Wednesday, April 27, 2011

Τα σχόλιά μας στη Δημόσια Διαβούλευση για το Ειδικό Χωροταξικό Υδατοκαλλιεργειών

13 Απριλίου 2011, 19:46 | Σύλλογος Προστασια Περιβαλλοντος Αγίου Ιωάννη Θεολόγου Μαλεσίνας Φθιώτιδας


Κυρίες και Κύριοι
Η χωροθετηση των ΠΟΑΥ στο Σχέδιο της ΚΥΑ όπως διαπιστώνουμε στα υπόψην έγγραφα Α παρ.12 του Σχεδίου στηρίζεται στις Μελέτες Χωροθέτησης Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ) για διαφορες περιοχές της χώρας που έχουν χρηματοδοτηθεί από Ευρωπαικούς και Εθνικούς πόρους στα πλαίσια του ΕΠ.ΑΛ 2000 -2006 και των ΠΕΠ.
Ο Σύλλογός μας από τον Μάρτιο του 2005 ζητησε και παρέλαβε από την Υπηρεσία Διαχείρισης ΕΠ ΑΛΙΕΙΑ τη Μελέτη Καθορισμού ΠΟΑΥ στο Βόρειο Ευβοικό και το Μαλιακό Δ Φαση Παράρτημα Β καθώς τη Μελέτη ΠΟΑΥ Δ Φαση Παράρτημα Γ3 που αφορά στην ΠΟΑΥ ΙΙΙ Αταλάντη(ΑΤ)-Μαλεσίνα-Λάρυμνα(LAR) (ΦΘΙΩΤΙΔΑ) οι οποίες εκπονήθηκαν από την Ανάδοχη Εταιρεία ΝΑΥΣ-ΙΩΑΝΝΑ Ν. ΑΡΓΥΡΟΥ ΕΠΕ
Στη συνεχεια την παρέδωσε σε επιστήμονες –συνεργάτες του Συλλόγου μας προς αξιολόγησή της ,τα δε αποτελέσματα ήταν εξοργιστικά αφου ουσιαστικά πρότεινε την ολοκληρωτική καταστροφή της θαλασσας μας καθώς μετέτρεπε τη θαλάσσια περιοχή του Κόλπου Θεολόγου-Αταλάντης-Λιβανατών σε Βιομηχανική Ζώνη παραγωγής ψαριών.
Επρόκειτο για μια ΧΑΒΟΥΖΑ παραγωγής 3.045 τόνων ψαριών ετησίως ( 1610 τον. τσιπούρα λαυρακι σε θαλάσσια έκταση 1.265 στρεμ στη Νήσο Γάιδαρος και 1.435 τον ετησίως τσιπούρα λαυράκι σε θαλασσια έκταση 2.048 στη Νήσο Αταλαντονήσι), μια ρύπανση που συμφωνα με επιστημονικές μελέτες ισοδυναμεί με 31 τόνους ΗΜΕΡΗΣΙΩΣ και 11.315 τόνους ετησίως περιττωμάτων (κόπρανα και ούρα ψαριών), υπολειμματων τροφών και φαρμάκων ή σα να χυνονται στη θαλάσσά μας ΑΚΑΤΕΡΓΑΣΤΑ ΛΥΜΑΤΑ μιας πολης 78.000 κατοίκων!
Η Μελέτη αγνοεί κατά την εκτίμησή μας σκόπιμα τον τουριστικό ,παραθεριστικό και οικιστικό χαρακτήρα της περιοχής της παραλιακής Λοκρίδας και την καταδικάζει σε οριστικό και μόνιμο μαρασμό,εισηγούμενη μαλιστα την επείγουσα λήψη καταναγκαστικών διοικητικών αποφάσεων και μετρων προκειμένου ΝΑ ΠΑΓΙΩΘΕΙ η κατάσταση και να ΦΙΜΩΘΟΥΝ οι διαμαρτυρόμενες τοπικές κοινωνίες των π.Δήμων Αταλάντης,μαλέσίνας και Λιβανατών ,σημερινού Δήμου Λοκρών.
Η εν λόγω μελέτη περιέχει μεγάλα σφάλματα,ελλείψεις,ανακρίβειες και κατά την εκτίμηση των ειδικών επιστημόνων-συνεργατών μας παραλείπει ή υποβαθμίζει εγκληματικά τα φορτια ρύπανσης.Επίσης θεωρεί συμβατή τη συνύπαρξη ιχθυοτροφείων και τουριστικής-οικιστικής αναπτυξης, γεγονός πρωτοφανές και απαράδεκτο σύμφωνα με επιστημονικά δεδομενα ενώ εισηγείται περιορισμό ή και συμπληρωματική απαγόρευση της αναπτυξης για να μην ενοχλούνται τα ψάρια!!!!!!!
Σε κανενα σημείο δεν αναφερεται στην καταστροφή την οποία υπέστη επι μια 20ετία ο Κόλπος της Αταλάντης-Θεολόγου από τη λειτουργία 11 ιχθυοτροφικών μοναδων τη μετατροπή του σε ΒΟΥΡΚΟ και τη γενικότερη υποβαθμιση και δυσφήμιση της περιοχής που τυραννούσε τις τοπικές κοινωνίες.
Μάλιστα προτείνει το διπλασιασμό της υπάρχουσας δυναμικότητας των μονάδων, με δυο λόγια βάζει Ταφόπλακα στην περιοχή μας!

