Friday, September 13, 2024

Διαμαρτυρία για την επανένταξη του Αλιευτικού Καταφυγίου Αγ. Ιωάννη Θεολόγου Δήμου Λοκρών στον κατάλογο των "Καθορισμένων Λιμένων".


 

Καλησπέρα σε όλους!
Μια απλή ενημέρωση για μια παλιά υπόθεση του 2022 που αφορά στη διαμαρτυρία του Συλλόγου μας προς την Γ. Γ. Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την ένταξη του Αλ. Καταφυγίου Θεολόγου στους "Καθορισμένους Λιμένες".
Αυτή η υπόθεση πήγε στον Εισαγγελέα Λαμίας και αυτός την έστειλε στην Πταισματοδίκη Αθηνών η οποία καλεί μάρτυρες τον πρώην πρόεδρο κ.Δημητρόπουλο και τον γ.γραμματέα κ.Μπατάτσιο.
Ρίξτε μια ματιά στη διαμαρτυρία μας, είναι αρκετά μεγάλη αλλά δώστε προσοχή στο τέλος στην παρ. 11 όπου με δυο λόγια θα ενημερωθείτε τί προβλήματα προκαλούν στην περιοχή μας τα γριγρι και οι μηχανότρατες που συχνά πυκνά "δένουν" στο Αλιευτικό Καταφύγιο.
Φιλικά η πρόεδρος
------------------------------------------------------------------
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ                   ΘΕΟΛΟΓΟΣ 20-7-2022
ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΘΕΟΛΟΓΟΥ-ΟΣΜΑΕΣ
ΔΗΜΟΥ ΛΟΚΡΩΝ
Αρ. Πρωτ. 1112
Γράμμου 3Α Βριλήσσια 15235
ΑΦΜ 997541718 ΔΟΥ Χαλανδρίου
Τηλ. 210-6826085 6938851733
Fax 2106826085
Email syllogostheologou@gmail.com
 
ΠΡΟΣ: κ. Χριστιάνα Καλογήρου Γ. Γ.Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
ΚΟΙΝ:1.Γενικό Δντή Αλιείας
           2. Δνση Ελέγχου Αλιευτικών Δραστηριοτήτων και Προϊόντων/Τμήμα 1
           3. Δήμαρχο Λοκρών κ. Αθ. Ζεκεντέ
          4. Λιμεναρχείο Αταλάντης
          5. κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Λαμίας
 
Θέμα: Διαμαρτυρία για την επανένταξη του Αλιευτικού Καταφυγίου Αγ. Ιωάννη Θεολόγου Δήμου Λοκρών στον κατάλογο των "Καθορισμένων Λιμένων".
 
Σχετ.α) Α.Π. 2133.3/44/2022 Εγγραφο του Λιμενάρχου Αταλάντης
        β) Α.Π. 2078/154570/6-6-2022 έγγραφο του ΥΠΑΑΤ Δνση
            Ελέγχου Αλιευτικών Δραστηριοτήτων και
          Προϊόντων/Τμήμα 1(ΑΔΑ: Ω2ΨΔ4653ΠΓ-ΜΤΒ)
      γ) Ψηφιακές φωτογραφίες του Αλιευτικού Καταφυγίου Θεολόγου
 
Κυρία Γενική Γραμματέα,
 
Με το σχετ. α ενημερώθηκε ο Σύλλογός μας για την πρόσφατη Απόφασή σας (σχετ. β) σύμφωνα με την οποία, για μια ακόμη φορά, εντάχθηκε το Αλιευτικό Καταφύγιο του Θεολόγου στον Κατάλογο των Καθορισμένων Λιμένων εκφόρτωσης και πρώτης πώλησης νωπών αλιευμάτων που προέρχονται από αλιευτικά σκάφη (μηχανότρατες, γριγρι κλπ).
 
Η τηλεφωνική επικοινωνία μας με το Τμήμα 1(κο Τσαχαγέα) έκανε αντιληπτό πως αυτός ο Κατάλογος συμπληρώθηκε:
-αφενός πρόχειρα και τυχαία, καθώς συμπεριελήφθησαν απλώς όλα τα Λιμάνια και Αλιευτικά Καταφύγια της Χώρας άνευ αξιολόγησης, εξυπηρετώντας αποκλειστικά το συμφέρον των αλιέων και των συλλογικών τους οργάνων και αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις στον κοινωνικό ιστό,
-αφετέρου - πιο σοβαρό και εξωφρενικό - δεν τηρήθηκαν τα προβλεπόμενα από προηγούμενες Αποφάσεις Υπουργών και Ευρωπαϊκών Κανονισμών, οι οποίες, παρ`όλα αυτά, περιλαμβάνονται στα «έχοντας υπόψη» της Απόφασής σας!
 
Κατόπιν αυτών σας γνωρίζουμε τα εξής:
 
1ον Σύμφωνα με την ΑΠ.110590/13-12-2010 (ΑΔΑ:4ΙΦΝΥ-0) Εγκύκλιο του Υπουργού ΥΘΥΝΑΛ Ιωάννη Διαμαντίδη, για τον καθορισμό ενός λιμένα ως λιμένα εκφόρτωσης, είναι υποχρεωτικό να λαμβάνεται υπόψη:
ii«Η λειτουργία Λιμενικής Αρχής στο λιμένα, αρμόδιας για την εφαρμογή των διατάξεων για τον έλεγχο των αλιευτικών δραστηριοτήτων. Σε αντίθετη παρίπτωση απαιτείται η σύμφωνη γνώμη της οικείας λιμενικής αρχής στην αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει ο λιμένας για την εφαρμογή των διατάξεων που αφορούν στον έλεγχο των αλιευτικών δραστηριοτήτων».
Στην περίπτωση του Αλιευτικού Καταφυγίου Θεολόγου δεν υφίσταται ούτε Λιμενική Αρχή αλλά ούτε ζητήσατε τη σύμφωνη γνώμη του Λιμεναρχείου Αταλάντης!
 
2ον Στην ίδια εγκύκλιο αναγράφεται σαφώς πως είναι υποχρεωτικό να λαμβάνεται υπόψη:
i «Η ύπαρξη αναγκαίων και ικανών υποδομών τόσο για την καλή προσέγγιση και ελλιμενισμό των επαγγελματικών αλιευτικών σκαφών του άρθρου 22 του ΚΑΝ(ΕΚ) αριθ. 1967/2006 (μηχανότρατες, γριγρι κλπ), όσον και για την πρόσβαση χερσαίων μέσων για τη μεταφορά των αλιευμάτων. Επίσης συνεκτιμάται η ύπαρξη βοηθητικών χώρων και λοιπών υποδομών για την εξυπηρέτηση των σκαφών και των αλιέων».
Στην περίπτωση του Αλιευτικού Καταφυγίου Θεολόγου δεν υφίστανται υποδομές ούτε για τις βασικές ανάγκες των πληρωμάτων, το δε χερσαίο μέσο μεταφορών είναι ένας στενός παραλιακός δρόμος φάρδους 5-6 μέτρων χωρίς πεζοδρόμια, με αυτοκίνητα κατοίκων και επισκεπτών σταθμευμένα και στις δυο πλευρές! Σημειοτέον πως ένα τμήμα παραλιακού του δρόμου, το οποίο βρίσκεται έμπροσθεν του Αρχαιολογικού Χώρου ΑΛΑΙ, λόγω της στενότητάς του, είναι λίαν επικίνδυνο καθώς έχουν συμβεί συχνά ατυχήματα αυτοκινήτων και πεζών!
 
