Thursday, November 30, 2023

Ο πλανήτης μας, εκπέμπει SOS

 
Ο πλανήτης μας, εκπέμπει SOS

 
Του γεν. γραμματέα του Συλλόγου μας κ. Γιώργου Μπατάτσιου
Απόδοση από το ΒΗΜΑ 26/11/2023.
 
H χρήση υδρογονανθράκων και η εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα CO2 είναι υπεύθυνα για το κλίμα για την υπερθέρμανση, την ξηρασία και τους κατακλυσμούς από τις βροχές
Οι ενέργειες αυτές είναι ανθρωπογενείς άρα στο χέρι μας είναι να επαναφέρουμε το κλίμα στη κανονικότητα δηλ. να συμφωνήσουν τα κράτη στην επιλογή της απανθρακοποίησης και τη δέσμευση τους για λιγότερη εκπομπή CO2. Ο ΟΗΕ αντιλαμβανόμενος τη σοβαρότητα της κατάστασης, διοργανώνει συνέδριο για το κλίμα στο ΝτουμπαΪ με συμμετοχή όλων των κυβερνήσεων να συμφωνήσουν στα παραπάνω. Το συνέδριο θα αρχίσει στις 30/11/2023 μέχρι 12/12/2023. Όπως καταλαβαίνουμε πρέπει να δράσουμε έγκαιρα όπως μας συστήνουν οι επιστήμονες και να προστατεύσουμε τα δάση που απορροφούν το 30% του CO2 και τις θάλασσες που απορροφούν το 25% του CO2. Αναφέρω μερικά στοιχεία, ενδεικτικά της κατάστασης :
Τα στοιχεία αναφέρονται το 2021.
Η Κίνα είναι υπεύθυνη για το 29% των εκπομπών CO2, οι ΗΠΑ για το 11%, η Ινδία για το 7,3% και η ΕΕ για το 6,9%. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός COPERNICUS ανακοίνωσε πως στις 17 Νοεμβρίου η μέση θερμοκρασία του πλανήτη ήταν 2 βαθμούς αυξημένη σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή δηλ. πριν το 1760. Βιομηχανική εποχή θεωρείται το 1760-1860. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα είναι αψευδής μάρτυρας της κλιματικής αλλαγής (πλημμύρες, ξηρασία και πυρκαγιές). Απότοκος αυτών είναι η απειλή για την υγεία (θάνατοι λόγω υπερθέρμανσης) καταστροφή οικοσυστημάτων, προβλήματα επισιτιστικά, εξάπλωση μολυσματικών ασθενειών και άλλα.
Η επιστήμη «μίλησε» όλα αυτά πρέπει να έχουν λυθεί μέχρι το 2034 αλλιώς δεν υπάρχει επιστροφή. Ο χρόνος για την περιγραφή των κινδύνων έχει τελειώσει. Τώρα εστιάζουμε στην εφαρμογή αποτελεσματικών δράσεων.
Εδώ ισχύει ό,τι σκεπτόμαστε τις επόμενες γενιές και όχι τις επόμενες εκλογές.
Το παρήγορο σε όλο αυτό το αφήγημα είναι ότι ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε.