Sunday, August 13, 2023

Πάρκο πλωτών φωτοβολταϊκών στον Βόρειο Ευβοϊκό

 Καλησπέρα σας

Σας κοινοποιούμε την ένστασή μας προς τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) για το πάρκο ΠΛΩΤΩΝ φωτοβολταϊκών που ετοιμάζεται ακριβώς στην καρδιά του Βόρειου Ευβοϊκού και ακριβώς απέναντι από το Δήμο Λοκρών.
Το ΔΣ
 
ΠΡΟΣ: Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας
Θέμα: Πάρκο πλωτών φωτοβολταϊκών στον Βόρειο Ευβοϊκό μεταξύ της Εύβοιας, στο ύψος του όρους Καντήλι, και έναντι της παραλιακής Λοκρίδας, στο ύψος της Λάρυμνας.
Ενημερωθήκαμε στις 5-8-2023 από ηλεκτρονικές σελίδες και στη συνέχεια το επιβεβαιώσαμε από την ηλεκτρονική σελίδα της ΡΑΕ, για την από 7/6/2023 υπ. αριθμ. Γ-015234 αίτηση άδειας παραγωγού ηλεκτρικού ρεύματος της εταιρείας «ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ» στις θέσεις ΒΑΡΔΑΛΗ, ΧΑΣΑΠΛΗ, ΠΟΥΡΝΑΡΑ, ΜΑΓΟΥΛΑ, ΑΜΠΕΛΙΑ, ΓΚΙΡΕΝΙΑ, ΚΟΥΒΕΛΟΣ, ΠΑΝΑΓΙΤΣΑ, ΚΑΝΤΗΛΙΟ ΟΡΟΣ των Δήμων ΔΟΜΟΚΟΥ, ΘΗΒΑΙΩΝ, ΚΥΜΗΣ- ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ, ΜΑΝΤΟΥΔΙΟΥ - ΛΙΜΝΗΣ - ΑΓΙΑΣ ΑΝΝΑΣ των Περιφ. Ενοτήτων: ΒΟΙΩΤΙΑΣ,ΕΥΒΟΙΑΣ,ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ της Περιφέρειας ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ συνολικής ισχύος (MW) 11650.
Με δεδομένο το έννομο συμφέρον του Συλλόγου μας ως νομικό πρόσωπο του Δήμου Λοκρών ο οποίος βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το εν λόγω πλωτό πάρκο και η ανάπτυξή του(τουρισμός-παραθερισμός) ως και η επιβίωσή του, εξαρτώνται αποκλειστικά από την οικολογική κατάσταση του θαλάσσιου περιβάλλοντος και επίσης ανήκει στο Νομό Φθιώτιδας της Περιφέρειας Στ. Ελλάδας ο οποίος Νομός έχει μοναδική πρόσβαση στη θάλασσα από τον Βόρειο Ευβοϊκό, έχουμε συνταγματικό δικαίωμα αλλά και χρέος, σύμφωνα με το καταστατικό μας , να ασκήσουμε τα προβλεπόμενα νομιμα μέτρα κατά της αλλοίωσης και καταστροφής του θαλάσσιου και χερσαίου περιβάλλοντος που επιχειρείται η εν θέματι «επένδυση».
Οι λόγοι τους οποίους προβάλουμε για την απόρριψη της αίτησης του παραγωγού, εκτός των αυτονόητων όπως η έλλειψη Θαλάσσιου Χωροταξικού Πλαισίου και Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τα Πλωτά Φωτοβολταϊκά είναι και οι εξής:
 