3ον Η ΑΠ ΣΕΕΔΔ/Φ/5668 αρ. Εκθεσης 371/Α/2010 του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτων Δημόσιας Διοίκησης(ΣΕΕΔΔ) , το οποίο ενσωματώθηκε στην Ανεξάρτητη Αρχή Διαφάνειας(ΑΑΔ) , σας είχε κοινοποιηθεί και αφορούσε στην έκδοση Εγκυκλίου Διαταγής από την Υπηρεσία σας σύμφωνα με την οποία:
«θα καθορίζονται οι όροι και οι περιορισμοί που πρέπει να διέπουν τόσον τους υφιστάμενους λιμένες προκειμένου να χαρακτηριστούν Καθορισμένοι Λιμένες εκφόρτωσης/πρώτης πώλησης αλιευμέτων, όσον και τις αρμοδιότητες των Υπηρεσιών Αλιείας των ΝΑ και των Λιμενικών Αρχών»
Προφανώς η Εκθεση των Επιθεωρητών και Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης βρέθηκε στον κάλαθο των αχρήστων από το ΥΠΑΑΤ καθώς η μόνη αξιολόγηση που έγινε, σύμφωνα με την Απόφασή σας(σχετ. β) , ήταν των αιτημάτων των αλιέων και των συλλογικών τους οργάνων!
Στο σημείο αυτό θεωρούμε επιβεβλημένο να σας επισημάνουμε τα εξής:
 
Α).Σύμφωνα με την Κοινή Αλιευτική Πολιτική της Ευρωπαικής Επιτροπής, η θέσπιση των «καθορισμένων λιμένων» πραγματοποιήθηκε με σκοπό την εκφόρτωση μεγάλων ποσοτήτων ψαριών και στόχο τον αποτελεσματικότερο έλεγχο στις μεγάλες εκφορτώσεις.
 
Β).Σύμφωνα με τους Κανονισμούς (ΕΚ) 1967/2006 και 1559/2007 αλλά και το Α.Π. 154444/6-2-2007 της Δ/νσης Αλιευτικών Εφαρμογών του ΥΠΑΑΤ για τον αποτελεσματικό έλεγχο των εκφορτώσεων προϋπόθεση είναι η λειτουργία Λιμενικής Αρχής.
 
Γ).Σύμφωνα με το πρόσφατο νομοθετικό ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 5ης Ιουνίου 2008 σχετικά με την πρόταση κανονισμού του Συμβουλίου περί δημιουργίας κοινοτικού συστήματος πρόληψης, αποτροπής και εξάλειψης της παράνομης, λαθραίας και άναρχης αλιείας (COM(2007)0602 – C6-0454/2007 – 2007/0223(CNS) ) τα κράτη μέλη ορίζουν λιμένες για εκφορτώσεις ή τόπους πλησίον της ακτής (καθορισμένοι λιμένες) στους οποίους επιτρέπονται οι λιμενικές υπηρεσίες και οι εργασίες εκφόρτωσης ή μεταφόρτωσης ιχθύων που αναφέρονται στην παράγραφο 2.
 
Δ).Σύμφωνα με τον ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ (ΕΚ) αριθ. 1005/2008 ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 29ης Σεπτεμβρίου 2008 «Περί δημιουργίας κοινοτικού συστήματος Πρόληψης, αποτροπής και εξάλειψης της παράνομης, λαθραίας και άναρχης αλιείας, τροποποίησης των κανονισμών (ΕΟΚ) αριθ. 2847/93, (ΕΚ) αριθ. 1936/2001 και (ΕΚ)
αριθ. 601/2004 και κατάργησης των κανονισμών (ΕΚ) αριθ. 1093/94 και (ΕΚ) αριθ. 1447/1999
Κεφάλαιο ΙΙ
Επιθεωρήσεις Αλιευτικών Σκαφών Τρίτων Χωρών στους λιμένες Κρατών Μελών
Τμήμα 1
Όροι πρόσβασης των αλιευτικών σκαφών τρίτων χωρών σε λιμένα
Άρθρο 5
Καθορισμένοι λιμένες
1. Τα κράτη μέλη ορίζουν λιμένες ή τόπους πλησίον της ακτής στις οποίες επιτρέπονται οι εργασίες εκφόρτωσης ή μεταφόρτωσης αλιευτικών προϊόντων και η παροχή των λιμενικών υπηρεσιών που αναφέρονται στο άρθρο 4 παράγραφος 2.
2. Η πρόσβαση στις λιμενικές υπηρεσίες και η πραγματοποίηση εργασιών εκφόρτωσης ή μεταφόρτωσης από αλιευτικά σκάφη τρίτων χωρών επιτρέπεται μόνο σε καθορισμένους λιμένες.
 
4ον Επισημαίνουμε το κυρίαρχο ζήτημα του ελέγχου των εκφορτώσεων, όπως τουλάχιστον εκφράζεται από την κείμενη Νομοθεσία, τους Ευρωπαϊκούς Κανονισμούς 1967/2006 και 1559/2007 και την Κοινή Ευρωπαϊκή Πολιτική, παραμένει , καθώς είναι πρακτικά αδύνατη η εφαρμογή των αρμοδιοτήτων του Λιμεναρχείου Αταλάντης , όπως η Αστυνόμευση του αιγιαλού και της 50μετρης ζώνης παραλίας, των ακτών και των χωρικών υδάτων σε σημειούμενες παραβάσεις εντός αυτών και σε στενότερη έννοια.
Αυτό συμβαίνει λόγω της σημαντικής υποστελέχωσης που παρουσιάζει, της μεγάλης απόστασής του των 20 χιλιομέτρων από το Αλιευτικό Καταφύγιο του Θεολόγου (σχετ.β) [ Α.Π. 2141.1/809/20/5-11-2020 έγγραφο της Λιμενάρχου Αταλάντης] και των συχνών βλαβών του πλωτού του μέσου(σκάφος) με αποτέλεσμα να μη μπορεί να επέμβει ούτε από ξηράς ούτε δια θαλάσσης να διενεργήσει τον απαιτούμενο έλεγχο των εκφορτώσεων. Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζει και η αστυνομική αρχή Αταλάντης.
Επίσης επισημαίνουμε τους κινδύνους που δημιουργούνται για την υγεία του πληθυσμού και των συμφερόντων της Πολιτείας εξ αιτίας της αδυναμίας ουσιαστικού ελέγχου των μεγάλων ποσοτήτων των διακινούμενων αλιευμάτων σε καθημερινή βάση όχι μόνον από την έλλειψη Λιμενικής Αρχής αλλά και από την έλλειψη των αρμοδίων υγειονομικών και οικονομικών Υπηρεσιών.
 
