Saturday, June 25, 2011

Αφιερωμα Βόρειος Ευβοικός

Ρύπανση του Βόρειου Ευβοϊκού

Σημειακές πηγές ρύπανσης

Ο παρακάτω χάρτης παρουσιάζει τις κύριες πηγές σημειακής ρύπανσης του Βόρειου Ευβοϊκού.


"Ο Β. και ο Ν. Ευβοϊκός συγκεντρώνουν μεγάλο αριθμό ανθρώπινων δραστηριοτήτων – πόλεις, βιομηχανίες, διάφορες μορφές αλιείας, ιχθυοκαλλιέργειες, τουρισμό, παράκτιες καλλιέργειες – γεγονός που καθιστά πολύπλοκη τη διαχείριση και προστασία της περιοχής. Στην περιοχή δεν υπάρχει τακτική παρακολούθηση του θαλάσσιου περιβάλλοντος και οι επιστημονικές έρευνες είναι αποσπασματικές". ( Μεσόγειος SOS 2005)



Χρήση λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων

Χρήση σε καλλιέργειες χημικών λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων, που συχνά καταλήγουν στη θάλασσα [Επιπτώσεις: Μείωση οξυγόνου, φυτοφάρμακα, άζωτο, φώσφορος άλατα, Βόριο, ευτροφισμός, μικρόβια] (Οδηγία για την προστασία των υδάτων από τη νιτρορρύπανση γεωργικής προέλευσης (91/676/ΕΟΚ))



Αστικά λύματα
Αστικά λύματα από αστικές δραστηριότητες και ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις. Σταθμοί επεξεργασίας λυμάτων. Σύνολο πληθυσμού σε παράκτιους δήμους στο Βόρειο Ευβοϊκό κόλπο 165.267 κάτοικοι.



Στον Βοιωτικό Κηφισό (που εκβάλει στο Β. Ευβοϊκό) καταλήγουν τα λύματα των ΒΑΓΙΩΝ , ΟΡΧΟΜΕΝΟΥ, ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ και της ΘΗΒΑΣ, ενώ στο Μαλιακό τα λύματα της Λαμίας. Υφιστάμενες Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ) (που καταλήγουν στον Β. Ευβοϊκό και Μαλιακό): ΘΗΒΑ 21.000 κατοικοι, ΛΙΒΑΔΕΙΑ, 25.000 κατ., ΧΑΛΚΙΔΑ 65.500 κατ, ΛΑΜΙΑ 65.000 κατ., ΒΑΓΙΑ 4.509 κατ., ΟΡΧΟΜΕΝΟΣ 5,780 κατ., ΛΙΜΝΗ 2.083, ΛΟΥΤΡΑ ΑΙΔΗΨΟΥ 12.335, ΝΕΑΣ ΑΡΤΑΚΗΣ 9.034 κατ., ΑΤΑΛΑΝΤΗ 5.990 κατ., ΚΑΜΜΕΝΑ ΒΟΥΡΛΑ 11.952 κατ, ΜΑΛΕΣΙΝΑ 4.246 κατ., ΣΠΕΡΧΕΙΑΔΑ 5.101 κατ., ΣΤΥΛΙΔΑ 5.095 κατ.). Υπολείπονται έργα αποχέτευσης στα Λουτρά Αιδηψού, Μαλεσίνα, Αταλάντη, Καμένα Βούρλα. Οικισμοί Γ προτεραιότητας στους οποίους απαιτούνται έργα ΕΕΛ ή ΕΕΛ και δίκτυα αποχέτευσης: ΔΡΟΣΙΑ 4.007 κάτοικοι, ΨΑΧΝΑ 5.766 κατ., ΜΩΛΟΣ 3.203 κατ, ΛΙΒΑΝΑΤΕΣ 4.333 κατ, ΑΡΚΙΤΣΑ 3,450 κατ., ΑΓ. ΚΩΝ/ΝΟΣ 2.828 κατ., ΜΑΡΤΙΝΟ 3,000 κατ). Οικισμοί Γ προτεραιότητας που διαθέτουν ΕΕΛ και απαιτούνται έργα συμπλήρωσης δικτύων αποχέτευσης: ΝΕΑ ΑΡΤΑΚΗ 9.034 κάτοικοι, απαιτούνται για το 65% του πληθυσμού, ΛΟΥΤΡΑ ΑΙΔΗΨΟΥ 12.335 κάτοικοι για το 30%, ΜΑΛΕΣΙΝΑ 4.246 κατ. 30%, ΑΤΑΛΑΝΤΗ 5.990 κατ. 40%, ΚΑΜΜΕΝΑ ΒΟΥΡΛΑ 11.952 κατ. 20%, ΒΑΓΙΑ 4.509 κατ 30%, ΟΡΧΟΜΕΝΟΣ 5,780 50%) (πηγή: Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, 2009).

Δεν ειναι χαρακτηρισμένος σαν ευαίσθητη περιοχή για τα αστικά λύματα!!

Ο Β. Ευβοϊκός δεν συμπεριλαμβάνεται στον καταλογο ευαίσθητων περιοχών για απορίψεις αστικών λυμάτων που προβλέπουν οι Υ.Α. 19661/1982/1999 και Υ.Α. 48392/939/02. Ο κατάλογος όμως αναθεωρείται και συμπληρώνεται σύμφωνα με το αρθρ.5(παρ.6) της ΥΑ 5673/400/1997. Στις ευαίσθητες περιοχές τα λύματα υπόκεινται σε αυστηρότερες επεξεργασίες.

Συνέπειες των αστικών λυμάτων στον Ευβοϊκό συμπεριλαμβάνουν:
Μείωση οξυγόνου, ευτροφισμός, μικροβιολογικό φορτίο, νιτρικά, φωσφορικά, κλπ. περισσότερα για την επεξεργασία αστικών λυμάτων

Ιχθυοκαλλιέργειες-
μεγάλες εγκατάστασεις ιχθυοκαλλιεργειών ( διάβασε λεπτομέρειες εδώ).
περισσότερες καταγγελίες για τα ιχθυοτροφεια εδω http://theologos-env.blogspot.com

Χωροθέτηση του Β. Ευβοϊκού για ιχθυοκαλλιέργιες (Σχέδιο Ειδικού Χωροταξικού Πλαίσιου για τις υδατοκαλλιέργειες)καντε κλικ εδω http://www.opengov.gr/minenv/?p=1630



Μαλιακός Κόλπος

Ολόκληρη η ρύπανση του Μαλιακού μεταφέρεται στον Βόρειο Ευβοϊκό κάθε χρόνο (δες εδώ).


Βιομηχανική Ρύπανση

ΛΑΡΚΟ.
Μεταφορά σιδηρονικελιούχων μεταλλευμάτων από το λιμανάκι Λάρκο στην απέναντι πλευρά, όπου βρίσκεται το εργοστάσιο της Λάρκο.
Απορριψη σκωριων


Νιτρικά και Αμμωνία.



Σύμφωνα με την Μεσόγειος SOS ο Βόρειος Ευβοϊκός παρουσιάζει αυξημένες συγκεντρώσεις θρεπτικών πυριτικών, νιτρικών και φωσφορικών, κυρίως σε βάθη μεγαλύτερων των 100 μέτρων λόγω της μικρής ικανότητας ανανέωσης των νερών. Επίσης οι παρατηρούμενες αυξημένες επιφανειακές τιμές αμμωνιακών οφείλονται στα λύματα των παράκτιων τουριστικών οικισμών. Τα νερά του Κεντρικού Ευβοϊκού είναι ολιγότροφα, αν και στις ακτές οι τιμές των θρεπτικών είναι μεγαλύτερες λόγω βιομηχανικών και γεωργικών δραστηριοτήτων (δες το κύκλο της νιτρικής ρύπανσης στο διπλανό διάγραμμα). Μικρός βαθμός ευτροφισμού παρατηρείται κοντά στις ακτές.

Ευτροφισμός
είναι η αύξηση σε ένα οικοσύστημα με θρεπτικά συστατικά, συνήθως ενώσεις που περιέχουν άζωτο ή φώσφορο. Μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της πρωτογενούς παραγωγικότητας του οικοσυστήματος (υπερβολική ανάπτυξη των φυτών και αποσύνθεση), καθώς και να έχει και άλλες συνέπειες, συμπεριλαμβανομένων της έλλειψης οξυγόνου και σοβαρή μείωση της ποιότητας του νερού, μείωση των ψαριών και άλλων πληθυσμών.
Ο μεγαλύτερος ένοχος είναι ποτάμια που καταλήγουν στην θαλασσών κουβαλώντας πολλές χημικές ουσίες όπως λιπάσματα από τη γεωργία καθώς και απόβλητα από ζώα και τον άνθρωπο. Ο υπερβολικός αριθμός των χημικών ουσιών μειώνουν το οξυγόνο σο νερό και μπορούν να οδηγήσουν σε υποξία και τη δημιουργία μιας νεκρής ζώνης. Περισσότερα για τον ευτροφισμό και τις επιπτώσεις του στην υγεία και εδώ. Το 2009 ευτροφισμος θεωρήθηκε συνυπεύθυνος για το φαινόμενο των μαζικών θανάτων ψαριών στο Μαλιακό που διατάραξε τον κύκλο ζωής μορφών τοξικού φυτοπλαγκτού κυττάρων του ιχθυοτοξικού είδους Chatonella της κλάσης ραφιδιοφυκών, το οποίο εισέδυσε στα βράγχια των ψαριών.

Αυξημένες τιμές θρεπτικών εμφανίζονται στα βαθύτερα στρώματα στην περιοχή του εργοστασίου Λάρκο . Λόγω της βιομηχανικής δραστηριότητας, τα μέταλλα παρουσιάζουν αρκετά υψηλές συγκεντρώσεις, ιδίως κοντά στις βιομηχανίες, με τιμές μικρότερες από αυτές του Σαρωνικού και μεγαλύτερες από του Αιγαίου. Πάντως, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται τάση μείωσης των συγκεντρώσεων των μετάλλων στον Ευβοϊκό και τα περιβαλλοντικά προβλήματα μπορούν ακόμα να αντιμετωπιστούν ( πηγή: Μεσόγειος SOS)


συνεχιζεται