Saturday, January 21, 2012
Ερωτηση του βουλευτου ΣΥΡΙΖΑ κ. Θ.Δρίτσα προς τον κ. Ν.Σηφουνακη για το Χωροταξικο Υδατοκαλλιεργειών
ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
ΙΓ’ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Γ’
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΞΑ’
Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Επόμενη είναι η με αριθμό 371/10-1-2012 επίκαιρη ερώτηση του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Θεοδώρου Δρίτσα προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, σχετικά με την ακύρωση κυβερνητικής απόφασης για το «Ειδικό Χωροταξικό των Υδατοκαλλιεργειών».
Στην ερώτηση του κ. Δρίτσα θα απαντήσει ο Αναπληρωτής Υπουργός κ. Σηφουνάκης.
Το λόγο έχει ο κ. Δρίτσας για να μας την παρουσιάσει.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, τα γεγονότα είναι γνωστά. Εσείς ως Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος, μαζί με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και άλλα έξι μέλη της τότε κυβέρνησης, συναδέλφους σας Υπουργούς, στις 4 Νοεμβρίου 2011 συντάξατε, υπογράψατε και δημοσιεύσατε μία Κοινή Υπουργική Απόφαση σχετική με το «Ειδικό Χωροταξικό των Υδατοκαλλιεργειών».
Τόσο εμείς, ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και πολλοί άλλοι φορείς –κοινωνικοί, πολιτικοί, περιβαλλοντικοί, αυτοδιοικητικοί- έχουν χαρακτηρίσει αυτή την Κοινή Υπουργική Απόφαση ως καταστροφική για τις τοπικές κοινωνίες, για τον τουρισμό, για την αλιεία, για το περιβάλλον και ως ιδιαίτερα ευνοϊκή για τις επιχειρήσεις που ασχολούνται με τις υδατοκαλλιέργειες. Όμως δεν είναι αυτό το θέμα της ερώτησής μου. Διότι αυτά είναι τεράστια θέματα κι ο χρόνος που έχω στη διάθεσή μου είναι πολύ λίγος.
Η 4η Νοεμβρίου 2011 ήταν η ημέρα που σ’ αυτήν την Αίθουσα, στη Βουλή των Ελλήνων, η τότε Κυβέρνηση ζητούσε ψήφο εμπιστοσύνης. Εσείς κι όλοι οι άλλοι συνάδελφοί σας δεν γνωρίζατε αν την επομένη θα ήσασταν Υπουργοί και σπεύσατε να επικυρώσετε μία τέτοια, τόσο σημαντική απόφαση, με ανεξήγητη σπουδή.
΄Εκτοτε έχουν συμβεί μερικά γεγονότα. Υπήρξε μία πολυπληθής αντίδραση. Εκατόν έντεκα φορείς που έχουν συγκροτήσει την Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή, στην οποία συμμετέχει η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος, είκοσι δύο δήμοι, οκτώ ομοσπονδίες, πενήντα επτά σύλλογοι και πολλοί άλλοι φορείς και πρόσωπα έχουν υποβάλει μήνυση εναντίον σας, που βρίσκεται στο Γραφείο του Προέδρου της Βουλής, έχοντας μεταβιβαστεί από τον αρμόδιο εισαγγελέα, και προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Έχουν γίνει πολυπληθείς, μαζικές συγκεντρώσεις σ’ όλη την Ελλάδα. Υπήρξε αναταραχή και στο Ιόνιο, στα Επτάνησα, και στον Αργοσαρωνικό και στη Χαλκιδική και σε πολλά άλλα σημεία.
Απέναντι σ’ αυτά και με δεδομένο ότι ως Κυβέρνηση και ως Υπουργοί είστε άκρως εκτεθειμένοι, τουλάχιστον δεοντολογικά, –να μην προχωρήσω στα υπόλοιπα- απέναντι σ’ αυτή τη γενική κατακραυγή το ερώτημά μου τίθεται ευθέως: Είναι δυνατόν να είναι νομιμοποιημένη μια τέτοια υπουργική απόφαση που ελήφθη μ’ αυτούς τους όρους και μ’ αυτούς τους τρόπους;
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Ολοκληρώστε παρακαλώ, κύριε συνάδελφε.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ: Ολοκληρώνω αμέσως, κυρία Πρόεδρε.
Πριν προχωρήσουμε, λοιπόν, σε δικαστικούς αγώνες και περιπλοκές, είναι διατεθειμένη τώρα η Κυβέρνηση, με ψυχραιμότερη και δημοκρατικότερη σκέψη, να ακυρώσει αυτήν την υπουργική απόφαση και να προχωρήσει σ’ έναν ευρύτατο διάλογο, για να δικαιώσει και το πληγωμένο περί δικαίου αίσθημα του συνόλου σχεδόν των νησιών της Ελλάδας;
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Κι εμείς σας ευχαριστούμε.
Το λόγο έχει ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Σηφουνάκης.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΗΦΟΥΝΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής): Κυρία Πρόεδρε, σ’ αυτόν τον τόπο υπάρχουν θεσμοί και διαδικασίες. Η Ελλάδα είναι μία συντεταγμένη Πολιτεία και οι Υπουργοί στις 4/11, δηλαδή μέσα σε μία ημέρα, ούτε συντάσσουν ούτε υπογράφουν ούτε δημοσιεύουν αποφάσεις. Πρέπει να είναι μάγοι και να είμαστε μάλλον σε κάποια χώρα των Ζουλού κι όχι σ’ αυτήν που ζούμε!
Η θεσμοθέτηση, λοιπόν, της ΚΥΑ του Ειδικού Πλαισίου για τις Υδατοκαλλιέργειες κάθε άλλο παρά πραξικοπηματική και παράνομη είναι, δεδομένου ότι για πρώτη φορά υπήρξε τέτοια ευρεία διαβούλευση κατά τη θεσμοθέτηση του πλαισίου χωροταξικού σχεδιασμού.
Πρόκειται για μία μελέτη που ξεκίνησε πριν από δύο - τρία χρόνια. Πιο συγκεκριμένα, η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, η Σ.Μ.Π.Ε., του Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις Υδατοκαλλιέργειες, διαβιβάστηκε την 1η Απριλίου του 2011 από την Ειδική Υπηρεσία Περιβάλλοντος του Υπουργείου στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις της χώρας, στις δημόσιες Αρχές και σ’ όλα τα Υπουργεία, καθώς και στις δεκατρείς Περιφέρειες και στα δεκατρία Περιφερειακά Συμβούλια της χώρας κι όλοι αυτοί οι φορείς γνωμοδότησαν σχετικά.
Επιπλέον και παράλληλα, στις 11 Απριλίου 2011 αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Υπουργείου και το σχέδιο της ΚΥΑ και η ΣΜΠΕ για διαβούλευση διάρκειας τριάντα ημερών για το κοινό και σαράντα πέντε ημερών για τις διάφορες αρχές. Αυτή ολοκληρώθηκε στις 25 Μαΐου 2011. Οι απόψεις των φορέων μαζί με τα σχόλια που διατυπώθηκαν στο πλαίσιο της ηλεκτρονικής διαβούλευσης καθώς επίσης και τα έγγραφα των περιφερειακών υπηρεσιών, αξιολογήθηκαν από τις υπηρεσίες αφού έτυχαν ειδικής επεξεργασίας και τυποποίησης σε έκθεση τετρακοσίων έντεκα σελίδων -σημαντικό τμήμα από αυτές τις παρατηρήσεις, που συμμετείχαν εκατοντάδες φορείς και χιλιάδες πολίτες, δεν ξέρω αν είναι χιλιάδες ή εκατοντάδες, είναι ο βασικός κορμός της ΚΥΑ- η οποία στη συνέχεια εισήχθη προσαρμοσμένη στα προαναφερθέντα και ως εκ τούτου τροποποιημένη σε σχέση με την αρχική που είχε δημοσιοποιηθεί στις 11 Απριλίου.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Υπουργού)
Το Εθνικό Συμβούλιο Χωροταξίας και Αειφόρου Ανάπτυξης -αυτό το όργανο, το οποίο έδωσε την τελική γνωμάτευση- είναι ένα όργανο κοινωνικού διαλόγου και διαβούλευσης και απαρτίζεται από εκπροσώπους όλων των κοινωνικών εταίρων: από εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου βαθμού, δευτέρου βαθμού, επαγγελματιών, επιμελητηρίων, περιβαλλοντικών οργανώσεων, διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού των ΑΕΙ. Η γνώμη του Εθνικού Συμβουλίου Χωροταξίας Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης -προεδρεύετε από εγνωσμένο καθηγητή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου- εκφράστηκε στα Πρακτικά των συνεδριάσεων του Συμβουλίου, όπως κατατέθηκαν από τον Πρόεδρό του.
Το σύνολο σχεδόν των θέσεων των μελών του Εθνικού Συμβούλιου Χωροταξίας και Αειφόρου Ανάπτυξης υιοθετήθηκε στο πλαίσιο της ΚΥΑ του Ειδικού Χωροταξικού Σχεδίου για τις Υδατοκαλλιέργειες. Αυτή ήταν η διαδικασία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Σας ευχαριστώ.
