Saturday, November 30, 2019

Συνάντηση στο Δημαρχείο Αταλάντης

Καλησπέρα σε όλους
Στις 26-11-2019 πραγματοποιήθηκε προγραμματισμένη συνάντηση στο Δημαρχείο Αταλάντης μεταξύ του Δημάρχου, των δυο Αντιδημάρχων,του Προέδρου και Γεν.Γραμματέα του ΟΣΜΑΕΣ, του Προεδρείου και των μελών του ΔΣ του Συλλόγου μας, όπως και ενός μέλους του Τοπικού Συμβουλίου Μαλεσίνας, με κύριο αντικείμενο την ανάληψη της διαχείρισης του δικτύου ύδρευσης του οικισμού μας από το Δήμο Λοκρών. Στη συνάντηση παρευρέθηκαν επίσης οι αντιπρόσωποι των μονίμων κατοίκων ΟΣΜΑΕΣ(ΕΜΚΟ) οι οποίοι παράλληλα είναι και δημότες Λοκρών.
Ο Δήμαρχος στην τοποθέτησή του αποδέχθηκε ουσιαστικά το κοινό αίτημά μας υπό την προϋπόθεση ότι η διαχείριση αυτή δεν θα πρέπει να επιβαρύνει ούτε με ένα ευρώ τον Δήμο, δεδομένου ότι ο Δήμος Λοκρών είναι ήδη υπερχρεωμένος.
Ανέφερε επίσης ότι για τον σκοπό αυτό θα δημιουργήσει έναν ξεχωριστό λογαριασμό, για παράδειγμα μια Εταιρία Υδάτων οικισμού ΟΣΜAΕΣ, για τον καλύτερο έλεγχο του δικτύου σε οικονομικό και λειτουργικό επίπεδο.
Στα πλαίσια αυτά ζήτησε από τον Πρόεδρο του ΟΣΜΑΕΣ να του παραδώσει το συντομότερο μια τεχνική μελέτη, δηλαδή έναν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό διαχείρισης στον οποίο θα έχουν γίνει οι όποιες απαραίτητες οικονομοτεχνικές ενέργειες.
Επίσης προυπόθεση έθεσε την εξόφληση του χρέους της ΔΕΗ για το οποίο ο Πρόεδρος του ΟΣΜΑΕΣ ενημέρωσε πως, καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα έχει εξοφληθεί μέχρι το μήνα Μάιο 2020.
Κατόπιν αυτού ο Δήμαρχος δεσμεύθηκε ότι αν τηρηθούν τα ανωτέρω συμφωνηθέντα το αργότερο τον Σεπτέμβριο θα έχει αναλάβει την διαχείριση.
Στη συνέχεια ο Πρόεδρος του ΟΣΜΑΕΣ παρουσίασε ένα σχέδιο προϋπολογισμού από το οποίο προέκυπτε ότι με τις υπάρχουσες χρεώσεις, θα μπορούσε αυτός να είναι ισοσκελισμένος με την προϋπόθεση ότι οι οικιστές που υδροδοτούνται θα ανταποκρίνονταν στις οικονομικές υποχρεώσεις τους σχεδόν στο σύνολό τους.
Επί πλέον ανέφερε ότι το κόστος υδροδότησης είναι αυξημένο διότι το νερό μεταφέρεται από μεγάλη απόσταση με μεταβαλλόμενες υψομετρικές διαφορές οπότε απαιτούνται πολλά και ενεργοβόρα αντλιοστάσια.
Από την πλευρά του Συλλόγου , αφού ευχαριστήσαμε τον Δήμαρχο ,τονίσαμε ότι θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να ενημερώσουμε τους οικιστές και κυρίως όσους δεν αντιμετωπίζουν με υπευθυνότητα αυτό το τόσο σοβαρό θέμα για την επιβίωση του οικισμού μας.
Αναφέραμε επί πλέον ότι όταν αναλάβει την διαχείριση ο Δήμος η εισπραξιμότητα θα βελτιωθεί δεδομένου ότι έχει την δυνατότητα να εισπράξει τους λογαριασμούς είτε βεβαιώνοντάς τους στην εφορία είτε με δέσμευση Τραπεζικών λογαριασμών και πως είναι πολύ πιθανό στο μέλλον να μπορούμε ακόμα και να έχουμε μειωμένους λογαριασμούς αν όλοι οι οικιστές ανταποκριθούν στις οικονομικές υποχρεώσεις τους.
Από τους εκπροσώπους των οικιστών διατυπώθηκε ομοθυμία να συμβάλλουν θετικά ώστε η όλη προσπάθεια να στεφθεί με επιτυχία.
Κατόπιν αυτών θεωρούμε ότι είναι απολύτως απαραίτητος ο προγραμματισμός μιας Γενικής Συνέλευσης στο Πολεμικό Μουσείο σε συνεργασία με τον ΟΣΜΑΕΣ κατά τα τέλη Μαΐου όπου θα ενημερωθούμε από τον Πρόεδρο του ΟΣΜΑΕΣ και θα συζητήσουμε πάνω στο σχέδιο διαχείρισης της ανάληψης από το Δήμο Λοκρών της υδροδότησης του οικισμού μας, ουσιαστικά της "διάσωσης" του οικισμού μας και των επενδύσεων που έχουμε κάνει όλοι μας, όπως και τις απαιτήσεις αλλά και τις εκ μέρους μας υποχρεώσεις που θα περιλαμβάνει αυτό το σχέδιο.
Με εκτίμηση το ΔΣ