Friday, August 31, 2018

Απάντηση στο κύριο Δήμαρχο Λοκρών σχετικά με τους χώρους εναπόθεσης απορριμμάτων

Καλημέρα σας
Σας κοινοποιούμε την απάντησή μας στον κύριο Δήμαρχο σχετικά με τους χώρους εναπόθεσης απορριμμάτων
Το ΔΣ
 

ΠΡΟΣ: Δήμαρχο Λοκρών κ. Ν. Λιόλιο
ΚΟΙΝ: 1.Περιφερειάρχη κ. Μπακογιάννη
2.Δνση Δημ. Υγείας ΠΕ Φθιωτιδας
3.κ.κ. οικιστές Θεολόγου-ΟΣΜΑΕΣ

Θέμα:Χώροι εναπόθεσης απορριμμάτων στο Θεολόγο και ΟΣΜΑΕΣ
Σχετικά:α)Εγγραφο του τμήματος Περιβαλλοντικής υγιεινής και υγειονομικού ελέγχου ΠΕ Φθιώτιδας με Αρ. Πρωτ. 2505/ 8-8-2018
β) Ανακοίνωση του Γρ. Τύπου του Δήμου Λοκρών 21/8/2018

Κύριε Δήμαρχε
Μας κοινοποιήθηκε από το τμήμα Περιβαλλοντικής υγιεινής και υγειονομικού ελέγχου ΠΕ Φθιώτιδας έγγραφο (σχετ α), με το αποτέλεσμα της αυτοψίας και η οποία πραγματοποιήθηκε την 1/8/2018 στους 3 μεγάλους ανοιχτούς χώρους εναπόθεσης απορριμμάτων (ανεξέλεγκτων χωματερών) του Θεολόγου (Πάρκινγκ στην έξοδο και Προφήτης Ηλίας ) και του ΟΣΜΑΕΣ(παραλιακός 26 Αποκόμμα).
Η αυτοψία πραγματοποιήθηκε μετά από σχετική καταγγελία του Συλλόγου μας με την παρουσία της προέδρου κ. Νανά Τσούμα Κακαβούλη και του μέλους του ΔΣ κ. Γιώργου Μπατάτσιου οι οποίοι και «ξενάγησαν» τους υπαλλήλους της Δνσης στους εν λόγω χώρους.

Στο εν λόγω έγγραφο αναφέρεται επί λέξει ότι : <<διαπιστώθηκε μεγάλος όγκος απορριμμάτων, άχρηστων αντικειμένων, μπαζών, κλαδιών και έντονης δυσοσμίας στα ανωτέρω σημεία και στους πέριξ αυτών χώρο με αποτέλεσμα τη δημιουργία δύσοσμων, οχληρών και ανθυγιεινών καταστάσεων σε βάρος περιοίκων, διερχομένων πολιτών καθώς και κινδύνων για τη Δημόσια Υγεία γενικότερα.>> και εγκαλείσθε όπως παρέμβετε άμεσα στους εν λόγω χώρους!!!!
Στη συνέχεια και ενώ αναμέναμε να κάνετε το καθήκον σας και να σπεύσετε να καθαρίσετε ΑΜΕΣΑ τους χώρους αυτούς όπως είστε υποχρεωμένος, αντ`αυτού λάβαμε από το Γρ. Τύπου του Δήμου μια απαράδεκτη Ανακοίνωση (σχετ β) στην οποία αντί να αναλάβετε τις ευθύνες σας συναισθανόμενος έστω και εκ των υστέρων την απαράδεκτη και ντροπιαστική αυτή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο Δήμος, είχατε την κομπορρημοσύνη(!!) ούτε λίγο ούτε πολύ μας κάνετε μάθημα περιβαλλοντικής αγωγής ενώ συγχρόνως αναφέρετε (οποία ειρωνεία!!) ότι η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί <<υψηλή προτεραιότητα για την Δημοτική Αρχή.>>!!
Δεδομένου ότι η κατάσταση στους χώρους αυτούς αλλά και γενικότερα σε όλη την περιοχή των δυο οικισμών Θεολόγου και ΟΣΜΑΕΣ όπου υπάρχουν κάδοι είναι πέρα από τριτοκοσμική, ανατριχιάζουμε στην ιδέα η προστασία του περιβάλλοντος να μην ήταν προτεραιότητα της Δημοτικής Αρχής!

