Wednesday, October 10, 2007

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Καθώς συμπληρώθηκε μια πενταετία από τη δραστηριοποίηση του Συλλόγου μας θα θέλαμε μέσα από αυτό το blog να δώσουμε μια εικόνα του ποιοί είμαστε και για τί αγωνιζόμαστε:

Α) Δραστηριότητες πριν την ίδρυση του Συλλόγου μας
(Ιούνιος 1996-Ιούλιος 2002)
Τον Ιούνιο του 1996 ένας πυρήνας οικιστών με την άτυπη μορφή μιας:
«Συντονιστικής Επιτροπής κατοίκων Θεολόγου-ΟΣΜΑΕΣ
διαμαρτυρομένων για τη ρύπανση στη θάλασσα»
προσπάθησε, μέσα στη γενική αδιαφορία των τοπικών αρχών, φορέων και συλλόγων της περιοχής να αντιμετωπίσει τη λαίλαπα των 12 Ιχθυοτροφικών Μονάδων και των 2 Ιχθυογεννητικών Σταθμών που λειτουργούσαν στον Κόλπο Θεολόγου –Αταλάντης από το 1987 με αποτέλεσμα να έχουν καταντήσει τη θάλασσα στις παραλίες Θεολόγου, Βουγιουκλάκη, Διαμαντοπούλου, Βοίβου,
ΧΑΒΟΥΖΑ και ΒΟΥΡΚΟ
Σημειώστε ότι σύμφωνα με επιστημονικά τεκμήρια η θαλάσσια ρύπανση που προκαλούσαν αυτές οι μονάδες αντιστοιχεί με τη ρύπανση που θα προκαλούσαν, αν χύνονταν στη θάλασσα, ακατέργαστα ανθρώπινα λύματα μιας πόλης 70.000 κατοίκων !!!!
Οι αγώνες μας ήταν μακροχρόνιοι, επίμονοι και πολύπλευροι. Η συλλογή υπογραφών, τα ψηφίσματα, οι διαμαρτυρίες κ.λ.π. προς όλες τις εμπλεκόμενες Υπηρεσίες και Υπουργεία δυστυχώς δεν έφεραν κανένα αποτέλεσμα.
Καθώς δε η ανάγκη επίλυσης του προβλήματος της θαλάσσιας ρύπανσης ήταν άμεση και επιτακτική (κάποιοι κολυμβητές μάλιστα παρουσίασαν εξανθήματα!!), η ίδρυση του Συλλόγου μας τον Ιούλιο του 2002 ήταν μονόδρομος.
Ετσι με την αντίληψη ότι το Περιβάλλον είναι υπερτοπικό άρα είναι υπόθεση που πρέπει να αντιμετωπίζεται με ισχυρή και ενιαία δράση των μονίμων κατοίκων και των οικιστών του Θεολόγου ,του ΟΣΜΑΕΣ και του Βοίβου, των καταστηματαρχών του Θεολόγου που έχουν κοινό συμφέρον την Προστασία και την Αναβάθμιση του Περιβάλλοντος δημιουργήθηκε ο
Σύλλογος για την Προστασία του Περιβάλλοντος
Αγίου Ιωάννη Θεολόγου Μαλεσίνας Φθιώτιδας
Σε πείσμα λοιπόν όσων μας είπαν ότι τα συμφέροντα που πάμε να χτυπήσουμε είναι τόσο μεγάλα που «θα φάμε τα μούτρα μας» εμείς τα καταφέραμε.

