Monday, February 7, 2022

Κριτική του περιεχομένου της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων(ΣΜΠΕ) για την Περιοχή Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών(ΠΟΑΥ) Αταλάντης Λάρυμνας

Καλησπέρα σας
Σας ενημερώνουμε πως ομάδα ειδικών επιστημόνων–μελών του Συλλόγου μας με γνώση του αντικειμένου και με τη συμμετοχή μέλους του Διοικητικού μας Συμβουλίου, εξέτασαν ενδελεχώς το περιεχόμενο της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων(ΣΜΠΕ) για την Περιοχή Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών(ΠΟΑΥ) Αταλάντης Λάρυμνας οι οποίοι κατέγραψαν παρατηρήσεις, σφάλματα και ελλείψεις και κατέληξαν σε συμπεράσματα τα οποία εστάλησαν στις αρμόδιες Υπηρεσίες και τα οποία σας καταθέτουμε.
Φιλικά το ΔΣ
 
 ΠΡΟΣ: 1.Υφυπουργό Χ.Σχ.Αστ.Περιβάλλοντος
2. Γεν. Γραμματέα ΧΣΑΠ
3. κ. Γενική Δνση Χωρικού Σχεδιασμού
4.Γενική Δνση Περ/ντικής Αδειοδότησης
ΚΟΙΝ:1.Κυρίους Βουλευτές Φθιώτιδας
2. Συντονιστή Αποκ.Διοίκησης Θεσσαλίας.-Στερ. Ελλάδας
3. Περιφέρεια Στ.Ελλάδας
4.Δήμος Λοκρών και Τοπικές Κοινότητες
Θέμα: Κριτική-παρατηρήσεις-σφάλματα και ελλείψεις της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) για την Περιοχή Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργιών(ΠΟΑΥ) Αταλάντης-Λάρυμνας
Σχετικά: Χάρτες, πίνακες και φωτογραφίες από σχετικά κεφάλαια της ΣΜΠΕ
Αξιότιμε κ. Υφυπουργέ,
κύριε Γενικέ Γραμματέα ΧΣΑΠ
Αξιότιμοι κυρίες και κύριοι,
Οπως γνωρίζετε με ΑΠ.1103/22-11-2021 σας αποστείλαμε το:
«Μέρος 1ον Κριτική-παρατηρήσεις-σφάλματα και ελλείψεις της ΣΜΠΕ για την ΠΟΑΥ Αταλάντης-Λάρυμνας»
Οπως και στο Μέρος 1ον, ομάδα ειδικών επιστημόνων–μελών του Συλλόγου μας με γνώση του αντικειμένου, εξέτασαν ενδελεχώς το περιεχόμενο της ΣΜΠΕ, κατέγραψαν παρατηρήσεις, σφάλματα και ελλείψεις και κατέληξαν σε συμπεράσματα τα οποία σας καταθέτουμε. Στην ομάδα συμμετείχε εκπροσωπώντας το Σύλλογό μας το μέλος του Δ.Σ. η κ.Νανά Τσούμα Κακαβούλη.
Θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε πως είστε Υπουργείο για την Προστασία του Περιβάλλοντος και ως εκ τούτου έχετε την υποχρέωση να καταθέσετε προς Δημόσια Διαβούλευση τη ΣΜΠΕ για την ΠΟΑΥ Αταλάντης-Λάρυμνας, η οποία θα στηρίζεται στην Ελληνική Νομοθεσία, στο Ειδικό Χωροταξικό των Υδατοκαλλιεργειών(ΕΠΧΣΑΑΥ),στο Αναθεωρημένο Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού Περιφέρειας Στερ. Ελλάδας και τις ισχύουσες Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις, Εγκυκλίους και Προεδρικά Διατάγματα και που θα αφορά στη θεσμοθέτηση της ΠΟΑΥ για τις υφιστάμενες ιχθυοτροφικές μονάδες καθώς και την πρόβλεψη για αναβάθμιση του κορεσμένου θαλάσσιου περιβάλλοντος της περιοχής μας όπως ακριβώς επιτάσσει το ΕΠΧΣΑΥ(περιοχές Κατ.Α)
Σε διαφορετική περίπτωση θα έχετε υπηρεσιακή και νομική ευθύνη και θα μας αναγκάσετε να προσφύγουμε και πάλι στην δικαιοσύνη ώστε να διασφαλιστεί η νομιμότητα, σύμφωνα με τους κείμενους νόμους της Πολιτείας.
Σας υπενθυμίζουμε ότι το ίδιο πράξαμε όταν, παρά το γεγονός ότι η
ΚΥΑ 11764/653/2006 για την «πρόσβαση του κοινού στην περιβαλλοντική πληροφόρηση» υποχρέωνε τη Δνση Χωρικού Σχεδιασμού να μας χορηγήσει τη ΣΜΠΕ, εντελώς παράνομα αρνήθηκε πεισματικά στα αιτήματά μας και χρειάστηκαν δύο Αναφορές υπέρ μας του Συνηγόρου του Πολίτη και δύο Εισαγγελικές Ρητές Εντολές για να την παραλάβουμε.
(Αρ. Διεκπ.82416/12161/14-9-2021)
Αναφορικά με τη ΣΜΠΕ ,πρόκειται για μια αξιολόγηση που, όπως αναφέρει σαφέστατα, ενσωμάτωσε το σχεδιασμό των φορέων λειτουργίας των ιχθυοτροφικών μονάδων και έφερε στα μέτρα του όλα τα στοιχεία που απαιτήθηκαν για την εκπόνησή της και την τελική επιλογή του τερατώδους Σεναρίου 3 που προβλέπει 2000 τόνους ψαριών ετησίως στο Αταλάντονήσι και Γαϊδουρονήσι και 29.850 τόνους ψαριών ετησίως για τη Λάρυμνα!
Για παράδειγμα, πουθενά δεν αναφέρεται ότι ο Βόρειος Ευβοϊκός είναι ένα κλειστό, κορεσμένο και επιβαρυμένο οικολογικά θαλάσσιο διαμέρισμα που χρήζει προστασίας και αναβάθμισης(!) ούτε πως με το Σενάριο 3 το ανθρώπινο πληθυσμιακό ανάλογο των 2000 τον/ετος ψαριών για την Αταλάντη ισοδυναμεί με πόλεις των 13.400-22.000 κατοίκων και 19 τόνους ημερησίως περιττωμάτων ψαριών (6.935 τόνους ετησίως) που διασπείρονται στη θάλασσα!!
Επίσης το ανθρώπινο πληθυσμιακό ανάλογο των 29.850τον/έτος ψαριών για τη Λάρυμνα ισοδυναμεί με πόλεις των 199.990- 328.350 ατόμων και 298,5 τόνους ημερησίως περιττωμάτων ψαριών (108.952,5 τόνους ετησίως) που διασπείρονται στη θάλασσα!
(όπως γράφουν έγκριτοι συγγραφείς-καθηγητές των ΑΕΙ και του ΕΛΚΕΘΕ)
Η εν λόγω μελέτη υποτιμά εξοργιστικά την κοινή λογική, τις επιστημονικές μελέτες όπως και εμπαίζει τους κατοίκους των τοπικών κοινωνιών του Οπούντιου Κόλπου (Αταλάντη-Θεολόγος-ΟΣΜΑΕΣ Τραγάνα-Λιβανάτες- Αρκίτσα ) η περιοχή των οποίων έχει ήδη πληγεί οικολογικά και οικονομικά από την 35ετή λειτουργία των ιχθυοτροφείων και τους επιφυλάσσει ακόμη χειρότερο μέλλον.
Οι τοπικές κοινωνίες όμως δεν πρέπει να θεωρείται ότι αποτελούνται ούτε από αδαείς ούτε από άνευρους πολίτες και θα αντιδράσουν στην υποβάθμιση της ζωής τους με κάθε νόμιμο μέσον.
Με εκτίμηση
Ο πρόεδρος Ηλίας Δημητρόπουλος 
 Ο γεν. γραμματέας Γιώργος Μπατάτσιος