Thursday, June 27, 2024

Ακόμη μια φορά ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥΣ ΟΙΚΟΠΕΔΩΝ


 

Καλησπέρα σας
Ακόμη μια φορά απευθυνόμαστε στου οικοπεδούχους , τους εργολάβους και τους κηπουρούς του ΟΣΜΑΕΣ δημοσιεύοντας την εξής ενημέρωση:
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥΣ ΟΙΚΟΠΕΔΩΝ
 
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ 20/2024 ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΔΙΑΤΑΞΗ (ΦΕΚ 2695/9.5.2024, ΤΕΥΧΟΣ Β’)
 
ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΜΕΤΡΩΝ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΟΙΚΟΠΕΔΙΚΩΝ ΚΑΙ ΛΟΙΠΩΝ ΑΚΑΛΥΠΤΩΝ ΧΩΡΩΝ
 
ΠΟΙΕΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΕΣ ΑΦΟΡΑ:
1)ΕΝΤΟΣ εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων
2)ΕΝΤΟΣ Ορίων οικισμών χωρίς εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο 3)Σε εκτάσεις που βρίσκονται εντός ακτίνας 100μ από τα όρια των παραπάνω περιοχών.
4)Σε εκτός σχεδίου κτίσματα για τις εκτάσεις που δεν υπάγονται στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας (και όχι σε εκτάσεις χωρίς κτίσμα σε εκτός σχεδίου περιοχές εκτός εάν εμπίπτουν στην κατηγορία 3).
ΠΟΙΟΥΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΑΦΟΡΑ:
1) Ιδιοκτήτες
2) Νομείς
3) Επικαρπωτές
4) Μισθωτές ή Υπομισθωτές οικοπεδικών και λοιπών χώρων
ΠΟΙΟΙ ΕΞΑΙΡΟΥΝΤΑΙ
Οι διαμορφωμένοι συντηρημένοι κήποι, φυτεμένες επιφάνειες ακάλυπτων χώρων κτιρίων πολυκατοικιών κ.α.
ΜΕΧΡΙ ΠΟΤΕ:  
Μέχρι 30 Ιουνίου 2024 (για τα επόμενα έτη από 1η έως 30 Απριλίου)
ΠΟΥ ΔΗΛΩΝΟΝΤΑΙ
Σε ηλεκτρονική πλατφόρμα akatharista.gr, μέχρι 30 Ιουνίου 2024 (για τα επόμενα έτη μέχρι 30 Απρίλιου κάθε έτους).
ΤΙ ΚΑΘΑΡΙΖΟΥΜΕ
Παρατηρούνται φαινόμενα καθολικής εκχέρσωσης της αυτοφυούς βλάστησης με βαριά μηχανήματα έργου, συχνά χωρίς την απαιτούμενη ΑΔΕΙΑ ΜΙΚΡΗΣ ΚΛΙΜΑΚΑΣ από την πολεοδομία, πράξη που επισύρει πρόστιμα.
Ιδιαίτερα στην πυρόπληκτη περιοχή που προσπαθεί να ανακάμψει είναι πολλαπλά εγκληματικό, γιατί καταστρέφει τη χλωρίδα και την πανίδα, δημιουργεί διάβρωση του εδάφους και πλημμυρικά φαινόμενα σε περίπτωση βροχόπτωσης. Δημιουργεί τόνους υπολειμμάτων καθαρισμού και αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς.
Πρέπει οι ιδιόκτητες αυστηρώς να περιορίζονται στις παρακάτω εργασίες όπως περιγράφονται στο Άρθρο 2 της 20/2024 Π.Δ., ως προς τη «Διαδικασία καθαρισμού».
Ο απαιτούμενος καθαρισμός περιλαμβάνει:
«α. Υλοτομία και απομάκρυνση των ξερών και σπασμένων δέντρων και κλαδιών, καθώς και των κλαδιών που βρίσκονται σε άμεση επαφή με κτίσμα.
β. Απομάκρυνση της καύσιμης φυτικής ύλης που βρίσκεται στην επιφάνεια του εδάφους όπως ενδεικτικά το φυλλόστρωμα, τα ξερά χόρτα και τα κατακείμενα ξερά κλαδιά.
γ. Αποκλάδωση της βάσης της κόμης των δέντρων και αύξηση του ύψους έναρξής της από την επιφάνεια του εδάφους, ανάλογα με την ηλικία και το είδος του δέντρου.
δ. Αραίωση της θαμνώδους βλάστησης ως προς την κάλυψη του εδάφους.
ε. Απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων καυστών, αναφλέξιμων, εκρήξιμων ή εύφλεκτων υλικών, αντικειμένων και απορριμμάτων.
στ. Ασφαλή συλλογή και μεταφορά όλων των υπολειμμάτων καθαρισμού.»
--------------------------------------------------------
ΠΡΟΣΟΧΗ
Επισημαίνουμε πάλι την 1η ανακοίνωση που δημοσιεύσαμε σε προηγούμενη ανάρτηση:
«Καλούνται οι οικιστές και οικοπεδούχοι να περιορίσουν αυτή την περίοδο την μεταφορά κλαδεμάτων στην χωματερή της Μαλεσίνας, λόγω προβλημάτων στην λειτουργία της , εξαιτίας κάποιας πυρκαγιάς που κατασβέστηκε.
Όσοι εκ των οικιστών και οικοπεδούχων επιθυμούν, μπορούν να ειδοποιούν την σχετική υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου Τμήμα Καθαριότητας και Ανακύκλωσης τηλ. 2233080158 να παραλαμβάνει με φορτηγό τα κλαδέματα έμπροσθεν της οικίας τους ή του οικοπέδου τους έναντι κάποιου τιμήματος
(παραβόλου) ή να εξασφαλίσουν με δική τους ευθύνη τον θρυμματισμό εντός του οικοπέδου τους.
Οπως επίσης να μην αποψιλώνουν τα οικόπεδά τους, (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν πρέπει να καθαρίζονται από ξερόχορτα και κλαδέματα), διότι υπάρχει άμεσος κίνδυνος πλημμυρών και καταστροφή των δρόμων, όπως μας ενημέρωσαν από τον Δήμο.»