Β) Απολογισμός έργου της πενταετίας
(Ιούλιος 2002-Αύγουστος 2007 )

Σας παρουσιάζουμε λοιπόν τί πετύχαμε ως τώρα και έτσι θα αντιληφθείτε την αποτελεσματικότητα του Συλλόγου μας:

1. Επιτύχαμε να κλείσει ο ιχθυογεννητικός Σταθμός που λειτουργούσε στο Βοίβο, η μονάδα ιχθυοκαλλιέργειας της Ιχθυοτροφικής που λειτουργούσε στο Θεολόγο καθώς και άλλες τέσσερις μονάδες στο Γαιδουρονήσι και το Αταλαντονήσι και να αποσυρθούν οι ιχθυοκλωβοί, ενώ ζητήσαμε από τη Δασική Υπηρεσία η μισθωμένη δασική έκταση των 15 στρεμμάτων στο Βοίβο όπου βρίσκεται ο Ιχθυογεννητικός Σταθμός να αποδοθεί στο Δήμο Μαλεσίνας προς αξιοποίηση.

2. Επιτύχαμε να τιμωρηθεί με πρόστιμο ο ιχθυοκαλλιεργητής Ι.Γκλάβας διότι διατηρεί παράνομα μεγαλύτερο αριθμών ιχθυοκλωβών στο Γαιδουρονήσι από όσο προβλέπει η άδειά του και να απορριφθεί το αίτημά του να μεταφέρει μια άλλη μονάδα από την Εύβοια. Στόχος μας είναι η ανάκληση της άδειάς του και η απομάκρυνση εκτός Κόλπου Αταλάντης –Θεολόγου των υπολοίπων πέντε μονάδων που λειτουργούν στο Γαιδουρονήσι και Αταλαντονήσι.

3. Αποτρέψαμε την ίδρυση δυο μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας στο νησί Αγιος Νικόλαος Αταλάντης που ήταν έτοιμες να γίνουν μετά από μεταβίβαση των δικαιωμάτων της Δημοτικής Ιχθυοτροφικής σε ιδιώτη ιχθυοτρόφο. Μάλιστα ο Πρόεδρος και η Γραμματέας του Συλλόγου μας μηνύθηκαν για το λόγο αυτό από τον πρώην δήμαρχο Αταλάντης κ. Μπρεκουλάκη

4. Ελέγχουμε με ειδικούς συνεργάτες-περιβαλλοντολόγους τις Μελέτες
Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων όλων των δραστηριοτήτων της ευρύτερης
περιοχής του Κόλπου Θεολόγου –Αταλάντης, αρχής γενομένης από τις
ιχθυοτροφικές μονάδες και φτάνοντας στο αλιευτικό καταφύγιο
Θεολόγου.
Παράλληλα ζητάμε συνεχώς από τις αρμόδιες Υπηρεσίες (Λιμεναρχείο
κ.λ.π.) να ελέγχουν τις δραστηριότητες αυτές και να τηρούνται οι
καθοριζόμενοι Περιβαλλοντικοί Οροι λειτουργίας.

5. Επιτύχαμε να χαρακτηριστεί διατηρητέο νεώτερο μνημείο η μεταλλική γέφυρα των παλαιών λατομείων στη θαλάσσια έκταση στο Γαιδουρονήσι. Με τον τρόπο αυτό δε θα γκρεμιστεί ούτε θα χτιστεί στη θέση της λιμενοβραχίονας μεταφοράς πρώτων υλών με motor ships για το εργοστάσιο της DIXAN στην Αταλάντη ,σχέδιο που η υλοποίησή του θα είχε μεγάλες συνέπειες θαλάσσιας ρύπανσης στον Κόλπο Θεολόγου.

6. Είμαστε σε άμεση επαφή με το Δήμο Οπουντίων και στηρίζουμε εγγράφως την εναπόθεση της σκουριάς της ΛΑΡΚΟ σε χερσαίο χώρο ο οποίος έχει βρεθεί και όχι στη θάλασσα του Ευβοικού.

7. Με επανειλημμένες καταγγελίες μας στη Δ/νση Υγείας της Ν.Φθιώτιδας επιτύχαμε να σταματήσουν οι ιδιοκτήτες εκκενώσεων βόθρων να ρίχνουν τα λύματα σε δασική έκταση στον Προσκυνά ενώ μετά από καταγγελία μας υποχρεώθηκε ο ιδιοκτήτης του βουστασίου στην είσοδο του Θεολόγου να ρίχνει τα λύματα σε στεγανό βόθρο και όχι στο παρακείμενο ρέμα!