Ελπίζουμε, έστω και την ύστατη στιγμή, να αντιλαμβάνεσθε ότι ο κίνδυνος από την μη έγκαιρη και ολοκληρωμένη αποκομιδή των αστικών αποβλήτων είναι δυνατόν να προκαλέσει σοβαρές επιπτώσεις στη Δημόσια Υγεία, καθώς κατά την επί μακρόν παραμονή τους στους κάδους και έξω από αυτούς, τα απόβλητα αποσυντίθεται, αυξάνεται το μολυσματικό τους φορτίο και δημιουργούνται καταστάσεις εντόνως αντιαισθητικές, οχληρές και ανθυγιεινές. Παράλληλα η αύξηση των φορέων μετάδοσης ασθενειών (έντομα, τρωκτικά αλλά και άλλα ζώα) αλλά και οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες (υψηλή θερμοκρασία, αέρας βροχοπτώσεις) επιδεινώνουν την κατάσταση και αυξάνεται μετάδοσης μολυσματικών ασθενειών.)
Το κυριώτερο όμως είναι ότι μέσα στα αστικά απόβλητα, τα οποία είναι διασπαρμένα και μέσα στις γύρω δασικές εκτάσεις είτε από τον αέρα είτε από τα αδέσποτα (για τα οποία ουδεμία μέριμνα υπήρξε από το Δήμο) δημιουργούνται εστίες πυρκαγιάς από αυτοανάφλεξη λόγω των γιάλινων και άλλων αντικειμένων(μπουκάλια κ.λ.π) που πετούν οι επαγγελματίες.
Στο σημείο αυτό οφείλουμε να σας επιστήσουμε την προσοχή ότι η ευθύνη για την όποια πυρκαγιά, την οποία απευχόμαστε, θα βαρύνει το Δήμο Λοκρών και είναι απολύτως βέβαιο πως θα εμπλακείτε σε δικαστικές περιπέτειες αποζημίωσης των πληγέντων οικιστών οι οποίοι θα κινηθούν νομικά εναντίον σας.
Κλείνοντας να σας μεταφέρουμε την οργή και αγανάκτηση των κατοίκων και των δυο οικισμών για την απαράδεκτη αυτή κατάσταση με τα σκουπίδια, τη βρωμιά και τη δυσωδία που επικρατεί στους χώρους αυτούς και στους δρόμους ,ιδιαίτερα καθώς τα δημοτικά τέλη τα οποία λαμβάνετε μέσω της ΔΕΗ και αποτελούν σχεδόν το 1/3 του λογαριασμού ρεύματος καθε νοικοκυριού, είναι ενα τεράστιο ποσό το οποίο σύμφωνα με το νόμο είναι ανταποδοτικό και παρ`όλα αυτά δε δίδεται για την καθαριότητα και το φωτισμό.
Κύριε Δήμαρχε
Περιμένουμε από Σας άμεσες ενέργειες σύμφωνα με τα προτεινόμενα του
του τμήματος Περιβαλλοντικής υγιεινής και υγειονομικού ελέγχου και ένα θετικό βήμα προς την κατεύθυνση επίλυσης του προβλήματος είναι η χωρίς χρονοτριβή προμήθεια των 25 κάδων απορριμμάτων που ζητήσαμε από τον Δήμο Λοκρών με το Αρ. Πρωτ. 9046/7-8-2018 έγγραφό μας.

Με εκτίμηση
Η Πρόεδρος Νανά Τσούμα Κακαβούλη
Ο Γ. Γραμματέας Δημήτρης Μαούνης