Το λόγο έχει ο ερωτών Βουλευτής, κ. Δρίτσας.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ: Σας ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, επειδή αυτή την απάντηση την έχω ακούσει, γιατί σας δόθηκε η ευκαιρία δημοσίως και εσείς και άλλοι Υπουργοί, να τα εκθέσετε αυτά, θα σας πρότεινα το εξής: Επειδή αυτά χρειάζονται συγκεκριμένες απαντήσεις και δεν επαρκεί ο χρόνος, να είχατε και εσείς και οι άλλοι επτά συνάδελφοι σας την πολιτική ευαισθησία να ζητήσετε από τους συναδέλφους σας Βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου -τριάντα τουλάχιστον που απαιτούνται- να συσταθεί Επιτροπή που να εξετάσει τη μήνυση που είναι κατατεθειμένη στο Προεδρείο της Βουλής.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΗΦΟΥΝΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής): Εσείς να το κάνετε αυτό.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ: Εμείς ως κόμμα δεν έχουμε…
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΗΦΟΥΝΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής): Να πείσετε τους Βουλευτές και να τα αφήσετε αυτά. Αλλού αυτά.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Παρακαλώ, μην διακόπτετε, κύριε Υπουργέ. Θα απαντήσετε σε λίγο.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ: Θα ήταν μια πολύ γενναία στάση …
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΗΦΟΥΝΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής): Εσείς να το κάνετε αυτό.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ: Θα παρακαλούσα να κρατηθεί ο χρόνος, κυρία Πρόεδρε.
Θα ήταν μια πολύ γενναία στάση για να υπερασπιστείτε τον εαυτό σας.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΗΦΟΥΝΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής): Εσείς να το κάνετε αυτό. Εσείς να πείτε ότι θα το κάνετε αυτό.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ: Εμείς θα το κάνουμε.
Αλλά, κύριε Υπουργέ, μην μου θυμώνετε …
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΗΦΟΥΝΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής): Αλλού αυτά.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Κύριε Υπουργέ, καταργείτε και το Προεδρείο και τη διαδικασία. Παρακαλώ!
Ολοκληρώστε, κύριε συνάδελφε.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ: Ο έλεγχος τιμά τον ελεγχόμενο, εάν ο ελεγχόμενος δεν έχει να κρύψει τίποτα.
Δεν χρειάζεται, λοιπόν, να θυμώνετε. Εγώ σας έκανα μια πρόταση, μην την ακούτε.
Όμως, η σπουδή είναι δεδομένη: όντως έτσι όπως το είπα έγινε. Στις 4 Νοεμβρίου 2011 και μάλιστα από τις 7 η ώρα το απόγευμα και μετά όπως έχει την ώρα το διαβιβαστικό του Προέδρου του Εθνικού Συμβουλίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης σας δόθηκε η γνωμοδότησή του -τύποις γνωμοδότηση, στην πραγματικότητα, μια διαδικασία εκτός κάθε νομιμότητας, το ξέρετε αυτό- και σας διαβιβάστηκε και σ’ εσάς. Την ίδια στιγμή εσείς διαμορφώσατε εισήγηση στην Επιτροπή Συντονισμού της Κυβερνητικής Πολιτικής στον τομέα του Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης –δηλαδή, στους άλλους επτά συνάδελφους σας Υπουργούς- συνεδρίασαν αυτοί, συζήτησαν, συμφώνησαν, συνυπέγραψαν και εν συνεχεία εστάλη στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης και δημοσιεύτηκε, ενώ όλοι ήσασταν εδώ και συζητούσαμε για την ψήφο εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση. Μετά τις 7 το απόγευμα της 4ης Νοεμβρίου 2011.
Και μου λέτε, κύριε Υπουργέ, ότι δεν υπήρξε σπουδή; Τι σας πείραζε να πάει τη Δευτέρα, την Τρίτη σε μια κανονική διαδικασία; Δεν είναι ανεξήγητη όλη αυτή τη σπουδή;
Κύριε Υπουργέ, την προηγούμενη Κυριακή είχα πάει στην Αίγινα, παλλαϊκή κινητοποίηση, ομόφωνες αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου. Καταστροφή χαρακτηρίζεται η επιχειρούμενη επιβολή ιχθυοκαλλιέργειας στην Αίγινα από το σύνολο του νησιού χωρίς σκοπιμότητες, χωρίς ιδιαίτερα συμφέροντα, χωρίς συντεχνίες, χωρίς όλα αυτά που θα μπορούσε να επικαλεστεί κανείς, αλλά με βάση το σχεδιασμό που εκείνοι θέλουν για το νησί τους.
Το ίδιο συμβαίνει στην Κεφαλονιά, στην Ιθάκη, στη Ζάκυνθο, στην Χαλκιδική, σε ένα σωρό μέρη. Και δεν έχει κανένα δικαίωμα η Τοπική Αυτοδιοίκηση να έχει λόγο για όλα αυτά.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Πρέπει να ολοκληρώσετε, κύριε συνάδελφε.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ: Τους το έχετε στερήσει.