5ον) Το μικρό Αλιευτικό καταφύγιο του Θεολόγου προέκυψε από την επέκταση της προβλήτας (Α.Π. 3818/1-10-2003 Απόφαση Εγκρισης Περιβαλλοντικών Ορων του Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας Στ.Ελλάδας), η οποία κρίθηκε αναγκαία για τον ελλιμενισμό των αλιευτικών σκαφών της περιοχής του Θεολόγου, την αποφυγή της ανεξέλεγκτης πρόσδεσης σκαφών στους χώρους κολύμβησης, την λειτουργική αναβάθμιση και αισθητική, τη συμβολή στην ορθή κατανομή χρήσεων του θαλασσίου χώρου και αιγιαλού αλλά και της τουριστικής ανάπτυξης και αναπτυξιακής προοπτικής του τόπου. Η συνολική δυναμικότητα του καταφυγίου ανέρχεται το μέγιστο στα 90 σκάφη μεσαίου μεγέθους μήκους 5-8 μέτρων.
 
6ον) Η ποιότητα της θαλάσσιας έκτασης του αλιευτικού καταφυγίου, λόγω του μικρού αριθμού των αλιευτικών σκαφών και της περιορισμένης διακίνησης, είναι κατάλληλη για μπάνια των κατοίκων και γιαυτό η περιοχή λειτουργεί κατ`εξοχήν ως παραθεριστικό κέντρο με υψηλές παροχές υπηρεσιών τουρισμού.
 
7ον) Η περιοχή του Θεολόγου είναι χαρακτηρισμένη από το Αναθεωρημένο Περιφερειακό Πλαίσιο Σχεδιασμού και Χωροταξίας Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας (2019) και τις Μελέτες του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης ως τουριστική.
 
8ον)Τα κατά καιρούς Ψηφίσματα των Συλλόγων και Τοπικών Φορέων , οι Αποφάσεις των Δημάρχων και των Δημοτικών Συμβουλίων της παραλιακής Λοκρίδας (πρώην δήμοι Μαλεσίνας –Αταλάντης και Λιβανατών), του πρώην Νομάρχη και του πρώην Νομαρχιακού Συμβουλίου Φθιώτιδας αλλά και οι κατευθύνσεις του Α Αναπτυξιακού Συνεδρίου Νομαρχίας Φθιώτιδας ζήτησαν , ζητούν και απαιτούν από την Κεντρική Διοίκηση τον Τουρισμό ως τη μόνη δυνατή μορφή ανάπτυξης για την περιοχή.
 
9ον)Σύμφωνα με Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λοκρών (2011) και του πρώην Δημάρχου Λοκρών(2012) στο Αλιευτικό Καταφύγιο Θεολόγου δε συντρέχουν οι προϋποθέσεις για τη σωστή και νόμιμη λειτουργία του ως "Καθορισμένος Λιμένας".
 
10ον) Ο Κόλπος του Θεολόγου είναι ένας αβαθής Κόλπος , ο οποίος δεν αντέχει τέτοιου είδους δραστηριότητες . Ιδιαίτερα η θάλασσα του μικρού Αλιευτικού Καταφυγίου είναι εξαιρετικά αβαθής και προσφέρεται για θαλάσσια μπάνια των μόνιμων κατοίκων, των κατοίκων των εξοχικών κατοικιών, οι οποίες έχουν κτιστεί ακριβώς πάνω στην παραλιακή οδό, των παραθεριστών των ενοικιαζομένων δωματίων και των επισκεπτών στις παραλιακές ταβέρνες, είναι δε ιδανική για μικρά παιδιά.
 
11ον) Τέλος, η μέχρι τώρα εμπειρία μας, από τις περιόδους στις οποίες το Αλιευτικό Καταφύγιο είχε χαρακτηριστεί παρανόμως και αυθαιρέτως Καθορισμένος Λιμένας , όπως αποδείξαμε με τα πιο πάνω στοιχεία, είναι τραυματική.(σχετ. γ)
Η ανεξέλεγκτη διακίνηση νωπών αλιευμάτων από μεγάλης δυναμικότητας γριγρι και μηχανοτρατών σε ιχθυεμπόρους που κατέφθαναν με μεγάλα φορτηγά-ψυγεία τις πρώτες πρωϊνές ώρες δημιουργούσαν κομφούζιο , τρομερό θόρυβο και αδιαχώρητο στην προβλήτα και γίνονταν χωρίς οικονομικό, υγειονομικό και περιβαλλοντικό έλεγχο!!!
 Επίσης οι ιδιοκτήτες και το προσωπικό των γριγρι καθάριζαν τα καταστρώματα, έπλεναν τα δίχτυα και τα ρούχα τους ρίχνοντας τα απόνερα στη θάλασσα, η μη τήρηση των στοιχειωδών κανόνων υγιεινής με αποτέλεσμα να γεμίζει η θαλασσα του Αλιευτικού Καταφυγίου ψόφια ψάρια, τελάρα , σακούλες, σκουπίδια, κόπρανα στα βραχάκια ενώ σε μερικές περιπτώσεις είχε παρατηρηθεί απόρριψη απορρυπαντικών, καυσίμων και λιπαντικών στη θάλασσα.
Κατάσταση τριτοκοσμική και απαράδεκτη που προκάλεσε θαλάσσια και χερσαία ρύπανση καθώς και ευτροφισμό στη θάλασσα του Αλιευτικού Καταφυγίου και που απλώθηκε σε όλον το όρμο του Θεολόγου προκαλώντας αγανάκτηση και κοινωνική αναταραχή στην περιοχή μας.
 
Για όλους τους παραπάνω λόγους διαμαρτυρόμαστε και τονίζουμε πως είναι επιτακτική ανάγκη το Αλιευτικό Καταφύγιο του Θεολόγου να εξαιρεθεί άμεσα από τους Καθορισμένους Λιμένες.
 
Σημ. Το παρόν κοινοποιείται στον αξιότιμο Εισαγγελέα Πρωτοδικών Λαμίας με την παράκληση να ενεργήσει τα προβλεπόμενα.
 