Σύμφωνα με το Χωροταξικό Πλαίσιο της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας ΦΕΚ 299 Α.Α.Π./14.12.2018
1) Αρθρο 12 – Υιοθέτηση της Θαλάσσιας Στρατηγικής σύμφωνα με την Οδηγία Πλαίσιο 2008/56/ΕΚ.ο Βόρειος Ευβοϊκός είναι ένας κλειστός Κόλπος και προτείνεται η κατά προτεραιότητα προστασία του.
2) Αρθρο 17 -Πρόγραμμα δράσης Αξονας 6 Μετρα 6.1 προτείνεται η «Εκπόνηση σχεδίων δράσης και ολοκληρωμένη διαχείριση των «κλειστών θαλασσών» -Βόρειου Ευβοϊκού μέσω θαλάσσιου ολοκληρωμένου χωροταξικού σχεδιασμού με ολοκληρωμένη χωρικά και τομεακά προστασια/ανάδειξη του περιβάλλοντος σε παράγοντα ανάπτυξης
3) Άρθρο 13 - « Κατευθύνσεις σχεδιασμού κατά Ενότητα Παράκτιου Χώρου» αναφέρεται ότι « ο Βόρειος Ευβοϊκός προτείνεται να αποτελέσει έναν κατεξοχήν χώρο ήπιας αγροτικής παραγωγής προϊόντων ποιότητας (υδατοκαλλιέργειες και γεωργία) και εξειδικευμένου ποιοτικού τουρισμού με έντονα αειφορική διαχείριση του παράκτιου χώρου, ιδίως στα ευαίσθητα οικοσυστήματα Natura και Αταλαντονήσια»
 
Επιπλέον το εν θέματι πάρκο των πλωτών φωτοβολταϊκών περιορίζει εξαιρετικά το τμήμα του Βόρειου Ευβοϊκού έναντι στην περιοχή μας του Δήμου Λοκρών με αποτέλεσμα να προκαλέσει αρνητικές επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον, την βιοποικιλότητα της περιοχής και την ποιότητα των νερών -με δεδομένη την ανάγκη του για ενέργεια από τον ήλιο- την καταστροφή της αισθητικής του τοπίου, άμεσες και έμμεσες περιβαλλοντικές αρνητικές μεταβολές στα περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά, στο μικροκλίμα και στο οικοσύστημα της περιοχής και θα επηρεάσει αρνητικά τη μόνη μορφή Ανάπτυξης της περιοχής του Δήμου Λοκρών, την Τουριστική!
Ειδικότερα στις θέσεις που θα πραγματοποιηθούν οι αγκυρώσεις αναμένονται αρνητικές επιπτώσεις στους βενθικούς οργανισμούς και στα ενδιαιτήματα των υδρόβιων οργανισμών τόσο στο βυθό όσο και στην παρόχθια ζώνη.
 
Οι επιπτώσεις αυτές θα είναι αρνητικές και μόνιμου χαρακτήρα καθώς θα καλυφθούν χώροι στην επιφάνεια του βυθού, όπου αναπτύσσονται ή τρέφονται βενθικοί οργανισμοί και ψάρια και βέβαια μη αναστρέψιμες.
 
Συμπερασματικά
Ο Βόρειος Ευβοϊκός είναι ένας κατά κύριο λόγο κλειστός κόλπος μέτριας οικολογικής κατάστασης με ρεύματα χαμηλής ταχύτητας που ανακατεύουν χωρίς όμως να ανανεώνουν τα νερά του με τα νερά του Αιγαίου και με πολλές και σοβαρές πηγές ρύπανσης (Σπερχειός, Σκουριά της Λάρκο, απόβλητα ιχθυοτροφικών μονάδων, κ. α). Μοναδική ελπίδα ανάκαμψης είναι η προστασία του και η ανάδειξη του περιβάλλοντός του και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να επιβαρυνθεί άλλο!
 
Κατόπιν των λόγων αυτών και για όσους λόγους τυχόν νομίμως προσθέσουμε καθώς και με την ρητή επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματός μας, ζητούμε να σταματήσει και να ακυρωθεί κάθε διαδικασία αξιολόγησης της υπ. αριθ. Γ-015234 αίτησης άδειας παραγωγού ηλεκτρικού ρεύματος της εταιρείας «ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ»
 
Για το ΔΣ του Συλλόγου
Ο πρόεδρος Ηλίας Δημητρόπουλος
Ο γεν. γραμματέας Γιώργος Μπατάτσιος