Κύριε Υπουργέ, ακυρώστε την ΚΥΑ. Διαφορετικά είστε σε σύγκρουση με το περί δικαίου αίσθημα της συντριπτικής πλειοψηφίας των κοινωνιών που εμπλέκονται σ’ αυτή την υπόθεση. Δεν θα μείνει έτσι αναπάντητη αυτή η ιστορία. Θα συνεχιστεί σε όλα τα πεδία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Σας ευχαριστώ.
Το λόγο έχει ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Νικόλαος Σηφουνάκης.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΗΦΟΥΝΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής): Δεν έχω πολλά πράγματα να προσθέσω, κυρία Πρόεδρε.
Σ’ αυτό τον τόπο, όμως, πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ένα πράγμα: το ζητούμενο είναι να υπάρξει χωροταξικός σχεδιασμός σε κάθε λειτουργία και δράση αυτής της κοινωνίας. Ήταν ζητούμενο για δεκαετίες.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ: Και δικό μας.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΗΦΟΥΝΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής): Σε ένα, λοιπόν, κράτος όπου λειτούργησε με ένα τέτοιο δημοκρατικό τρόπο, όπου συνέταξε για πρώτη φορά ένα σχέδιο το ανήρτησε, συμμετείχαν στη διαβούλευση δεκάδες φορείς, όλες οι περιφέρειες της χώρας, τα περιφερειακά συμβούλια εκφράστηκαν, οι δήμοι που ενδιαφερόντουσαν εκφράστηκαν, ήρθε και ολοκληρώθηκε μια διαδικασία η οποία είναι μόχθος πολλών ανθρώπων και συμμετείχαν τα περισσότερα από τα αρμόδια Υπουργεία, από τους φορείς, έρχεστε εσείς και ζητάτε από εμάς να συγκεντρώσουμε –εμείς!- τριάντα υπογραφές για να μας στείλετε στη δικαιοσύνη.
Ακούστε να δείτε. Το κόμμα σας έχει ανοίξει ένα κακό δρόμο για τη δημοκρατία στην Ελλάδα. Το κόμμα σας έχει ακολουθήσει τις διαδικασίες της ΕΚΟΦ του 1960.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ: Εκατόν έντεκα φορείς!
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Κύριε Υπουργέ, περιοριστείτε στο θέμα και παρακαλώ απαντήστε.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΗΦΟΥΝΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής): Θα με αφήσετε να μιλήσω;
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ: Τι λέει ο κύριος Υπουργός; Τι είναι αυτά που λέει; Τραμπουκισμοί δεν θα περάσουν εδώ μέσα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Κύριε Δρίτσα, μην διακόπτετε.
Κύριε Υπουργέ, παρακαλώ περιοριστείτε στο θέμα και ολοκληρώστε.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ: ΕΚΟΦ;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Ήσασταν σαφής, κύριε Δρίτσα.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΗΦΟΥΝΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής): Καθίστε κάτω. Εγώ δεν σας διέκοψα.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ: Έχω φάει ξύλο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Παρακαλώ δεν έχετε το λόγο, κύριε Δρίτσα.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΗΦΟΥΝΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής): Το κόμμα σας έχει τέτοιες πρακτικές. Είδατε τι έγινε χθες στο Ηράκλειο στη Βουλευτή ενός άλλου κόμματος, στην κα Μπακογιάννη, που φέρει ένα βαρύ φορτίο από τραμπουκισμούς η οικογένειά της. Εσείς έρχεστε και ευλογείτε αυτές τις πρακτικές, λέγοντας ότι είναι η αγανάκτηση των πολιτών.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Κύριε Υπουργέ, απόντων κάποιων Βουλευτών έρχεστε εσείς και επικαλείστε ονόματα.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΗΦΟΥΝΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής): Αυτό που έχετε καλλιεργήσει σε μειοψηφίες, με τραμπουκισμούς, δεν θα σας το δικαιολογήσει η ιστορία.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ: Αυτό είναι προβοκάτσια. Απαντήστε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Κύριε Υπουργέ, παρακαλώ περιοριστείτε στο θέμα και στο χρόνο σας.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΗΦΟΥΝΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής): Δεν θα απειλείτε, λοιπόν, μέσα στη Βουλή. Και εσείς δεν είσαστε εκείνοι οι οποίοι θα δίνετε μαθήματα δημοκρατίας, δεν μπορείτε με τον τρόπο με τον οποίο λειτουργείτε ως κόμμα.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ: Δεν απαντάτε σε εμάς. Απαντήστε στους κοινωνικούς φορείς.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Κύριε Υπουργέ, είστε εκτός θέματος. Παρακαλώ περιοριστείτε στο θέμα σας.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΗΦΟΥΝΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής): Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Ολοκληρώσατε;
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΗΦΟΥΝΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής): Ολοκλήρωσα. Ευχαριστώ πολύ.