Με εκτίμηση για το ΔΣ
Ο πρόεδρος Ηλίας Δημητρόπουλος 
Ο γεν γραμματέας  Γιώργος Μπατάτσιος

Thursday, September 12, 2024

Επικαιροποίηση των στοιχείων του νέου ΔΣ για τηνΤράπεζα Πειραιώς

 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣH

Ενημερώνουμε τα μέλη μας πως λόγω της λήξης της θητείας του προηγούμενου ΔΣ και όπως μας ειδοποίησε η Τράπεζα Πειραιώς ο λογαριασμός του Συλλόγου μας έγινε ανενεργός και απαιτείται επικαιροποίηση των στοιχείων του νέου ΔΣ (αντίγραφα πρακτικών, πιστοποιητικά από το Πρωτοδικείο, έντυπα από λογιστή κλπ κλπ.)
 
Συνεπώς παρακαλούμε τα μέλη μας τα οποία προτίθενται να καταθέσουν τη συνδρομή τους μέσω Τραπέζης να αποφύγουν να το πράξουν μέχρι να αναρτήσουμε νέα ενημέρωση ότι ολοκληρώθηκε η επικαιροποίηση.
 
Ζητάμε συγγνώμη για την αναστάτωση.😊
Φιλικά το ΔΣ

Wednesday, September 11, 2024

Το κουδούνι του συναγερμού για τις επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής


 

Καλησπέρα σας
Από τον Γενικό Γραμματέα του Συλλόγου μας κ. Γιώργο Μπατάτσιο το κουδούνι του συναγερμού για τις επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής μέσω δημοσιευμάτων της εφημερίδας ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ της 8-9-2024.
------------------------------------------------------------------
 
"ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ"
 
-ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΗΚΟΝ ΟΛΩΝ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΎΣΟΥΜΕ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΗ ΦΥΣΗ ΤΗΣ ΟΠΟΙΑΣ Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΑΣΠΙΔΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ.
 
-ΕΙΝΑΙ ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΑΓΚΗ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΎΣΟΥΜΕ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ. -ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΛΩΝ ΜΑΣ.
 
-ΠΑΡΑΘΕΤΩ ΑΡΧΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΉΣΟΥΜΕ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΠΟΥ ΕΊΝΑΙ Η ΣΧΕΣΗ ΜΑΣ ΜΕ ΤΗ ΦΥΣΗ."

Monday, September 9, 2024

Αναφορικά με τις ενστάσεις οικιστών για την πληρωμή της αποκομιδής των κλαδεμάτων .

 Καλημέρα σας.

Αναφορικά με τις ενστάσεις οικιστών για την πληρωμή της αποκομιδής των κλαδεμάτων ενημερωθήκαμε από τον Δήμαρχο Λοκρών για τα εξής:
 
" Βάσει των Ευρωπαϊκών οδηγιών καθαριότητας οι Δήμοι οφείλουν να εφαρμόσουν τον κανόνα πληρώνω όσο πετάω για λόγους δικαιοσύνης. Είναι παράλογο ένας ιδιοκτήτης που έχει επιλέξει να διατηρεί κήπο να πληρώνει το κοινωνικό σύνολο για αυτόν. Στο πλαίσιο αυτό εδώ και χρόνια ισχύει με απόφαση του ΔΣ ο κανονισμός καθαριότητας που προβλέπει τέλος αποκομιδής 50€ ανά φορτηγό. Επίσης, εκ του νόμου όσοι καθαρίζουν οικόπεδα έχουν την ευθύνη απομάκρυνσης των κλαδεμάτων οι ίδιοι. Ο Δήμος με τα τέλη καθαριότητας ανά τ.μ. δομημένης επιφάνειας που ηλεκτροδοτείται έχει την ευθύνη αποκομιδής των οικιακών απορριμμάτων και όχι των κλαδεμάτων μεγάλων οικοπέδων που σχετίζονται με αδόμητες επιφάνειες."
 
Φιλικά το ΔΣ

Friday, September 6, 2024

Διαδικασία αποκομιδής των, μετά τον καθαρισμό, κλαδεμάτων από τα σπίτια των δυο οικισμών Θεολόγου και ΟΣΜΑΕΣ

 Καλησπέρα σας

Μια πολύ ενδιαφέρουσα ενημέρωση προς τους οικιστές και οικοπεδούχους των δυο οικισμών Θεολόγου και ΟΣΜΑΕΣ αναφορικά με τη διαδικασία αποκομιδής των, μετά τον καθαρισμό, κλαδεμάτων από τα σπίτια αλλά και από τα οικόπεδα.
Επικοινωνούμε με το Γραφείο Κινήσεως του Δήμου Λοκρών με την κυρία Καπανδρίτη τηλ 2233080158
Δίνουμε τα πλήρη στοιχεία μας και κατά προσέγγιση πόσα φορτηγά(1 ή 2) θα μας χρειαστούν για την αποκομιδή των κλαδεμάτων που έχουμε βγάλει ήδη στο πεζοδρόμιο.
Στη συνέχεια τηλεφωνούμε στο Ταμείο Εσόδων του Δήμου 2233350317-8 ή μέσω του mail grafeiokiniseos.lokron@gmail.com γράφοντας πάλι τα πλήρη στοιχεία μας για να μας ενημερώνουν πόσο θα στοιχίσει η αποκομιδή. Υπολογίστε 50 ευρώ το φορτηγό.
Πληρώνουμε το ποσό των 50 ή 100 ευρώ στον τραπεζικό λογαριασμό που θα μας δώσουν.
Στη συνέχεια σας ενημερώνουν πότε θα έρθουν να τα πάρουν.
 
Ελπίζουμε η διαδικασία αυτή να γίνει αιτία να αποφευχθεί το δυσάρεστο και πολύ επικίνδυνο φαινόμενο -κυρίως στον οικισμό του ΟΣΜΑΕΣ -να βλέπουμε πεταμένα κλαδέματα στους δρόμους και στα ρέματα.
Φιλικά το ΔΣ

Tuesday, September 3, 2024

Κοινοποίηση των Πρακτικών της Γενικής μας Συνέλευσης της 16-8-2024

 

