Saturday, August 27, 2022

· ΛΑΡΚΟ - ΛΑΡΥΜΝΑ - ΣΚΟΥΡΙΆ - ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ


 

 Margarita Karavasili

 ΛΑΡΚΟ - ΛΑΡΥΜΝΑ - ΣΚΟΥΡΙΆ - ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ - ΣΥΜΜΌΡΦΩΣΗ...κλπ κλπ κλπ...
Μια ιστορία χρόνων. Αλλά τι ιστορία.
Ένα εργοστάσιο στην Λάρυμνα που χρόνια δίνει εργασία αλλά και ποτίζει γη και θάλασσα με επικίνδυνα τοξικά βαρέα μέταλλα!!! Επί σαράντα και πλέον χρόνια καταστρέφει τον υδροφόρο ορίζοντα μιας ολόκληρης περιοχής, αλλά και το θαλάσσιο περιβάλλον του βόρειου Ευβοϊκού καθώς νόμιμα μπορούσε να εναποθέτει ένα σημαντικό ποσοστό της τοξικής σκουριάς στη θάλασσα. Το υπόλοιπο στην ευρύτερη περιοχή... παντού.
Ευθύνεται και για το εξασθενές χρώμιο που ανιχνεύτηκε το 2010 στην κεντρική Εύβοια (Μεσαπια) καθώς στα ανενεργά λατομεία -ορυγματα της, που ποτέ δεν αποκαταστησε, έχυναν τα υγρά τοξικά τους απόβλητα βιομηχανίες από τα γειτονικά Οινόφυτα.
Πόσο πικρή και θλιβερή ιστορία.
Πόσα είπα, έγραψα... πόσα προσπαθήσαμε την εποχή 2010-2012 εκ μέρους της Ειδικής Γραμματείας Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας χωρίς τελικά κανένα αποτέλεσμα.
Το πρόστιμο του 1.200.000 ευρώ μειώθηκε στο μισό με την υπόσχεση της υλοποίησης των μέτρων συμμόρφωσης που τους επιβαλλαμε. Ενημερώθηκαν οι πολίτες, οι εργαζόμενοι. Έγιναν συγκεντρώσεις στη Λάρυμνα και μια τεράστια προσπάθεια προκειμένου αφενός να περιοριστεί σταδιακά η τεράστια περιβαλλοντική ζημιά, αφετέρου να σωθεί επί της ουσίας αυτή η σημαντική επιχείρηση νικελίου (εθνικός πλούτος) και να μην πουληθεί κοψοχρονια όπως δυστυχώς φαίνεται να συμβαίνει!!!
Τώρα σιωπή! Δεν έχω άλλα λόγια μόνο θλίψη, οργή αλλά και πολύ θυμό!
Πέρασα πρόσφατα από εκεί και η εικόνα της ζημιάς που έχει γίνει και της εγκατάλειψης είναι πραγματικά τραγική. Από τη Λάρυμνα μέχρι το "Κόκκινο" περνώντας από τις εξορύξεις του Αγίου Ιωάννη πιάνεται η ψυχή κάθε φυσιολογικού ανθρώπου!!!
Τι κι αν κατασκευάστηκε τότε ειδικός ασφαλής χώρος εναπόθεσης της σκουριάς σε πολύ κοντινή απόσταση, με εντολή να μεταφερθούν εκεί και οι ιστορικές σκουριές ;;; Έμαθα ότι ποτέ δεν χρησιμοποιήθηκε...
Το ήξερα από παλιά πόσο άξιοι της μοίρας μας ήμαστε. Εδώ όμως κάποιοι ευθύνονται αποκλειστικά για το μείζον περιβαλλοντικό και οικονομικό έγκλημα που συντελέστηκε!!!