Tuesday, June 21, 2011

Αφιερωμα :Βόρειος Ευβοικός

Ποιότητα των νερών του Ευβοϊκού

Η Οδηγία Πλαίσιο για τα Ύδατα 2000/60/ΕΚ (Water Framework Directive, αναφερόμενη διεθνώς με τα αρχικά WFD και στα Ελληνικά ΟΠΥ) αποτελεί το βασικό νομικό εργαλείο διαχείρισης των υδατικών πόρων στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ). Η ΟΠΥ εισάγει για πρώτη φορά στα νομικά χρονικά την έννοια της οικολογικής ποιότητας (ecological quality), δηλαδή της καλής δομής και λειτουργίας των υδατικών οικοσυστημάτων. Μάλιστα βάζει στόχο το 2015 όλα τα υδατικά σώματα (water bodies) της ΕΕ να έχουν "καλή" οικολογική ποιότητα. Τα νερά του Ευβοϊκού χαρακτηρίζονται σαν "παράκτια ύδατα" και υποπίπτουν στην προστασία της οδηγιας αυτης.

Η κατασταση ποιοτητας των επιφανειακών υδάτων κρίνεται σύμφωνα με την ταξινομηση της "οικολογικής καταστασης" και της "χημικής κατατστασης". Η γενική κατάσταση π[οιοτητας των νερων προσδιορίζεται από ποιο από αυτά τα δυο (οικολογικη και χημικη) είναι η χειρότερο. Για την συνολική, «καλή κατάσταση» των υδάτων θα πρέπει να επιτευχθεί καλή οικολογική και καλή χημική κατάσταση. (Δες λεπτομέρεια για την διαδικασία αξιολογησης των υδάτων στο παράρτημα, του Π.Δ. 51/2007)

Το σύστημα ταξινόμησης οικολογικής κατάστασης των νερών έχει πέντε κατηγορίες, από υψηλή έως κακή, και χρησιμοποιεί βιολογικές, φυσικοχημικές, υδρομορφολογικές και χημικές αξιολογήσεις της κατάστασης του νερού. Η βιολογική αξιολόγηση χρησιμοποιεί αριθμητικές μετρήσεις των κοινοτήτων των φυτών και ζώντων οργανισμών (π.χ. τα ψάρια και τα έρριζα φυτά). Η φυσικοχημική αξιολόγηση εξετάζει στοιχεία, όπως η θερμοκρασία και το επίπεδο των θρεπτικών ουσιών, οι οποίες υποστηρίζουν τη βιολογική κατάσταση. Η υδρομορφολογική αξιολόγηση εξετάζει τη ροή του νερού και τους φυσικούς οικοτόπους. Η χημική αξιολόγηση εντός κατάταξη της οικολογική αναφέρεται σε ρυπαντικές ουσίες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά την οικολογία. Τα πρότυπα αυτών των ρυπογόνων ουσιών καθορίζονται σύμφωνα με τη διαδικασία που περιγράφεται στο παράρτημα V της οδηγίας πλαισίου. Η συνολική οικολογική κατάσταση του υδατικού συστήματος καθορίζεται από οποιαδήποτε από αυτές τις αξιολογήσεις είναι η χειρότερη. «Καλή κατάσταση», λοιπόν, ένα σύστημα νερού όπως ο Βόρειος Ευβοϊκός μπορεί να περάσει για τα χημικές και φυσικο-χημικές αξιολογήσεις, αλλά μπορεί να θεωρηθεί «μέτριας κατάστασης» στην βιολογική αξιολόγηση. Σε αυτή την περίπτωση θα χαρακτηριστεί συνολικά «μέτριας οικολογικής κατάστασης».


Η οικολογική κατάσταση των νερών του Ευβοϊκού ταξινομείται σαν μέτρια (3=μέτρια)

H oικολογική ποιότητα των νερών του Βόρειου Eυβοϊκού χαρακτηρίζεται σαν μέτρια απο το WFD

Η χημική ταξινόμηση των νερων για ουσίες προτεραιότητας και άλλους ρύπους.
Το σύστημα χημικής ταξινόμησης των επιφανειακών υδάτων, για τις πλέον ρυπογόνες
ουσίες, έχει μόνο δύο κατηγορίες: (1) «καλή» και (2) «αδυνατεί να επιτύχει καλή». Η αξιολογηση της καταστασης του νερου γινεται μέσω ελέγχου, εάν το νερό πληρεί τα Περιβαλλοντικά Πρότυπα Ποιότητας (ΠΠΠ) (Υ.Α. Η.Π. 51354/2641/Ε103/2010 (ΦΕΚ 1909/Β`/8.12.2010)για ουσίες που απαριθμούνται στο παράρτημα I (οδηγία περί επικινδύνων ουσιών και συναφείς οδηγίες) και του παραρτήματος Χ (ΟΠΥ Κατάλογος ουσιών προτεραιότητας). Αυτά τα πρότυπα που καθορίζονται σε πανευρωπαϊκή βάση και θεωρούνται ως στόχος προτεραιότητας, λόγω της υψηλής επικινδυνότητάς τους για ρύπανσης.

Η χημική κατάσταση των νερων του Βόρειου Ευβοϊκού ταξινομείται σαν ΑΓΝΩΣΤΗ (παρακάτω χάρτης)


συνεχιζεται