Tuesday, June 28, 2022

Και για να μην ξεχνιώμαστε

Καλησπέρα σας

Με αφορμή μια πληροφορία που είχαμε αναφορικά με τα ιχθυοτροφεία σολομού του Καναδά όπου, λόγω της τεράστιας παραγωγής, η θαλάσσια ψείρα (lakselus ή Lepeophteirus salmonis) προσέβαλλε τον πληθυσμό των εκτρεφομένων ιχθύων και στη συνέχεια μεταδόθηκε στον άγριο πληθυσμό, σας παρουσιάζουμε ένα πρόσφατο και σχετικό δημοσίευμα της ελληνικής έκδοσης της έγκριτης εφημερίδας Le Monde Diplomatique .
Παράλληλα, και για να μην ξεχνιώμαστε, σας υπενθυμίζουμε τα βακτηριακά και ιογενή νοσήματα των εκτρεφομένων μεσογειακών ιχθύων και συγκεκριμένα του Βόρειου Ευβοϊκού και της Αταλάντης.
(πηγή Επιζωοτιολογική Μελέτη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνων 2015
To «άβατο» των νορβηγικών ιχθυοτροφείων
3 Μαΐου, 2020
Στα περίχωρα της νορβηγικής πόλης Μπέργκεν, η Lerøy, η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρία εκτροφής σολομού παγκοσμίως, μας ξεναγεί στο πιλοτικό ιχθυοτροφείο Sagen 2. Ένα υπόστεγο στεγάζει τις δεξαμενές όπου εκτρέφεται μια ολόκληρη στρατιά από κυκλόπτερους: το ψάρι βεντούζα έχει μετατραπεί σε σύμμαχο των υδατοκαλλιεργειών, καθώς είναι θηρευτής του παράσιτου που είναι γνωστό ως «ψείρα του σολομού» (lakselus ή Lepeophteirus salmonis).
O Χάραλντ Σβέιερ, τεχνικός διευθυντής της Lerøy μας εξηγεί: «Παράγουμε περίπου 6 εκατομμύρια κυκλόπτερους ετησίως, γεγονός που μας επιτρέπει να μειώσουμε κατά 90% την φαρμακευτική αγωγή ενάντια στις ψείρες»
Τα θαύματα της βιοτεχνολογίας θα μπορούσαν σχεδόν να μας κάνουν να ξεχάσουμε ότι, στις αρχές της, η εκτροφή σολομού αποτελούσε μια βιοτεχνική δραστηριότητα στην οποία επιδίδονταν οι αγρότες για να συμπληρώσουν το εισόδημά τους. Σήμερα η υδατοκαλλιέργεια αποτελεί έναν υπερσύγχρονο και αυτοματοποιημένο κλάδο που δημιουργεί ΛΙΓΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (7.650 σε ολόκληρη τη Νορβηγία) αλλά αποφέρει ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΚΕΡΔΗ.
Ωστόσο, εξαιτίας της ψείρας του σολομού, η δημιουργία νέων ιχθυοτροφείων έχει παγώσει από το 2013 ενώ η δραστηριότητα έχει επιπτώσεις και στο περιβάλλον.
Φιλικά το ΔΣ