Παραλείπει κατά την άποψή μας σκόπιμα το Σχέδιο μελέτης του Υπουργείου Τουρισμού με τίτλο Τουριστική Ανάπτυξη Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας 2002-2006 Μάρτιος 2003 το οποίο χαρακτηρίζει την περιοχή Θεολόγου, Αταλάντης και Λιβανατών ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ τις δε νησίδες Γάιδαρος και Αταλαντονήσι τις εντάσσει στον επιστημονικό καταλογο NATURA 2000 (Κωδικός GR 2440001) και συνιστά στους Δήμους να τα αξιοποιήσουν τουριστικά
Δεν αναφέρει τις αντιδρασεις ,τα Ψηφίσματα και τις ομοφωνες αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων καθώς και του π.Νομαρχιακού Συμβουλίου Φθιώτιδας κατά της λειτουργίας των ιχθυοτροφικών μοναδων στον Κολπο που ζητούν την απομακρυνση των υπαρχόντων, παραλείπει δε τεχνηέντως την τεράστια οικοδομική και επαγγελματική δραστηριότητα της περιοχής παραλίας Θεολόγου,Σκάλας Αταλάντης, παραλίας Λιβανατών,Τραγάνας και συνεταιρισμού ΟΣΜΑΕΣ όπου απασχολούνται χιλιάδες έλληνες και αλλοδαποί οικονομικοί μετανάστες.
Τέλος η Μελέτη στηρίζεται με τη σειρά της στις μελέτες για
-την Ανάπτυξη και Χωροθέτηση των Υδατοκαλλιεργειών της Περιφέρειας Στ.Ελλάδας του ΕΚΘΕ 2000,
-το Στρατηγικό Πλάισιο Κατευθύνσεων για την Ανάπτυξη των Υδατοκαλλιεργειών του ΥΠΕΧΩΔΕ 2000 ,
-τη Μελέτη του Χωροταξικού Σχεδίου της Περιφέρεια Στ.Ελλάδας 1997-2000 και –τη Μελέτη χωρικών επιπτώσεων κοινοτικών προγραμματων και πολιτικής για τη Στ.Ελλάδα 1995-1997
οι οποίες κατά την εκτίμησή μας δεν έχουν ουδεμία σχέση πλέον με τα πραγματικάδεδομένα τα οποία επικρατούν στην περιοχή του Κόλπου Αταλάντης-Θεολόγου -Λιβανατών και χρήζουν επικαιροποίησης.

Για τους παραπάνω λόγους ζητάμε να μην υλοποιηθεί η Μελέτη ΠΟΑΥ ΑΤΑΛΑΝΤΗ-ΜΑΛΕΣΙΝΑ καθώς η σχεδιαζομενη εφαρμογή της
από την ΚΥΑ παραβιάζει και προσβαλλει
1) τη συνταγματικά προστατευόμενη αξία του φυσικού,οικιστικού και πολιτιστικού περιβαλλοντος από το οποιο εξαρταται η ποιοτητα ζωής και η υγεία των κατοικων των πόλεων και των οικισμών.
2) Την προστασία και αποκατάσταση του περιβάλλοντος και τη διατήρηση των οικολογικών και πολιτιστικών αποθεμάτων (Ν.2742/99 άρθρο 2 παρ.1)

Σας ευχαριστούμε για το χρόνο σας