου) καθώς και το χρονοδιάγραμμα (μέχρι τέλους του καλοκαιριού)
Το επόμενο βήμα είναι περάσει η μελέτη προς έγκριση από το Δημ. Συμβούλιο του Δήμου και να εγκριθεί είτε από το παρόν Δημ Συμβούλιο σε περίπτωση που ολοκληρώνεται πριν την 1-9-2019 είτε από το νέο Δημ. Συμβούλιο αν ολοκληρωθεί μετά την ημερομηνία αυτή.