Καλησπέρα σας

Σας κοινοποιούμε τα Πρακτικά της Γενικής μας Συνέλευσης της 16-8-2024 και ευχαριστούμε θερμά όσους παρευρέθηκαν, όλα τα μέλη μας, όλους τους ακολούθους μας καθώς και όλους όσους μας στηρίζουν φανερά ή διακριτικά.!
Επιτρέψτε μας να ευχαριστήσουμε ιδιαιτέρως τον κ. Χρήστο Καραΐσκο, μέλος της Εξελεγκτικής μας Επιτροπής και σταθερό και υπομονετικό πρακτικογράφο των Γενικών μας Συνελεύσεων.
Ευχόμαστε σε όλους τους οικιστές, οικοπεδούχους και μονίμους κατοίκους του Θεολόγου και του ΟΣΜΑΕΣ σιδερένια υγεία και ευμάρεια στους ίδιους και τις οικογένειές τους.
Υποσχόμαστε να παραμείνουμε όρθιοι και συνεπείς στους αγώνες μας όπως τα 30 αυτά χρόνια που πέρασαν με αμετακίνητο σκοπό και στόχο το καλό της ευρύτερης περιοχής του αγαπημένου μας Θεολόγου! 😊
Με εκτίμηση
Το ΔΣ
-------------------------------------------------------------------
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΑΓ. ΙΩΑΝΝΗ ΘΕΟΛΟΓΟΥ-ΟΣΜΑΕΣ ΔΗΜΟΥ ΛΟΚΡΩΝ
 
ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΗΣ 16/8/2024
 
Σήμερα, 16 Αυγούστου 2024, ημέρα Παρασκευή και ώρα 7.30 μ. μ., πραγματοποιείται, ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου του Ηλία Δημητρόπουλου, Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Αγ. Ιωάννη Θεολόγου – ΟΣΜΑΕΣ Δήμου Λοκρών, στην ταβέρνα «Ο Ντάρης», στην παραλία Λεκούνα Μαλεσίνας.
Παρόντα είναι τα τακτικά και τα αναπληρωματικά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου ως και τα μέλη της Εξελεγκτικής Επιτροπής. Επίσης, παρόντες είναι ο Πρόεδρος του Κοινοτικού Διαμερίσματος Προσκυνά, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Προσκυνά και μέλη της Ομάδας του Viber του ΟΣΜΑΕΣ. Όλους αυτούς τους καλωσορίζει ο κ. Δημητρόπουλος.
Διαπιστώνεται απαρτία και εκλέγεται ομόφωνα Πρόεδρος της Συνέλευσης το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Νανά Κακαβούλη. Πρακτικά τηρεί το μέλος της Εξελεγκτικής Επιτροπής Χρήστος Καραΐσκος.
Ο Πρόεδρος του Συλλόγου κάνει αναφορά στο εκλιπόν μέλος του Συλλόγου Δημήτριο Μαούνη και το πολύ σημαντικό έργο που αυτός επιτέλεσε επί σειρά ετών, τόσο ως Γενικός Γραμματέας Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου μας όσο και ως Νομικός μας Σύμβουλος.
Στη συνέχεια, αναλαμβάνει τη διεύθυνση της συζήτησης η κ. Κακαβούλη, η οποία αναφέρεται στη συμμετοχή νέων και ελπιδοφόρων μελών του Συλλόγου. Ζητεί πιο ενεργή συμμετοχή όλων μας. Δίνει τον λόγο στον Πρόεδρο του Συλλόγου κ. Δημητρόπουλο, οποίος προβαίνει στην έκθεση των δραστηριοτήτων του Συλλόγου κατά το έτος 2023-2024.
Ο κ. Πρόεδρος πρώτα αναφέρεται στη διαδικασία ένταξης του οικισμού στον Δήμο Λοκρών και τις ιδιαιτερότητες που αυτή παρουσιάζει. Ενημερώνει τη Συνέλευση ότι ο Σύλλογος κατά ο παρελθόν έτος συνέταξε και απέστειλε προς Υπουργούς, Υφυπουργούς, Ανωτάτους Αξιωματικούς κ. α. επιστολές αναλύοντας την κατάσταση του οικισμού και ζητώντας τη νομοθετική ρύθμιση του ζητήματος της ένταξης του οικισμού στον Δήμο Λοκρών και τη συγκρότηση Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΣΜΑΕΣ. Ενημερώνει τη Συνέλευση ότι ανατέθηκε σε δικηγορικό γραφείο των Αθηνών η σύνταξης της ειδικής νομοθετικής ρύθμισης. Τώρα βρισκόμαστε εν αναμονή της συγκρότησης σε σώμα του νέου Διοικητικού συμβουλίου και την τοποθέτηση του Εποπτικού Συμβουλίου, τα οποία θα προχωρήσουν τις διαδικασίες ένταξης του οικισμού σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από το σχετικό άρθρο του τελευταίου Νόμου 5110/24-5-2024 ( ΦΕΚ75/Α/24-5-2024) όπου στα άρθρα 72 και 77 υπάρχει αντίστοιχα η παράταση της θητείας του ΔΣ του ΟΣΜΑΕΣ μέχρι 31-12-2026 και οι διαδικασίες που απαιτούνται για να ολοκληρωθεί η υπαγωγή του οικισμού ΟΣΜΑΕΣ στο Δήμο Λοκρών καθώς και το κοινό σχέδιο που είχε αποφασιστεί μεταξύ της προηγούμενης διοίκησης και του Δήμου Λοκρών..
Στη συνέχεια, ο κ. Πρόεδρος αναφέρεται στην απόφαση για δυνατότητα αλόγιστης ανάπτυξης των ιχθυοκαλλιεργειών στην περιοχή μας με κίνδυνο η θάλασσα να γίνει βούρκος. Ενημερώνει τη Συνέλευση ότι ο Σύλλογος έχει προβεί σε πλήθος ενεργειών για την αποτροπή της υλοποίησης αυτής της ανάπτυξης των ιχθυοκαλλιεργειών.
Τρίτο θέμα για το οποίο μιλάει ο κ. Πρόεδρος είναι αυτό των εγκαταστάσεων βιολογικού καθαρισμού της Μαλεσίνας και της Αταλάντης. Ο βιολογικός καθαρισμός της Μαλεσίνας έχει υλοποιηθεί αλλά, δυστυχώς, δεν έχει προβλεφθεί αυτός να δέχεται λύματα από βυτιοφόρα. Προτείνει να πιέσουμε, κατά το δυνατόν, να δοθούν χρήματα για την αναβάθμιση του βιολογικού Μαλεσίνας και να πιέσουμε τον Δήμο να επιταχύνει το έργο του βιολογικού Αταλάντης και αυτός να δέχεται λύματα από βυτιοφόρα. Τέλος, ο κ. Πρόεδρος ενημερώνει τη Συνέλευση ότι ο Σύλλογος έδρασε ενεργά στο θέμα της σύνδεσης των βόθρων 40 οικιών της περιοχής Λιβανατών με το δίκτυο των ομβρίων υδάτων, με αποτέλεσμα πρωτοφανή ρύπανση της θάλασσας. Καταδικάστηκαν 20 από τους ιδιοκτήτες των οικιών και αντιμετωπίστηκε το θέμα και για τους 18 από τους υπόλοιπους. Απομένει η αντιμετώπιση του ζητήματος και για τους εναπομείναντες 2 ιδιοκτήτες.
Από πλευράς πυρασφάλειας, λέει ο κ. Πρόεδρος, ο οικισμός βρίσκεται σε καλή κατάσταση. Σ’ αυτό έχουν συμβάλει το κλιμάκιο της πυροσβεστικής που εδρεύει σε ειδικό οικίσκο που του διατέθηκε, η τοποθέτηση καμερών και ανιχνευτών καπνού και φωτιάς σε επίκαιρες θέσεις, η εθελοντική ομάδα Μαλεσίνας του κ. Κούρου, το κλάδεμα κλαδιών που έχει γίνει με τη χρήση ειδικού κλαδευτικού οχήματος και το καθάρισμα των χώρων κάτω από τους πυλώνες της ΔΕΗ που φέρουν μετασχηματιστές. Ο κ. Σαφάκας της ΔΕΗ έχει υποσχεθεί ότι οι χώροι κάτω από όλους τους σχετικούς πυλώνες θα είναι πάντα καθαροί.
Ακολούθως, ο κ. Δημητρόπουλος ενημερώνει τη Συνέλευση ότι ο Σύλλογος συμμετέχει στο δίκτυο SOS Ευβοϊκός και στο Πανελλαδικό Συντονιστικό Δίκτυο ΑΚΤΑΙΑ για την Προστασία του Περιβάλλοντος από τις Υδατοκαλλιέργειες. Συμμετείχε στη διημερίδα φορέων στην Αίθουσα Α. Τρίτσης του Δήμου Αθηναίων με θέμα τις συνέπειες της αλόγιστης ανάπτυξης των ιχθυοκαλλιεργειών και συνυπέγραψε κοινό κείμενο-διακήρυξη φορέων για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος από τις υδατοκαλλιέργειες στο Ίδρυμα Σ. Νιάρχος με το ίδιο θέμα . Δραστηριοποιήθηκε στον καθαρισμό των παραλιών Ροδίτσας, Βουγιουκλάκη, Διαμαντόπουλου και των παραλιών του Ευβοϊκού και συνέδραμε εποικοδομητικά στον καθαρισμό της παραλίας του Θεολόγου που πραγματοποίησε ο Δήμος Λοκρών.
Τελειώνοντας, ο κ. Πρόεδρος ενημερώνει τη Συνέλευση ότι ο Σύλλογος έχει αποστείλει προς τον Δήμο Λοκρών πολλές επιστολές με αιτήματα οικιστών ΟΣΜΑΕΣ και Θεολόγου για τον δημοτικό ηλεκτροφωτισμό (αντικατάσταση καμένων λαμπτήρων κ.λ.π.) με σχετικά καλή ανταπόκριση. Υπήρξαν και μερικές περιπτώσεις μη ανταπόκρισης επί ένα έτος και πλέον.