8. Αντιδράσαμε στη δημιουργία εργοστασίου επεξεργασίας βιομηχανικών υγρών αποβλήτων που θα έρχονταν από όλη την Ελλάδα στη Λάρυμνα του οποίου η υλοποίηση θα σήμαινε τεράστιες οικολογικές επιπτώσεις.

9. Καταγγείλαμε στο Δασαρχείο Αταλάντης και στη Δ/νση Δασών της Νομαρχίας τη συστηματική αποψίλωση του δάσους του Θεολόγου(Αρτ Ζάχαρ) και τους αποστείλαμε αεροφωτογραφίες όπου φαίνεται σαφώς ότι τα πεύκα αντικαθίστανται συστηματικά από ελαιόδενδρα, γεγονός το οποίο συνεπάγεται ευθύνη της Δασικής Υπηρεσίας. Τέλος ζητάμε πιεστικά τον έλεγχο των δασικών εκτάσεων.

10. Με δική μας πρωτοβουλία πραγματοποιήθηκε η πρώτη και μοναδική μέχρι σήμερα συγκέντρωση για την Προστασία του Περιβάλλοντος και κατά της εγκαταστάσεως ιχθυοτροφείων στον Κόλπο Θεολόγου –Αταλάντης το Φεβρουάριο του 2003 στο Δημαρχείο Αταλάντης όπου συμμετείχαν όλοι οι φορείς των τριών Δήμων Αταλάντης-Μαλεσίνας-Λιβανατών, ο Νομάρχης Φθιώτιδας, βουλευτές, πολιτευτές, ΜΜΕ του Νομού και πλήθος κόσμου. Εκεί εξεδόθη Ψήφισμα κατά της εγκατάστασης ιχθυοτροφείων στον Κόλπο Θεολόγου –Αταλάντης και υπέρ της τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής. Παράλληλα τον Αύγουστο του 2003 με πρωτοβουλία μας έγινε συγκέντρωση Συλλόγων Μαλεσίνας –Αταλάντης στο Θεολόγο και εξεδόθη ανάλογο Ψήφισμα το οποίο επιπροσθέτως εξουσιοδοτεί το Σύλλογό μας να τους εκπροσωπεί σε κάθε ενέργεια που αφορά στη μη εγκατάσταση ιχθυοτροφείων στον Κόλπο.

11. Με δικές μας ενέργειες και αντιδράσεις εξαιρέθηκε ο Θεολόγος από τη Μελέτη εγκατάστασης Ζωνών Ιχθυοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ) ενώ με προτροπή μας προσέφυγαν στο ΣτΕ η Νομαρχία Φθιώτιδας και ο Δήμος Αταλάντης ώστε να μην υλοποιηθεί η εν λόγω Μελέτη για δημιουργία Ζωνών Ιχθυοκαλλιέργειών στο Γαιδουρονήσι και Αταλαντονήσι. Σημειώστε ότι οι υγροβιότοποι των Νησιών αυτών ανήκουν στον επιστημονικό κατάλογο του Δικτύου NATURA 2000 με κωδικό GR2440001 , έχει ιδρυθεί καταφύγιο άγριας ζωής στο Γαιδουρονήσι και στους επόμενους στόχους μας είναι η οικοτουριστική αξιοποίησή τους με προγράμματα της ΕΕ και του ΕΚΕΒΙ(Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων)

12. Με αίτησή μας συμπεριελήφθη ο Κόλπος του Θεολόγου-Αταλάντης στο
πρόγραμμα ανίχνευσης βαρέων μετάλλων (ψευδάργυρος, μόλυβδος κ.λ.π)
του ΥΠΕΧΩΔΕ σύμφωνα με την οδηγία της ΕΕ 60/2000 όπως θα γίνει και
με τον Κόλπο της Λάρυμνας.

