Sunday, November 15, 2020

Ενέργειες ιδιοκτητών αλιευτικών σκαφών(γριγρι) στο Αλιευτικό Καταφύγιο Αγ. Ιωάννη Θεολόγου Δήμου Λοκρών.

 Καλησπέρα σας

Σας ενημερώνουμε για τα έγγραφά μας αναφορικά με τις ενέργειες των ιδιοκτητών γριγρι στο Αλιευτικό Καταφυγιο του Θεολόγου
Φιλικά
Το ΔΣ

 

ΠΡΟΣ: Λιμεναρχείο Στυλίδας  stylida@hcg.gr

ΚΟΙΝ: 1. 4η Περιφερειακή Διοίκηση

              Λιμενικού Σώματος   pedils4@hcg.gr

          2. Γ  Λ/T Σκάλας Αταλάντης                      atalanti@hcg.gr

                                                                  

 

Θέμα: Ενέργειες ιδιοκτητών αλιευτικών σκαφών(γριγρι) στο Αλιευτικό

            Καταφύγιο Αγ. Ιωάννη Θεολόγου Δήμου Λοκρών.

 

Σχετ. α) Αρ. Πρωτ. 2141.1/809/20 του Γ Λ/Τ  Σκάλας Αταλάντης

          β)Αρ. Πρωτ. 1061/25-9-2020  καταγγελία του Συλλόγου μας

          γ) ψηφιακές φωτογραφίες και video του φορτηγού ψυγείου στο

             Αλιευτικό Καταφύγιο του Θεολόγου

 

Αναφορικά με την απάντηση της Διοικητού του Γ  Λ/Τ Σκάλας Αταλάντης(σχετ.α)   και την καταγγελία του Συλλόγου μας (σχετ.β) με τις ψηφιακές φωτογραφίες και το video(σχετ.γ) οι  οποίες σας κοινοποιήθηκαν, σας ενημερώνουμε για τα εξής:

 

  1. Διαμαρτυρόμαστε για τον τρόπο  με τον οποίο η Διοικητής του Γ Λιμενικού Σταθμού Σκάλας Αταλάντης κα Κατσούλα Μαλαματένια  αντιμετώπισε την καταγγελία μας διότι εκτιμούμε ότι ουσιαστικά δεν διερεύνησε την υπόθεση και δε διενήργησε έλεγχο, ως όφειλε, για να εξακριβώσει την  παράνομη  αυτή δραστηριότητα όπως προκύπτει από  τις φωτογραφίες και το βίντεο. Αντιθέτως θεώρησε απολύτως «αθώα» την ύπαρξη του φορτηγού ψυγείου δίπλα στα γρι- γρι  καθώς  και την κινητικότητα των πληρωμάτων από και προς το εν λόγω φορτηγό ψυγείο (σχετ.α, β και γ)!

 

  1. Από την απάντησή της  προκύπτει  πως δε γνωρίζει ότι τα αλιευτικά μέσης αλιείας(γρι-γρι) που ελλιμενίζονται στο Θεολόγο  δεν παραμένουν εκεί για λίγες ώρες όπως γράφει (σχετ. α παρ. β) αλλά  πλέον των 16 ωρών (από τις 3-4 το πρωί μέχρι περίπου τις 7 το απόγευμα  οπότε και αποπλέουν) όπως αναφέρουν οι αυτόπτες μάρτυρες στην καταγγελία μας, και όπως όλοι που διαμένουμε εκεί φυσικά γνωρίζουμε.

 

  1.  Εκτιμούμε  πως με την έλλειψη ουσιαστικού  ελέγχου εκ μέρους των αρμοδίων, αποθρασύνονται  και ενθαρρύνονται οι ιδιοκτήτες των γρι- γρι   να εμπορεύονται  παράνομα τα αλιεύματά τους στο Αλιευτικό Καταφύγιο του Θεολόγου, το οποίο σημειωτέον ΔΕΝ ανήκει στους Καθορισμένους Λιμένες, αποφεύγοντας έτσι κάθε  οικονομικό και υγειονομικό έλεγχο.

 

  1. Επιπροσθέτως η δραστηριότητά τους αυτή,  ιδιαίτερα έντονη  κατά τους καλοκαιρινούς μήνες,  δημιουργεί προβλήματα ρύπανσης του θαλασσίου περιβάλλοντος και των παραλιών του Θεολόγου , εμποδίζει την ακίνδυνο προσέγγιση  ιδιωτικών σκαφών  όπως και αυτών των ντόπιων επαγγελματιών αλιέων   ενώ  συγχρόνως δημιουργεί  και σοβαρή όχληση  στους οικιστές και παραθεριστές που διαμένουν στην γύρω περιοχή ιδιαίτερα κατά τις νυχτερινές ώρες.

 

  1. Αντιλαμβανόμαστε την έλλειψη προσωπικού και μέσων που επικαλείται αλλά θεωρούμε ότι  αρκούσε η αποφασιστική της παρέμβαση, έστω και για μια φορά, για να θέση τέρμα στις έκνομες αυτές ενέργειες.

 

  1. Τέλος τους ισχυρισμούς της ,ότι μπορεί τα αλιευτικά να έρχονται στον  Θεολόγο και να κρατάνε στα ψυγεία τους τα αλιεύματα για 2 ημέρες και μετά να τα εμπορεύονται από τους Καθορισμένους Λιμένες (!!) , τους αφήνουμε στην δική σας κρίση.

 

Κατόπιν αυτών παρακαλούμε για ενέργειές σας διότι σε διαφορετική περίπτωση είμαστε αναγκασμένοι να προβούμε σε έντονα παράπονα με την αποστολή της αλληλογραφίας της καταγγελίας μας στην υπερκείμενη Αρχή , 4η Περιφερειακή Διοίκηση Λιμενικού Σώματος,  στην οποία κοινοποιείται το παρόν προς ενημέρωσή της.    

Με εκτίμηση

Για το ΔΣ

 Η πρόεδρος       Νανά Τσούμα Κακαβούλη                                              

Ο γεν. γραμματέας   Δημήτρης Μαούνης