Ακολούθως λαμβάνει το λόγο η Πρόεδρος της Συνέλευσης κ. Κακαβούλη, η οποία ενημερώνει να συγκεντρωθούν αιτήματα παρευρισκομένων για ηλεκτροφωτισμό που δεν είχαν στείλει, προκειμένου αυτά να σταλούν στον υπεύθυνο ηλεκτρολόγο του Δήμου Λοκρών κ. Γεωργίτση. Στη συνέχεια, εκθέτει το πρόβλημα των πλωτών Φωτοβολταϊκών τα οποία έχει προταθεί να εγκατασταθούν στον Β. Ευβοϊκό από τις Ροβιές μέχρι τα Πολιτικά. Όλες οι μελέτες δείχνουν ότι ο θαλάσσιος χώρος κάτω από τις εξέδρες των Φωτοβολταϊκών ουσιαστικά νεκρώνεται. Το όλο πρόγραμμα είναι ανατριχιαστικό. Μπορεί κανείς να βρει σχετικό υλικό στο site www.rae.gr. Μάλιστα, υπάρχει και πρόταση για εγκατάσταση πλωτών ανεμογεννητριών ανοιχτά της Εύβοιας. Ο Σύλλογος δεν είναι αντίθετος με την πράσινη ενέργεια. Αντίθετα, την υποστηρίζει ένθερμα, αρκεί αυτή να γίνεται ύστερα από ενδελεχή μελέτη καταλληλότητας των περιοχών εγκατάστασης και με απόλυτο σεβασμό και προστασία του περιβάλλοντος χώρου.
Η κ. Κακαβούλη συνεχίζει με το ζήτημα των ιχθυοτροφείων. Αναφέρει ότι σήμερα στον Οπούντιο κόλπο (Θεολόγος, Αταλάντη, Λιβανάτες και Αρκίτσα) λειτουργούν μονάδες ιχθυοτροφείων στα Αταλαντονήσια, καθώς και στη Λάρυμνα, με συνολική παραγωγή 5.500 τόνων ετησίως. Η υπάρχουσα πρόταση της ΠΟΑΥ (Περιοχή Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών) Οπουντίου κόλπου, που έχει προχωρήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό, δίνει τη δυνατότητα αυτή να αυξηθεί σε 31.000 τόνους ετησίως. Μαζί με τις 25.000 τόνους ετησίως που προβλέπονται για την περιοχή κοντά στο όρος Καντήλι, στον Μαλιακό και στον Δίαυλο των Ωρεών φθάνουμε τους 56.000 τόνους παραγωγής ψαριών μέσα στον Βόρειο Ευβοϊκό! Καταλαβαίνουμε όλοι γιατί ο σύνδεσμος SOS Ευβοϊκός είναι κρίσιμο να δράσει αποτελεσματικά.
Η κ. Κακαβούλη διαβάζει και επιστολή-έγγραφο της ΕΛΟΠΥ (Ελληνική Ομοσπονδία Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας), στο οποίο αναφέρεται ότι οι πλέον επιβαρυμένες ήδη περιοχές είναι ο Θεολόγος και οι Σκουριές στη Λάρυμνα καθώς εκεί βρίσκονται οι σταθμοί μέτρησης ρύπανσης από τα ιχθυοτροφεία. Παρ’ όλα αυτά, οι περιοχές αυτές προτείνονται για μεγάλης κλίμακας αύξηση των Υδατοκαλλιεργειών. Ο Σύλλογος δέχεται και προτείνει- ως το λιγότερο κακό-να παραμείνει η υφιστάμενη κατάσταση των μονάδων ιχθυοκαλλιεργειών. Σ’ αυτό έχει πειστεί και συμφωνήσει και ο Δήμος Λοκρών.
Στη συνέχεια, η κ. Κακαβούλη αναφέρεται στο ζήτημα της ποιότητας του δικτύου νερού του Θεολόγου (όχι του ΟΣΜΑΕΣ). Η εταιρεία Eurofins, κατ’ ανάθεση του Δήμου Λοκρών προέβη σε πρόσφατη εξέταση της ποιότητας του νερού της Δεξαμενής Θεολόγου. Με έγγραφό της την 9/7/2024 απάντησε ότι «οι τιμές των αποτελεσμάτων για το δείγμα με κωδικό αριθμό δείγματος 342650213 του παρόντος πιστοποιητικού, είναι εντός των ορίων που καθορίζονται στην Υπουργική Απόφαση Δ1 (δ)/ΓΠ οικ. 27829/ ΦΕΚ 3525 Β/25-5-2023, που αφορά την ποιότητα του νερού ανθρώπινης κατανάλωσης». Σε επικοινωνία του Συλλόγου μας με την εταιρεία διευκρίνιστηκε ότι η έννοια «ανθρώπινη κατανάλωση» περιλαμβάνει «κατάλληλο για πόση, καθαρό και ασφαλές για τα μικρά παιδιά, για μαγείρεμα και για την προσωπική υγιεινή».
Επειδή τους τελευταίους μήνες είχαμε έντονες διαμαρτυρίες από οικιστές μέλη μας αλλά και μονίμους κατοίκους του οικισμού Θεολόγου για την ποιότητα του νερού του δικτύου ύδρευσης, ο Σύλλογος απευθύνθηκε στο διαπιστευμένο χημικό εργαστήριο ACL Ανδρέου Κ. Ι.Κ.Ε. για τον χημικό και μικροβιολογικό έλεγχο του νερού του Θεολόγου και με σαφή ερωτήματα: Αν είναι κατάλληλο για πόση, αν είναι καθαρό και ασφαλές για τα μικρά παιδιά, για μαγείρεμα και για την προσωπική μας υγιεινή. Τα δείγματα ελήφθησαν από βρύση οικίας οικιστή, παρουσία μέλους του Συλλόγου μας και ιδιοκτήτη ταξί από τη Μαλεσίνα, ο οποίος μετέφερε άμεσα το ψυγείο με τα δοχεία συλλογής στο χημικό εργαστήριο στην Αθήνα.
Τα αποτελέσματα και η γνωμάτευση που λάβαμε είναι ιδιαιτέρως ανησυχητικά και η αντιπαραβολή τους με τα αποτελέσματα των δειγμάτων που έχουν ληφθεί από τη Δεξαμενή του Θεολόγου από τα Αναλυτικά Εργαστήρια Eurofins διαφέρουν. Κατά την άποψή μας, η έκθεση των Εργαστηρίων Ανδρέου είναι περισσότερο λεπτομερής και συγκεκριμένη. Στην έκθεση αναφέρεται ότι το νερό που εξέτασε το Εργαστήριο Ανδρέου είναι ακατάλληλο για πόση και μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην προσωπική καθαριότητα και το μαγείρεμα μόνο αφού υποστεί περαιτέρω μικροβιολογική εξυγίανση (χλωρίωση). Είναι επίσης και ακατάλληλο για τις ευπαθείς στην αλατότητα καλλιέργειες. Η εταιρεία αναφέρει ότι μπορεί να βελτιωθεί η ποιότητα του νερού με εν σειρά εγκατάσταση μονάδων χλωρίωσης, αποσκλήρυνσης, αντίστροφης όσμωσης και λυχνίες UV.
Η κ. Κακαβούλη λέει ότι αποστείλαμε στον Δήμο Λοκρών τη γνωμάτευση και τα ολικά αποτελέσματα των Εργαστηρίων Ανδρέου και διαβάζει την απάντηση του Δημάρχου στην οποία αναφέρονται τα άμεσα μέτρα που θα λάβει ο Δήμος: «Οι δεξαμενές του Δήμου Λοκρών χλωριώνονται στο σύνολό τους και τα αποτελέσματα είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα του Δήμου. Ο Θεολόγος υδροδοτείται σε ετήσια βάση από γεώτρηση στον Θεολόγο, από γεώτρηση στο παλιό χωριό της Μαλεσίνας και από μεταφορά νερού από Λάρυμνα μέσω Μαλεσίνας. Την καλοκαιρινή περίοδο, λόγω υπερκατανάλωσης, γίνεται χρήση της δεύτερης γεώτρησης στο Θεολόγο, η οποία, λόγω της ξηρασίας και της διείσδυσης στον υδροφόρο ορίζοντα υφάλμυρου νερού, έχει χαμηλότερης ποιότητας νερό. Η τελευταία μας μέτρηση είχε γίνει πριν τη χρήση της δεύτερης γεώτρησης. Βραχυπρόθεσμα θα ενισχύσουμε τη χλωρίωση, αλλά ήδη αλλάξαμε το μείγμα μειώνοντας τη χρήση της συγκεκριμένης γεώτρησης, με στόχο αρχές Σεπτεμβρίου να σταματήσει πλήρως η χρήση της. Μακροπρόθεσμα και δεδομένου ότι δεν επαρκεί το διαθέσιμο νερό, έχουμε τις τελευταίες ημέρες προβεί αφενός σε αναζήτηση σημείου για νέα γεώτρηση και αφετέρου να γίνει προμήθεια συστήματος αφαλάτωσης στην υφιστάμενη γεώτρηση».