13. Ενημερωνόμαστε μέσω γραπτών αποτελεσμάτων για την ποιότητα νερών κολύμβησης μέσω του ΥΠΕΧΩΔΕ και πόσιμου νερού της περιοχής Θεολόγου , ΟΣΜΑΕΣ και Βοίβου μέσω του Δήμου Μαλεσίνας και του ΟΣΜΑΕΣ. Ωστόσο προτιθέμεθα να ερευνήσουμε περαιτέρω με δική μας πρωτοβουλία το ζήτημα της ποιότητας των νερών θαλασσίου και πόσιμου της ευρύτερης περιοχής μας, μέσω διαπιστευμένων εργαστηρίων, όπως του ΠΑΚΟΕ (Πανελλήνιου Κέντρου Οικολογικών Ερευνών) του οποίου είμαστε μέλος. Με δεδομένο ότι στόχος της παρούσας δημοτικής αρχής είναι η ένταξη του Θεολόγου στο πρόγραμμα «Γαλάζιες Σημαίες» δηλώνουμε ότι θα πράξουμε το δυνατόν για την επίτευξη αυτού του στόχου.

14. Καταγγείλαμε στο Δήμο Μαλεσίνας με τον οποίο διατηρούμε εποικοδομητική σχέση υποθέσεις που αφορούν στην καταπάτηση χώρων πρασίνου του ΟΣΜΑΕΣ και ζητήσαμε από τον ΟΣΜΑΕΣ να μας στείλει όλες τις υποθέσεις καταπατήσεων του οικισμού ώστε να κινηθούμε δικαστικά. Επίσης ζητήσαμε να γίνουν ανακρίσεις από την πυροσβεστική υπηρεσία για τις πρόσφατες πυρκαγιές σε χώρο πρασίνου του ΟΣΜΑΕΣ και σε δασική έκταση του Θεολόγου και να συντηρηθούν οι πυροσβεστικοί κρουνοί του ΟΣΜΑΕΣ

15. Καταγγείλαμε στο Δασαρχείο Αταλάντης την παράνομη κοπή πεύκων στον ΟΣΜΑΕΣ στην οποία κατέθεσαν ο Πρόεδρος και η Γραμματέας του Συλλόγου μας. Το γεγονός αυτό προκάλεσε έκδοση από το Δασαρχείο εγκυκλίου σύμφωνα με την οποία όταν ένα οικόπεδο πρόκειται να οικοδομηθεί θα ζητείται η άδεια της πολεοδομίας για την κοπή πεύκων.

16. Ζητήσαμε από τον ΟΣΜΑΕΣ και μας ενέκρινε την περίφραξη του παλαιού λατομείου στον οικισμό, το οποίο είχε καταντήσει σκουπιδότοπος και η περίφραξή του ήταν πάγιο αίτημα των περιοίκων. Την εκτέλεση της περίφραξης την πραγματοποίησε ο ΟΣΜΑΕΣ.

17. Προκαλέσαμε την έκδοση εντολής της Νομαρχίας για μη χρήση εκρηκτικών στους εκβραχισμούς παρά μετά από προέγκριση της Νομαρχίας και στη συνέχεια άδεια της πολεοδομίας.

18. Ζητήσαμε από το Δήμο Μαλεσίνας να λάβει μέτρα για τον περιορισμό
της ηχορύπανσης που προκαλούν τα παραλιακά κέντρα του Θεολόγου
τις βραδινές και πρώτες πρωινές ώρες , περιορισμό του ορίου ταχύτητας
στην παραλιακή και την άναρχη τοποθέτηση διαφημιστικών πινακίδων.
Εδώ σημειώστε ότι έχει ήδη δημοπρατηθεί από μελετητικό γραφείο η
εκπόνηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου(ΓΠΣ) του Δήμου, ένα
πολύ σημαντικό σχέδιο σύμφωνα με το οποίο θα μπει μια τάξη στις
χρήσεις γης της περιοχής.