Η κ. Κακαβούλη αναφέρει ότι η ίδια εξέταση του νερού του Θεολόγου θα γίνει και τον Σεπτέμβριο αλλά και του νερού του ΟΣΜΑΕΣ.
Στη συνέχεια, ο Γραμματέας του Συλλόγου κ. Γεώργιος Μπατάτσιος διαβάζει αποσπάσματα από τον Νόμο 5110/24-5-2024 ( ΦΕΚ75/Α/24-5-2024) όπου στα άρθρα 72 και 77 υπάρχει αντίστοιχα η παράταση της θητείας του ΔΣ του ΟΣΜΑΕΣ μέχρι 31-12-2026 και οι διαδικασίες που απαιτούνται για να ολοκληρωθεί η υπαγωγή του οικισμού ΟΣΜΑΕΣ στο Δήμο Λοκρών.
Τελειώνοντας, η κ. Κακαβούλη δίνει τον λόγο στον κ. Δημητρόπουλο ο οποίος, συνοψίζοντας λέει ότι α) Στην Ειδική Νομοθετική Ρύθμιση ένταξης του οικισμού στον Δήμο Λοκρών υπάρχει η απόλυτη συναίνεση/συμφωνία του Δήμου Λοκρών. Θα είναι ανεπίτρεπτη η όποια υπαναχώρηση αυτού και β) Σε όλες τις μελέτες οικολογικής και γενικής κατάστασης περιβάλλοντος ο Β. Ευβοϊκός είναι στο κίτρινο (μέτρια κατάσταση) και τείνει να γίνει κόκκινο, γεγονός που σημαίνει πως υπάρχει άμεσος κίνδυνος μετάβασης από μέτρια κατάσταση σε κακή. Τα νερά του Ευβοϊκού κόλπου δεν ανανεώνονται αλλά απλά μετακινούνται, πράγμα κακό για το περιβάλλον μας.
Ύστερα και από την τελευταία τοποθέτηση του κ. Δημητρόπουλου ανοίγει κατάλογος όσων θέλουν να υποβάλουν ερωτήσεις ή να τοποθετηθούν επί κάποιων θεμάτων. Οι ομιλητές και οι ερωτήσεις ή τοποθετήσεις τους έχουν ως εξής:
1) Ο κ. Παπαλάμπρος ρωτά αν έχει γίνει απογραφή των περιουσιών του οικισμού. Η απάντηση του κ. Δημητρόπουλου είναι «όχι».
2) Ο κ. Αποστολόπουλος θίγει το θέμα των εκκρεμοτήτων (λακκούβες) που έχει αφήσει ο εργολάβος που αντικαθιστά βουλωμένους σωλήνες ύδρευσης, αναφέρει την πλήρη ανυπαρξία φωτισμού στη διασταύρωση των δρόμων 2 και 3 και στον δρόμο από τα Μεσιτικά προς τη Μαλεσίνα και το πρόβλημα των πολλών αδέσποτων ζώων που κυκλοφορούν στον οικισμό.
4) Ο κ. Σακκελαρίου λέει ότι κλαδέματα έχουν αφεθεί έξω από οικόπεδα. Έπρεπε οι ιδιοκτήτες να φροντίσουν για την απομάκρυνσή τους. Ο Δήμος έχει δώσει αριθμό τηλεφώνου για να ειδοποιηθεί και, έναντι κάποιου παραβόλου, να τα μεταφέρει στο θρυμματιστήριο. Εδώ παρεμβαίνει ο κ. Δημητρόπουλος και λέει ότι μερικοί οικιστές αντί καθαρισμού βάζουν τσάπα και ξεριζώνουν ολόκληρα δένδρα, πράγμα απαράδεκτο. Ο Σύλλογος έχει περιγράψει πώς πρέπει να γίνεται ο καθαρισμός των οικοπέδων. Με το ξερίζωμα των δένδρων υπάρχει κίνδυνος με τις βροχές μπάζα να κατέβουν στους δρόμους.
5) Η κ. Κακαβούλη αναφέρει ότι προ διετίας ο Σύλλογος με έξοδά του και προσωπική εργασία μελών του (κ. κ. Μεγαρίτης και Μιμίκος) ανακαίνισε την παιδική χαρά του Ευβοϊκού. Τοποθέτησε λουκέτο, το κλειδί του οποίου κρατούσε τη χειμερινή περίοδο συνοικιστής μας και ήταν διαθέσιμο σε πρώτη ζήτηση. Δυστυχώς, η παιδική χαρά σύντομα υπέστη μεγάλου βαθμού βανδαλισμό.
6) Η κ. Κότσικα αναφέρεται στο πρόβλημα των αδέσποτων του οικισμού. Γίνεται ενημέρωσή της ότι στον Δήμο Λοκρών υπάρχει αρμόδια αντιδήμαρχος, η κ. Δάρα.
7) Η κ. Μαρίνη ευχαριστεί τον Σύλλογο για τις προσπάθειες που καταβάλλει και αναφέρεται στο θέμα της καθαριότητας. Επικεντρώνεται στο ζήτημα των κάδων απορριμμάτων που μένουν ανοιχτοί και αδέσποτα ζώα σκορπούν το περιεχόμενό τους στον δρόμο. Επίσης, λέει ότι στον δρόμο 26 (Αποκόμμα) η κατάσταση είναι καταστροφική. Έχει προστεθεί όχι στερεό-στερεοποιημένο χώμα αλλά «χύμα». Αυτό, με τις πρώτες έντονες βροχές, θα διαλυθεί και θα μεταφερθεί στη θάλασσα. Η περιοχή χρήζει επέμβασης. Εδώ παρεμβαίνει η κ. Κακαβούλη και λέει ότι η Αποκόμμα και ο σκουπιδότοπος στην έξοδο του Θεολόγου αποτελούν δύο μεγάλες πληγές του οικισμού. Κάτω από την Αποκόμμα υπάρχει αγωγός ομβρίων υδάτων που μπορεί να βουλώσει και τα σκουπίδια να πάνε στη θάλασσα. Ο Δήμος έχει ενημερωθεί σχετικά. Ο Σύλλογος θα επαναφέρει το ζήτημα της «τακτοποίησης» της Αποκόμμας.
Εκ μέρους της Ομάδας του Viber του ΟΣΜΑΕΣ η κ. Μαρία Καζάντζα ενημερώνει τη Συνέλευση ότι ο Ομάδα ξεκίνησε με βάση το ζήτημα της καθαριότητας αλλά και της ανάγκης ενημέρωσης των μελών της σχετικά με διακοπές υδροδότησης ή ηλεκτρισμού. Με πρωτοβουλία της Ομάδας ένας εργάτης καθαρίζει τον περιβάλλοντα χώρο της Αποκόμμας και αλλού. Λέει ότι έχουν κάνει διάφορες προτάσεις προς τον Δήμο σε ζητήματα καθαριότητας και προτείνει ο Σύλλογος να συνεργαστεί με την Ομάδα σε θέματα καθαριότητας και άλλα. Εκθέτει την πρόταση της Ομάδας για τοποθέτηση ενημερωτικών πινακίδων για το πού πρέπει να μεταφέρουμε τα μπάζα και τα κλαδέματα για την αποκομιδή τους από τον Δήμο.
Στο σημείο αυτό, επειδή δεν υπάρχουν άλλοι ενδιαφερόμενοι να τοποθετηθούν, λύεται η συνεδρίαση, υπογράφεται το παρόν πρακτικό και ανοίγει η κάλπη για τις εκλογές.
 
Η πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης                                    Ο πρακτικογράφος
Νανά Κακαβούλη Τσούμα                                                      Χρήστος Καραΐσκος
 
 

 
 





Sunday, September 1, 2024

Ανακοίνωση για διακοπή νερού στον ΟΣΜΑΕΣ

 Καλημέρα σας

Ανακοινώνεται από τον εργολάβο κ. Πασπάλα ότι λόγω προβλήματος του ΔΕΔΔΗΕ Μαρτίνου θα υπάρξει διακοπή νερού στον ΟΣΜΑΕΣ για περίπου δυο(2) ώρες καθώς χωρίς ρεύμα δε θα είναι δυνατή η λειτουργία των γεωτρήσεων και του όλου υδροδοτικού συστήματος του οικισμού μας.
 
Υπομονή, δυο ώρες είναι θα περάσουν!😊
Το ΔΣ