19. Εισηγηθήκαμε στο Δήμο Μαλεσίνας ο οποίος είναι αρμόδιος, τον περιορισμό των όρων δόμησης και κάλυψης του ΟΣΜΑΕΣ από 0,40 και 20% σε 0,30 και 15% αντίστοιχα με κατασκευή το πολύ 2 κτιρίων με κεραμοσκεπή με στόχο την βελτίωση της εικόνας του οικισμού και την προστασία του περιβάλλοντος. Επίσης ζητήσαμε από την πολεοδομία να επιβλέπει την τήρηση του κτιριοδομικού κανονισμού στις νεοανεγειρόμενες οικοδομές.

20. Απομακρύναμε τους ογκόλιθους από την παραλία Διαμαντοπούλου, κατασκευάσαμε δυο τοιχία για να κάθονται οι λουόμενοι και βρισκόμαστε στο στάδιο προσθήκης κουπαστής στη σκάλα ανόδου-καθόδου.

21. Καταγγείλαμε στη Δ/νση Τενικών Υπηρεσιών καταπάτηση ρέματος στο Θεολόγο η οποία παρεμποδίζει την πρόσβαση προς παραλία κολύμβησης. Η υπόθεση βρίσκεται σε εξέλιξη.

22. Ζητήσαμε από το Δήμο και μαζεύτηκαν τα σκουπίδια από τις παραλίες .

23. Με έγγραφό μας προς τους εργολάβους ζητήσαμε να περιορίσουν το τονάζ των φορτηγών και να μη ρίχνουν μπάζα ή τσιμέντα οπουδήποτε,ιδιαίτερα στους δρόμους του ΟΣΜΑΕΣ και σε χώρους πρασίνου ή κοινόχρηστους. Θεωρούμε ότι ορισμένοι ευαισθητοποιήθηκαν.

24. Συμβάλαμε καθοριστικά να χαρακτηριστεί ο Θεολόγος τουριστική περιοχή και να εξαιρεθεί από περιοχή εγκατάστασης ιχθυοκαλλιεργειών

25. Λάβαμε μέρος στην Ημερίδα και στη συνέχεια στο Α Αναπτυξιακό Συνέδριο Φθιώτιδας Μάιος 2006 όπου και καταθέσαμε προτάσεις για την τουριστική ανάπτυξη του Θεολόγου.

26. Εφοδιαστήκαμε πρώτοι το Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο για τον Τουρισμό και διαπιστώνοντας την πλήρη απουσία της Φθιώτιδας από τον Τουριστικό Χάρτη κινητοποιήσαμε μέσω εγγράφων αλλά και των τοπικών ΜΜΕ τους Δήμους Μαλεσίνας, Αταλάντης και Λιβανατών καθώς και τη Νομαρχία. Αποτέλεσμα ήταν να κατατεθούν προτάσεις από τους Δήμους για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής προς τη Νομαρχία, από εκεί στην Περιφέρεια και τέλος προς το Εθνικό Συμβούλιο Χωροταξίας.

27. Επιτύχαμε να μας εμπιστεύονται οι Δήμοι της περιοχής, η Νομαρχία, οι
Υπηρεσίες, η κεντρική Διοίκηση, τα ΜΜΕ και κυρίως οι τοπικές
κοινωνίες καθώς ο αγώνας μας για ένα πεντακάθαρο Περιβάλλον χερσαίο
και θαλάσσιο δε γνωρίζει χρώματα και σκοπιμότητες!

28. Αγωνιζόμαστε για να γίνει Συνείδηση ότι το Περιβάλλον δεν είναι μια
ιδιωτική υπόθεση αλλά ένα ζήτημα που μας αφορά όλους!